Ухвала
від 08.11.2023 по справі 303/7487/23
МУКАЧІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 303/7487/23

2/303/1169/23

УХВАЛА

08 листопада 2023 року м. Мукачево

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області у складі судді Полянчука Б.І., при секретарі Варваринець Н.Я., розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Управління освіти, культури, молоді та спору Мукачівської міської ради про стягнення заборгованості з вихідної допомоги, середнього заробітку за затримку розрахунку,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся з позовом до Управління освіти, культури, молоді та спору Мукачівської міської ради про стягнення заборгованості з вихідної допомоги, середнього заробітку за затримку розрахунку. 08.11.2023 представник позивача адвокат Василечко А.В. подав до суду клопотання про зупинення провадження по цивільній справі на підставі ч.6 ст. 251 ЦПК України, оскільки ухвалою Мукачівського міськрайонного суду від 03.11.2023 у справі №303/7487/23 відкрито провадження по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Управління освіти, культури, молоді та спорту Мукачівської міської ради, Мукачівської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №3 ім. Ф. Ракоці ІІ з поглибленням вивчення окремих предметів та курсів Мукачівської міської ради Закарпатської області про визнання звільнення незаконним, поновлення на займаній посаді, стягнення заробітної плати за час вимушеного прогулу. У зазначеній справі оскаржується наказ управління освіти, культури, молоді та спорту Мукачівської міської ради Закарпатської області № 100/0/10-23 від 08.05.2023 «Про дострокове припинення дії контракту та звільнення ОСОБА_2 ». Враховуючи, що судом відкрито провадження у справі № 303/4919/23 в якій оскаржується наказ управління освіти, культури, молоді та спорту Мукачівської міської ради Закарпатської області № 100/0/10-23 від 08.05.2023 «Про дострокове припинення дії контракту та звільнення Степана Шинка», а у справі № 303/7487/23 розглядається питання стягнення вихідної допомоги не виплаченої на підставі цього ж наказу, тому провадження по останній справі необхідно зупинити. Просив зупинити провадження у справі № 303/7487/23 за позовом ОСОБА_1 до Управління освіти, культури, молоді та спору Мукачівської міської ради про стягнення заборгованості з вихідної допомоги, середнього заробітку за затримку розрахунку до набрання законної сили рішенням у справі № 303/4919/23 за позовом ОСОБА_1 до Управління освіти, культури, молоді та спорту Мукачівської міської ради, Мукачівської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №3 ім. Ф.Ракоці ІІ з поглибленим вивченням окремих предметів та курсів Мукачівської міської ради Закарпатської області про визнання незаконними і скасування наказу Управління освіти, культури, молоді та спорту Мукачівської міської ради №100/0/10-23 від 08.05.2023, поновлення на займаній посаді, стягнення заробітної плати за час вимушеного прогулу.

Позивач та його представник у судове засідання не з`явилися, про дату, час та місце судового засідання повідомлені належним чином. Представник позивача подав заяву про розгляд клопотання без участі позивача та його представника.

Представник відповідача у судове засідання не з`явилась, про дату, час та місце судового засідання повідомлена належним чином, подала заяву про розгляд клопотання позивача про зупинення провадження без її участі, вирішення цього клопотання залишила не розсуд суду.

З`ясувавши всі обставини справи та перевіривши їх доказами, суд приходить до наступного.

Відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 251 ЦПК України суд зобов`язаний зупинити провадження у справі у разі об`єктивної неможливості розгляду цієї справи до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку конституційного провадження, адміністративного, цивільного, господарського чи кримінального судочинства, - до набрання законної сили судовим рішенням в іншій справі; суд не може посилатися на об`єктивну неможливість розгляду справи у випадку, коли зібрані докази дозволяють встановити та оцінити обставини (факти), які є предметом судового розгляду.

Згідно із п. 5 ч. 1 ст. 253 ЦПК України провадження у справі зупиняється у випадках, встановлених п. 6 ч. 1 ст. 251 цього Кодексу, - до набрання законної сили судовим рішенням, від якого залежить вирішення справи.

Згідно з п. 33 постанови Пленуму Верховного Суду України від 12.06.2009 N2 «Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції», визначаючи наявність передбачених законом підстав, за яких провадження у справі підлягає обов`язковому зупиненню, суд повинен, зокрема, враховувати, що така підстава для зупинення провадження у справі як неможливість розгляду цивільної справи до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку конституційного, цивільного, господарського, кримінального чи адміністративного судочинства, застосовується у тому разі, коли в цій іншій справі можуть бути вирішені питання, що стосуються підстав, заявлених у справі вимог, чи умов, від яких залежить можливість її розгляду.

Разом з тим, зі змісту норми, наведеної у п. 6 ч. 1 ст. 251 ЦПК України, вбачається, що підставою для такого зупинення провадження є «об`єктивна неможливість вирішити справу до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку цивільного судочинства». Відтак, для задоволення відповідного клопотання сторони суд повинен оцінити, чи існує така «об`єктивна неможливість», для чого суд має дослідити принаймні позовну заяву сторони, де мають бути відображені предмет і підстави позову. Підставою для зупинення провадження у цивільній справі може бути лише наявність відповідної (іншої) цивільної справи на розгляді в суді.

Представником позивача надано копію позовної заяви ОСОБА_1 до Управління освіти, культури, молоді та спорту Мукачівської міської ради, Мукачівської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №3 ім. Ф.Ракоці ІІ з поглибленим вивченням окремих предметів та курсів Мукачівської міської ради Закарпатської області про визнання незаконними і скасування наказу Управління освіти, культури, молоді та спорту Мукачівської міської ради №100/0/10-23 від 08.05.2023, поновлення на займаній посаді, стягнення заробітної плати за час вимушеного прогулу. Зі змісту зазначеної позовної заяви вбачається, що позивач заявив вимоги про визнання незаконними і скасування наказу Управління освіти, культури, молоді та спорту Мукачівської міської ради №100/0/10-23 від 08.05.2023, поновлення на роботі на посаді директора Мукачівської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №3 ім. Ф.Ракоці ІІ з поглибленим вивченням окремих предметів та курсів Мукачівської міської ради Закарпатської області, стягнення з Управління освіти, культури, молоді та спорту Мукачівської міської ради на користь ОСОБА_1 середнього заробітку за час вимушеного прогулу.

Також представником позивача надано суду копію ухвали Мукачівського міськрайонного суду Закарпатської області по справі № 303/4919/23 від 03.11.2023 з якої вбачається, що суддею Мукачівського міськрайонного суду Закарпатської області Кость В.В. прийнято вищезазначену позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі.

За таких обставин задоволення судом позову ОСОБА_1 до Управління освіти, культури, молоді та спорту Мукачівської міської ради, Мукачівської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №3 ім. Ф.Ракоці ІІ з поглибленим вивченням окремих предметів та курсів Мукачівської міської ради Закарпатської області про визнання незаконними і скасування наказу Управління освіти, культури, молоді та спорту Мукачівської міської ради №100/0/10-23 від 08.05.2023, поновлення на займаній посаді, стягнення заробітної плати за час вимушеного прогулу і набрання відповідним рішенням законної сили виключає можливість ухвалення судом рішення щодо стягнення з Управління освіти, культури, молоді та спорту Мукачівської міської ради на користь ОСОБА_1 заборгованості з вихідної допомоги та середнього заробітку за затримку розрахунку, оскільки поновлення особи на роботі та скасування наказу про звільнення унеможливлює стягнення заборгованості з вихідної допомоги та середнього заробітку за затримку розрахунку.

З огляду на викладене суд вбачає підстави для задоволення клопотання позивача щодо зупинення провадження у цивільній справі № 303/7487/23 згідно із п. 6 ч. 1 ст. 251 ЦПК України - до набрання законної сили судовим рішенням у справі № 303/4919/23.

Керуючись ст.ст. 251, 259-261, 353-355 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання представника позивача адвоката Василечко Анатолія Васильовича про зупинення провадження по справі - задовольнити.

Зупинити провадження у цивільній справі 303/7487/23 за позовом ОСОБА_1 до Управління освіти, культури, молоді та спору Мукачівської міської ради про стягнення заборгованості з вихідної допомоги, середнього заробітку за затримку розрахунку - до набрання законної сили судовим рішенням у справі № 303/4919/23 за позовом ОСОБА_1 до Управління освіти, культури, молоді та спору Мукачівської міської ради, Мукачівської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №3 ім. Ф.Ракоці ІІ з поглибленим вивченням окремих предметів та курсів Мукачівської міської ради Закарпатської області про визнання незаконними і скасування наказу Управління освіти, культури, молоді та спорту Мукачівської міської ради №100/0/10-23 від 08.05.2023, поновлення на займаній посаді, стягнення заробітної плати за час вимушеного прогулу.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбачено ЦПК України.

Ухвали, що постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного тексту ухвали.

Учасник справи, якому повна ухвала суду не була вручена в день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Суддя

Дата ухвалення рішення08.11.2023
Оприлюднено16.11.2023
Номер документу114882590
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості з вихідної допомоги, середнього заробітку за затримку розрахунку

Судовий реєстр по справі —303/7487/23

Ухвала від 08.11.2023

Цивільне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Полянчук Б. І.

Ухвала від 13.09.2023

Цивільне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Полянчук Б. І.

Ухвала від 16.08.2023

Цивільне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Полянчук Б. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні