Рішення
від 13.11.2023 по справі 550/1279/23
ЧУТІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 550/1279/23

Провадження № 2/550/293/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 листопада 2023 року смт. Чутове

Чутівський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого судді Хоменка Д.Є.,

за участю секретаря судового засідання Лисенко Р.О.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в смт. Чутове цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Чутівської селищної ради Полтавського району Полтавської області, про встановлення додаткового строку для прийняття спадщини,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом, в якому просить встановити їй додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини, яка відкрилася після смерті її брата ОСОБА_2 , строком три місяці. Позов обґрунтовує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 у віці 41 рік помер її рідний брат ОСОБА_2 , після смерті якого відкрилася спадщина, яка складається із земельної ділянки площею 5,3548 га, цільове призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 5325481200:00:005:0182, що знаходиться на території Чутівської селищної ради (колишня Гряківська сільська рада) Полтавської області, та земельної ділянки площею 5,3737 га, цільове призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 5325481200:00:005:0181, що знаходиться на території Чутівської селищної ради (колишня Гряківська сільська рада) Полтавської області. Позивач звернулася до приватного нотаріуса Полтавського районного нотаріального округу Полтавської області Новицької О.В. із заявою про прийняття спадщини, однак їй було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом у зв`язку з пропуском встановленим законодавством строку для прийняття спадщини та рекомендовано звернутися до суду. ОСОБА_1 вважає, що пропустила строк для прийняття спадщини з поважної причини, оскільки перебуває на «Д» обліку в КНП «Карлівський центр первинної медико-санітарної допомоги» з приводу гіпертонічної хвороби ІІ ступеня (ризик високий) та ревматоїдного артриту і проходила лікування у Вертебрально-оздоровчому центрі Євмінова Полтавська філія та пропустила строк лише 7 календарних днів, а тому просить суд встановити їй додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 .

Позивач в підготовче судове засідання не з`явилася, про дату, час та місце розгляду справи належним чином повідомлена.

Представник позивача в підготовче судове засідання не з`явився, надав заяву в якій просив розгляд справи проводити у відсутності позивача та його представника, позовні вимоги підтримав та просив їх задовольнити.

Відповідач в підготовче судове засідання не з`явився, надав заяву, в якій справу просив розглянути без участі його представника, проти задоволення позову не заперечує.

Відповідно до положень ч. 3 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Відповідно до ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Визнання позову відповідачем не порушує прав та законних інтересів інших осіб.

Відповідно до ч.2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Вивчивши матеріали справи, суд вважає, що позов обґрунтований і підлягає задоволенню з наступних підстав.

Позивач є рідною сестрою померлого ОСОБА_2 , що підтверджується копіями свідоцтв про народження (а.с.11-12).

ОСОБА_3 уклала шлюб з ОСОБА_4 та змінила прізвище на ОСОБА_5 , що підтверджується копією свідоцтва про шлюб (а.с.13).

ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , згідно копії свідоцтва про смерть, виданого Чутівським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Полтавському районі Полтавської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції від 19.04.2023 року, актовий запис №88 (а.с.14).

Після смерті ОСОБА_2 , відкрилась спадщина на належне йому майно, а саме на земельну ділянку, яка розташована на території Чутівської селищної ради (колишня Гряківська сільська рада) Полтавської області, площею 5,350 га кадастровий номер 5325481200:00:005:0182, яка належала померлому на праві власності, що підтверджується Інформацією Державного земельного кадастру про право власності та речові права на земельну ділянку (а.с.16-17), Державним актом на право приватної власності на землю Серії Р2 №9623644 (а.с.15), Витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності (а.с.20), та земельну ділянку, яка розташована на території Чутівської селищної ради (колишня Гряківська сільська рада) Полтавської області, площею 5,3737 га кадастровий номер 5325481200:00:005:0181, яка належала померлому на праві власності, що підтверджується Інформацією Державного земельного кадастру про право власності та речові права на земельну ділянку (а.с.18-19).

Як вбачається з листа приватного нотаріуса Полтавського районного нотаріального округу Полтавської області Новицької О.В. та Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру №74381803 від 18.10.2023 року, на майно померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , який був зареєстрований та проживав в с. Грякове, Полтавського району Полтавської області, заяви про прийняття спадщини не надходили, спадкова справа не заводилась (а.с.21,22).

Відповідно до Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру №74381810 від 18.10.2023 року за життя померлий ОСОБА_2 заповіту не складав (а.с.23).

Відповідно до довідки виконавчого комітету Чутівської селищної ради Полтавського району Полтавської області № 1746/09-27 від 20.10.2023 року останнє місце проживання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 було зареєстровано за адресою: АДРЕСА_1 . На день його смерті за вказаною адресою відсутнє зареєстроване місце проживання фізичних осіб (а.с.24).

Таким чином, надання додаткового строку для прийняття спадщини не може вплинути на права та обов`язки інших осіб.

Згідно до ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно ч.1ст. 1220 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою.

Відповідно до ч.1ст. 1222 ЦК України спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народженні живими після відкриття спадщини.

Частиною 1 ст. 1270 ЦК України передбачено, що для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно до вимог ст. 1272 ЦК України визначено наслідки пропущення строку для прийняття спадщини, зокрема, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого ст. 1270 ЦК України, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу за місцем відкриття спадщини. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Позивач пропустив встановлений законом строк для прийняття спадщини, тому вправі звернутись до суду з позовом для визначення йому додаткового строку для прийняття спадщини.

Судом встановлено, що позивач не подала своєчасно нотаріусу заяву про прийняття спадщини, оскільки перебуває на «Д» обліку в КНП «Карлівський центр первинної медико-санітарної допомоги» з приводу гіпертонічної хвороби ІІ ступеня (ризик високий) та ревматоїдного артриту і проходила лікування у Вертебрально-оздоровчому центрі Євмінова Полтавська філія.

У відповідності до ч.1 ст. 2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Частиною 1 ст. 4 ЦПК України передбачено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Враховуючи вищевикладене, проаналізувавши встановлені обставини справи, оцінивши надані докази як кожний окремо, так і в їх сукупності, враховуючи також відсутність заперечень щодо предмету позову з боку відповідача, суд вважає за необхідне визнати причини пропуску строку подачі заяви про прийняття спадщини спадкоємцем поважними та задовольнити позовні вимоги, встановивши ОСОБА_1 додатковий строк для подачі заяви про прийняття спадщини тривалістю три місяці.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 8, 9, 10, 18, 200, 206, 247, 258, 264, 265, 268, 352-356 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Позов ОСОБА_1 до Чутівської селищної ради Полтавського району Полтавської області, про встановлення додаткового строку для прийняття спадщини задовольнити.

Встановити ОСОБА_1 , додатковий строк для подачі заяви про прийняття спадщини за законом, яка відкрилася ІНФОРМАЦІЯ_1 після померлого ОСОБА_2 , тривалістю 3 (три) місяці з дня набрання рішенням суду законної сили.

Учасникам справи, які не були присутні в судовому засіданні, копію судового рішення надіслати протягом 2 днів з дня його складення у повному обсязі.

Учасники справи мають право оскаржити рішення суду до Полтавського апеляційного суду через Чутівський районний суд Полтавської області шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів з дня проголошення судового рішення.

Судове рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги на рішення суду, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне найменування та ім`я сторін:

Позивач: ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 , паспорт № НОМЕР_1 , РНОКПП НОМЕР_2 .

Відповідач: Чутівська селищна рада Полтавської області, юридична адреса: Полтавська область, Полтавський район, смт. Чутове, вул. Набережна, буд. 9, ЄДРПОУ 21047282.

Суддя Д.Є. Хоменко

СудЧутівський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення13.11.2023
Оприлюднено16.11.2023
Номер документу114878478
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них

Судовий реєстр по справі —550/1279/23

Рішення від 13.11.2023

Цивільне

Чутівський районний суд Полтавської області

Хоменко Д. Є.

Ухвала від 02.11.2023

Цивільне

Чутівський районний суд Полтавської області

Хоменко Д. Є.

Ухвала від 26.10.2023

Цивільне

Чутівський районний суд Полтавської області

Хоменко Д. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні