Ухвала
від 13.11.2023 по справі 914/3321/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

13.11.2023 р. Справа № 914/3321/23

Суддя Господарського суду Львівської області Коссак С.М., розглянувши матеріали справи

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю «Укрінстал Львів», м. Львів

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю «Львів-Буд 2», м. Сколе, Стрийський р-н, Львівська обл.

про стягнення заборгованості

ВСТАНОВИВ:

На розгляд Господарського суду Львівської області через систему «Електронний суд» подано позов Товариством з обмеженою відповідальністю «Укрінстал Львів», м. Львів до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю «Львів-Буд 2», м. Сколе, Стрийський р-н, Львівська обл. про стягнення 419 522,01грн. заборгованості, з якої: 249 489,91грн. основний борг, 37 820,24грн. 3% річних, 132 211,86грн. інфляційні втрати. Також у позовній заяві позивач просить стягнути з відповідача судовий збір у розмірі 5 034,28грн. та представник позивача повідомляє суд, що очікує понести витрати на професійну правничу допомогу у розмірі 50 000,00грн.

Розглянувши позовну заяву та додані до неї документи, суд дійшов висновку про необхідність залишення її без руху, з огляду на наступне.

Частиною 1 ст. 172 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Слід зазначити, що позивач повинен надавати суду прямий доказ, який однозначно свідчив про повідомлення сторін. Не повідомлена належним чином сторона у справі, як учасник господарського процесу, позбавлена можливості володіти об`єктивною інформацією стосовно руху господарського процесу.

Позивачем до матеріалів позовної заяви не долучено опису вкладення про надіслання відповідачу у справі копії позовної заяви з доданими до неї документами.

Суд інформує позивача, що доказом надіслання копії позовної заяви та доданих до неї документів є оригінал поштової квитанції з описом вкладення про надсилання відповідачеві рекомендованою поштою копії позовної заяви та доданих до неї документів, які додаються до позову.

З урахуванням викладеного, позивачу слід надати суду належні докази надсилання позовної заяви з додатками відповідачу у справі (з описом вкладення ) на адресу, вказану в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Позивачем у позовній заяві зазначено третю особу Товариство з обмеженою відповідальністю «Львів-Буд».

Відповідно до п.1.6 постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011р. №18 «Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції» саме лише зазначення в позовній заяві певного підприємства чи організації як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, без вирішення судом питання щодо її допущення або залучення до участі у справі не надає їй відповідного процесуального статусу.

Відповідно до ст.50 ГПК України треті особи, які не заявляють самостійні вимоги це такі особи, які вступають або залучаються в процес на стороні позивача або відповідача у разі, коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обв`язки щодо однієї з сторін. Їх залучення у процес може здійснюватися за заявою учасника справи.

Однак позивачем у поданій позовній заяві не міститься клопотання про залучення такої третьої особи та на стороні кого з учасників процесу її слід залучити, та не зазначено як рішення суду може вплинути на права та обов`язки третьої особи щодо однієї із сторін та не наведено обгрунтованих підстав залучення зазначеної третьої особи.

Враховуючи вимоги ст. 50 ГПК України, суд звертає увагу на необхідність обґрунтування підстав залучення третьої особи - Товариства з обмеженою відповідальністю «Львів-Буд», та на стороні кого з учасників справи її слід залучити та як рішення у справі може вплинути на його права та обов`язки.

Відповідно до ч.1 ст.174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Керуючись ст.ст. 162, 174, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1.Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Укрінстал Львів», м. Львів до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю «Львів-Буд 2», м. Сколе, Стрийський р-н, Львівська обл. про стягнення заборгованості - залишити без руху.

2.Встановити позивачу строк у 10 календарних днів з дня вручення цієї ухвали для усунення таких недоліків, а саме:

-надати суду докази надсилання позовної заяви з додатками доданих до позовної заяви відповідачу у справі з описом вкладення;

-надати суду належні обгрунтування підстав залучення третьої особи та на стороні якого учасника справи.

3.Зобов`язати позивача, у випадку виправлення зазначених у цій ухвалі недоліків, подання додаткових доказів, невідкладно надіслати відповідні документи відповідачу. Докази такого надіслання надати суду.

4.У випадку невиконання цієї ухвали у встановлений судом строк, позовна заява вважається неподаною і підлягає поверненню позивачу зі всіма доданими до неї документами.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не підлягає оскарженню.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається - http://lv.arbitr.gov.ua/sud5015, а також у Єдиному державному реєстрі судових рішень за веб-адресою - http://reyestr.court.gov.ua.

Суддя Коссак С.М.

Дата ухвалення рішення13.11.2023
Оприлюднено16.11.2023
Номер документу114897145
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —914/3321/23

Рішення від 14.03.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Коссак С.М.

Рішення від 29.02.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Коссак С.М.

Ухвала від 04.03.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Коссак С.М.

Ухвала від 08.02.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Коссак С.М.

Ухвала від 25.01.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Коссак С.М.

Ухвала від 11.01.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Коссак С.М.

Ухвала від 14.12.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Коссак С.М.

Ухвала від 20.11.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Коссак С.М.

Ухвала від 13.11.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Коссак С.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні