Рішення
від 06.11.2023 по справі 949/1944/23
ДУБРОВИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №949/1944/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06 листопада 2023 року Дубровицький районний суд Рівненської області в складі:

головуючого - судді Отупор К.М.,

при секретарі судового засідання Катюха К.В.,

за участю:

заявника ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Дубровиця справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - Дубровицька міська рада Сарненського району Рівненської області про встановлення факту родинних відносин,

в с т а н о в и в:

Заявник ОСОБА_1 звернулася в суд із заявою та просить встановити факт, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , є її матір`ю.

Свої вимоги мотивує тим, що вона є дочкою ОСОБА_2 . Однак документи, що підтверджують факт родинних відносин, містять розбіжності в написанні імені. Так, у свідоцтві про її народження ім`я матері записано як " ОСОБА_2 ", в той час як у свідоцтві про смерть ім`я її матері записано як " ОСОБА_2 ". ІНФОРМАЦІЯ_1 її мати померла. Встановлення факту родинних відносин з матір`ю їй необхідно для оформлення спадщини та одержання свідоцтва про право на спадщину після смерті матері.

У судовому засіданні заявниця ОСОБА_1 заяву підтримала та просила суд її задовольнити.

Представник заінтересованої особи в судове засідання не з`явився, подав заяву про розгляд справи без його участі, заперечень проти заяви не має.

Суд, заслухавши пояснення заявниці, допитавши свідків, оцінивши докази по справі вважає, що заяву слід задовольнити з таких підстав.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , що стверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 (а.с.5).

Згідно копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 вбачається, що заявниця ОСОБА_5 народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 . Батьками її зазначені ОСОБА_6 на ОСОБА_2 (а.с.6).

Згідно копії свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_3 вбачається, що 25 травня 1953 року ОСОБА_6 зареєстрував шлюб із ОСОБА_7 (а.с.7).

Згідно довідки №655/02 від 03 серпня 2023 року, виданої виконавчим комітетом Дубровицької міської ради Рівненської області вбачається, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , була зареєстрована та проживала за адресою: с. Узлісся, Сарненський район Рівненська область (а.с.8).

Постановою приватного нотаріуса Сарненського районного нотаріального округу Рівненської області Тарасюка О.Г. від 18 серпня 2023 року, ОСОБА_1 було відмовлено у видачі свідоцтв про право на спадщину на законом після смерті її матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , у зв`язку із відсутністю документів, які б підтверджували факт родинних відносин дочки та матері, а саме: у свідоцтві про народження ОСОБА_1 , ім`я її матері записано як " ОСОБА_2 ", в той час як у свідоцтві про смерть ім`я матері ОСОБА_1 , записано як " ОСОБА_2 " (а.с.14).

У судовому засіданні факт родинних відносин між заявницею ОСОБА_1 та померлою ОСОБА_2 підтвердили свідки ОСОБА_8 та ОСОБА_9 .

Пленум Верховного Суду України у пункті 7 своєї постанови №5 від 31 березня 1995 року "Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення" зазначає, що суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину.

Враховуючи вищенаведене, суд вважає за необхідне встановити факт родинних відносин, оскільки переконується в тому, що заявниця ОСОБА_1 дійсно є дочкою померлої ОСОБА_2 .

Керуючись статтями 4, 12, 13, 23, 76-78, 81, 89, 141, 265, 293, 294, 315, 319, 352, 354, 355 Цивільного процесуального кодексу України, суд -

В И Р І Ш И В:

Заяву задовольнити.

Встановити факт родинних відносин, а саме, що ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_3 є дочкою ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення може бути оскаржено протягом тридцяти днів з дня його проголошення шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Рівненського апеляційного суду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині 2 статті 358 Цивільного процесуального кодексу України.

У відповідності до підпункту 15.5) пункту 1 Розділу ХІІІ Перехідних Положень Цивільного процесуального кодексу України в новій редакції, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди.

Відомості про учасників справи згідно пункту 4 частини 5 статті 265 Цивільного процесуального кодексу України:

Позивач: ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_3 , жителька АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_4 .

Заінтересована особа: Дубровицька міська рада Сарненського району Рівненської області, м. Дубровиця, вул. Воробинська, 16, Сарненський район Рівненська область, код ЄДРПОУ 05390997.

Повний текст рішення складено 10 листопада 2023 року.

Суддя: підпис.

Виготовлено з автоматизованої системи документообігу суду.

Суддя Дубровицького

районного суду К.М. Отупор

Дата ухвалення рішення06.11.2023
Оприлюднено15.11.2023
Номер документу114869756
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —949/1944/23

Рішення від 06.11.2023

Цивільне

Дубровицький районний суд Рівненської області

Отупор К.М.

Рішення від 06.11.2023

Цивільне

Дубровицький районний суд Рівненської області

Отупор К.М.

Ухвала від 06.10.2023

Цивільне

Дубровицький районний суд Рівненської області

Отупор К.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні