Рішення
від 09.11.2023 по справі 904/4987/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09.11.2023м. ДніпроСправа № 904/4987/23

за позовом Приватного акціонерного товариства "Страхова група "ТАС"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Ріа Інтерпрайз"

про стягнення 266 450 грн. 87 коп.

Суддя Манько Г.В.

Предстиавники:

Без виклику сторін.

СУТЬ СПОРУ:

Приватне акціонерне товариство "Страхова група "ТАС" звернулось до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Ріа Інтерпрайз" заборгованості в розмірі 177 531 грн. 39 коп., пені 26 313 грн. 56 коп., 3% річних 8098 грн. 35 коп., інфляційних втрат 54 507 грн. 57 коп. та судових витрат у справі.

Позивач та відповідач з заявами та клопотаннями до суду не звертались.

У відповідності до приписів ст. 252 Господарського процесуального кодексу України справу розглянуто в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами оскільки предметом позову є стягнення грошової суми, розмір якої не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб та характер спірних правовідносин та предмет доказування у справі не вимагають проведення судового засідання з повідомленням сторін.

У судовому засіданні на підставі ст.ст. 232, 233 Господарського процесуального кодексу України судом прийнято рішення.

Розглянувши наявні матеріали справи, дослідивши надані докази, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

Приватним акціонерним товариством "Страхова група "ТАС" та товариством з обмеженою відповідальністю "Ріа Інтерпрайз" підписано Договір №884 оренди нежитлового приміщення від 01.10.2021р. (далі Договору).

Орендодавець передає, а Орендар приймає у тимчасове платне користування на умовах, цього Договору наступне приміщення, визначене п. 1.1.1 Договору, у подальшому - "Приміщення" (п. 1.1 Договору).

Нежитлове приміщення літ. "А-7" на четвертому поверсі, загальною площею 30,4 квадратних метрів, що знаходиться за адресою: м. Дніпро, вул. Мечникова,18 (п. 1.1.1 Договору).

Мета оренди - використання Приміщення для розміщення офісу Орендаря (п. 1.2 Договору).

Передача Приміщення Орендарю в орендне користування здійснюється Сторонами на підставі двостороннього Акту приймання-передачі. Приміщення вважається переданим Орендарю з моменту підписання Сторонами Акту приймання-передачі, який після його підписання стає невід`ємною частиною Договору (Додаток 1). В Акті зазначається стан Приміщення, що передається в оренду (п. 2.1 Договору).

Цей договір діє з 01 жовтня 2021 р. по 31 грудня 2022 р. Обчислення строку оренди починається з моменту передачі Приміщення Орендарю за Актом приймання-передачі (п. 3.1 Договору).

У випадку виявлення бажання продовжити строк оренди, Орендар має не пізніше ніж за два місяці до дати закінчення даного Договору звернутися до Орендодавця з письмовою пропозицією про продовження дії Договору. У випадку не направлення пропозиції Орендодавцю, так само як і отримання негативної відповіді Орендодавця чи не отримання будь-якої відповіді взагалі, Договір припиняється після закінчення строку оренди (п. 3.2 Договору).

Факт продовження відносин між Сторонами за Договором повинен бути підтверджений підписанням у порядку, визначеному чинним законодавством України, відповідного Додаткового договору до даного Договору (п. 3.3 Договору).

Орендна за Приміщення та експлуатаційні витрати становить 6384,00 грн., в місяць в т.ч. ПДВ (п. 4.1 Договору).

Для розрахунку місячної орендної плати Сторони дійшли згоди, базовим місяцем вважати - перший повний місяць оренди в який було встановлена або змінена орендна плата згідно п.4.1 даного договору (п. 4.4 Договору).

Орендна плата за користування Приміщенням за поточний місяць сплачується Орендарем незалежно від наслідків його господарської діяльності в безготівковий формі на підставі рахунку Орендодавця, впродовж 5 (п`яти) календарних днів з дня отримання рахунку, але в будь-якому випадку не пізніше кожного 15 числа поточного місяця. Орендар сплачує орендну плату на поточний рахунок Орендодавця, зазначений в надісланому рахунку (або зазначеному у цьому Договорі при неотриманні рахунку). У разі відсутності за будь-яких причин у Орендаря рахунку на оплату орендної плати, Орендар зобов`язаний сплатити орендну плату у зазначений у цьому пункті термін, на підставі цього Договору в розмірі орендної плати вказаної в п. 4.1 даного Договору (п. 4.3 Договору).

Компенсація за спожиті Орендарем комунальні послуги не включені в суму орендної плати та сплачується Орендарем окремо згідно виставлених Орендодавцем рахунків. Компенсація за комунальні послуги провадиться Орендарем Орендодавцю та за своєю суттю не є оплатою поставки комунальних послуг від Орендодавця Орендарю, а являє собою відшкодування Орендарем свої частки в витратах Орендодавця по сплаті комунальних послуг (п. 4.9 Договору).

За порушення строків внесення оплати, встановленої п. 4.1 Договору, більше ніж на 10 робочих днів, Орендар сплачує Орендодавцю пеню в розмірі 0,5% але не більше подвійної облікової ставки ІІБУ від несплаченої суми за кожен день прострочення оплати (п. 8.4 Договору).

Приватним акціонерним товариством "Страхова група "ТАС" та товариством з обмеженою відповідальністю "Ріа Інтерпрайз" підписано акт приймання-передачі приміщення від 01.10.2021р. до Договору оренди нежитлових приміщень від 01.10.2021р. №884.

Приватним акціонерним товариством "Страхова група "ТАС" та товариством з обмеженою відповідальністю "Ріа Інтерпрайз" підписано додатковий договір №1 від 30.11.2021р. до договору №884 оренди нежитлового приміщення від 01.10.2021р.

Згідно додаткового договору сторони виклали п. 1.1.1 у наступній редакції: 1.1.1 Нежитлове приміщення літ. "А-7" на четвертому поверсі, загальною площею 6,6 (шість цілих шість сотих) квадратних метрів, що знаходиться за адресою: м. Дніпро, вул. Мечникова,18.

Пункт 4.1. виклали у наступній редакції: 4.1. Орендна плата та експлуатаційні витрати за повний календарний місяць Приміщення становить 1386,00 грн. в т. ч. ПДВ, з розрахунку 210,00 гри. за один метр квадратний площ, що орендується.

У всьому іншому зміст Договору залишається без змін та доповнень (п. 3 Додаткового договору).

Цей Додатковий Договір вступає в дію з "01" грудня 2021 року та є невід`ємною частиною Договору оренди нежитлового приміщення № 884 від 01.10.2021 року (п. 4 Додаткового договору).

Приватним акціонерним товариством "Страхова група "ТАС" та товариством з обмеженою відповідальністю "Ріа Інтерпрайз" підписано додатковий договір №3 від 29.07.2022р. до договору №884 оренди нежитлового приміщення від 01.10.2021р.

Сторони дійшли згоди достроково розірвати з "31" липня 2022 року дію Договору оренди нежитлового приміщення №884 від "01" жовтня 2021року (надалі Приміщення), яке розташоване за адресою: м. Дніпро, вул. Мечннкова,буд,18 (п. 1 Додаткового договору).

Орендар має передати, а Орендодавець прийняти Приміщення "31" липня 2022 p., що підтвердиться Актом приймання - передачі об`єкта оренди (п. 2. Додаткового договору).

Приватне акціонерне товариство "Страхова група "ТАС" звернулось до товариства з обмеженою відповідальністю "Ріа Інтерпрайз" листом №01343/0122 від 30.08.2022р., яким повідомляло про дострокове розірвання Договору та здійснення розрахунків за фактичний час користування.

Доказів повернення об`єкта оренди за умовами розділу 7 Договору не встановлено.

Господарський суд погоджується з доводами позивача, що станом на 03.08.2022р. та на час прийняття рішення у справі заборгованість за Договором складає 177531 грн. 39 коп.

Відповідно до вимог ст.ст. 525, 526 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Виконання зобов`язань, реалізація, зміна та припинення певних прав у договірному зобов`язанні можуть бути зумовлені вчиненням або утриманням від вчинення однією із сторін у зобов`язанні певних дій чи настанням інших обставин, передбачених договором, у тому числі обставин, які повністю залежать від волі однієї із сторін.

Відповідно до вимог ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Згідно вимог ст. 625 Цивільного кодексу України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Відповідно до вимог ст. 530 Цивільного кодексу України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.

Перевіркою розрахунків встановлено необгрунтоване збільшення інфляційних втрат.

Наявні у справі докази є підставою для задоволення позовних вимог частково.

Згідно вимог ст. 129 Господарського процесуального кодексу України судові витрати покладаються на сторони пропорційно задоволених позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 73, 74, 123, 129, 232, 233, 236-241 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ :

Позов задовольнити частково.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Ріа Інтерпайп" (49000, Дніпропетровська область, м. Дніпро, вул. Мечникова, буд. 18, ідентифікаційний код 36294469) на користь приватного акціонерного товариства "Страхова Група "ТАС" (03117, м. Київ, проспект Перемоги, 65, ідентифікаційний код 30115243) заборгованість 177 531 грн. 39 коп., пеню 26 313 грн. 56 коп., 3% річних 8098 грн. 35 коп., інфляційні втрати 53115 грн. 33 коп., судовий збір 3 975 грн. 88 коп.

В решті позову відмовити.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили у відповідності до приписів ст. 241 Господарського процесуального кодексу України та може бути оскаржена в порядку та строк, передбачений ст. ст. 254, 256 Господарського процесуального кодексу України .

Повне рішення складено 13.11.2023

Суддя Г.В. Манько

Дата ухвалення рішення09.11.2023
Оприлюднено16.11.2023
Номер документу114894603
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань оренди

Судовий реєстр по справі —904/4987/23

Ухвала від 25.03.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

Ухвала від 14.03.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

Ухвала від 11.03.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

Ухвала від 12.02.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

Судовий наказ від 07.12.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

Рішення від 09.11.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

Ухвала від 14.09.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні