Ухвала
від 13.11.2023 по справі 440/4187/19
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

13 листопада 2023 року м. ПолтаваСправа № 440/4187/19

Полтавський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Костенко Г.В., розглянувши у письмовому провадженні заяву Полтавського районного відділу державної виконавчої служби Північно-Східно міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Суми) про заміну сторони виконавчого провадження (боржника) у справі №440/4187/19 за позовом за позовом ОСОБА_1 до Щербанівської сільської ради Полтавського району Полтавської області про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити дії,

В С Т А Н О В И В:

Рішенням Полтавського окружного адміністративного суду від 26.03.2020, залишеним без змін постановою Другого апеляційного адміністративного суду від 26.10.2020 та постановою Верховного суду від 19.07.2023, позов ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , рнокпп НОМЕР_1 ) до Щербанівської сільської ради Полтавського району Полтавської області (вул. Центральна, буд.2, Щербані, Полтавський район, Полтавська область,38750, код ЄДРПОУ 24565876) про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити дії задоволено. Визнано протиправним та скасувати рішення 21 сесії 7 скликання Щербанівської сільської ради Полтавського району Полтавської області "Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки", яким ОСОБА_1 відмовлено у затвердженні проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 2,00 га, з кадастровим номером 5324087700:00:004:0138, для ведення особистого селянського господарства у приватну власність, що розташована за межами населених пунктів на території Щербанівської сільської рад Полтавського району Полтавської області. Зобов`язано Щербанівську сільську раду Полтавського району Полтавської області затвердити ОСОБА_1 проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 2,00 га, з кадастровим номером 5324087700:00:004:0138, для ведення особистого селянського господарства у приватну власність, що розташована за межами населених пунктів на території Щербанівської сільської рад Полтавського району Полтавської області, з урахуванням висновків суду. Стягнуто за рахунок бюджетних асигнувань Щербанівської сільської ради Полтавського району Полтавської області (вул. Центральна, буд.2, Щербані, Полтавський район, Полтавська область,38750, код ЄДРПОУ 24565876) на користь ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , рнокпп НОМЕР_1 ) витрати на професійну правничу допомогу в розмірі 6800,00 (шість тисяч вісімсот гривень).

22.07.2021 до суду надійшла заява Полтавського районного відділу державної виконавчої служби Північно-Східно міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Суми) про заміну сторони виконавчого провадження (боржника).

Відповідно до частини 2 статті 379 Кодексу адміністративного судочинства України суд розглядає питання про заміну сторони виконавчого провадження в десятиденний строк у судовому засіданні з повідомленням державного виконавця або заінтересованої особи, які звернулися з поданням (заявою), та учасників справи. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

Ухвалою суду від 01.11.2023 призначено питання про заміну сторони виконавчого провадження у справі №440/4187/19 до судового розгляду.

Учасники справи у судове засідання явку уповноважених представників не забезпечили, хоча повідомлялись про час та місце судового розгляду заяви належним чином.

Відтак, суд приходить до висновку про можливість розгляду такої заяви у письмовому провадженні.

Відповідно до частини першої статті 378 Кодексу адміністративного судочинства України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Надаючи оцінку мотивам заяви про заміну сторони виконавчого провадження у справі №440/4187/19, суд наголошує, що відсутність у боржника відкритих рахунків в органах казначейської служби не може бути розцінена обставиною, що істотно ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим.

Згідно рішення Полтавського окружного адміністративного суду від 26.03.2020, залишеним без змін постановою Другого апеляційного адміністративного суду від 26.10.2020 та постановою Верховного суду від 19.07.2023, крім іншого, стягнуто за рахунок бюджетних асигнувань Щербанівської сільської ради Полтавського району Полтавської області (вул. Центральна, буд.2, Щербані, Полтавський район, Полтавська область,38750, код ЄДРПОУ 24565876) на користь ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , рнокпп НОМЕР_1 ) витрати на професійну правничу допомогу в розмірі 6800,00 (шість тисяч вісімсот гривень).

Виконавчий комітет Щербанівської сільської ради Полтавського району Полтавської області є окремою юридичною особою, має свій окремий код ЄДРПОУ 41856395, що не заперечується ні стягувачем, ні боржником - Щербанівською сільською радою Полтавського району Полтавської області.

Суд звертає увагу заявника на імперативну норму частини першої статті 379 Кодексу адміністративного судочинства України, якою визначено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

В той же час, заявником не надано суд жодних належних та допустимих доказів в підтвердження правонаступництва виконавчого комітету Щербанівської сільської ради Полтавського району Полтавської області в частині зобов`язань Щербанівської сільської ради Полтавського району Полтавської області, а також вибуття останньої. Матеріали справи не містять жодних доказів в підтвердження того, що виконавчий комітет Щербанівської сільської ради Полтавського району Полтавської області є правонаступником Щербанівської сільської ради Полтавського району Полтавської області.

Крім іншого, сам заявник посилаючись на Рішення четвертої сесії сьомого скликання Щербаніської сільської ради від 15.03.2018 "Про делегування повноважень виконавчому комітету Щербанівської сільської ради Полтавського району Полтавської області", підтверджує про відсутність в даному випадку і другої необхідної умови для здійснення судом заміни сторони виконавчого провадження, а саме вибуття сторони.

Вказане рішення Щербанівської сільської ради Полтавського району Полтавської області від 15.03.2018 було прийняте задовго до розгляду справи судом та прийняття ним рішення від 26.03.2020 року, відтак жодного вибуття сторони не було і бути не могло.

Крім того, заявником не надано жодних доказів, про вжиття передбачених чинним законодавством для виконання рішення суду і підтвердження не можливості його виконання саме стороною, зазначеною у виконавчому провадженні, зокрема, але не обмежуючись, заявником не було винесено жодного рішення про накладення штрафу за несвоєчасне виконання рішення суду.

Не перебування на казначейському обслуговуванні в УДКСУ у Полтавському районі Полтавської області та відсутність відкритих рахунків в Щербанівської сільської ради, жодним чином не може бути підставою стверджувати про вибуття вказаної сторони виконавчого провадження та наявність правонаступника такої сторони в якості її виконавчого комітету. Вказані обставини лише свідчать про не бажання виконання рішення суду боржником та бездіяльність самого заявника в частині вчинення необхідних та передбачених законом дій направлених на примусове виконання рішення суду, перед тим, як звертатися до суду із необґрунтованими та безпідставними клопотання про заміну сторони у виконавчих провадженнях, у тому числі у виконавчому провадженні про стягнення виконавчого збору, яке не має жодного відношення до рішення суду, а саме його резолютивної частини. Ні заявником, ні іншими учасниками справи не було надано належних та допустимих доказів в підтвердження вжиття заходів необхідних для виконання рішення суду, зокрема дій направлених на відкриття рахунку для виконання рішення суду, винесення відповідного питання на розгляд сесії та уповноваження відповідних осіб на вчинення належних дій спрямованих на своєчасне та належне виконання рішення суду, зокрема в частині відшкодування позивачу моральної шкоди.

Виходячи з вищевикладеного, суд не знаходить підстав для задоволення заяви Полтавського районного відділу державної виконавчої служби Північно-Східно міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Суми) про заміну сторони виконавчого провадження (боржника) у справі №440/4187/19.

На підставі викладеного, керуючись статтею 379 Кодексу адміністративного судочинства України, -

У Х В А Л И В:

Заяву Полтавського районного відділу державної виконавчої служби Північно-Східно міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Суми) про заміну сторони виконавчого провадження (боржника) у справі №440/4187/19 за позовом за позовом ОСОБА_1 до Щербанівської сільської ради Полтавського району Полтавської області про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити дії залишити без задоволення.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Ухвала може бути оскаржена до Другого апеляційного адміністративного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення шляхом подання апеляційної скарги до Другого апеляційного адміністративного суду.

Головуючий суддя Г.В. Костенко

СудПолтавський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення13.11.2023
Оприлюднено16.11.2023
Номер документу114887018
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу регулюванню містобудівної діяльності та землекористування, зокрема у сфері землеустрою; державної експертизи землевпорядної документації; регулювання земельних відносин, з них

Судовий реєстр по справі —440/4187/19

Ухвала від 13.11.2023

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Г.В. Костенко

Ухвала від 01.11.2023

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Г.В. Костенко

Постанова від 19.07.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Чиркін С.М.

Ухвала від 18.07.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Чиркін С.М.

Ухвала від 13.01.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Чиркін С.М.

Ухвала від 10.12.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Чиркін С.М.

Постанова від 26.10.2020

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Спаскін О.А.

Ухвала від 17.09.2020

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Спаскін О.А.

Ухвала від 17.09.2020

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Спаскін О.А.

Ухвала від 01.07.2020

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Спаскін О.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні