Рішення
від 03.11.2023 по справі 359/5485/23
БОРИСПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 359/5485/23

Провадження № 2/359/1940/2023

РІШЕННЯ

Іменем України

03 листопада 2023 року Бориспільський міськрайонний суд Київської області в складі:

головуючого судді Яковлєвої Л.В.,

при секретарі Русан А.М.,

розглянувши y відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Борисполі Київської області цивільну справуза позовомОб`єднання співвласниківбагатоквартирного будинку«Чубинське» до ОСОБА_1 простягнення заборгованості,інфляційного нарахуваннята трьохвідсотків річних, -

ВСТАНОВИВ:

1. Короткий зміст позовних вимог.

В червні2023року Об`єднанняспіввласників багатоквартирногобудинку «Чубинське»(далі по тексту - ОСББ «Чубинське») звернулось до суду з вказаним позовом, який обґрунтовує тим, що ОСОБА_1 є власницею квартири АДРЕСА_1 . ОСББ «Чубинське» здійснює управління вказаним багатоповерховим будинком та надає послуги з утримання будинку та прибудинкової території. За період з 30 червня 2020 року по 01 червня 2023 року у ОСОБА_1 виникла заборгованість у загальному розмірі 40620 грн. 91 коп., що складається з заборгованості по сплаті щомісячних внесків та платежів на утримання будинку та прибудинкової території у розмірі 26314 грн. 88 коп., трьох відсотків річних у розмірі 2494 грн. 23 коп.та інфляційних втрат у розмірі 11811 грн. 80 коп.. Від добровільного погашення заборгованості відповідач ухиляється. Тому ОСББ «Чубинське» просить примусово стягнути з неї заборгованість за послуги з утримання будинку іспоруд та прибудинкової території у розмірі 40620 грн. 91 коп. та витрати по сплаті судового збору в розмірі 2684 грн. 00 коп..

2. Заяви (клопотання) учасників справи.

02 серпня 2023 року ОСОБА_1 подала відзив на позов, яким просила відмовити у задоволенні позовних вимог зважаючи на те, що в неї відсутня заборгованість перед позивачем. На підтвердження наведеного надала копії квитанцій, які вважає належним доказом. Також відповідач зазначила, що наданий ОСББ «Чубинське» розрахунок заборго-ваності не є первинним документом, який підтверджує наявність боргу. Вимоги позивача про стягнення з неї 3% річних та інфляційних втрат вважає безпідставними і незаконними, оскільки в силу вимог п. 18 Перехідних положень ЦК України у період дії в Україні воєнного, надзвичайного стану та у 30-денний строк після його припинення або скасування у разі прострочення позичальником виконання грошового зобов`язання за договором, відповідно якого позичальнику було надано кредит (позику) банком або іншим кредито-давцем (позикодавцем), позичальник звільняється від відповідальності, визначеної ст. 625 цього Кодексу, а також від обов`язку сплати на користь кредитодавця (позикодавця) неустойки (штрафу, пені) за таке прострочення.

15 вересня 2023 року ОСББ «Чубинське» подало відповідь відзив, яким позовні вимоги підтримало та просило задовольнити. Посилання відповідача на п. 18 Перехідних положень ЦК України вважає безпідставними, оскільки предметом спору не є кредитні зобов`язання. Натомість наголосив, що ОСОБА_1 зобов`язана виконувати вимоги ст. 15 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» щодо виконання своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески та платежі. Надані ОСОБА_1 навпаки повно підтверджують факт неналежного виконання даного обов`язку, оскільки здійснюються хаотично, в меншому чи більшому розмірі, з простроченням періоду сплати. Позивач звернув увагу на те, що згідно розрахунку заборгованості станом на травень 2020 року за ОСОБА_1 обліковувалась заборгованість в розмірі 22578 грн. 35 коп.. На підставі п. 3.10 Порядку сплати внесків ОСББ «Чубинське», затвердженого рішенням Загальних зборів протоколом від 31 січня 2020 року сплачені відповідачем внески відносились спочатку в рахунок погашення простроченої заборгованості по сплаті внесків до загального фонду. Відтак, за мінусом сплачених сум ОСОБА_1 залишилась заборгованість з внесків у розмірі 26314 грн. 88 коп.

3. Процесуальні дії у справі.

Ухвалою Бориспільського міськрайонного суду Київської області від 28 червня 2023 року у цивільній справі відкрито провадження та призначено її розгляд в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін. Роз`яснено права, обов`язки та встановлено строки для вчинення процесуальних дій.

Належним чином повідомлені про дату, час і місце судового засідання сторони до суду не з`явились, про причини неявки суд не повідомили. Натомість представник позивача подав до суду заяву, якою позовні вимоги підтримав та просив задовольнити, а розгляд справи здійснити у його відсутність.

4. Фактичні обставини, встановлені судом, та зміст спірних правовідносин.

Встановлено, що ОСОБА_1 є власницею квартири квартири АДРЕСА_1 . Наведене підтверджується копією Інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно сформованої 02 червня 2023 року за № 334422323 (а.с.13-14).

За змістом п. 1.1 Статуту ОСББ «Чубинське» створено власниками квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку АДРЕСА_2 (а.с.19-30).

Відповідно п. 2.1, п. 3.14 Статуту метою створення об`єднання є забезпечення і захист прав співвласників, дотримання ними своїх обов`язків, належне утримання та використання спільного майна будинку, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів. ОСББ «Чубинське» здійснює контроль за своєчасною сплатою співвласниками внесків і платежів та вживає заходів щодо стягнення заборгованості згідно із законодав-ством.

На підставі протоколу Загальних зборів ОСББ «Чубинське» від 15 лютого 2020 року (а.с.32-36) був встановлений розмір внеску на утримання будинку, в тому числі ремонтного та резервного фондів7,77 грн./кв.м. загальної площі квартири, а також розмір внеску за опалення26,54 грн./кв.м. опалювальної площі квартири.

Протоколом Загальних зборів ОСББ «Чубинське» від 17 січня 2023 року (а.с.37-43) з 01 листопада 2022 року розмір внеску на утримання будинку був збільшений до 10 грн./кв.м. загальної площі, а розмір внеску за опалення до 35,58 грн./кв.м. опалювальної площі. Крім цього, на період з 01 листопада 2022 року по 28 лютого 2023 року був встановлений внесок на аварійне електрозабезпечення котельні та обладнання у розмірі 9,04 грн/кв.м. опалювальної площі.

Протоколом від 31 січня 2020 року, затвердженого рішенням Загальних зборів ОСББ «Чубинське», погоджено Порядок сплати внесків ОСББ.

Згідно п. 3.1-3.3 вказаного Порядку розмір внесків встановлюється в кошторисі, що затверджується рішенням Загальних зборів ОСББ. Внески нараховуються останнього числа кожного розрахункового календарного місяця. Внески сплачуються щомісячно, не пізніше 15 числа місяця, наступного за розрахунковим, якщо інші періодичність і термін сплати не визначені загальними зборами об`єднання.

Співвласники зобов`язані сплачувати внески згідно з квитанціями на сплату внесків, сформованими та наданими правлінням об`єднання, виключно шляхом безготівкового розрахунку на рахунок ОСББ в банківській установі (ах), зазначений у таких квитанціях. Співвласник має право здійснювати внески до загального, ремонтного та резервного фонду одним платежем.

Відповідно п. 3.10 Порядку сплати внесків ОСББ для запобігання спроб уникнення принципу безумовної сплати обов`язкових внесків і платежів за окремі періоди та створення навмисної заборгованості з метою уникнення сплати через позовну давність, внески та платежі співвласників, що надійшли на рахунок ОСББ зараховуються в наступному порядку : 1) в рахунок погашення простроченої заборгованості по сплаті внесків до загального фонду; 2) в рахунок погашення простроченої заборгованості по сплаті внесків до ремонтного фонду; 3) в рахунок погашення простроченої заборгованості по сплаті внесків до резервного фонду; 4) в рахунок погашення поточної заборгованості по сплаті внесків до загального фонду; 5) в рахунок погашення поточної заборгованості по сплаті внесків до ремонтного фонду; 6) в рахунок погашення поточної заборгованості по сплаті внесків до резервного фонду. В разі переплати внесків їх зарахування відбувається в черговості фондів наведених вище в цьому пункті.

Правовідносини, що виникли між сторонами по справі, регулюються главою 48 «Виконання зобов`язання» та главою 51 «Правові наслідки порушення зобов`язання. Відповідальність за порушення зобов`язання» розділу І «Загальні положення про зобов`язання» книги5 «Зобов`язальне право» ЦК УкраїнитаЗаконом України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку».

5. Норми права, якими керується суд при вирішенні спору.

5.1. норми матеріального права.

Відповідно вимог ч. 1, 4ст.4 Закону України «Про об`єднання співвласників багато-квартирного будинку»об`єднання створюється для забезпечення і захисту прав спів-власників та дотримання їхніх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами. Основна діяльність об`єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання.

Згідно ч. 1ст.15 вказаного Законуспіввласник зобов`язаний виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень; забезпечувати збереження приміщень, брати участь у проведенні їх реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення; дотримуватися вимог правил утримання житлового будинку і прибудинкової території, правил пожежної безпеки, санітарних норм; своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

За змістом ч. 1, 3ст.20 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквар-тирного будинку»частка співвласника у загальному обсязі внесків і платежів на утримання, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна у багатоквартирному будинку встановлюється пропорцій-но до загальної площі квартири (квартир) та/або нежитлових приміщень, що перебувають у його власності. Частка участі співвласника квартири та/або нежитлового приміщення визначається відповідно до його частки як співвласника квартири та/або нежитлового приміщення.

У відповідності до вимог ч. 1, 2ст.526 ЦК Українизобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цьогоКодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

5.2. норми процесуального права.

У частинах1-4ст.12та ч.1ст.81ЦПК Українивстановлено,що цивільнесудочинство здійснюєтьсяна засадахзмагальності сторін. Учасникисправи маютьрівні праващодо здійсненнявсіх процесуальнихправ таобов`язків,передбачених законом. Кожнасторона повиннадовести обставини,які маютьзначення длясправи іна яківона посилаєтьсяяк напідставу своїхвимог абозаперечень,крім випадків,встановлених цимКодексом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Згідно ч. 1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

6. Мотиви, якими керується суд при вирішенні спору.

Встановлено, що ОСББ «Чубинське» забезпечує утримання багатоквартирного будинку АДРЕСА_2 , зокрема утримання будинку та прибудинкової території, що включає в себе ремонтний і резервний фонди, утримання та експлуатацію котельні.

ОСОБА_1 неналежно виконує покладений на неї обов`язок оплачувати внески та платежі на утримання будинку, у зв`язку з чим за період з 30 червня 2020 року по 01 червня 2023 року у неї виникла заборгованість розмір якої становить 27 974 грн. 88 коп., що підтверджується розрахунком заборгованості від 06 червня 2023 року (а.с.11-12).

Позивач з заявою про збільшення розміру заявлених вимог до суду не звертався, відтак суд, зважаючи на вимоги ч. 1 ст. 13 ЦПК України, вирішує позов виходячи з заявлених вимог, а саме щодо вказаного розміру заборгованості по внескам і платежам в розмірі 26314 грн. 88 коп.

Достовірність вказаного розміру заборгованості в ході розгляду цивільної справи відповідачем не спростовано, як і не спростовано факт наявного станом на травень 2020 року розміру заборгованості з внесків і платежів в розмірі 22578 грн. 35 коп. чи його погашення станом на червень 2020 року.

З письмових розрахунків, наданих ОСББ «Чубинське», вбачається, що три відсотки річних від простроченої суми за період з 30 червня 2020 року по 01 червня 2023 року становить 2 494 грн. 23 коп., а втрати від інфляції за вказаний період становлять 11 811 грн. 80 коп..

У суду відсутні сумніви щодо правильності здійснення казаного розрахунку, про це не зазначено відповідачем.

Доводи ОСОБА_1 про відсутність заборгованості перед ОСББ «Чубинське» суд оцінює критично, оскільки матеріали справи не містять жодних доказів сплати нею заборгованості по внескам і платежам, яка утворилась станом на травень 2020 року в розмірі 22578 грн. 35 коп.. В свою чергу ОСББ, відповідно п. 3.10 Порядку сплати внесків, мало право і здійснило зарахування сплачених відповідачем внесків в рахунок : 1) погашення простроченої заборгованості по сплаті внесків до загального фонду; 2) погашення простроченої заборго-ваності по сплаті внесків до ремонтного фонду; 3) погашення простроченої заборгованості по сплаті внесків до резервного фонду.

Положення п. 18 Перехідних положень ЦК України не є ревалентними до даних право-відносин, а тому позивач має право на відкодування відповідачем трьох відстоків річних та інфляційних втрат, передбачених ст. 625 ЦК України.

Зважаючи на те, що ОСОБА_1 ухиляється від добровільного погашення наявної заборгованості по сплаті внесків та платежів, суд вважає позовні вимоги обгрунтованими та такими, що підлягають задоволенню. Відтак, з відповідача на користь ОСББ «Чубинське» належить стягнути заборгованість зі сплати внесків і платежів на утримання будинку та прибудинкової території, опалення, платежів у ремонтний і резервний фонди, з урахуванням розміру трьох відсотків річних та втрат від інфляції за період з 30 червня 2020 року по 01 червня 2023 року в загальному розмірі 40 620 грн. 91 коп..

7. Розподіл судових витрат між сторонами.

Відповідно ч. 1 ст. 133 ЦПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Згідно ч. 1 та п. 1 ч. 2 ст.141 ЦПК Українисудовий збірпокладається насторони пропорційнорозміру задоволенихпозовних вимог.Інші судовівитрати,пов`язані зрозглядом справи,покладаються у разі задоволення позову - на відповідача.

Відповідачем не подано до суду жодних доказів на підтвердження наявності статусу, згідно якого вона може бути звільненою від сплати судового збору.

З платіжної інструкції № 484 від 06 червня 2023 року (а.с.10) вбачається, що при пред`явленні позову до суду ОСББ «Чубинське» сплатило судовий збір у розмірі 2684 грн. 00 коп. Пред`явлений позов задоволено в повному обсязі, а тому з ОСОБА_1 на користь позивача слід примусово стягнути витрати на сплаті судового збору у розмірі 2684 грн. 00 коп..

На підставі викладеного та керуючись ч.1 ст.526, ч.2 ст.625 ЦК України, ч.1, ч.4 ст.4, ч.1 ст.15, п.1, ч.3 ст.20 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», ч. 1-4 ст. 12, ч. 1 ст. 13, ч.1 ст.81, ч.11 ст.128, ч.1 ст.141, ст. 223, п.2 ч.1 ст.258, ч.1-ч.2 ст. 259, ст.263-265,ст.353,354 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В:

Позов Об`єднанняспіввласників багатоквартирногобудинку «Чубинське»до ОСОБА_1 про стягненнязаборгованості,інфляційного нарахуваннята трьохвідсотків річних- задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Об`єднання співвласників багато-квартирного будинку «Чубинське» заборгованість по внескам і платежам за період з 30 червня 2020 року по 01 червня 2023 року в розмірі 26314 (двадцять шість тисяч триста чотирнадцять) гривень 88 (вісімдесят вісім) копійок, інфляційні втрати в розмірі 11811 (одинадцять тисяч вісімсот одинадцять) гривень 80 (вісімдесят) копійок, 3% річних в розмірі 2494 (дві тисячі гривень чотириста дев`яносто чотири) гривні 23 (двадцять три) копійки.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Об`єднання співвласників багато-квартирного будинку «Чубинське» витрати по сплаті судового збору в розмірі 2684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири) гривні 00 (нуль) копійок.

Відомості пропозивача : Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Чубинське», місцезнаходження : Київська область, Бориспільський район, с. Чубинське, вул. Погребняка, буд. 13, ЄДРПОУ 40989824.

Відомості провідповідача : ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрована за адресою : АДРЕСА_3 , відомості про паспорт відсутні.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга до Київського апеляційного суду через Бориспільський міськрайонний суд Київської області протягом тридцяти днів, який обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги, рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження, або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст судового рішення виготовлено 10 листопада 2023 року.

Суддя Л.В. Яковлєва

Дата ухвалення рішення03.11.2023
Оприлюднено14.11.2023
Номер документу114844696
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —359/5485/23

Постанова від 01.04.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Борисова Олена Василівна

Ухвала від 15.02.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Борисова Олена Василівна

Ухвала від 17.01.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Борисова Олена Василівна

Рішення від 03.11.2023

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Яковлєва Л. В.

Рішення від 03.11.2023

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Яковлєва Л. В.

Ухвала від 28.06.2023

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Яковлєва Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні