Рішення
від 13.11.2023 по справі 922/3933/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"13" листопада 2023 р.м. ХарківСправа № 922/3933/23

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Жиляєва Є.М.

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження справу

за позовом Приватного акціонерного товариства "Харківенергозбут" (61037, м. Харків, вул. Плеханівська, 126) до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Кращій Дім 5" (61174, м. Харків, вул. Домобудівельна, буд. 5) про стягнення 141323,59 грн. без виклику учасників справи

ВСТАНОВИВ:

Позивач, Приватне акціонерне товариство "Харківенергозбут" звернулося до Господарського суду Харківської області з позовом до відповідача - Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Кращій Дім 5", в якому просить суд стягнути з відповідача на свою користь:

- заборгованість за електричну енергію в сумі 101090,76 грн. за період з липня 2021 року по травень 2023 року;

- пеню у розмірі 28921,96 грн. за період з 01.01.2022 по 31.05.2023;

- 3 % річних у розмірі 2468,64 грн. за період з 18.08.2021 по 31.05.2023;

- інфляційні втрати у розмірі 8842,23 грн. за період з жовтня 2021 року по травень 2023 року.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням з боку відповідача своїх зобов`язань за Договором про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг №737/0985 від 01.01.2019 в частині здійснення відповідачем повної та своєчасно оплати вартості спожитої електричної енергії у встановлені договором строки.

Попередній орієнтовний розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи складаються із 2684,00 грн. сплаченого судового збору.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 12.09.2023 позовну заяву прийнято судом до розгляду та відкрито провадження у справі. Приймаючи до уваги малозначність справи в розумінні ч. 5 ст. 12 ГПК України, враховуючи ціну позову, характер спірних правовідносин та предмет доказування, господарським судом вирішено розгляд справи здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін, у зв`язку з чим надано відповідачу строк для подання відзиву на позовну заяву, а позивачу - для подання відповіді на відзив.

З метою повідомлення сторін про розгляд даної справи, судом було направлено копії ухвали про відкриття провадження у справі учасникам справи.

Відповідач своїм конституційним правом на захист не скористався, відзив на позов не надав, копія ухвали суду про відкриття провадження у справі від 12.09.2023, яка надсилалась судом на адресу відповідача, зазначену в позовній заяві та в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань відносно ОСББ "Кращій Дім 5" (код ЄДРПОУ 43604795) повернулась 22.09.2023 до господарського суду Харківської області без вручення адресату з відміткою адресат відсутній за вказаною адресою.

Окрім цього, з метою повідомлення відповідача про розгляд справи секретарем судового засідання було здійснено відповідну телефонограму на відомі засоби зв`язку, повідомлені позивачем у позовній заяві та зазначені в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Телефонограма прийнята головою ОСББ Єрьоменко Н.В.

Отже, суд дійшов висновку, що сторони були належним чином повідомлені про розгляд даної справи.

Суд констатує, що всім учасникам справи надано можливість для висловлення своєї правової позиції по суті позовних вимог та судом дотримано, під час розгляду справи, обумовлені чинним ГПК України процесуальні строки для звернення із заявами по суті справи та іншими заявами з процесуальних питань.

За висновками суду, в матеріалах справи достатньо документів, які мають значення для правильного вирішення спору, внаслідок чого справа може бути розглянута за наявними у справі матеріалами.

Згідно з ч. 4 ст. 240 ГПК України у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи суд підписує рішення без його проголошення.

Розглянувши матеріали справи, з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, всебічно та повно перевіривши матеріали справи та надані докази, суд встановив наступне.

У зв`язку з відокремлення функції з розподілу електричної енергії від функцій постачання електричної енергії, що визначено положеннями Закону України "Про ринок електричної енергії від 13.04.2017 (далі - Закон), з 01.01.2019 ПрАТ Харківенергозбут' с постачальником електричної енергії за вільними цінами на підставі Постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі - НКРЕКП) від 19.06.2018 № 505 та постачальником універсальних послуг на території Харківської області у відповідності до Постанови НКРЕКП від 26.102018 № 1268.

ПрАТ Харківенергозбут, як постачальник електричної енергії за вільними цінами, здійснює постачання електричної енергії з 01.01.2019 у порядку, визначеному Правилами роздрібного ринку електричної енергії, затвердженими Постановою НКРЕКП від 14.06.2018 № 312 (далі - Правила), та на умовах договору постачання електричної енергії споживачу.

На виконання пункту 13 розділу XVII Закону під час здійснення заходів з відокремлення було створено електропостачальника ПрАТ Харківенергозбут, а AT "Харківобленерго виконує функції з розподілу електричної енергії на території Харківської області та є оператором системи розподілу.

Відповідно до статті 4 Закону учасники ринку електричної енергії провадять свою діяльність на ринку електричної енергії на договірних засадах.

Договір постачання електричної енергії споживачу укладається між електропостачальником та споживачем та передбачає постачання всього обсягу фактичного споживання електричної енергії споживачем у певний період часу одним електропостачальником. Постачання електричної енергії споживачам здійснюється за вільними цінами, (ч. 2 ст. 56 Закону).

Пунктом 3.2.1 Правил передбачено, що електропостачальники, які постачають електричну енергію споживачам на роздрібному ринку, мають самостійно розробити форму відповідного договору на основі примірного чи типового договору, який є додатком до цих Правил. Розроблені форми договорів електропостачальники мають оприлюднювати на своїх офіційних веб-сайтах.

Відповідно до п. 3.2.5 Правил укладення споживачем договору про постачання електричної енергії споживачу відбувається шляхом приєднання споживача до договору на умовах обраної споживачем комерційної пропозиції, для чого споживач подає такому електропостачальнику заяву-приєднання.

Згідно з п. 3.2.10 за наявності публічних комерційних пропозицій електропостачальник розміщує на веб-сайті та в центрах обслуговування споживачів бланк заяви-приєднання до договору постачання електричної енергії споживачу.

Законом України від 23.11.2018 № 2628 Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів тимчасово, на період з 1 січня 2019 року по 31 грудня 2020 року, універсальні послуги, крім побутових та малих непобутових споживачів, надаються постачальником таких послуг також бюджетним установам незалежно від розміру договірної потужності та іншим споживачам, електроустановки яких приєднані до електричних мереж з договірною потужністю до 150 кВт. У зазначений період на бюджетні установи незалежно від розміру договірної потужності та на інших споживачів, електроустановки яких приєднані до електричних мереж з договірною потужністю до 150 кВт, поширюються всі права та обов`язки, передбачені Законом України Про ринок електричної енергії для малих непобутових споживачів щодо отримання універсальних послуг, передбачених статтею 63 цього Закону.

Договір про постачання універсальних послуг є публічним договором приєднання та розробляється постачальником універсальної послуги на підставі типового договору, форма якого затверджується Регулятором. Постачальник універсальних послуг розміщує договір постачання універсальних послуг на своєму офіційному веб-сайті (ч. 4 ст. 63 Закону).

Абзацом п`ятим пункту 13 розділу XVII Закону встановлено, що фактом приєднання споживача до умов договору постачання універсальних послуг (акцептування договору) є вчинення споживачем будь-яких дій, що засвідчують його бажання укласти договір, зокрема надання підписаної заяви про приєднання, оплата рахунка постачальника універсальної послуги та/або факт споживання електричної енергії.

Також згідно з п. 7 Постанови НКРЕКП від 26.10.2018 №1268 (далі - Постанова), договір про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг укладається шляхом приєднання до умов договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг, опублікованого в засобах масової інформації та на веб-сайті постачальника, шляхом оплати рахунка, отриманого від постачальника універсальної послуги, або фактичного споживання будь-яких обсягів електричної енергії (за умови надання рахунка постачальником універсальної послуги), або підписання заяви- приєднання до умов договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг.

Разом з тим, у відповідності до п. 13 Перехідних положень Закону передача постачальнику універсальних послуг персональних даних побутових та малих непобутових споживачів під час здійснення заходів з відокремлення оператора системи розподілу не потребує отримання згоди та повідомлення таких споживачів про передачу персональних даних і вважається такою, що здійснена в загальносуспільних інтересах з метою забезпечення постачання електричної енергії споживачам.

Як зазначалося судом вище, публічний договір про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг розміщений на офіційному сайті ПрАТ Харківенергозбут zbutenergo.kharkov.ua.

Так, ураховуючи наведені приписи, та те, що Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Кращій Дім 5" надав до Товариства підписану заяву-приєднання до Договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг (копія підписаної заяви-приєднання додається) Відповідачем фактично спожито електричну енергію, договір про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг вважається укладеним на умовах договору № 737/0985 від 30.07.2021 (далі - Договір), дані про якого передані від попереднього постачальника AT Харківобленерго".

Слід зазначити, що згідно з пп. 4.12, 4.13 розділу IV Правил роздрібного ринку електричної енергії" (далі - Правила), затверджених Постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 312 розрахунки між споживачем та електропостачальником (іншими учасниками роздрібного ринку, якщо вони беруть участь у розрахунках) здійснюються згідно1 з даними, отриманими від адміністратора комерційного обліку в порядку, передбачено у Кодексом комерційного обліку, про обсяги поставленої, розподіленої (переданої) та купленої електричної енергії.

Згідно з п. 10 Постанови до запуску електронної платформи Датахаб адміністратора комерційного обліку функції адміністратора комерційного обліку на роздрібному ринку електричної енергії, у тому числі адміністрування процедури зміни постачальника електричної енергії у межах території ліцензованої діяльності, виконує відповідний оператор системи розподілу.

У відповідності до п. 4.3 Правил дані, необхідні для формування платіжних документів, у тому числі щодо обсягів електричної енергії, надаються учасникам роздрібного ринку адміністратором комерційного обліку в порядку, встановленому Кодексом комерційного обліку. На підставі отриманих даних відповідно до умов договору (обраної споживачем комерційної пропозиції) сторони складають акти прийому-передачі проданих товарів та/або наданих послуг.

За вимогами п. 9.1.1 Розділу IX Кодексу комерційного обліку електричної енергії обмін даними між адміністратором комерційного обліку, постачальником послуг комерційного обліку та учасниками ринку здійснюється на договірних засадах у вигляді електронних документів.

Таким чином розрахунки за спожиту електроенергію Відповідача проведені на підставі переданих у відповідності до наведених вимог показів приладу обліку від оператора системи розподілу - AT "Харківобленерго".

Договір між електропостачальником та споживачем укладається шляхом приєднання споживача до розробленого електропостачальником договору на умовах комерційної пропозиції № 9 від 30.07.2021 для установ та організацій, які утримуються за рахунок коштів (внесків) населення, опублікованої електропостачальником (далі по тексту комерційна пропозиція № 9).

Публічний договір про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг розміщений на офіційному сайті ПрАТ Харківенергозбут: zbutenergo.kharkov.ua.

На підставі поданої Відповідачем заяви-приєднання Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Кращій Дім 5" приєдналось до договору № 737/0985 від 30.07.2021 про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг за вказаними у заяві об`єктами, що приєднані до електричних мереж оператора системи розподілу AT Харківобленерго.

Згідно з умовами п. 2.1 Договору постачальник продає електричну енергію споживачу для забезпечення потреб електроустановок споживача, а споживач оплачує постачальнику вартість спожитої (купленої) електричної енергії та здійснює інші платежі згідно з умовами цього Договору.

Відповідно до п. 5.8 Договору розрахунковим періодом є календарний місяць. Пунктом 5.9 та п. 5.13 Договору передбачено, що оплата вартості електричної енергії здійснюється споживачем шляхом перерахування коштів на спецрахунок постачальника, споживач здійснює оплату за послугу з розподілу (передачі) електричної енергії через постачальника.

Умовами п. 3 публічної комерційної пропозиції № 9 від 30.07.2021 для установ та організацій, які утримуються за рахунок коштів (внесків) населення, передбачено, що Розрахунковим періодом є календарний місяць. Оплата електричної енергії, в тому числі послуги з розподілу електричної енергії, здійснюється Споживачем один раз за фактичний обсяг відпущеної електричної енергії, визначеного за показами розрахункових засобів обліку (або розрахунковим шляхом), на підставі виставленого рахунка Споживачу

Постачальником, в якому зазначаються сума до сплати за електричну енергію, в тому числі послуги з розподілу електричної енергії.

У разі відсутності графіка погашення заборгованості та при відсутності у платіжному документі у реквізиті Призначення платежу посилань на період, за який здійснюється оплата, або перевищення суми платежу, необхідної для цього періоду, ці кошти, перераховані Споживачем за електричну енергію, Постачальник має право зарахувати як погашення існуючої заборгованості Споживача з найдавнішим терміном її виникнення.

У разі зміни тарифу надлишок (переплата) оплаченої, але не спожитої електричне і енергії зараховується Споживачу на його особовий рахунок як авансовий платіж за новими тарифами в наступному розрахунковому періоді.

Укладення сторонами та дотримання споживачем узгодженого графіка погашення заборгованості не звільняє споживача від оплати поточного споживання електричної енергії поточного періоду.

Також п. 4 комерційної пропозиції № 9, Рахунок за спожиту електричну енергію надається Споживачу протягом 5 робочих днів від дня закінчення розрахункового періоду. Рахунок за спожиту електричну енергію має бути оплачений протягом 5 робочих днів від дня отримання рахунка Споживачем.

Рахунки на оплату надаються Споживачу у відповідних структурних підрозділах Постачальника. В разі неотримання Споживачем рахунків постачальник направляє рахунки Споживачу поштовим зв`язком. У такому разі рахунки вважаються отриманими Споживачем з дня їх відправлення.

Оплата вартості електричної енергії в тому числі послуги з розподілу електричної енергії здійснюється Споживачем на поточний рахунок із спеціальним режимом використання НОМЕР_1 в філії ХОУ AT Ощадбанк, код ЄДРПОУ 42206328.

Крім того, споживач у відповідності до п. 6.2 Договору, зобов`язується забезпечувати своєчасну та повну оплату спожитої електричної енергії згідно з умовами цього Договору.

Згідно з переданими даними від AT Харківобленерго Відповідачу проведено нарахування та за результатами розрахункових періодів, сформовано рахунки за електричну енергію за період з липня 2021 по травень 2023 року станом на 01.06.2023 з урахуванням оплат станом на 08.06.2023:

Рахунок в липні 2021 року у розмірі 53511,36 грн. Відповідачем за липень року спожито 31852 кВт*год. Рахунок та Акт приймання-передачі електричної енергії за липень 2021 року надіслано поштовим зв`язком 10.08.2021, що підтверджується копією списку згрупованих відправлень. Строк оплати рахунку до 17.08.2021.

Рахунок в серпні 2021 року у розмірі 4 650,24 грн. Відповідачем за серпень 2021 року спожито 2768 кВт*год. Рахунок та Акт приймання-передачі електричної енергії за серпень 2021 року надіслано поштовим зв`язком 08.09.2021, що підтверджується копією списку згрупованих відправлень та фіскального чеку. Строк оплати рахунку до 15.09.2021. 26.08.2021 відповідачем оплачено 27202,56 грн., заборгованість за липень 2021 р., про що свідчить наявна у матеріалах справи належним чином засвідчена копія платіжного доручення № 20 від 26.08.2021.

Рахунок в вересні 2021 року у розмірі 3 822,00 грн. Відповідачем за вересень 2021 року спожито 2275 кВт*год. Рахунок та Акт приймання-передачі електричної енергії за вересень 2021 року надіслано поштовим зв`язком 07.10.2021. Строк оплати рахунку до 18.10.2021. 08.09.2021 відповідачем оплачено 3099,60 грн. заборгованість за серпень 2021 року, про що свідчить копія платіжного доручення № 27 від 08.09.2021.

Рахунок в жовтні 2021 року у розмірі 7237.44 грн. Відповідачем за жовтень 2021 року спожито 4308 кВт*год. Рахунок та Акт приймання-передачі електричної енергії за жовтень 2021 року надіслано поштовим зв`язком 09.11.2021.Строк оплати рахунку до 16.11.2021. 11.10.2021 відповідачем оплачено 3822,00 грн., заборгованості за вересень 2021 року, про що свідчить копія платіжного доручення № 21 від 11.10.2021.

Рахунок в листопаді 2021 року у розмірі 8 741.04 грн. Відповідачем за листопад 2021 спожито 5203 кВт*год. Рахунок та Акт приймання-передачі електричної енергії за листопад 2021 року надіслано поштовим зв`язком 08.12.2021, що підтверджується копією списку згрупованих відправлень та фіскального чеку. Строк оплати рахунку до 15.12.2021. 12.11.2021 відповідачем оплачено 4302,48 грн., заборгованість за жовтень 2021 року, про що свідчить копія платіжного доручення № 32 від 12.11.2021.

Рахунок в грудні 2021 року у розмірі 15696,24 грн. Відповідачем за грудень 2021 спожито 9343 кВт*год. Рахунок та Акт приймання-передачі електричної енергії надіслано поштовим зв`язком 06.01.2022. Строк оплати рахунку до 14.01.2022.

В грудні 2021 року Відповідачем сплачено 36620,64 грн., заборгованість за липень 2021 року - 24986,64 грн., 8741,04 за листопад 2021 року, 1624,56 грн., за жовтень 2021 року та 1268,40 грн., за серпень 2021 року, про що свідчать копії платіжних доручень: № 29 від 15.12.2021, № 32 від 15.12.2021, № 30 від 15.12.2021 та № 30 від 15.12.21 та № 32 від 15.12.2021.

Рахунок в січні 2022 року у розмірі 1 476.72 грн. Відповідачем за січень 2022 спожито 879 кВт*год. Рахунок та Акт приймання-передачі електричної енергії надіслано поштовим зв`язком 07.02.2022, що підтверджується копією списку згрупованих відправлень та фіскального чеку. Строк оплати рахунку до 10.02.2022. В січні 2022 року оплат не надходило.

Рахунок в лютому 2022 року у розмірі 18 209.52 грн. Відповідачем за лютий 2022 спожито 10839 кВт*год. Рахунок та Акт приймання-передачі електричної енергії надіслано поштовим зв`язком 31.05.2023. Строк оплати рахунку до 07.06.2023. 08.02.2022 відповідачем сплачено 3806,88 грн., заборгованість за грудень 2021 року, про що свідчить копія платіжного доручення № 37 від 08.02.20222.

Рахунок в березні 2022 року у розмірі 1.68 грн. Відповідачем за березень 2022 спожито 1 кВт*год. Рахунок та Акт приймання-передачі електричної енергії надіслано поштовим зв`язком 31.05.2023. Строк оплати рахунку до 07.06.2023.

У квітні 2022 року та в травні 2022 року споживання електричної енергії відсутнє.

Рахунок в червні 2022 року у розмірі 2 741,76 грн. Відповідачем за червень 2022 спожито 1632 кВт*год. Рахунок та Акт приймання-передачі електричної енергії надіслано поштовим зв`язком 12.07.2022, що підтверджується копією списку згрупованих відправлень та фіскального чеку. Строк оплати рахунку до 19.07.2022. В червні 2022 року оплати не надходили.

Рахунок в липні 2022 року у розмірі 4 164.72 грн. Відповідачем за липень 2022 спожито 2479 кВт*год. Рахунок та Акт приймання-передачі електричної енергії надіслано поштовим зв`язком 10.08.2022, що підтверджується копією списку згрупованих відправлень та фіскального чеку. Строк оплати рахунку до 17.08.2022. В липні 2022 року оплати не надходили.

Рахунок у серпні 2022 року у розмірі 53123,28 грн. Відповідачем за серпень 2022 спожито 31621 кВт*год. Рахунок та Акт приймання-передачі електричної енергії надіслано поштовим зв`язком 09.09.2022, що підтверджується копією списку згрупованих відправлень та фіскального чеку. Строк оплати рахунку до 16.09.2022. У серпні 2021 року Відповідачем сплачено 21447,00 грн., заборгованість за липень 2021 року 3639,16 гри., 12006,00 грн. за лютий 2022 року, 2741,76 грн., за червень 2022 року та 282,24 грн., за серпень 2021 року, 1310,40 грн., за жовтень 2021 року та 1467,44 грн., за грудень 2021 року, про що свідчать копії платіжних доручень № 53 від 18.08.2022, № 54 від 19.08.2022, № 55 від 19.08.2022, № 56 від 19.08.2022.

Рахунок у вересні 2022 року у розмірі 36716,40 грн. За вересень 2022 спожито відповідачем 21855 кВт*год. Рахунок та Акт приймання-передачі електричної енергії надіслано поштовим зв`язком 07.10.2022, що підтверджується копією списку згрупованих відправлень та фіскального чеку. Строк оплати рахунку до 14.10.2022. У вересні 2022 року оплати не надходили.

Рахунок у жовтні 2022 року у розмірі 1606,08 грн. Відповідачем за жовтень 2022 спожито 956 кВт*год. Рахунок та Акт приймання-передачі електричної енергії надіслано поштовим зв`язком 08.11.2022, що підтверджується копією списку згрупованих відправлень та фіскального чеку. Строк оплати рахунку до 15.11.2022. У жовтні 2022 року оплати не надходили.

Рахунок у листопаді 2022 року у розмірі 3284,40 грн. Відповідачем за листопад 2022 спожито 1955 кВт*год. Рахунок та Акт приймання-передачі електричної енергії надіслано поштовим зв`язком 12.12.2022, що підтверджується копією списку згрупованих відправлень та фіскального чеку. Строк оплати рахунку до 19.12.2022. У листопаді 2022 року оплати не надходили.

У грудні 2022 року Відповідачу проведено корегуючий підсумок об`ємів спожитої електричної енергії, за результатами якої відкориговано суму нарахування у розмірі - 71778,00 грн. Рахунок та Акт приймання-передачі електричної енергії за грудень 2023 надіслано поштовим зв`язком 10.01.2023, що підтверджується копією списку згрупованих відправлень та фіскального чеку. Строк оплати рахунку 17.01.2023. У грудні 2022 року оплати не надходили.

Рахунок у січні 2023 року у розмірі 52928,40 грн. Відповідачем за січень 2023 р. спожито 31505 кВт*год. Рахунок та Акт приймання-передачі електроенергії надіслано поштовим зв`язком 09.02.2023, що підтверджується копією списку згрупованих відправлень та фіскального чеку. Строк оплати рахунку до 16.02.2023. У січні 2023 року оплати не надходили.

Рахунок у лютому 2023 року у розмірі 23874,48 грн. Відповідачем за лютий 2023 спожито 14211 кВт*год. Рахунок та Акт приймання-передачі електричної енергії надіслано поштовим зв`язком 10.03.2023, що підтверджується копією списку згрупованих відправлень та фіскального чеку. Строк оплати рахунку до 17.03.2023. У лютому 2023 року оплат не надходило.

Рахунок у березні 2023 року у розмірі 8727,60 грн. Відповідачем за березень 2023 спожито 5195 кВт*год. Рахунок та Акт приймання-передачі електричної енергії надіслано поштовим зв`язком 11.04.2023, що підтверджується копією списку згрупованих відправлень та фіскального чеку. Строк оплати рахунку до 18.04.2023. У березні 2023 року оплат не надходило.

Рахунок у квітні 2023 року у розмірі 3998,40 грн. Відповідачем за квітень 2023 спожито 2380 кВт*год. Рахунок та Акт приймання-передачі електричної енергії надіслано поштовим зв`язком 09.05.2023, що підтверджується копією списку згрупованих відправлень та фіскального чеку. Строк оплати рахунку до 16.05.2023. У квітні 2023 року оплати надходили.

Рахунок у травні 2023 року у розмірі 2246,16 грн. Відповідачем за травень 2023

спожито 1337 кВт*год. Рахунок та Акт приймання-передачі електричної енергії надіслано поштовим зв`язком 07.06.2023, що підтверджується копією списку згрупованих відправлень та фіскального чеку. Строк оплати рахунку до 14.06.2023.

09.06.2023 відповідачем сплачено 33588,00 грн., з них 1296,84 грн. борг за серпень 2022 року та 32291,16 грн., борг за вересень 2022 року.

Сума боргу станом на 01.06.2023 з урахуванням оплат на 08.06.2023 становить 101090,76 грн., яка залишилась відповідачем несплаченою.

Такі обставини, на думку позивача, свідчать про порушення його прав та охоронюваних законом інтересів і є підставою для їх захисту у судовому порядку.

Надаючи правову кваліфікацію викладеним обставинам, з урахуванням фактичних та правових підстав позовних вимог, суд виходить з наступного.

Відповідно до ст. 11 Цивільного кодексу України цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки.

У відповідності до ст. 509 Цивільного кодексу України, ст. 173 Господарського кодексу України, в силу господарського зобов`язання, яке виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання, один суб`єкт (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб`єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

Відповідно до ст. ст. 6, 627 Цивільного кодексу України сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності і справедливості.

Стаття 628 Цивільного кодексу України передбачає, що зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Матеріалами справи підтверджено, що на підставі поданої Відповідачем заяви-приєднання Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Кращій Дім 5" приєдналось до договору № 737/0985 від 30.07.2021 про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг за вказаними у заяві об`єктами, що приєднані до електричних мереж оператора системи розподілу AT Харківобленерго.

Отже, відповідно до Договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг №737/0985 від 30.07.2021 Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Кращій Дім 5" є споживачем електричної енергії, яку постачає Приватне акціонерне товариство Харківенергозбут.

Згідно з умовами п. 2.1 Договору постачальник продає електричну енергію споживачу для забезпечення потреб електроустановок споживача, а споживач оплачує постачальнику вартість спожитої (купленої) електричної енергії та здійснює інші платежі згідно з умовами цього Договору.

Відповідно до п. 5.8 Договору розрахунковим періодом є календарний місяць. Пунктом 5.9 та п. 5.13 Договору передбачено, що оплата вартості електричної енергії здійснюється споживачем шляхом перерахування коштів на спецрахунок постачальника, споживач здійснює оплату за послугу з розподілу (передачі) електричної енергії через постачальника.

Умовами п. 3 публічної комерційної пропозиції № 9 від 30.07.2021 для установ та організацій, які утримуються за рахунок коштів (внесків) населення, передбачено, що Розрахунковим періодом є календарний місяць. Оплата електричної енергії, в тому числі послуги з розподілу електричної енергії, здійснюється Споживачем один раз за фактичний обсяг відпущеної електричної енергії, визначеного за показами розрахункових засобів обліку (або розрахунковим шляхом), на підставі виставленого рахунка Споживачу Постачальником, в якому зазначаються сума до сплати за електричну енергію, в тому числі послуги з розподілу електричної енергії.

У разі відсутності графіка погашення заборгованості та при відсутності у платіжному документі у реквізиті Призначення платежу посилань на період, за який здійснюється оплата, або перевищення суми платежу, необхідної для цього періоду, ці кошти, перераховані Споживачем за електричну енергію, Постачальник має право зарахувати як погашення існуючої заборгованості Споживача з найдавнішим терміном її виникнення.

У разі зміни тарифу надлишок (переплата) оплаченої, але не спожитої електричної енергії зараховується Споживачу на його особовий рахунок як авансовий платіж за новими тарифами в наступному розрахунковому періоді.

Укладення сторонами та дотримання споживачем узгодженого графіка погашення заборгованості не звільняє споживача від оплати поточного споживання електричної енергії поточного періоду.

Також п. 4 комерційної пропозиції № 9, Рахунок за спожиту електричну енергію надається Споживачу протягом 5 робочих днів від дня закінчення розрахункового періоду. Рахунок за спожиту електричну енергію має бути оплачений протягом 5 робочих днів від дня отримання рахунка Споживачем.

Рахунки на оплату надаються Споживачу у відповідних структурних підрозділах Постачальника. В разі неотримання Споживачем рахунків постачальник направляє рахунки Споживачу поштовим зв`язком. У такому разі рахунки вважаються отриманими Споживачем з дня їх відправлення.

Оплата вартості електричної енергії в тому числі послуги з розподілу електричної енергії здійснюється Споживачем на поточний рахунок із спеціальним режимом використання НОМЕР_1 в філії ХОУ AT Ощадбанк, код ЄДРПОУ 42206328.

Крім того, споживач у відповідності до п. 6.2 Договору, зобов`язується забезпечувати своєчасну та повну оплату спожитої електричної енергії згідно з умовами цього Договору.

Згідно з переданими даними від AT Харківобленерго Відповідачу проведено нарахування та за результатами розрахункових періодів, сформовано рахунки за електричну енергію за період з липня 2021 по травень 2023 року станом на 01.06.2023.

За період з серпня 2021 по травень 2023 року станом на 01.06.2023 за Відповідачем утворилася заборгованість за спожиту електричну енергію у сумі всього з врахуванням ПДВ 20 % у розмірі 101090,76 грн.,

Згідно зі ст. 629 ЦК України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ст. 525 ЦК України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно ст. 526 ЦК України та ст. 193 ГК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог чинного законодавства.

Відповідно до ч. 1 ст. 530 ЦК України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до ст. 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання). Згідно зі ст. 611 ЦК України у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

Отже враховуючи фактичні обставини справи та наведені норми законодавства, суд дійшов висновку про задоволення позову в частині стягнення заборгованості 101090,76 грн.заборгованості за електричну енергію за період з липня 2021 року по травень 2023 року, як обґрунтованого, підтвердженого доданими до матеріалів справи доказами та не спростованого відповідачем.

Також, у зв`язку із простроченням виконання грошового зобов`язання, позивачем заявлено до стягнення пеню у розмірі 28921,96 грн. за період з 01.01.2022 по 31.05.2023 року.

З огляду те, що відповідач у встановлений Договором строк свого обов`язку по перерахуванню коштів не виконав, допустивши прострочення виконання грошового зобов`язання (у період, який вказано позивачем), тому дії відповідача є порушенням договірних зобов`язань (ст. 610 ЦК України), і він вважається таким, що прострочив (ст. 612 ЦК України), відповідно є підстави для застосування встановленої законом відповідальності.

Відповідно до ст. 614 ЦК України особа, яка порушила зобов`язання, несе відповідальність за наявності її вини (умислу або необережності), якщо інше не встановлено договором або законом.

За порушення у сфері господарювання учасники господарських відносин несуть господарсько-правову відповідальність шляхом застосування до правопорушників господарських санкцій на підставах і в порядку, передбачених Господарським кодексом України, іншими законами та договором (ч. 2 ст. 193, ч. 1 ст. 216 та ч. 1 ст. 218 ГК України). Одним із видів господарських санкцій згідно з ч. 2 ст. 217 ГК України є штрафні санкції, до яких віднесено штраф та пеню (ч. 1 ст. 230 ГК України).

Так, відповідно до ст. 230, 231 ГК України, штрафними санкціями визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов`язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов`язання. Законом щодо окремих видів зобов`язань може бути визначений розмір штрафних санкцій, зміна якого за погодженням сторін не допускається.

Відповідно до ч. 1 ст. 549 ЦК України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання (ч. 3 ст. 549 ЦК України).

За невиконання або неналежне виконання своїх зобов`язань за цим Договором сторони несуть відповідальність, передбачену цим договором та чинним законодавством (п. 9.1 Договору).

Відповідно до умов пункту 5.11 Договору сторони передбачили, що у разі порушення споживачем строків оплати за цим Договором, постачальник має право вимагати сплату пені. Пеня нараховується за кожен день прострочення оплати, споживач сплачує за вимогою постачальника пеню у розмірі, що визначається цим Договором та зазначається в комерційній пропозиції, яка є додатком 2 до цього Договору.

Також, умовою п. 7 комерційної пропозиції № 9 передбачено, що у разі порушення споживачем строків оплати електричної енергії в тому числі послуги з розподілу електричної енергії, передбачених п. 4 комерційної пропозиції постачальник проводить нарахування за весь час прострочення, у тому числі за день оплати, 3% річних з простроченої суми. Суми пені, 3% річних, інфляційних зазначаються у розрахунковому документі окремим рядком, та повинні бути сплачені протягом 5 робочих днів від дня його отримання споживачем.

За розрахунком позивача, пеня за період з січня 2022 року по травень 2023 року станом на 01.06.2023 становить 28921,96 грн.

Перевіривши правомірність нарахування позивачем пені та виходячи з умов п. 5.11 Договору, а також п. 7 комерційної пропозиції, приписів ст. 231 ГК України, суд встановив, що дане нарахування не суперечать вимогам чинного законодавства та умовам договору, є арифметично вірним, у зв`язку з чим позовні вимоги позивача в частині стягнення з відповідача 28921,96 грн. пені є обґрунтованими, тому належать до задоволення.

Також, позивач просить стягнути з відповідача 3% річних у розмірі 2468,64 грн. 3% річних та 8842,23 грн. інфляційних втрат.

У статті 625 Цивільного кодексу України визначені загальні правила відповідальності за порушення будь-якого грошового зобов`язання незалежно від підстав його виникнення (договір чи делікт). Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом (частина 2 статті 626 Цивільного кодексу України).

За змістом наведених норм закону нарахування трьох процентів річних входять до складу грошового зобов`язання і є особливою мірою відповідальності боржника за прострочення грошового зобов`язання, оскільки виступають способом захисту майнового права та інтересу, який полягає у відшкодуванні матеріальних втрат кредитора від знецінення грошових коштів унаслідок інфляційних процесів та отриманні компенсації (плати) від боржника за користування утримуваними ним грошовими коштами, належними до сплати кредиторові.

Приписи статті 625 Цивільного кодексу України про розмір процентів, що підлягають стягненню за порушення грошового зобов`язання, є диспозитивними та застосовуються, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом. Тобто, три проценти річних від простроченої суми за весь час прострочення застосовуються у випадку, якщо сторони в договорі не передбачили інший розмір процентів річних.

Перевіривши розрахунок позивача, період нарахування останнім сум пені, 3% річних та інфляційних витрат, суд дійшов висновку про те, що відповідний розрахунок відповідає нормам чинного законодавства, а тому позовні вимоги в частині стягнення з відповідача 2468,64 грн. 3% річних та 8842,23 грн. інфляційних втрат є обґрунтованими, тому підлягають задоволенню.

Таким чином, зважаючи на встановлені факти та вимоги вищезазначених норм, а також враховуючи, що відповідач в установленому порядку обставини, які повідомлені позивачем належними та допустимими доказами не спростував, суд дійшов висновку, що позовні вимоги обґрунтовані, підтверджуються наявними у матеріалах справи доказами, тому підлягають задоволенню повністю.

Здійснюючи розподіл судових витрат за наслідками розгляду справи, враховуючи вимоги статті 129 ГПК України, а також висновки суду про повне задоволення позову, судові витрати, понесені позивачем у зв`язку з оплатою судового збору, підлягають відшкодуванню за рахунок відповідача в сумі 2684,00 грн.

На підставі викладеного, керуючись статтями 124, 129-1 Конституції України, статтями 4, 20, 73, 74, 76-79, 86, 123, 129, 236-238 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Кращій Дім 5" (61174, м. Харків, вул. Домобудівельна, буд. 5, код ЄДРПОУ 43604795) на користь Приватного акціонерного товариства "Харківенергозбут" (61037, м. Харків, вул. Плеханівська, 126, код ЄДРПОУ 42206328) - 101090,76 грн.заборгованості за електричну енергію за період з липня 2021 року по травень 2023 року; 28921,96 грн. пені; 2468,64 грн. 3 % річних; 8842,23 грн. інфляційних втрат та 2684,00 грн. судового збору.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення Господарського суду Харківської області може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги в порядку, встановленому статтями 254, 256-259 Господарського процесуального кодексу України.

Повне рішення складено "13" листопада 2023 р.

СуддяЄ.М. Жиляєв

Дата ухвалення рішення13.11.2023
Оприлюднено16.11.2023
Номер документу114903624
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/3933/23

Рішення від 13.11.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жиляєв Є.М.

Ухвала від 12.09.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жиляєв Є.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні