Рішення
від 13.11.2023 по справі 760/21189/21
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №760/21189/21

2/760/1847/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 листопада 2023 року м. Київ

Солом`янський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді Українця В.В.

при секретарі Степановій Н.І.

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін цивільну справу за позовом Житлово-будівельного кооперативу «МАРС-5» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості,

в с т а н о в и в:

ЖБК «МАРС-5» звернувся в суд з позовом до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості.

Посилається на те, що ЖБК «МАРС-5» забезпечує утримання і експлуатацію багатоквартирних будинків АДРЕСА_1 , АДРЕСА_2 , АДРЕСА_3 , АДРЕСА_4 , а також сприяє в наданні споживачам комунальних послуг.

Відповідач є власником квартири АДРЕСА_5 .

ОСОБА_1 є співвласником зазначеного багатоквартирного будинку та членом ЖБК «МАРС-5», споживачем комунальних послуг та постійно у ній проживає.

Згідно із пунктами 6.2.1., 6.2.3. Статуту ЖБК «МАРС-5» член кооперативу зобов`язаний виконувати вимоги статуту, рішення Загальних зборів членів кооперативу та Правління кооперативу, своєчасно здійснювати оплату спожитих житлово-комунальних послуг, вносити платежі на розрахунковий рахунок кооперативу.

01 квітня 2018 року Зборами уповноважених членів ЖБК «МАРС-5» затверджено кошторис та внески на утримання будинку і прибудинкової території та встановлено тариф на утримання будинків з 01 квітня 2018 року, які складали: 1-й поверх - 05 гривні за кв.м. та 2-9 поверхи - 05 гривні 50 копійок за кв.м.

26 травня 2019 року Зборами уповноважених членів ЖБК «МАРС-5» затверджено кошторис та внески на утримання будинку і прибудинкової території та встановлено тариф на утримання будинків з 01 червня 2019 року у розмірі: 1-й поверх - 07 гривень за кв.м. та 2-9 поверхи - 05 гривень 50 копійок за кв.м.

Зазначені тарифи діють й по сьогодні.

Таким чином, у відповідача є обов`язок щомісяця оплачувати затверджені органами правління ЖБК «МАРС-5» внески на утримання будинку і прибудинкової території.

ЖБК «МАРС-5» відповідно до договору з КП ВО Київради (КМДА) «Київтеплоенерго» № 1542405 від 16 жовтня 2018 року був колективним споживачем послуг з опалення та гарячої води.

Позивач вимушений сплачувати кошти виробникам комунальних послуг із коштів, передбачених на ремонт і розвиток будинку та прибудинкової території.

Відповідач зобов`язаний вносити на рахунок ЖБК «МАРС-5» плату за спожиті ним послуги.

Відповідач отримує житлово-комунальні послуги, проте своєчасно та у повному обсязі не здійснює оплату наданих послуг, не вносить платежі та внески на покриття витрат кооперативу по експлуатації будинку.

Таким чином, у відповідача утворилась заборгованість по внескам та платежам, яка за період з 01 грудня 2018 року по 01 червня 2021 року складає 22044 гривень 52 копійок.

Просить суд ухвалити рішення, яким стягнути з відповідача заборгованість за житлово-комунальні послуги у розмірі 28312 гривень 28 копійок, які складаються з:

- 22044 гривень 52 копійки - заборгованість по сплаті внесків на утримання будинку та прибудинкової території, опалення і гарячу воду за період з 01 грудня 2018 року по 01 червня 2021 року;

- 5527 гривень 98 копійок - інфляційне нарахування;

- 739 гривень 77 копійок - три проценти річних.

Ухвалою Солом`янського районного суду м. Києва від 23 серпня 2021 року відкрито спрощене позовне провадження у справі.

Ухвалою Солом`янського районного суду м. Києва від 13 листопада 2023 року відмовлено в задоволенні клопотання представника позивача про розгляд справи в судовому засіданні з повідомленням сторін.

Відповідач відзив на позовну заяву у встановлений судом строк не подала.

Відповідно до ч. 8 ст. 178 ЦПК України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Оскільки розгляд справи відбувається в порядку спрощеного провадження без повідомлення учасників справи, особи, які беруть участь у справі, не викликались.

Дослідивши матеріали справи, проаналізувавши надані докази, суд приходить до наступного.

Судом встановлено, що ЖБК «МАРС-5» забезпечує утримання і експлуатацію багатоквартирних будинків АДРЕСА_1 , АДРЕСА_2 , АДРЕСА_3 , АДРЕСА_4 , а також сприяє в наданні споживачам комунальних послуг.

Відповідач є власником квартири АДРЕСА_5 , що підтверджується інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно від 10 березня 2021 року.

ОСОБА_1 є співвласником зазначеного багатоквартирного будинку та членом ЖБК «МАРС-5», споживачем комунальних послуг та постійно у ній проживає.

Згідно із пунктами 6.2.1., 6.2.3. Статуту ЖБК «МАРС-5» член кооперативу зобов`язаний виконувати вимоги статуту, рішення Загальних зборів членів кооперативу та Правління кооперативу, своєчасно здійснювати оплату спожитих житлово-комунальних послуг, вносити платежі на розрахунковий рахунок кооперативу.

01 квітня 2018 року Зборами уповноважених членів ЖБК «МАРС-5» затверджено кошторис та внески на утримання будинку і прибудинкової території та встановлено тариф на утримання будинків з 01 червня 2019 року у розмірі: 1-й поверх - 07 гривень за кв.м. та 2-9 поверхи - 05 гривень 50 копійок за кв.м.

26 травня 2019 року Зборами уповноважених членів ЖБК «МАРС-5» затверджено кошторис та внески на утримання будинку і прибудинкової території та встановлено тариф на утримання будинків з 01 червня 2019 року у розмірі: 1-й поверх - 07 гривень за кв.м. та 2-9 поверхи - 07 гривень 50 копійок за кв.м.

Таким чином, у відповідача є обов`язок щомісяця оплачувати затверджені органами правління ЖБК «МАРС-5» внески на утримання будинку і прибудинкової території.

ЖБК «МАРС-5» відповідно до договору з АЕК «Київенерго» № 154-2405-3 від 22 грудня 1999 року був колективним споживачем послуг з опалення.

ЖБК «МАРС-5» відповідно до договору з КП ВО Київради (КМДА) «Київтеплоенерго» № 1542405 від 16 жовтня 2018 року був колективним споживачем послуг з опалення та гарячої води.

Позивач вимушений сплачувати кошти виробникам комунальних послуг із коштів, передбачених на ремонт і розвиток будинку та прибудинкової території.

З позову вбачається, що отримує житлово-комунальні послуги, проте своєчасно та у повному обсязі не здійснює оплату наданих послуг, не вносить платежі та внески на покриття витрат кооперативу по експлуатації будинку.

Відповідно до статей 156, 162 ЖК України власник та члени його сім`ї зобов`язані своєчасно вносити квартирну плату та плату за комунальні послуги щомісячно у встановлені строки.

Згідно зі ст. 179 ЖК України користування будинками (квартирами) державного і громадського житлового фонду, фонду житлово-будівельних кооперативів, а також приватного житлового фонду та їх утримання здійснюється з обов`язковим додержанням вимог Правил користування приміщеннями жилих будинків і при будинковими територіями, які затверджуються Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до п. 7 Правил користування приміщеннями житлових будинків, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України № 572 від 08 жовтня 1992 року зі змінами внесеними Постановою Кабінету Міністрів України від 24 січня 2006 року № 45 власники квартир зобов`язані оплачувати надані житлово-комунальні послуги.

Згідно з пунктів 5, 10 ч. 2 ст. 7 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» індивідуальний споживач зобов`язаний оплачувати надані житлово-комунальні послуги за цінами/тарифами, встановленими відповідно до законодавства, у строки, встановлені відповідними договорами; у разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги сплачувати пеню в розмірах, установлених законом або договорами про надання житлово-комунальних послуг.

Відповідно до статей 66, 67, 162 ЖК України за користування житловим приміщенням, що належить громадянинові на праві приватної власності, сплачується плата за утримання будинку, прибудинкової території та плата за спожиті комунальні послуги.

Статтею 322 ЦК України передбачено, що власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом. Утримання майна власників квартир (будинку та прибудинкової території) здійснюється ними шляхом оплати всіх витрат по утриманню експлуатуючій організації.

У ст. 526 ЦК України зазначено, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Статтею 610 ЦК України визначено, що порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Судом безспірно встановлено, що позивачем надаються комунальні послуги відповідачу як власнику квартири. Фактично, на час звернення до суду з позовом, відповідач має заборгованість перед позивачем, що підтверджується наданим суду розрахунком.

Відповідно до ч. 7 ст. 18 Закону України «Про місцеві державні адміністрації» місцева державна адміністрація регулює ціни та тарифи за виконання робіт та надання житлово-комунальних послуг підприємствами, а також визначає і встановлює норми їх споживання, здійснює контроль за їх додержанням.

Згідно з ч. 1 ст. 10 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» ціни (тарифи) на житлово-комунальні послуги встановлюються за домовленістю сторін, крім випадків, коли відповідно до закону ціни (тарифи) є регульованими. У такому разі ціни (тарифи) встановлюються уповноваженими законом державними органами або органами місцевого самоврядування відповідно до закону.

Статтею 9 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» передбачено, що споживач здійснює оплату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені відповідним договором.

Позивач звернувся в суд з позовом про стягнення з відповідача заборгованості за житлово-комунальні послуги.

На підтвердження своїх доводів надав суду розрахунок заборгованості.

Доказів на спростування наданого позивачем розрахунку заборгованості відповідачем суду не надано.

Оцінивши наданий позивачем розрахунок боргу, суд вважає, що позивач обґрунтовано нарахував зазначену суму і вважає за можливе покласти її в основу рішення суду.

Також, відповідно до ч. 2 ст. 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Враховуючи те, що правовідносини, які склалися між сторонами, є грошовим зобов`язанням, тому суд приходить до висновку про необхідність стягнення з відповідача на користь позивача суму інфляційних втрат в розмірі 5527 гривень 98 копійок та три проценти річних у розмірі 739 гривень 77 копійок.

З урахуванням наведеного та вимог закону, суд приходить до висновку про необхідність стягнути з відповідача заборгованість за оплату житлово-комунальних послуг.

З урахуванням задоволення позовних вимог, відповідно до вимог ст. 141 ЦПК України з відповідача на користь позивача підлягає стягненню судовий збір в розмірі 2270 гривень.

Позивач також просить суд стягнути з відповідача витрати на професійну правничу допомогу в розмірі 5150 гривень.

Відповідно до ч. 1 ст. 133 ЦПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Пунктом 1 ч. 3 цієї статті визначено, що до витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати на професійну правничу допомогу.

Згідно з п. 2 ч. 2 ст. 141 ЦПК України інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються у разі відмови в позові - на позивача.

Відповідно до частин 1-3 ст. 137 ЦПК України витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави.

Частиною 2 цієї статті передбачено, що за результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат:

1) розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою;

2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Для визначення розміру витрат на правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

На підтвердження понесених витрат на правничу допомогу стороною позивача надано суду письмові докази.

04 березня 2021 року між ЖБК «МАРС-5» та ТОВ «Київський центр права» укладено договір про надання правової допомоги № А/04032021/ХВ-6.

Крім того, у матеріалах справи міститься акт № ОУ-298 прийому-передачі виконаних робіт (надання послуг) та довіреність № 1 від ЖБК «МАРС-5».

Наданий стороною позивача акт прийому-передачі виконаних робіт містить лише перелік послуг без зазначення часу виконання, а тому цей акт не є детальним описом робіт (наданих послуг).

Вбачається, що позивачем не надано суду детального опису робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги, як це передбачено статтею 137 ЦПК України.

З огляду на наведене, суд приходить до висновку про відмову в задоволенні вимоги позивача про стягнення з відповідача витрат на професійну правничу допомогу в розмірі 5150 гривень.

Керуючись статтями 256-258, 260, 261, 364, 267, 322, 526, 610, 625 ЦК України, статтями 66, 67, 156, 162, 179 ЖК України, статтями 7, 9, 10 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», ст. 18 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», Постановою Кабінету Міністрів України від 08 жовтня 1992 року № 572, якою затвердженні Правила користування приміщеннями житлових будинків зі змінами внесеними Постановою Кабінету Міністрів України від 24 січня 2006 року № 45, статтями 3, 4, 5, 12, 13, 76-81, 141, 206, 259, 263-265, 268, 273 ЦПК України, суд, -

в и р і ш и в:

Позов Житлово-будівельного кооперативу «МАРС-5» (м. Київ, вул. Ушинського, 14, код ЄДРПОУ 22876997) до ОСОБА_1 ( АДРЕСА_6 , РНОКПП НОМЕР_1 ) про стягнення заборгованості задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 ( АДРЕСА_6 , РНОКПП НОМЕР_1 ) на користь Житлово-будівельного кооперативу «МАРС-5» (м. Київ, вул. Ушинського, 14, код ЄДРПОУ 22876997) заборгованість по сплаті внесків на утримання будинку та прибудинкової території, опалення за період з 01 грудня 2018 року по 01 червня 2021 року в розмірі 22044 гривень 52 копійки, інфляційне нарахування у сумі 5527 гривні 98 копійок, три проценти річних у розмірі 739 гривень 77 копійок та судовий збір у сумі 2270 гривень.

Рішення може бути оскаржено до Київського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя:

Дата ухвалення рішення13.11.2023
Оприлюднено15.11.2023
Номер документу114854385
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —760/21189/21

Ухвала від 13.11.2023

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Українець В. В.

Рішення від 13.11.2023

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Українець В. В.

Ухвала від 23.08.2021

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Українець В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні