Рішення
від 07.11.2023 по справі 498/1489/23
ВЕЛИКОМИХАЙЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №498/1489/23

Провадження по справі №2-о/498/31/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 листопада 2023 року Великомихайлівський районний суд Одеської області в складі: головуючої судді Чернецької Н.С., за участю секретаря судового засідання Гонтаренко О.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі суду в смт. Велика Михайлівка цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Великоплосківська сільська рада Роздільнянського району Одеської області про встановлення факту, що має юридичне значення,

ВСТАНОВИВ:

16 жовтня 2023 року ОСОБА_1 звернулась до суду з заявою про встановлення факту, що має юридичне значення, заінтересована особа: Великоплосківська сільська рада Роздільнянського району Одеської бласті. Свої вимоги обґрунтовує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її вітчим ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серія НОМЕР_1 від 21 березня 2023 року, виданим Великомихайлівським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Роздільнянському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції ( м. Одеса), з яким на протязі 35 років, з 14.06.1988 року по 18.03.2023 рік, до дня його смерті вона його падчерка ОСОБА_1 та його покійна мати ОСОБА_3 , проживали в спільному помешканні за адресою: АДРЕСА_1 , однією сім`єю , вели спільне господарство, були пов`язані спільним побутом, мали взаємні права та обов`язки. Також вона займалась організацією поховання. Після його смерті відкрилась спадщина на земельну ділянку площею 3, 95 га кадастровий номер 5121680800:01:002:0255, що належала йому на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ОД № 018636 виданого головою Великомихайлівської районної державної адміністрації від 10.09.2003 року ОСОБА_4 на підставі розпорядження райдержадміністрації Великомихайлівського району Одеської області від 29 квітня 2003 року № 202/А-2003 та яка розташована на території Великоплосківської сільської ради Великомихайлівського району Одеської області. В вересні - жовтні 2023 року з метою оформлення права на спадщину після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 її вітчима ОСОБА_2 , вона звернулась із відповідною заявою до державного нотаріуса, однак у видачі свідоцтва про право на спадщину на майно, належне ОСОБА_2 , їй було відмовлено, що підтверджується відповіддю державного нотаріуса Трофімової С.О. за № 932/02-14/261/2023 від 29.09.2023 року та постановою державного нотаріуса Трофімової С.О. про відмову у вчинені нотаріальної дії, так як видати їй, як особі, яка проживала однією сім`єю зі спадкодавцем, свідоцтво про право на спадщину на майно, належне ОСОБА_2 , неможливо, так як їй необхідно встановити факт проживання однією із вітчимом ОСОБА_2 , не менше як п`ять років до дня його смерті. Заповіта від померлого вітчима ОСОБА_2 на її ім`я складено не було, але вона є єдиним спадкоємцем четвертої черги за законом на спадщину від померлого, оскільки проживала з померлим однією сім`єю, завжди вважала його своїм батьком , вели спільне господарство, мали взаємні права та обов`язки, особи, які б мали право на обов`язкову частку у спадщині після покійного спадкодавця ОСОБА_2 , відсутні. Тому вона просить суд встановити факт проживання однією сім`єю понад п`ять років на час відкриття спадщини, її зі спадкодавцем ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в с Великоплоске Роздільнянського ( Великомихайлівського) району Одеської області однією сім`єю з 1988 року до часу відкриття спадщини.

В судове засідання заявникне з`явилась, через канцелярію суду від неї надійшла заява в якій вона підтримала заявлені вимоги в повному обсязі, просила їх задовольнити.

Представник заінтересованої особи Великоплосківської сільської ради Великомихайлівського району Одеської області в судове засідання не з`явився, через канцелярію суду від них надійшла заява в якій вони просять розглядати справу без їх участі.

Дослідивши подані документи та матеріали, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються вимоги заяви, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи окремого провадження, суд вважає, що заява ОСОБА_1 , є обґрунтованою і підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 1258 Цивільного кодексу України спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття.

Відповідно до ст. 256 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення фактів що мають юридичне значення.

Разом з тим, відповідно до роз`яснень п.23 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику у справах про спадкування» №7 від 30.05.2008 року, якщо постійне проживання особи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини не підтверджено відповідними документами, у зв`язку із чим нотаріус відмовив особі в оформленні спадщини, спадкодавець має право звернутися в суд із заявою про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Судом встановлені такі факти та відповідні їм правовідносини.

Так, з наявного в матеріалах справи свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 виданого 21 березня 2023 року Великомихайлівським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Роздільнянському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції ( м. Одеса), вбачається, що ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 про що було 21 березня 2023 року було складено відповідний актовий запис за № 88

Також в матеріалах справи наявна копія свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 виданого 10 березня 1977 року Великоплоськівським с/РАЦС Великомихайлівського району Одеської області, з якого вбачається, що ОСОБА_5 народилась ІНФОРМАЦІЯ_2 про що 10 березня 1977 року в книзі реєстрації актів про народження було зроблено відповідний актовий запис № 8, в графі батьки вказано: батько « ОСОБА_6 », мати « ОСОБА_7 ».

Крім того, в матеріалах справи наявна копія свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_4 виданого 14 червня 1988 року виконкомом Великоплосківської сільської ради Великомихайлівського району Одеської області, з якого вбачається, що 14 червня 1988 року між ОСОБА_2 та ОСОБА_7 було укладено шлюб про що в книзі реєстрації актів про укладення шлюбу, зроблено запис за № 13. Після реєстрації шлюбу дружині присвоєно прізвище « ОСОБА_8 ».

В матеріалах справи наявна копія свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_5 виданого 20 листопада 1993 року виконкомом Великоплосківської сільської ради Великомихайлівського району Одеської області, з якої вбачається, що 20 листопада 1993 року між ОСОБА_9 та ОСОБА_5 було укладено шлюб про що в книзі реєстрації актів про укладення шлюбу було зроблено запис за № 39. Після реєстрації шлюбу дружині присвоєно прізвище « ОСОБА_10 » .

Також в матеріалах справи наявна копія Державного акту про право власності на земельну ділянку серії ОД № 018636 виданого 10 вересня 2003 року, з якого вбачається, що ОСОБА_2 належить земельна ділянка площею 3,95 га на підставі розпорядження Великомихайлівської районної державної адміністрації від 29 квітня 2003 року № 202/А-2003, земельна ділянка розташована на території Великоплосківської сільської ради Великомихайлівського району Одеської області. Акт зареєстровано в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за № 286.

Відповідно до ст.1264 ЦК України, у четверту чергу право на спадкування за законом мають особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім`єю не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини.

Відповідно дост. 1268 ЦК України, спадкоємець, який постійно проживав разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого ст. 1270ЦК України він не заявив про відмову від неї.

За приписами ч. 2 ст. 3 СК України сім`ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки.

Відповідно дост. 60 ЦПК України кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановленихстаттею 61 цього Кодексу.

Відповідно дост. 57 ЦПК України доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, як мають значення для вирішення справи; ці дані встановлюються на підставі пояснень сторін, третіх осіб, їхніх представників, допитаних як свідків, показань свідків, письмових доказів, речових доказів, зокрема звуко- і відео записів, висновків експертів; а відповідно до положеньст. 58 ЦПК України «Належність доказів» належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування; сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень; суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування.

В матеріалах справи наявний лист Великомихайлівської районної державної нотаріальної контори № 932/02-14/261/2023 від 29.09.2023 року, з якого вбачається, що ОСОБА_1 роз`яснено, що видати їй як особі, яка проживала однією сім`єю зі спадкодавцем , свідоцтво про право на спадщину на майно, належне ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 неможливо, так як їй необхідно встановити факт проживання однією сім`єю з ОСОБА_2 не менш як п`ять років до дня його смерті. Для вирішення цього питання Вам необхідно звернутися до суду.

Крім того, в матеріалах справи наявна постанова державного нотаріуса Великомихайлівської державної нотаріальної контори Одеської області - Трофімовою С.О. від 05.10.2023 року про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 05 жовтня 2023 року, з якої вбачається, що постановлено відмовити ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Факт постійного проживання однією сім`єю заявника з ОСОБА_2 підтверджується довідкою № 300/09-10 від 29.05.2023 року виданою виконавчим комітетом Великоплосківської сільської ради Роздільнянського району Одеської області з якої вбачається, що ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , дійсно до дня смерті був зареєстрований на території Великоплосківської сільської ради за адресою: АДРЕСА_1 . У житловому будинку, що розташований за вище вказаною адресою, разом з померлим на день його смерті зареєстрована його падчерка ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . Інших осіб не зареєстровано. ОСОБА_1 останні п`ять років, до дня смерті гр. ОСОБА_2 , проживала разом з померлим, були пов`язані спільним побутом, мали взаємні права та обов`язки.

У спадковій справі № 261/2023 Великомихайлівської районної державної нотаріальної контори щодо майна ОСОБА_2 наявні наступні документи - заява ОСОБА_1 яка надійшла до нотаріальної контори 24.05.2023 року, про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_11 ; свідоцтво про смерть ОСОБА_2 серії НОМЕР_2 виданого 21 березня 2023 року Великомихайлівським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Роздільнянському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції ( м. Одеса); довідка № 300/09-10 від 29.05.2023 року видана виконавчим Великоплосківської сільської ради Роздільнянського району Одеської області; інформаційна довідка зі спадкового реєстру ( спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) № 72581652 від 24.05.2023 року; інформаційна довідка зі спадкового реєстру ( заповіти/спадкові договори) №72581671 від 24.05.2023 року; витяг про реєстрацію в Спадковому реєстрі № 72581727 від 24.05.2023 року; копія паспорту та РНОКПП ОСОБА_1 , лист-роз`яснення Великомихайлівської державної нотаріальної контори Одеської області № 932/02-14/261/2023 від 29.09.2023 року; постанова Великомихайлівської державної нотаріальної контори Одеської області про відмову у вчиненні нотаріальної дії.

Надані заявником докази, суд визнає належними і допустимими, оскільки ці докази містять у собі інформацію щодо предмета розгляду, вони логічно пов`язані з тими обставинами, які підтверджують факт спільного проживання заявника однією сім`єю з померлим ОСОБА_2 .

Тобто, судом встановлено, що померлий ОСОБА_2 та заявник проживали однією сім`єю з 1988 року і до дня його смерті, вони разом вели спільне господарство, мали спільний побут.

Встановлення факту проживання однією сім`єю заявника і спадкодавця, має для заявника суттєве юридичне значення і необхідне для подальшого оформлення спадкових прав після смерті спадкодавця, у відповідності до ст. 1264 ЦК України. В інший спосіб, як через встановлення даного факту судовим рішенням, заявник документально не може підтвердити факту проживання однією сім`єю з спадкодавцем.

Таким чином, зібрані у справі докази та їх належна оцінка вказують на наявність підстав для задоволення заяви ОСОБА_1 про встановлення факту постійного проживання однією сім`єю з ОСОБА_2 , померлим ІНФОРМАЦІЯ_1 з 1988 року до часу відкриття спадщини і встановлення цього факту має юридичне значення для заявника, оскільки надає їй право звернення до нотаріальної контори для оформлення спадщини після смерті ОСОБА_2 .

Керуючись ст.ст.12, 13, 229, 259, 264, 265, 315-319 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Великоплосківська сільська рада Роздільнянського району Одеської області про встановлення факту, що має юридичне значення задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_3 (РНОКПП НОМЕР_6 ), постійно проживала однією сім`єю зі спадкодавцем ОСОБА_2 , померлим ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Великоплоске Роздільнянського району Одеської області (актовий запис про смерть № 88, складений Великомихайлівським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Роздільнянському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції ( м. Одеса) 21 березня 2023 року), з 1988 року та до часу відкриття спадщини.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Одеського апеляційного суду. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Н.С Чернецька

Дата ухвалення рішення07.11.2023
Оприлюднено16.11.2023
Номер документу114885202
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту, що має юридичне значення

Судовий реєстр по справі —498/1489/23

Рішення від 07.11.2023

Цивільне

Великомихайлівський районний суд Одеської області

Чернецька Н. С.

Ухвала від 18.10.2023

Цивільне

Великомихайлівський районний суд Одеської області

Чернецька Н. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні