Рішення
від 10.11.2023 по справі 562/3688/23
ЗДОЛБУНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 562/3688/23

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ У К Р А Ї Н И

/заочне/

"10" листопада 2023 р.

Здолбунівський районний суд Рівненської області

у складі: головуючого судді Кушніра О.Г.,

секретар судового засідання Бєлявська А.С.,

учасники справи: представник позивача Столярчук І.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Здолбунів Рівненської області цивільну справу за позовом Здолбунівської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Національної служби здоров`я України, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача: Комунальне підприємство «Рівненська обласна дитяча лікарня»</a>, до ОСОБА_1 про відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого від кримінального правопорушення, -

в с т а н о в и в:

У поданій в суд в інтересах держави позовній заяві керівник Здолбунівської окружної прокуратури просить стягнути з ОСОБА_1 до Державного бюджету України понесені Комунальним підприємством «Рівненська обласна дитяча лікарня» витрати на стаціонарне лікування потерпілої від кримінального правопорушення ОСОБА_2 в розмірі 5175 грн. 45 коп.

В обґрунтування своїх вимог покликається на те, що вироком Здолбунівського районного суду Рівненької області від 25 лютого 2022 року відповідача ОСОБА_1 визнано винуватим за ч.1 ст.125 КК України в умисному заподіянні неповнолітній потерпілій ОСОБА_2 легких тілесних ушкоджень. У зв`язку з отриманими тілесними ушкодженнями остання перебувала на стаціонарному лікуванні в КП «Рівненська обласна дитяча лікарня» та на її лікування витрачено 5175,45 грн. Фінансування витрат, понесених на лікування комунальним підприємством здійснювалось з Державного бюджету України за рахунок коштів Національної служби здоров`я України, які в добровільному порядку відповідачем не відшкодовані.

У судовому засіданні представник Здолбунівської окружної прокуратури позовні вимоги підтримала повністю з наведених в позові підстав.

Відповідач у судове засідання не з`явився, хоча про дату, час і місце судового засідання повідомлялися належним чином відповідно до вимог ст.128 ЦПК України, клопотань про відкладення розгляду справи у зв`язку з неможливістю прибуття з поважних причин не надходило та відзиву на позов відповідач не подав.

Інші учасники справи подали клопотання про розгляд справи за їх відсутності.

При таких умовах суд вважає за можливе винести заочне рішення в справі на підставі наявних доказів, при цьому позивач не заперечує проти такого порядку вирішення спору.

З`ясувавши обставини та вивчивши матеріали справи, суд дійшов такого висновку.

Установлено, що вироком Здолбунівського районного суду Рівненької області від 25 лютого 2022 року, що набрав законної сили, ОСОБА_1 визнано винуватим у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.125 КК України, а саме, в умисному заподіянні 19 грудня 2021 року неповнолітній ОСОБА_2 легких тілесних ушкоджень у вигляді синців на обличчі.

Відповідно до положень ч.6 ст.82 ЦПК України вирок суду в кримінальному провадженні, який набрав законної сили, є обов`язковим для суду, що розглядає справу про правові наслідки дій чи бездіяльності особи, стосовно якої ухвалений вирок лише в питанні, чи мали місце ці дії (бездіяльність) та чи вчинені вони цією особою.

З роз`яснень, які містяться в п.3 постанови Пленуму Верховного Суду України від 07 липня 1995 року №11 «Про відшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла від злочину, та судових витрат», сума коштів, що підлягає відшкодуванню, визначається закладом охорони здоров`я, в якому перебував на лікуванні потерпілий, з урахуванням кількості ліжко-днів, проведених ним у стаціонарі, та щоденної вартості його лікування. Термін і обґрунтованість перебування потерпілого від злочину на стаціонарному лікуванні визначається на підставі даних лікувального закладу, де він перебував на лікуванні. Витрачені на стаціонарне лікування кошти підлягають відшкодуванню у повному обсязі і зараховуються до відповідного державного бюджету залежно від джерел фінансування закладу охорони здоров`я або на рахунок юридичної особи, якій належить останній.

Відповідно до ч.1 ст.1206 ЦК України особа, яка вчинила кримінальне правопорушення, зобов`язана відшкодувати витрати закладові охорони здоров`я на лікування потерпілого від цього кримінального правопорушення, крім випадку завдання шкоди при перевищенні меж необхідної оборони або у стані сильного душевного хвилювання, що виникло раптово внаслідок насильства або тяжкої образи з боку потерпілого.

Якщо лікування проводилося закладом охорони здоров`я, який за відповідні надані медичні послуги отримує кошти згідно з договором про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій, такі кошти зараховуються до Державного бюджету України (ч.3 ст.1206 ЦК України).

Згідно ч.1 ст.3 Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» держава гарантує повну оплату згідно з тарифом за рахунок коштів Державного бюджету України надання громадянам необхідних їм медичних послуг та лікарських засобів, що передбачені програмою медичних гарантій.

За інформацією КП «Рівненська обласна дитяча лікарня» Рівненської обласної ради від 27 липня 2023 року потерпіла ОСОБА_2 перебувала на стаціонарному лікуванні в Центрі відновного лікування для дітей з органічним ураженням центральної нервової системи та порушенням функції опорно-рухового апарату в період з 19 до 22 грудня 2021 року з діагнозом «Струс головного мозку. Вегетосудинна дистонія з церебростенічним синдромом», що складає 3 ліжко-днів вартістю одного ліжка/дня 1725,15 грн., та на стаціонарне лікування останньої витрачено 5175,45 грн., джерелом фінансування яких є кошти Національної служби здоров`я України (державний бюджет) згідно договорів про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій.

Понесені Комунальним підприємством «Рівненська обласна дитяча лікарня» витрати на стаціонарне лікування потерпілої від кримінального правопорушення ОСОБА_2 в розмірі 5175 грн. 45 коп. відповідачем ОСОБА_1 не відшкодовані.

З огляду на викладене позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

При постановлені рішення відповідно до ст.141 ЦПК України з відповідача підлягає до стягнення на користь позивача понесені ним судові витрати у розмірі 2684 грн.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст.258-273, 280-284, 351 - 355 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

Позов Здолбунівської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Національної служби здоров`я України задоволити.

Стягнути з ОСОБА_1 (РНОКПП відсутній, зареєстрований по АДРЕСА_1 ) до Державного бюджету України понесені Комунальним підприємством «Рівненська обласна дитяча лікарня» витрати на стаціонарне лікування ОСОБА_2 в розмірі 5175 (п`ять тисяч сто сімдесят п`ять) грн. 45 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Рівненської обласної прокуратури (р/р UA228201720343130001000015371, МФО 820172, ЗКПО 02910077, банк одержувач Державна казначейська служба України м.Київ, код класифікації видатків бюджету 2800) понесені судові витрати в сумі 2684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири) грн. 00 коп.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Рішення суду може бути оскаржено до Рівненського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом 30 /тридцяти/ днів з дня його проголошення. Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Текст повного рішення виготовлено 14 листопада 2023 року.

Суддя:

Дата ухвалення рішення10.11.2023
Оприлюднено16.11.2023
Номер документу114869775
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого від кримінального правопорушення

Судовий реєстр по справі —562/3688/23

Рішення від 10.11.2023

Цивільне

Здолбунівський районний суд Рівненської області

Кушнір О. Г.

Рішення від 10.11.2023

Цивільне

Здолбунівський районний суд Рівненської області

Кушнір О. Г.

Ухвала від 13.10.2023

Цивільне

Здолбунівський районний суд Рівненської області

Кушнір О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні