Ухвала
від 13.11.2023 по справі 990/2/23
КАСАЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

13 листопада 2023 року

м. Київ

справа №990/2/23

адміністративне провадження №П/990/2/23

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

судді-доповідача - Юрченко В.П.,

суддів: Васильєвої І.А., Гончарової І.А., Олендера І.Я., Ханової Р.Ф.,

за участі секретаря судового засідання Титенко М.П.

представника позивача - Єніч В.С.,

представника відповідача - Пантюхова Л.Р.,

представника третьої особи СБУ - Онищук С.Б.,

представника третьої особи РНБО - не з`явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження клопотання Служби безпеки України про розгляд справи в закритому судовому засіданні у справі за позовом Компанії «Лімпієза Лімітед» («Limpieza Limited») до Президента України Зеленського Володимира Олександровича, треті особи: Служба безпеки України, Рада національної безпеки і оборони України, про визнання протиправним та скасування Указу Президента України від 19 жовтня 2022 року №726/2022 в частині,

УСТАНОВИВ:

В провадженні Верховного Суду перебуває справа за позовом Компанії «Лімпієза Лімітед» («Limpieza Limited») до Президента України Зеленського Володимира Олександровича, треті особи: Служба безпеки України, Рада національної безпеки і оборони України, про визнання протиправним та скасування Указу Президента України від 19.10.2022 №726/2022 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 19.10.2022 в частині застосування обмежувальних заходів (санкцій)» до Компанії «Лімпієза Лімітед» («Limpieza Limited») (п. 1323 Додатку 2 до рішення Ради національної безпеки і оборони України від 19.10.2022 «Про застосування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)».

Верховний Суд ухвалою від 09.01.2023 року відкрив провадження в даній справі та призначив її до розгляду в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін на 06.02.2023 об 15:30 год.

29.05.2023 начальником Відділу режимно-секретної роботи Верховного Суду складена службова записка, відповідно до якої повідомлено, що відділом режимно-секретної роботи Верховного Суду отримано від Управління правового забезпечення Служби безпеки України лист (вих. СБУ №16/104/т-в від 19.05.2023, вх. ВС №71/АС-184т від 24.05.2023), додатком до якого була довідка щодо підстав застосування санкцій, якій було надано гриф секретності «Таємно».

13.07.2023 Служба безпеки України надіслала до Верховного Суду клопотання, у якому повідомила, що на адресу режимно-секретного відділу Верховного Суду надіслано документи, відомості з яких становлять державну таємницю, та просила приєднати такі докази до матеріалів справи.

Також, 13.07.2023 Служба безпеки України надіслала до Верховного Суду клопотання про подальший розгляд справи в закритому судовому засіданні з повним фіксуванням його перебігу за допомогою відео- та (або) звукозаписувального технічного засобу із додержанням вимог законодавства України у сфері охорони державної таємниці. Клопотання обґрунтоване тим, що надані Службою безпеки України окремі документальні матеріали, які підтверджують наявність підстав для застосування санкцій, містять інформацію, що становить державну таємницю. Зокрема, ними підтверджуються наявність підстав для застосування санкцій до Компанії «Лімпієза Лімітед». Надання Службою безпеки України до Верховного Суду доказів, які містять інформацію, що становить державну таємницю, потребує додержання вимог законодавства у сфері охорони державної таємниці.

Проаналізувавши клопотання Служби безпеки України про розгляд справи в закритому судовому засіданні Верховний Суд дійшов висновку, що воно підлягає частковому задоволенню з огляду на наступне.

Як встановлено судом, Службою безпеки України надсилались на адресу Верховного Суду документи по даній справі, які містять гриф «таємно», які наразі перебувають в секторі режимно-секретної роботи Верховного Суду.

Відповідно до частини восьмої статті 10 Кодексу адміністративного судочинства України розгляд справи у закритому судовому засіданні проводиться у випадках, коли відкритий судовий розгляд може мати наслідком розголошення таємної чи іншої інформації, що охороняється законом, необхідності захисту особистого та сімейного життя людини, а також в інших випадках, визначених законом.

Згідно з частиною дев`ятою статті 10 Кодексу адміністративного судочинства України про розгляд справи у закритому судовому засіданні постановляється ухвала. Суд ухвалою може оголосити судове засідання закритим повністю або оголосити закритою його частину.

Оскільки до матеріалів даної справи Службою безпеки України надані документи зі ступенем секретності «таємно», з врахуванням вимог статті 10 Кодексу адміністративного судочинства України Верховний Суд дійшов висновку про наявність підстав для часткового задоволення клопотання Служби безпеки України та проводити подальший розгляд справи в закритому судовому засіданні частково, а саме - в частині дослідження доказів, які містять державну таємницю.

Клопотання в частині повного фіксування перебігу закритого судового засідання за допомогою відео- та (або) звукозаписувального технічного засобу задоволенню не підлягає, з огляду на таке.

Згідно з частиною тринадцятою статті 10 Кодексу адміністративного судочинства України суд під час розгляду справи в судовому засіданні здійснює повне фіксування його перебігу за допомогою відео- та (або) звукозаписувального технічного засобу, крім випадків, визначених цим Кодексом. Порядок такого фіксування встановлюється цим Кодексом.

Частиною одинадцятою статті 10 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що використання систем відеоконференц-зв`язку та транслювання перебігу судового засідання в мережі Інтернет у закритому судовому засіданні не допускається.

Відповідно до частини десятої статті 10 Кодексу адміністративного судочинства України розгляд справи та вчинення окремих процесуальних дій у закритому судовому засіданні проводиться з додержанням правил здійснення адміністративного судочинства. Під час такого розгляду можуть бути присутні лише учасники справи, а в разі необхідності - свідки, експерти, спеціалісти, перекладачі. Суд попереджає зазначених осіб про обов`язок не розголошувати інформацію, для забезпечення захисту якої розгляд справи або вчинення окремих процесуальних дій відбуваються в закритому судовому засіданні.

На підставі викладеного, керуючись статтею 10 Кодексу адміністративного судочинства України суд, -

УХВАЛИВ:

Клопотання Служби безпеки України про розгляд справи в закритому судовому засіданні з повним фіксуванням його перебігу за допомогою відео- та (або) звукозаписувального технічного засобу із додержанням вимог законодавства України у сфері охорони державної таємниці задовольнити частково.

Проводити розгляд справи в закритому судовому засіданні в частині дослідження доказів, які містять державну таємницю.

В задоволенні іншої частини клопотання відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення та оскарженню не підлягає.

...........................

...........................

...........................

...........................

...........................

В.П. Юрченко

І.А. Васильєва

І.А. Гончарова

І.Я.Олендер

Р.Ф. Ханова ,

Судді Верховного Суду

СудКасаційний адміністративний суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення13.11.2023
Оприлюднено15.11.2023
Номер документу114904460
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи щодо оскарження актів, дій чи бездіяльності Верховної Ради України, Президента України, Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України,органів,які обирають(призначають),звільняють,оцінюють членів Вищої ради правосуддя оскарження актів, дій чи бездіяльності Президента України, з них:

Судовий реєстр по справі —990/2/23

Рішення від 08.07.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Юрченко В.П.

Ухвала від 13.11.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Юрченко В.П.

Ухвала від 13.11.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Юрченко В.П.

Ухвала від 10.01.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Юрченко В.П.

Ухвала від 09.01.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Юрченко В.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні