Рішення
від 10.11.2023 по справі 688/4388/23
ШЕПЕТІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа 688/4388/23

№ 2-о/688/136/23

Рішення

Іменем України

10 листопада 2023 року м. Шепетівка

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області в складі:

головуючого судді Березюк Н.П.,

за участі секретаря судового засідання Кулеші Л.М.,

заявника ОСОБА_1 ,

її представника ОСОБА_2 ,

представника заінтересованої особи ЗДО №12 «Ялинка» - Микитюк Т.М.,

представника заінтересованої особи Шепетівського ВДРАЦС - Ружицької О.П.,

заінтересованої особи - ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Шепетівці цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи - Заклад дошкільної освіти №12 «Ялинка» Шепетівської міської ради Хмельницької області, Шепетівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Шепетівському районі Хмельницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , про встановлення факту батьківства,

встановив:

Стислий виклад позиції заявника.

19 жовтня 2023 року ОСОБА_1 звернулась до суду із заявою про встановлення факту батьківства, посилаючись на те, що з 2020 року проживала з ОСОБА_5 однією сім`єю без реєстрації шлюбу за адресами: АДРЕСА_1 та по АДРЕСА_2 . Від фактичних шлюбних відносин ІНФОРМАЦІЯ_1 у них народився син ОСОБА_6 , по батькові якого вона записала ОСОБА_7 , як ім`я його біологічного батька. Для уникнення зайвого формалізму у відносинах, ОСОБА_5 до органів ДРАЦС не звертався.

ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_5 загинув. 13 жовтня 2023 року вона звернулась до закладу дошкільної освіти №12 «Ялинка» з заявою щодо оформлення безкоштовного харчування її сина, як дитини загиблого учасника бойових дій, що передбачено Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Однак, отримала відмову, оскільки відсутні документи, які підтверджують, що дитина є сином загиблого військовослужбовця ОСОБА_5 . Вказує, що в свідоцтві про народження сина ОСОБА_6 відомості про батька записані відповідно до ч.1 ст. 135 СК України. За наведених обставин, просить встановити факт батьківства ОСОБА_5 відносно ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та внести зміни в актовий запис про його народження, вказавши батьком дитини ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

В судовому засіданні заявник ОСОБА_1 та її представник ОСОБА_2 заяву підтримали з підстав, викладених у ній.

Доводи заінтересованих осіб.

Представник заінтересованої особи ЗДО №12 «Ялинка» Микитюк Т.М. в судовому засіданні не заперечила задоволенню заяви про встановлення факту батьківська. Зазначила, що син заявниці відвідує дитячий заклад, і в разі встановлення батьківства, матиме пільги на безкоштовне харчування. Крім того пояснила, що при житті ОСОБА_5 разом із заявницею приходили у дитячий заклад, з`ясовували питання майбутнього влаштування дитини у садок, вели себе як подружжя, а ОСОБА_5 опікувався дитиною, як власним сином.

Представник заінтересованої особи Шепетівського ВДРАЦС - Ружицька О.П. не заперечила проти задоволення заяви, зазначила, що доцільно у рішенні суду зазначити, що батько був громадянином України та щодо прізвища дитини.

Заінтересована особа ОСОБА_3 в судовому засіданні просила встановити факт батьківська її сина ОСОБА_5 , який загинув ІНФОРМАЦІЯ_2 , відносно малолітнього ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . Підтвердила, що син та заявниця проживали однією сім`єю та народили сина. Зазначила, що син мав дитину від першого шлюбу, з першою дружиною у них шлюб розірваний, а потім створив сім`ю з заявницею, з якою у них народився син.

Заяви, клопотання та інші процесуальні дії у справі.

19 жовтня 2023 року Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області відкрив провадження в справі та призначив її до розгляду на 10 листопада 2023 року.

Застосовані норми права.

Згідно п.5 ч.2 ст.293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Частиною 2 ст. 125 СК України передбачено, що якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від батька визначається: за заявою матері та батька дитини або за рішенням суду.

Стаття 130 СК України регламентує, що у разі смерті чоловіка, який не перебував у шлюбі з матір`ю дитини, факт його батьківства може бути встановлений за рішенням суду.

Відповідно до ст. 134 СК України на підставі рішення суду орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни до актового запису про народження, складеного органами державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни до актового запису про народження, складеного органами державної реєстрації актів цивільного стану України, та видає нове свідоцтво про народження.

Відповідно до абз. 11 п. 20 гл. 1 розділу ІІІ Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 18 жовтня 2000 року №52/5, при вирішенні судом спорів про визнання батьківства, материнства, оспорювання батьківства чи материнства, встановлення фактів батьківства та материнства зміни до актових записів про народження вносяться відповідно до законодавства, яке регулює порядок внесення змін до актових записів цивільного стану.

Згідно п. 2.13.1 Розділу ІІ Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, що затверджені наказом Міністерства юстиції України від 12 січня 2011 року №96/5, підставою для внесення змін в актові записи цивільного стану є, зокрема, рішення суду про визнання батьківства (материнства).

Відповідно до п. 2.16.4 Розділу ІІ вказаних Правил, на підставі рішення суду про визнання батьківства (материнства) в актовому записі про нароження змінюються відомості про батька та вносяться пов`язані з цим інші зміни згідно із зазначеними в рішенні суду.

Фактичні обставини, встановлені судом, з посиланням на докази, на підставі яких встановлені відповідні обставини.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 народився ОСОБА_8 . В свідоцтві про народження його матір`ю вказана ОСОБА_1 , а відомості про батька ОСОБА_9 записані зі слів матері відповідно до ч.1 ст. 135 СК України, що підтверджується свідоцтвом про народження дитини серії НОМЕР_1 від 30 грудня 2021 року та витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до ч.1 ст. 135 СК України за №00034452401 від 30 грудня 2021 року.

З 2020 року по 12 липня 2023 року заявник ОСОБА_1 проживала в будинку АДРЕСА_1 , разом з нею проживали чоловік ОСОБА_5 та син ОСОБА_8 , що підтверджується даними довідки №18, виданої головою квартального комітету №2 виконавчого комітету Шепетівської міської ради Хмельницької області.

Згідно військового квитка серії НОМЕР_2 від 31 жовтня 2022 року, ОСОБА_5 з 24 квітня 2023 року призваний на військову службу у військову частину НОМЕР_3 .

ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_5 помер в селищі Нововеселівське Сватівського району Луганської області, що підтверджується даними свідоцтва про смерть серії НОМЕР_4 від 20 липня 2023 року.

13 жовтня 2023 року заявник звернулась до директора закладу дошкільної освіти №12 «Ялинка» Шепетівської міської ради Хмельницької області з заявою про надання пільги з безкоштовного харчування ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , як сина загиблого учасника бойових дій ОСОБА_5 . Однак, заявнику відмовлено в наданні вказаної пільги, оскільки відсутнє документальне підтвердження батьківства ОСОБА_5 відносно дитини, зокрема свідоцтва про народження дитини, де він вказаний батьком дитини або рішення суду про встановлення факту батьківства, про що директор закладу освіти направила для заявника листа за вих. №01-59/104 від 13 жовтня 2023 року.

Факт батьківства ОСОБА_5 щодо дитини ОСОБА_8 підтверджено показаннями свідка ОСОБА_10 , що є сусідкою заявниці, яка підтвердила факт спільного проживання заявниці із ОСОБА_5 та народження спільної дитини та свідка ОСОБА_11 , яка підтвердила факт народження заявницею спільної із ОСОБА_5 дитини, проведення обряду хрещення сина та спільного виховання ними дитини до часу мобілізації ОСОБА_5 ..

Оцінка суду, застосовані норми права.

Заслухавши пояснення заявника, заінтересованої особи ОСОБА_3 та представників заінтересованих осіб ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , показання свідків ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що за час спільного проживання ОСОБА_1 та ОСОБА_5 у них народився син ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . Відомості про батька дитини в актовому записі про народження записані зі слів матері, оскільки батьки не перебували в зареєстрованому шлюбі та не звернулись до відділу РАЦС з спільною заявою щодо визнання батьківства.

Після смерті ОСОБА_5 у малолітнього ОСОБА_8 виникло право на отримання пільги, передбаченої Законом України «Про статус ветеранів, гарантії їх соціального захисту», а тому від встановлення юридичного факту залежить реалізація даного права.

Враховуючи, що докази, які досліджені безпосередньо в судовому засіданні, з точки зору належності, допустимості, достовірності, а також достатності і взаємозв`язку, достовірно підтверджують факт батьківства, іншого порядку встановлення вказаного факту чинним законодавством не передбачено, а тому заява підлягає до задоволення.

Відповідно до ч.7 ст.294 ЦПК України судові витрати не відшкодовуються.

Керуючись ст.ст. 4, 10, 18, 263-265, 293, 294, 315-319 ЦПК України, суд

ухвалив:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи - Заклад дошкільної освіти №12 «Ялинка» Шепетівської міської ради Хмельницької області, Шепетівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Шепетівському районі Хмельницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , про встановлення факту батьківства задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , громадянин України, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , є рідним батьком ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , народженого в м. Шепетівка Хмельницької області.

Рішення є підставою для Шепетівського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Шепетівському районі Хмельницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) внести зміни в актовий запис про народження дитини №492 від 30 грудня 2021 року, складений Шепетівським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Шепетівському районі Хмельницької області Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький), шляхом зазначення в графі батько дитини « ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , громадянин України» та прізвища дитини « ОСОБА_14 ».

Апеляційна скарга на рішення суду подається учасниками справи протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Хмельницького апеляційного суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи:

заявник - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , зареєстрована по АДРЕСА_3 , проживає в АДРЕСА_2 , паспорт № НОМЕР_5 , виданий 26 березня 2020 року, орган видачі 6831, РНОКПП - НОМЕР_6 ;

заінтересовані особи - Заклад дошкільної освіти №12 «Ялинка» Шепетівської міської ради Хмельницької області, місцезнаходження: м. Шепетівка, вул. Шкільна, буд. 68, Хмельницької області, код ЄДРПОУ 38281870;

Шепетівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Шепетівському районі Хмельницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), місцезнаходження: м. Шепетівка, вул. Героїв Небесної Сотні, буд. 46, Хмельницької області, код ЄДРПОУ 33198013;

ОСОБА_3 , зареєстрована по АДРЕСА_1 .

ОСОБА_4 , зареєстрований по АДРЕСА_2 ,

Суддя: Неоніла БЕРЕЗЮК

СудШепетівський міськрайонний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення10.11.2023
Оприлюднено15.11.2023
Номер документу114858405
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —688/4388/23

Рішення від 10.11.2023

Цивільне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Березюк Н. П.

Ухвала від 19.10.2023

Цивільне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Березюк Н. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні