Судовий наказ
від 02.11.2023 по справі 489/6393/23
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

02.11.23

Справа № 489/6393/23

Номер провадження 2-н/489/1577/23

УХВАЛА

02листопада 2023року місто Миколаїв

Ленінський районний суд м. Миколаєва у складі судді Рум`янцевої Н.О., розглянувши в порядку наказного провадження заяву Державного підприємства"Житлобуд" про видачу судового наказу за вимогою про стягнення з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 боргу за послугу з утримання гуртожитку, найм та житлово-комунальні послуги

встановив.

19жовтня 2023 року Державне підприємство"Житлобуд" звернулося до суду із заявою про видачу судового наказу за вимогою про стягнення з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 боргу за послугу з утримання гуртожитку, найм та житлово-комунальні послуги, які надаються за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до положеньстатті 160 ЦПК Українисудовий наказ є особливою формою судового рішення, що видається судом за результатами розгляду вимог, передбаченихстаттею 161 цього Кодексу.

У відповідності до статті 162 ЦПК України заява про видачу судового наказу подається до суду першої інстанції за загальними правилами підсудності, встановленими цим Кодексом.

Відповідно до частини 1 статті 27 ЦПК України позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.

Як вбачається з витягу з реєстру територіальної громади м. Миколаєва про зареєстрованих осіб в житловому приміщенні з Департаменту з надання адміністративних послуг Миколаївської міської ради від 20.10.2023 ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 не зареєстровані за адресою: АДРЕСА_1 .

З довідки з відділу обліку і моніторингу інформації про реєстрацію місця проживання УДМС в Миколаївській області, вбачається, що ОСОБА_1 зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 ; ОСОБА_2 зареєстрована за адресою: АДРЕСА_3 без зазначення кімнат; ОСОБА_3 була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 , вибула 10.03.2021.

При цьому, за змістом п. 7 ч. 1ст. 162 ЦПК Українипід час розгляду вимог у порядку наказного провадження та видачі судового наказу суд не розглядає обґрунтованість заявлених стягувачем вимог по суті.

Отже, в порядку наказного провадження проводиться розгляд справ щодо яких презюмується відсутність спору.

Заявник в своїй заяві просить стягнути з боржників заборгованість за послугу з утримання гуртожитку, найм та житлово-комунальні послуги за період з 01.01.2022 по 01.10.2023 у розмірі 13662,68 грн.

За п. 13 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ № 14 від 23 грудня 2011 року, якщо заявлено вимогу про стягнення заборгованості за надані житлово-комунальні послуги, судовий наказ може бути видано за наявності відповідних договорів про надання таких послуг, інших письмових доказів, що підтверджують фактичне надання та отримання таких послуг. Крім того, заявник має обґрунтувати свої вимоги та додати документи, що вказують на правильність і безспірність розрахунків, а також застосування тарифів на відповідні послуги.

З довідки від 10.10.2023 за вих. № 33 про заборгованість з квартплати та сміття, які надаються за адресою: АДРЕСА_2 , вбачається, що станом на 01.01.2022 у боржників наявна заборгованість у загальному розмірі 7734,50 грн., щомісячна заборгованість в середньому в місяць становить 280 грн.

Попередні періоди нарахування у вказаному документі відсутні.

Таким чином, наявними у справі доказами не підтверджено правильність та безспірність заборгованості, оскільки такі не містять розрахунків щомісячних нарахувань та періоду нарахування до моменту виникнення заборгованості у розмірі 7734,50 грн., не наведено будь-якого обґрунтованого та детального розрахунку суми заборгованості за конкретний період прострочення.

Крім того, визначений розмір заборгованості потребує додаткової оцінки та дослідження у сукупності з іншими доказами.

Відповідно до п.п. 4, 5 ч. 2ст. 163 ЦПК Україниу заяві повинно бути зазначено вимоги заявника і обставини, на яких вони ґрунтуються; перелік доказів, якими заявник обґрунтовує обставини, на яких ґрунтуються його вимоги.

Згідно з п. 4 ч. 3ст. 163 ЦПК Українидо заяви про видачу судового наказу додаються інші документи або їх копії, що підтверджують обставини, якими заявник обґрунтовує свої вимоги.

З огляду на вказане, судом встановлено, що заява про видачу судового наказу не відповідає вимогам п.п. 4, 5 ч. 2, п. 4 ч. 3ст. 163 ЦПК України.

Пунктом 1 частини 1статті 165 ЦПК Українивстановлено, що суддя відмовляє у видачі судового наказу, якщо заява подана з порушеннями вимог статті 163цього Кодексу.

Крім того, відсутність вищевказаних документів може свідчити про пропуск стягувачем строку, який перевищує позовну давність, яка передбачена п. 5 ч. 1ст. 165 ЦПК України.

Враховуючи наведене, вважаю за необхідне відмовити у видачі судового наказу за заявою Державного підприємства"Житлобуд" про видачу судового наказу за вимогою про стягнення з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 боргу за послугу з утримання гуртожитку, найм та житлово-комунальні послуги

На підставі викладеного, керуючись ст.160,161,165,258-260 ЦПК України,суд

ухвалив:

у видачі судового наказу за заявою Державного підприємства"Житлобуд" про видачу судового наказу за вимогою про стягнення з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 боргу за послугу з утримання гуртожитку, найм та житлово-комунальні послуги відмовити.

Апеляційна скарга на судове рішення може бути подана протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення.

Судове рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційні скарги подаються учасниками справи в порядку статті 355 ЦПК України безпосередньо до Миколаївського апеляційного суду.

З інформацією щодо тексту судового рішення учасники справи можуть ознайомитися за веб-адресою Єдиного державного реєстру судових рішень: http://www.reyestr.court.gov.ua або за веб-адресою Судової влади України: https://court.gov.ua/fair/.

Повний текстсудового рішенняскладено «02»листопада 2023року.

Суддя Н.О. Рум`янцева

СудЛенінський районний суд м. Миколаєва
Дата ухвалення рішення02.11.2023
Оприлюднено15.11.2023
Номер документу114857156
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи наказного провадження Справи щодо стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг, телекомунікаційних послуг, послуг телебачення та радіомовлення з урахуванням індексу інфляції та трьох відсотків річних, нарахованих заявником на суму заборгованості

Судовий реєстр по справі —489/6393/23

Судовий наказ від 02.11.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Рум’янцева Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні