Ухвала
від 13.11.2023 по справі 474/1411/23
ВРАДІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 474/1411/23

Провадження № 2-о/474/20/23

УХВАЛА

про прийняття заяви до розгляду та відкриття провадження у справі за правилами окремого позовного провадження

13.11.23р. смт Врадіївка

Суддя Врадіївського районного суду Миколаївської області Сокол Ф.Г. при вирішенні питання щодо відкриття провадження у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна, -

встановив:

30.10.2023р. ОСОБА_1 (далі - заявниця) звернулася до суду із заявою, в якій просить:

- визнати недієздатним громадянина України ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованого по АДРЕСА_1 , що фактично проживає по АДРЕСА_2 ;

- призначити опікуном ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за поданням органу опіки та піклування Врадіївської селищної ради Первомайського району Миколаївської області.

Згідно з протоколом щодо неможливості автоматизованого розподілу судової справи між суддями та звіту про неможливість розподілу справи між суддями від 02.11.2023р., призначення судді не відбулося, не вистачає потрібної кількості суддів для розподілу справи.

06.11.2023р. здійснено автоматизований розподіл справи, визначено головуючого суддю Сокола Ф.Г. (протокол автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 06.11.2023р.).

Відповідно до ч.ч. 1-4 ст. 294 ЦПК України під час розгляду справ окремого провадження суд зобов`язаний роз`яснити особам, які беруть участь у справі, їх права та обов`язки, сприяти у здійсненні та охороні гарантованих Конституцією і законами України прав, свобод чи інтересів фізичних або юридичних осіб, вживати заходів щодо всебічного, повного і об`єктивного з`ясування обставин справи.

З метою з`ясування обставин справи суд може за власною ініціативою витребувати необхідні докази.

Справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом.

Справи окремого провадження суд розглядає за участю заявника і заінтересованих осіб.

Перевіривши виконання вимог ст.ст. 295-297 ЦПК України, вважаю, що є всі підстави для відкриття провадження у справі.

У відповідності до ч. 3 ст. 294 ЦПК України приходжу до висновку, що по вказаній категорії справ окремого провадження проведення підготовчого судового засідання є не доречним.

Також заявниця ставить питання про залучення до участі у справі заінтересованих осіб а саме: Орган опіки та піклування Врадіївської селищної ради Первомайського району Миколаївської області, Комунальне некомерційне підприємство Врадіївська центральна районна лікарня Первомайського району Миколаївської області, Опікунську раду при виконавчому комітеті Врадіївської селищної ради Первомайського району Миколаївської області та ОСОБА_2 .

Таким чином, з огляду на приписи ст. 294 ЦПК України, до участі у справі слід залучити заінтересованих осіб зазначених у заяві, а саме: Орган опіки та піклування Врадіївської селищної ради Первомайського району Миколаївської області, Комунальне некомерційне підприємство Врадіївська центральна районна лікарня Первомайського району Миколаївської області та ОСОБА_2 .

Водночас щодо заявленого клопотання заявниці про залучення в якості заінтересованої особи Опікунської раду при виконавчому комітеті Врадіївської селищної ради Первомайського району Миколаївської області, то суд відмовляє в задоволенні вказаного клопотання, оскільки вказана рада входить до структури органу опіки та піклування.

Окрім цього, заявниця просить викликати і допитати її в судовому засіданні в якості свідка.

Статтею 91 ЦПК України визначено, що виклик свідка здійснюється за заявою учасника справи.

У заяві про виклик свідка зазначаються його ім`я, місце проживання (перебування) або місце роботи, обставини, які він може підтвердити.

Заява про виклик свідка має бути подана до або під час підготовчого судового засідання, а якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, - до початку першого судового засідання у справі.

В ухвалі про відкриття провадження у справі або в іншій ухвалі, якою суд вирішує питання про виклик свідка, суд попереджає свідка про кримінальну відповідальність за завідомо неправдиве показання чи відмову від давання показань на вимогу суду.

Також, заявниця просить витребувати у Комунальному некомерційному підприємстві Врадіївська центральна районна лікарня Первомайського району Миколаївської області історію хвороби та амбулаторну картку ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , для проведення судово-психіатричної експертизи.

Так, ст. 84 ЦПК України визначено, що учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третій статті 83 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

Будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Таким чином, з метою повного, всебічного та об`єктивного з`ясування обставин викладених в заяві, суд вважає, що клопотання заявниці щодо витребування вищевказаних доказів підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 83, 84, 91, 259-261, 294, 315, 318 ЦПК України, -

постановив:

Прийняти заяву до розгляду та відкрити провадження за правилами окремого позовного провадження у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна.

Залучити до участі у справі заінтересованих осіб: Орган опіки та піклування Врадіївської селищної ради Первомайського району миколаївської області, Комунальне некомерційне підприємство Врадіївська центральна районна лікарня Первомайського району Миколаївської області, ОСОБА_2 .

Призначити цивільну справу до розгляду по суті у Врадіївському районному суді Миколаївської області (56301, Миколаївська область, смт. Врадіївка, вул. Незалежності, 103) на 12 грудня 2023 року о 15 год. 00 хв. та викликати в судове засідання заявницю та заінтересовані особи.

В задоволенні клопотання заявниці ОСОБА_1 щодо залучення в якості заінтересованої особи: Опікунської ради при виконавчому комітеті Врадіївської селищної ради Первомайського району Миколаївської області - відмовити.

Викликати в судове засідання особу, щодо якої розглядається питання про визнання її недієздатною. У разі неможливості участі вказаної особи в судовому розгляді із урахуванням стану її здоров`я повідомити про вказані обставини суд.

У судове засідання викликати присяжних Степанюк Тетяну Михайлівну та ОСОБА_3 .

Викликати в судове засідання, яке призначене на 12.12.2023р. на 15 год. 00 хв. в якості свідка заявницю: ОСОБА_1 ( АДРЕСА_2 ).

Свідок ОСОБА_1 попереджається про кримінальну відповідальність по ст.ст. 384, 385 КК України (за завідомо неправдиве показання чи відмову від давання показань на вимогу суду).

Витребувати від Комунального некомерційного підприємства Врадіївська центральна районна лікарня Первомайського району Миколаївської області історію хвороби та амбулаторну картку ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Належним чином оформлені докази надати на адресу Врадіївського районного суду Миколаївської області (56301, смт. Врадіївка, вул. Незалежності,103), невідкладно після отримання ухвали, але не пізніше 26.01.2023р. У разі неможливості виконати вимоги ухвали надати письмові пояснення з підтверджуючими це доказами, в тому числі шляхом направлення вказаної інформації на електрону адресу суду: E-mail: inbox@vr.mk.court.gov.ua.

Роз`яснити учасникам справи, що документи (в тому числі процесуальні документи, письмові та електронні докази тощо) можуть подаватися до суду, а процесуальні дії вчинятися учасниками справи в електронній формі з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом.

Процесуальні документи в електронній формі мають подаватися учасниками справи до суду з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи в порядку, визначеному Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Роз`яснити учасникам справи їх обов`язок зареєструвати свій електронний кабінет та можливість ознайомлення з матеріалами справи через Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему або її окрему підсистему (модуль), що забезпечує обмін документами.

Адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, зареєстровані за законодавством України як юридичні особи, їх територіальні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи, зареєстровані за законодавством України, реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

Учасники справи можуть отримати інформацію по даній справі на офіційному вебпорталі судової влади України: https://vr.mk.court.gov.ua/sud1408/.

Роз`яснити, що з метою ідентифікації учасника справи для проведення канцелярією суду реєстрації вхідної кореспонденції по справі, направленні до суду за допомогою електронної пошти заяви, клопотання, тощо мають бути підписані електронним цифровим підписом.

Копію ухвали направити учасникам справи, а також Комунальному некомерційному підприємству Врадіївська центральна районна лікарня Первомайського району Миколаївської області - для організації виконання.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Ф.Г. Сокол

СудВрадіївський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення13.11.2023
Оприлюднено15.11.2023
Номер документу114857055
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи

Судовий реєстр по справі —474/1411/23

Рішення від 01.04.2024

Цивільне

Врадіївський районний суд Миколаївської області

Сокол Ф. Г.

Ухвала від 13.11.2023

Цивільне

Врадіївський районний суд Миколаївської області

Сокол Ф. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні