Рішення
від 14.11.2023 по справі 691/1331/23
КОРСУНЬ-ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 691/1331/23

Номер провадження № 2-о/699/85/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14.11.2023 року м. Корсунь-Шевченківський

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області у складі: головуючого - Гусарової В.В., присяжних Гогілашвілі Т.А., Борщенко А.В., при секретарі судового засідання - Луценко А.В., розглянувши в порядку окремого провадження у закритому судовому засіданні в залі суду м. Корсуня-Шевченківського цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , в інтересах якого діє адвокат Салій Сергій Антонович, заінтересовані особи: служба у справах дітей Звенигородської районної державної адміністрації, ОСОБА_2 про усиновлення дитини,

ВСТАНОВИВ:

Заявник, в інтересах якого діє адвокат Салій С.А. звернувся до суду із заявою про усиновлення дитини, в якому вказав, що 24 вересня 2022 року він уклав шлюб з ОСОБА_2 (прізвище від попереднього шлюбу ОСОБА_2 ).

Від попереднього шлюбу ОСОБА_2 має малолітню доньку - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Згідно запису в свідоцтві про народження ОСОБА_4 , її батьками є ОСОБА_5 , ОСОБА_6 .

21 лютого 2022 року рішенням Городищенського районного суду Черкаської області ОСОБА_5 , було позбавлено батьківських прав щодо його малолітньої доньки - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

У заявника та ОСОБА_2 склалася міцна, повноцінна сім`я, відношення між ними базуються на взаєморозумінні та повазі. Заявник та ОСОБА_2 спільно виховують ОСОБА_7 , заявник вважає її своєю донькою, між ними гарні стосунки та порозуміння. З початку спільного проживання заявник взяв на себе обов`язки батька, відчуває себе морально та матеріально готовим для подальшого виховання та утримання малолітньої дитини, у зв`язку з чим прийняв рішення усиновити ОСОБА_7 .

Відповідно до акту обстеження умов проживання встановлено, що умови проживання задовільні. У дитини є все необхідне: одяг, взуття, технічні засоби для здобуття освіти, тощо. Стосунки в сім`ї доброзичливі та гармонійні.

Згідно медичного висновку про стан здоров`я особи від 21.08.2023 року, заявник має добрий стан здоров`я і тому не має протипоказань до усиновлення. На обліку в психоневрологічних чи наркологічних лікувальних закладах не перебуває.

До кримінальної відповідальності не притягувався, не знятої чи непогашеної судимості не має та в розшуку не перебуває.

Згідно заяви ОСОБА_2 , яка посвідчена приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Моісеєвою Г.В., зареєстрованої в реєстрі за № 519, вона надала згоду на усиновлення її дочки - ОСОБА_4 чоловіком - ОСОБА_1 .

Разом з тим, під час бесіди з дитиною ОСОБА_8 з`ясовано, що дитина виявила бажання бути усиновленою ОСОБА_1 . Вказана обставина підтверджується відповідним актом від 28.08.2023 року.

Відповідно до висновку про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам дитини виданим службою у справах дітей Звенигородської районної державної адміністрації № 01-32/2574/01-32/3 від 31.08.2023 року, служба у справах дітей Звенигородської районної державної адміністрації вважає доцільним та таким, що відповідає інтересам дитини, усиновлення малолітньої ОСОБА_4 , громадянином України ОСОБА_1 .

В заяві заявник просить надати дозвіл на усиновлення малолітньої ОСОБА_4 .

ОСОБА_1 та його представник в судовому засіданні підтримали подану ним заяву про усиновлення дитини та просив задовольнити її з підстав, викладених у неї, зазначив, що між ним та дитиною склалися теплі, родинні стосунки.

Заінтересована особа ОСОБА_2 підтримала заяву у повному обсязі.

Представник заінтересованої особи - служби у справах дітей Звенигородської районної державної адміністрації і підтримав заяву, вважав, що це усиновлення є доцільним та в повній мірі відповідає найвищим інтересам дитини.

Заслухавши пояснення заявника, заінтересованих осіб, дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного:

Відповідно до статей 3, 4, 5, 7 Сімейного Кодексу України кожна особа має право на проживання в сім`ї. Сім`я створюється, в тому числі, і на підставі усиновлення. Держава створює пріоритет сімейного виховання дитини. Дитина має бути забезпечена можливістю здійснення її прав, установлених Конституцією України, Конвенцією про права дитини, іншими міжнародними договорами України, згода на обов`язковість яких надана Верховною радою України.

Відповідно до статті 207 СК України усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду, крім випадку, передбаченого статтею 282 цього Кодексу. Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Згідно частини 1 статті 208 СК України, усиновленою може бути дитина.

Згідно з положеннями статті 6 СК України правовий статус дитини має особа до досягнення нею повноліття.

У відповідності до статті 211 СК України усиновлювачем може бути дієздатна особа віком не молодша двадцяти одного року, за винятком, коли усиновлювач є родичем дитини. Усиновлювачем може бути особа, що старша за дитину, яку вона бажає усиновити, не менш як на п`ятнадцять років.

Статтею 218 СК України передбачено, що для усиновлення дитини потрібна її згода, якщо вона досягла такого віку та рівня розвитку, що може її висловити. Згода дитини на її усиновлення дається у формі, яка відповідає її вікові та стану здоров`я. Дитина має бути проінформована про правові наслідки усиновлення. Усиновлення провадиться без згоди дитини, якщо вона у зв`язку з віком або станом здоров`я не усвідомлює факту усиновлення. Згода дитини на усиновлення не потрібна, якщо вона проживає в сім`ї усиновлювачів і вважає їх своїми батьками.

Відповідно до пункту 6 постанови Пленуму Верховного суду України від 30 березня 2007 року N 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» вбачається, що вирішуючи заяву по суті, суд зобов`язаний перевірити наявність передбачених законом підстав для усиновлення, зокрема: чи дали батьки дитини згоду на це (якщо вона необхідна); чи може заявник бути усиновлювачем; чи є дитина відповідно до законодавства суб`єктом усиновлення і чи виконано вимоги ч.1 - 3 статті 218 СК щодо наявності згоди дитини; чи відповідають висновок органу опіки та піклування і дозвіл на усиновлення уповноваженого органу виконавчої влади необхідним вимогам.

Відповідно до положень частини 1, 2, 5 статті 217 СК України, усиновлення дитини здійснюється за вільною згодою її батьків. Згода батьків на усиновлення дитини має бути безумовною. Письмова згода батьків на усиновлення засвідчується нотаріусом.

Відповідно до частини 1 статті 220 СК України на усиновлення дитини одним із подружжя потрібна письмова згода другого з подружжя, засвідчена нотаріально.

Згідно зі статтею 8 Європейської конвенції про усиновлення дітей (ETS N58), прийнятої 24 квітня 1967 року в Страсбурзі, і яка, відповідно до статті 9 Конституції України, є складовою частиною національного законодавства України, компетентний орган приймає рішення про усиновлення лише тоді, коли впевниться, що воно здійснюється в інтересах дитини. Кожного разу компетентний орган звертає особливу увагу на те, щоб це усиновлення забезпечило дитині стабільні та гармонійні домашні умови.

У відповідності з частиною 1 статті 229 СК України особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання бути записаною у Книзі реєстрації народжень матір`ю, батьком дитини або повнолітньої особи. Якщо усиновлюється дитина, яка досягла семи років, то для запису усиновлювача матір`ю, батьком потрібна згода дитини, крім випадку, передбаченого частиною четвертою статті 218 цього Кодексу. Суд задовольняє таку заяву усиновлювача у рішенні про усиновлення, якщо це відповідає інтересам дитини.

Згідно з частинами 2, 3, 4 статті 231 СК України якщо усиновлювач записується батьком дитини, відповідно змінюється по батькові дитини.

Відповідно до статті 234 CK України на підставі рішення суду орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни до актового запису про народження, складеного органами державної реєстрації актів цивільного стану України, та видає нове свідоцтво про народження. Свідоцтво про народження, що було видане раніше, анулюється.

Судом встановлено, що заявник ОСОБА_1 перебуває з ОСОБА_2 у зареєстрованому шлюбі, відповідно до свідоцтва про шлюб, виданого 24 вересня 2022 Дарницьким відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) , актовий запис №1855 (а.с.14).

Дружина заявника ОСОБА_2 має малолітню дитину ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвом про народження, виданого виконавчим комітетом Товстівської сільської ради Городищенського району, актовий запис №2 від 14.06.2012р (а.с.15).

Заявник займається вихованням дитини, забезпечує матеріально та ставиться до дитини як до своє дочки, в свою чергу дитина сприймає його як батька.

Біологічного батька дитини - ОСОБА_5 , рішенням Городищенського районного суду Черкаської області від 21 лютого 2022р позбавлено батьківських прав щодо його малолітньої дочки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Рішення набрало законної сили 23.03.2022р (а.с.17-20)

Відповідно: до акту обстеження умов проживання від 28.08.2023, складеного начальником служби у справах дітей Вільшанської селищної ради Каракай В.П., встановлено, що заявник зі своєю дружиною ОСОБА_2 та її донькою ОСОБА_7 проживають за однією адресою в АДРЕСА_1 . Умови проживання хороші. Будинок вмішує всі необхідні меблі та предмети домашнього побуту. В будинку зроблено ремонт. Є окремі санвузол: ванна та туалет. Продуктами харчування родина забезпечена в повному обсязі. В наявності засоби гігієни. Є окрема-дитяча кімната, облаштована меблями: ліжко, шафа-купе, учбовий куточок. У дівчинки є ноутбук, телефон, планшет, книги, іграшки та ігри. Дитина має достатню кількість одягу та взуття. В родинні панує затишна атмосфера. Всі жителі домоволодіння чуйні та привітні (а.с.25).

Згідно з висновком про стан здоров`я КНП «Городищенський ЦПМСД» від 21.08.2023р заявник є здоровим.(а.с.22).

Згідно з довідкою МВС України станом на 16.08.2023 ОСОБА_1 до кримінальної відповідальності не притягувався, незнятої чи непогашеної судимості не має в розшуку не перебуває. (а.с.23)

ОСОБА_2 надала заяву на усиновлення її дитини ОСОБА_4 , посвідчену 08.11.2022р приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Моісеєвої Г.В. (а.с.24).

Заявник проходить службу в ЗСУ, має стабільний дохід (а.с.26-29).

Заявник зі станом здоров`я дитини та правовими наслідками усиновлення ознайомлений.

Згідно висновку № 01-32/2574/01-32/3 від 31.08.2023 року, усиновлення неповнолітньої ОСОБА_9 є доцільним і відповідає найкращим інтересам дитини (а.с.21).

Перешкод, визначених статтею 212 СК України, для усиновлення ОСОБА_4 заявником судом не встановлено.

Таким чином, враховуючи вік, стан здоров`я та матеріальне становище усиновлювача, суд установив, що будь-якої корисливої або іншої зацікавленості в усиновленні з боку заявника немає, його намір відповідає вимогам законодавства та моральним засадам суспільства, заявник є здоровою людиною, має стійке бажання виховувати та утримувати дитину, мати дитини надала письмову згоду на усиновлення заявником ОСОБА_4 та усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов життя.

На підставі викладеного, суд приходить до висновку, що заява ОСОБА_1 про усиновлення дитини є обґрунтованою і такою, що підлягає задоволенню.

Керуючись ст.76, 81, 89, 263-265, 310- 314 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 , в інтересах якого діє адвокат Салій Сергій Антонович, заінтересовані особи: служба у справах дітей Звенигородської районної державної адміністрації, ОСОБА_2 про усиновлення дитини -задовольнити.

Усиновити ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (свідоцтво про народження серія НОМЕР_1 від 14.06.2012 p.), громадянином України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрований по АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_2 .

Внести зміни до актового запису №2 від 14.06.2012 року, про народження дитини - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , складеного виконавчим комітетом Товстівської сільської ради Городищенськрго району Черкаської області, а саме: в графі «відомості про батька» змінити з « ОСОБА_5 » на « ОСОБА_1 », по батькові дитини змінити з « ІНФОРМАЦІЯ_5 » на « ІНФОРМАЦІЯ_5 »; прізвище дитини змінити з - « ІНФОРМАЦІЯ_5 » на « ІНФОРМАЦІЯ_5 » та видати нове свідоцтво про народження з урахуванням цих змін. Ім`я дитини - « ІНФОРМАЦІЯ_5 », дату народження дитини - « ІНФОРМАЦІЯ_4 », місце народження - «Україна, Черкаська область, Городищенський район, село Товста» - залишити без змін.

Зобов`язати компетентний відділ ДРАЦС внести відповідні зміни в актовий запис про народження усиновленої дитини ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_4 та видати нове свідоцтво про народження.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Черкаського апеляційного суду. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом 30 днів з дня його складення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Присяжні : 1 2.

СуддяГусарова В.В.

СудКорсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення14.11.2023
Оприлюднено17.11.2023
Номер документу114879461
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про усиновлення, з них: усиновлення громадянами України, що проживають на території України

Судовий реєстр по справі —691/1331/23

Рішення від 14.11.2023

Цивільне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Гусарова В. В.

Рішення від 14.11.2023

Цивільне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Гусарова В. В.

Ухвала від 13.11.2023

Цивільне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Гусарова В. В.

Ухвала від 26.10.2023

Цивільне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Гусарова В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні