Ухвала
від 14.11.2023 по справі 916/4914/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

"14" листопада 2023 р.м. Одеса Справа № 916/4914/23

Господарський суд Одеської області у складі:

судді Малярчук І.А.,

дослідивши матеріали справи №916/4914/23 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «КРЕДІТ ІНВЕСМЕНТ ГРУП» (04071, м. Київ, вул. Набережно-Лугова, буд. 8, код ЄДРПОУ 41586125) до Товариства з обмеженою відповідальністю «УНІВЕРСАЛ ДІРЕКТ» (65016, м. Одеса, вул. Пантелеймонівська, буд. 25, код ЄДРПОУ 42265996), Товариства з обмеженою відповідальністю «МІСЬКИЙ АНДРОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» (65045, м. Одеса, вул. Жуковського, буд. 30, код ЄДРПОУ 24766178) про звернення стягнення на предмет іпотеки,

ВСТАНОВИВ:

10.11.2023 за вх.№ 5486/23 до Господарського суду Одеської області надійшов позов ТОВ «КРЕДІТ ІНВЕСМЕНТ ГРУП» до ТОВ «УНІВЕРСАЛ ДІРЕКТ», ТОВ «МІСЬКИЙ АНДРОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», за участю, третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів Товариства з обмеженою відповідальністю «Україна», в якому позивач просить звернути стягнення на предмет іпотеки: нежитлову будівлю, що знаходиться за адресою м. Одеса, вул. Чорноморська, буд. 1, яка складається з нежилої будівлі під літ. «А», загальною площею 1.168,4 кв.м., та басейну під літ. «Ж» (реєстраційний номер об?єкта нерухомого майна: 420760351101), що належить на праві приватної власності ТОВ «УНІВЕРСАЛ ДІРЕКТ» (ідентифікаційний код: 42265996), та розташована на земельній ділянці, площею 0,2725 гa, кадастровий номер: 5110137500:29:005:0033, що перебуває в оренді ТОВ «МІСЬКИИ АНДРОЛОГІЧНИИ ЦЕНТР» (ідентифікаційний код 24766178) за Іпотечним договором з майновим поручителем ТОВ «МІСЬКИЙ АНДРОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» (ідентифікаційний код 24766178) від 31.07.2014, посвідченим приватним нотаріусом Одеського міського нотаріального округу Чужовською Н.Ю. та зареєстрованим в реєстрі за №4058 в рахунок часткового погашення заборгованості ТОВ «УКРАЇНА» (ідентифікаційний код: 20939771) перед позивачем ТОВ «КРЕДІТ ІНВЕСТМЕНТ ГРУП» (ідентифікаційний код: 41586125) за Договором про відкриття кредитної лінії №15/13 від 27.02.2013 у розмірі 111700000,00грн заборгованості за кредитом, 12614449,02грн заборгованості за відсотками, 1485249,69грн пені, шляхом продажу на прилюдних торгах у межах процедури виконавчого провадження, за початковою ціною продажу предмета іпотеки на рівні, не нижчому за звичайні ціни на такий вид майна згідно проведеної оцінки суб`єктом оціночної діяльності.

Відповідно до ч.1 ст.176 ГПК України за відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження суд відкриває провадження у справі протягом п`яти днів з дня надходження позовної заяви або заяви про усунення недоліків, поданої в порядку, передбаченому статтею 174 цього Кодексу.

Враховуючи викладене, суд, з огляду на відсутність підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження, вбачає наявними підстави для відкриття провадження по справі №916/4914/23.

Частиною 6 ст. 6 ГПК України встановлено, що адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

Положення статті 12 Господарського процесуального кодексу визначають, серед іншого, наступні форми господарського судочинства.

Так, спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні. Умови, за яких суд має право розглядати вимоги про стягнення грошових сум у наказному провадженні, а справи - у загальному або спрощеному позовному провадженні, визначаються цим Кодексом. Для цілей цього Кодексу малозначними справами є: справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Для цілей цього Кодексу розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб вираховується станом на 1 січня календарного року, в якому подається відповідна заява або скарга, вчиняється процесуальна дія чи ухвалюється судове рішення (ч.ч.3, 4, 5, 7 ст.12 Господарського процесуального кодексу України).

У порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи. У порядку спрощеного позовного провадження може бути розглянута будь-яка інша справа, віднесена до юрисдикції господарського суду, за винятком справ, зазначених у частині четвертій цієї статті. При вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: ціну позову; значення справи для сторін; обраний позивачем спосіб захисту; категорію та складність справи; обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо; кількість сторін та інших учасників справи; чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження. У порядку спрощеного позовного провадження не можуть бути розглянуті, зокрема, справи: у спорах, які виникають з корпоративних відносин, та спорах з правочинів щодо корпоративних прав (акцій); у спорах щодо захисту прав інтелектуальної власності, крім справ про стягнення грошової суми, розмір якої не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; у спорах, що виникають з відносин, пов`язаних із захистом економічної конкуренції, обмеженням монополізму в господарській діяльності, захистом від недобросовісної конкуренції; у спорах між юридичною особою та її посадовою особою (у тому числі посадовою особою, повноваження якої припинені) про відшкодування збитків, заподіяних такою посадовою особою юридичній особі її діями (бездіяльністю); у спорах щодо приватизації державного чи комунального майна; в яких ціна позову перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (ч.ч.1, 2, 3, п.п.4, 5, 6, 7, 8 ч.4 ст.247 Господарського процесуального кодексу України).

Так, у справі №916/4914/23 позивачем заявлено вимогу майнового характеру в сумі 10999000,00грн, яка перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, тобто, з врахуванням положень ч.ч.5, 7 ст.12 Господарського процесуального кодексу України, справа не є справою незначної складності, у зв`язку з чим дана справа, підлягає судом розгляду у порядку загального позовного провадження та у ній призначається підготовче засідання суду.

Поряд із цим, ТОВ «КРЕДІТ ІНВЕСМЕНТ ГРУП» у позовній заяві від 10.11.2023 за вх.№ 5486/23 виклав клопотання про залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів Товариство з обмеженою відповідальністю «УКРАЇНА» (65044, м. Одеса, пр-т Шевченка, буд. 4-Д, код ЄДРПОУ 20939771), в обґрунтування підставності якого, позивач зазначив про те, що предмет позову, а саме звернення стягнення на предмет іпотеки впливає на обсяг зобов`язань боржника ТОВ «Україна» перед кредитором ТОВ «КРЕДІТ ІНВЕСТМЕНТ ГРУП», у зв`язку з чим, у разі задоволення судом позову по даній справи, рішення суду вплине на права та обов`язки боржника ТОВ «Україна», оскільки у майнового поручителя з`явиться право регресної вимоги про відшкодування за рахунок ТОВ «Україна» збитків, завданих майновому поручителю.

Відповідно до ч.ч.1, 3, 4 ст.50 ГПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Враховуючи наведені обґрунтування ТОВ «КРЕДІТ ІНВЕСМЕНТ ГРУП» викладені у поданому клопотанні разом з позовною заявою 10.11.2023 за вх.№ 5486/23 про залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів Товариство з обмеженою відповідальністю «УКРАЇНА», суд вбачає за можливе його задовольнити та залучити до розгляду справи в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів Товариство з обмеженою відповідальністю «УКРАЇНА» (65044, м. Одеса, пр-т Шевченка, буд. 4-Д, код ЄДРПОУ 20939771), оскільки вважає, що рішення по даній справі може вплинути на права або обов`язки останнього.

Керуючись ст.ст.12, 232, 233, 234, 247 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Відкрити провадження у справі №916/4914/23.

2. Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів Товариство з обмеженою відповідальністю «УКРАЇНА» (65044, м. Одеса, пр-т Шевченка, буд. 4-Д, код ЄДРПОУ 20939771).

3. Розглядати справу №916/4914/23 в порядку загального позовного провадження.

4. Призначити підготовче засідання суду на "11" грудня 2023 р. о 11:20.

5.Засідання відбуватиметься у залі судових засідань №12(ВКЗ) у приміщенні Господарського суду Одеської області, за адресою: м. Одеса, пр-т Шевченка,29, тел. (0482) 307-976.

6. Зобов`язати позивача надати суду в строк до 11.12.2023: оригінали доданих до позову у копіях документів для огляду суду; пояснення щодо адреси нежитлової будівлі, яка складається з нежилої будівлі під літ. «А», загальною площею 1.168,4 кв.м., та басейну під літ. «Ж» (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 420760351101), заявленої до звернення стягнення, оскільки матеріали справи містять відомості про її знаходження за адресою м. Одеса, вул. Чорноморська, буд. 1, а з огляду на відомості з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (інформаційна довідка №21909213) адреса об`єкта вказана, як м. Одеса, вул. Чорноморська, буд. 1-Б; технічну документацію на нежитлову будівлю звернення стягнення на яку є предметом позову, що складається з нежилої будівлі під літ. «А», загальною площею 1.168,4 кв.м., та басейну під літ. «Ж» (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 420760351101).

7. Зобов`язати відповідачів та третю особу надати суду: адресу електронної пошти; номери засобів зв`язку.

8. Зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю «УКРАЇНА» (код ЄДРПОУ 20939771) зареєструвати електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами.

9. Запропонувати відповідачам надати суду: відзив на позов у порядку ст.165 ГПК України, попередній (орієнтовний) розрахунок сум судових витрат, докази їх надсилання іншим учасникам справи.

10. Запропонувати третій особі подати до суду пояснення по суті спору.

11.Встановити відповідачам та третій особі строк: до 11.12.2023 включно для реалізації процесуального права на подання до суду відзиву на позов, попереднього (орієнтовного) розрахунку сум судових витрат, пояснень по суті спору.

12. Повідомити учасників по справі, що отримати інформацію по справі можна на офіційному веб-порталі судової влади в мережі Інтернет за наступною веб-адресою: http://od.arbitr.gov.ua/sud5017/pro_sud/judge/.

13. До уваги учасників по справі: учасники справи мають можливість отримувати процесуальні документи в електронному вигляді паралельно з документами у паперовому вигляді. Для отримання процесуальних документів в електронному вигляді потрібно: зареєструватися в системі обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу (завести поштову скриньку електронного суду), розміщеній на офіційному веб-порталі судової влади України за адресою: mail.gov.ua; подати до суду заявку про отримання процесуальних документів в електронному вигляді, яку необхідно роздрукувати на офіційному веб-порталі судової влади України у вищевказаному розділі. Процесуальні документи у відповідній справі, що видані після дати подання вказаної заявки до суду, будуть надходити в електронному вигляді на зареєстровану електронну адресу учасника судового процесу в домені mail.gov.ua, зазначену в заявці.

14. Зобов`язати представників учасників справи з`явитися в судове засідання.

15. У відповідності до ч.2 ст.235 ГПК України ухвала набрала законної сили 14.11.2023 та згідно ч.2 ст.254, ст.255 ГПК України оскарженню окремо від рішення суду не підлягає.

Суддя І.А. Малярчук

Дата ухвалення рішення14.11.2023
Оприлюднено16.11.2023
Номер документу114903094
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/4914/23

Рішення від 10.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Малярчук І.А.

Ухвала від 01.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Малярчук І.А.

Ухвала від 20.03.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Малярчук І.А.

Ухвала від 06.03.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Малярчук І.А.

Ухвала від 26.02.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Малярчук І.А.

Ухвала від 29.01.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Малярчук І.А.

Ухвала від 29.01.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Малярчук І.А.

Ухвала від 25.01.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Малярчук І.А.

Ухвала від 11.12.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Малярчук І.А.

Ухвала від 14.11.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Малярчук І.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні