Рішення
від 02.11.2023 по справі 204/8708/23
КРАСНОГВАРДІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 204/8708/23

Провадження №2/204/2531/23

РІШЕННЯ

іменем України

(заочне)

02 листопада 2023 року м. Дніпро

Красногвардійський районний суд м. Дніпропетровська у складі:

головуючого судді Книш А.В.,

секретар судового засідання Малкамова О.С.,

розглянувши увідкритому судовомузасіданні цивільнусправу запозовною заявою першого заступника керівника Волноваської окружної прокуратури Авдан Романа Костянтиновича, який діє в інтересах Головного управління Держгеокадастру у Донецькій області до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, Товариство з обмеженою відповідальністю «Росія» про конфіскацію земельної ділянки,

ВСТАНОВИВ:

Перший заступник керівника Волноваської окружної прокуратури Авдан Р.К. в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Донецькій області звернувся до суду з позовом до відповідача про конфіскацію на користь держави земельної ділянки сільськогосподарського призначення громадянина Російської Федерації ОСОБА_1 , з кадастровим номером 1421582400:08:000:0497 площею 4,95 га із цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовану на території колишньої Златоустівської сільської ради у межах Волноваського району Донецької області (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 1015601214215), шляхом припинення права власності ОСОБА_1 , відомості про яке зареєстровані в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень 17.11.2017 за №23434994, та визнання права власності за державою в особі Головного управління Держгеокадастру у Донецькій області.

Позовні вимоги обґрунтовано тим, що на підставі свідоцтва про право на спадщину за заповітом відповідач, який є громадянином Російської Федерації, набув право власності на спірну земельної ділянку з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Проте, набувши право власності на зазначену земельну ділянку відповідач всупереч вимогам Земельного кодексу України не відчужив даний об`єкт зі спливом законодавчо визначеного строку та досі залишається його власником.

Ухвалою Красногвардійського районного суду м. Дніпропетровська від 13 червня 2023 року забезпечено даний позов шляхом заборони відчуження земельної ділянки сільськогосподарського призначення з кадастровим номером 1421582400:08:000:0497 площею 4,95 га із цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовану на території колишньої Златоустівської сільської ради у межах Волноваського району Донецької області (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 1015601214215), власником якої є громадянин Російської Федерації ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ).

Ухвалою суду від 10 липня 2023 року прийнято до розгляду та відкрито провадження у даній справі за правилами загального позовного провадження.

Представник позивача належним чином та завчасно сповіщений про дату і час розгляду справи, у судове засідання не з`явився, до початку судового засідання надав суду заяву про розгляд справи без його участі, позовні вимоги підтримує в повному обсязі та не заперечує проти заочного розгляду справи та ухвалення заочного рішення суду.

Відповідач у судове засідання не з`явився, про дату, час і місце розгляду справи був повідомлений належним чином, причини неявки суду не повідомив, клопотань про відкладення розгляду справи чи про розгляд справи у його відсутність, а також відзив не подавав. З огляду на викладене, суд, враховуючи згоду представника позивача, ухвалив відповідно до ст. 280 ЦПК України проводити заочний розгляд справи з ухваленням заочного рішення суду.

Представник третьої особи Товариства з обмеженою відповідальністю «Росія» у судове засідання не з`явився, про слухання справи повідомлений належним чином, причини неявки суду не повідомив.

Суд, дослідивши письмові докази, встановив наступні фактичні обставини.

Відповідач, який є громадянином Російської Федерації, успадкував після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 , земельну ділянку з кадастровим номером 1421582400:08:000:0497 площею 4,95 га із цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовану на території Златоустівської сільської ради у межах Волноваського району Донецької області.

В подальшому 05 січня 2018 року між відповідачем та третьою особою Товариством з обмеженою відповідальністю «Росія» укладено додаткову угоду до договору оренди землі від 30.09.2008, відповідно до якої вказану земельну ділянку передано в оренду третій особі на строк до 27.12.2057.

Відповідно до Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного Реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна відповідач є власником вказаної земельної ділянки (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 1015601214215).

Вирішуючи пред`явлені позовні вимоги судом враховується наступне.

Статтями 13, 14 Конституції України визначено, що земля є об`єктом права власності Українського народу, від імені якого права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених цією Конституцією. Земля є основним національним багатством, що знаходиться під особливою охороною держави.

Суб`єктами права приватної власності на землю згідно зі ст. 80 Земельного кодексу України визначено громадян України та юридичних осіб. Проте з урахуванням змісту частини другої статті 81 та інших норм ЗК України суб`єктами права приватної власності на землю визнаються також іноземні громадяни та особи без громадянства.

Зокрема, іноземні громадяни та особи без громадянства відповідно до частини другої статті 81 ЗК України можуть набувати права власності на земельні ділянки несільськогосподарського призначення в межах населених пунктів, а також на земельні ділянки несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів, на яких розташовані об`єкти нерухомого майна, що належать їм на праві приватної власності.

Згідно із ч. 3 ст.81 ЗК України іноземці та особи без громадянства можуть набувати права власності на земельні ділянки відповідно до частини другої цієї статті у разі: а) придбання за договором купівлі-продажу, ренти, дарування, міни, іншими цивільно-правовими угодами; б) викупу земельних ділянок, на яких розташовані об`єкти нерухомого майна, що належать їм на праві власності; в) прийняття спадщини.

Відповідно до частини п`ятої статті 22 ЗК України набуття у власність земельних ділянок сільськогосподарського призначення здійснюється з урахуванням вимог статті 130 цього Кодексу, а саме: іноземцям, особам без громадянства та юридичним особам заборонено набувати частки у статутному (складеному) капіталі, акції, паї, членство у юридичних особах (крім як у статутному (складеному) капіталі банків), які є власниками земель сільськогосподарського призначення.

Згідно ч. 4 статті 81 ЗК України землі сільськогосподарського призначення, прийняті у спадщину іноземцями, а також особами без громадянства, протягом року підлягають відчуженню. У разі невиконання цієї вимоги настають наслідки, передбачені ч.ч. 2, 4 ст.145 ЗК України, а саме, така ділянка підлягає конфіскації за рішенням суду. Позов про конфіскацію земельної ділянки подається до суду органом, що здійснює державний контроль за використанням та охороною земель. Конфіскована земельна ділянка за рішенням суду підлягає продажу на земельних торгах. Ціна проданої на земельних торгах земельної ділянки, за вирахуванням витрат, пов`язаних з її продажем, виплачується її колишньому власнику.

Пунктом 10 ч. 1 ст.346 ЦК України визначено конфіскацію як одну з підстав припинення права власності.

Частиною 5 статті 41 Конституції України визначено, що конфіскація майна може бути застосована виключно за рішенням суду у випадках, обсязі та порядку, встановлених законом.

Враховуючи встановлені фактичні обставини, оскільки відповідач, будучи іноземним громадянином, в порушення вимог ч.4ст.81 ЗК України, упродовж року після набуття права власності на спірну земельну ділянку з цільовим призначенням - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, добровільно її не відчужив, тому слід припинити його право власності та конфіскувати вказану вище земельну ділянку, шляхом припинення права власності на неї за відповідачем, та визнання права власності за державою, в особі Головного управління Держгеокадастру у Донецькій області.

Суд зазначає, що такий спосіб захисту, в даному випадку, спрямований на поновлення порушених прав держави та повністю відповідає вимогам чинного законодавства.

Таким чином, позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Відповідно до ч. 1ст.141 ЦПК Українисудовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог, а тому з відповідача на користь Донецької обласної прокуратури, якою понесено судові втрати, підлягає стягненню сплачений судовий збір за подання позовної заяви та заяви про забезпечення позову в розмірі 4026 грн (2684+1342).

Керуючись ст.ст.12, 13, 81, 89, 141, 264, 280-282 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов першого заступника керівника Волноваської окружної прокуратури Авдан Романа Костянтиновича, який діє в інтересах Головного управління Держгеокадастру у Донецькій області до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, Товариство з обмеженою відповідальністю «Росія» про конфіскацію земельної ділянки задовольнити у повному обсязі.

Конфіскувати у власність держави земельну ділянку сільськогосподарського призначення з кадастровим номером 1421582400:08:000:0497 площею 4,95 га із цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовану на території колишньої Златоустівської сільської ради у межах Волноваського району Донецької області (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 1015601214215), що на праві власності належить громадянину Російської Федерації ОСОБА_1 , шляхом припинення права власності ОСОБА_1 на дану земельну ділянку, та визнання права власності на неї за державою, в особі Головного управління Держгеокадастру у Донецькій області.

Стягнути з громадянки Російської Федерації ОСОБА_1 на користь Донецької обласної прокуратури судові витрати зі сплати судового збору у розмірі 4026 (чотири тисячі двадцять шість) грн. 00 коп.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене відповідачем в загальному порядку, встановленому Цивільним процесуальним кодексом України.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Дніпровського апеляційного суду. Учасник справи, якому повне рішення не були вручені у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених Цивільним процесуальним кодексом України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Позивач: Перший заступник керівника Волноваської окружної прокуратури Авдан Роман Костянтинович, місцезнаходження: Донецька область, Волноваський район, м. Волноваха, вул.Героїв 51 ОМБр,буд.4, в інтересах держави в особіГоловного управління Держгеокадастру у Донецькій області, місце знаходження:м. Полтава, вулиця Уютна, 23, ідентифікаційний код 39767332.

Відповідач: ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Третя особа: Товариство з обмеженою відповідальністю «Росія», місцезнаходження:Донецька область, Волноваський район, с. Златоустівка, вул. Чернігівська,буд.54, ідентифікаційний код 30844921.

Повне рішення складено 10 листопада 2023 року.

Головуючий:

Дата ухвалення рішення02.11.2023
Оприлюднено16.11.2023
Номер документу114898943
СудочинствоЦивільне
Сутьконфіскацію земельної ділянки

Судовий реєстр по справі —204/8708/23

Рішення від 02.11.2023

Цивільне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Книш А. В.

Рішення від 02.11.2023

Цивільне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Книш А. В.

Ухвала від 10.07.2023

Цивільне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Книш А. В.

Ухвала від 16.06.2023

Цивільне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Книш А. В.

Ухвала від 13.06.2023

Цивільне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Книш А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні