Ухвала
від 14.11.2023 по справі 638/7909/23
ДРУГИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

14 листопада 2023 р.Справа № 638/7909/23 Другий апеляційний адміністративний суд у складі колегії:

Головуючого судді: Калиновського В.А.,

Суддів: Мінаєвої О.М. , Кононенко З.О. ,

розглянувши в порядку письмового провадження заяву представника відповідача про поновлення строку на подання відзиву на апеляційну скаргу ОСОБА_1 на ухвалу Дзержинського районного суду м. Харкова від 24.07.2023 року по справі № 638/7909/23

за позовом ОСОБА_1

до Управління патрульної поліції в Харківській області Департаменту патрульної поліції , Відділення цілодобової експертизи алкогольного та наркотичного сп`яніння комунального некомерційного підприємства Харківської обласної ради "Обласний наркотичний диспансер"

про визнання неправомірними рішення, дій та бездіяльність службових осіб,

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Дзержинського районного суду м. Харкова від 24.07.2023 відмовлено у відкритті провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до Управління патрульної поліції в Харківській області Департаменту патрульної поліції, Відділення цілодобової експертизи алкогольного та наркотичного сп`яніння комунального некомерційного підприємства Харківської обласної ради "Обласний наркотичний диспансер" про визнання неправомірними рішення, дій та бездіяльність службових осіб.

На зазначену ухвалу ОСОБА_1 подано апеляційну скаргу.

Ухвалою Другого апеляційного адміністративного суду від 26.10.2023 відкрито апеляційне провадження по справі за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на ухвалу Дзержинського районного суду м. Харкова від 24.07.2023 по справі № 638/7909/23 та встановлено учасникам справи строк для подання відзиву на апеляційну скаргу разом з доказами надсилання (надання) копій відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи протягом 5 днів з дати вручення копії цієї ухвали.

08.11.2023 до Другого апеляційного адміністративного суду надійшов відзив на апеляційну скаргу від Управління патрульної поліції в Харківській області Департаменту патрульної поліції, а також заява про поновлення строку на подання відзиву на апеляційну скаргу в обґрунтуванні якої зазначено, що копія ухвали про відкриття апеляційного провадження від 26.10.2023 надійшла до електронного кабінету відповідача в ЄТІТС 28.10.2023. Водночас заявник звертає увагу суду на те, що фактичне представництво ДПП у цій справі здійснюється працівниками відділу правового забезпечення управління патрульної поліції в Харківській області Департаменту патрульної поліції. 22.02.2022 на території України введено воєнний стан. Працівники поліції повинні реагувати на повітряні тривоги, покидати робочі місця, направлятися до безпечних місць з метою забезпечення правопорядку в місцях скупчення людей, допомагати їм в евакуації та безперешкодного проїзду спеціального транспорту. Зазначені обставини унеможливили направлення відзиву в п`ятиденний строк з дня вручення копії ухвали про відкриття апеляційного провадження.

Заслухавши суддю-доповідача, перевіривши доводи заяви, колегія суддів вважає, що заявлена заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно з ч. 1 ст. 121 КАС України, суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

Відповідно до ч. 2 ст. 121 КАС України, встановлений судом процесуальний строк може бути продовжений судом за заявою учасника справи, поданою до закінчення цього строку, чи з ініціативи суду.

Колегія суддів зазначає, що 24 лютого 2022 року №2102-IX Про затвердження Указу Президента України Про введення воєнного стану в Україні, відповідно до пункту 31 частини 11 статті 85 Конституції України та статті 5 Закону України Про правовий режим воєнного стану, затверджений Указ Президента України №64/2022, яким у Україні введено воєнний стан з 24 лютого 2022 року, який діє по теперішній час.

02 березня 2022 року Рада суддів України оприлюднила рекомендації роботи судів в умовах воєнного стану, відповідно до п.6 яких рекомендовано виважено підходити до питань, пов`язаних з поверненням різного роду процесуальних документів, залишення їх без руху, встановлення різного роду строків, по можливості продовжувати їх щонайменше до закінчення воєнного стану.

Відповідно до ч. 1 ст. 304 КАС України, учасники справи мають право подати до суду апеляційної інстанції відзив на апеляційну скаргу в письмовій формі протягом строку, встановленого судом апеляційної інстанції в ухвалі про відкриття апеляційного провадження.

Згідно із ч. 5 ст. 121 КАС України пропуск строку, встановленого законом або судом учаснику справи для подання доказів, інших матеріалів чи вчинення певних дій, не звільняє такого учасника від обов`язку вчинити відповідну процесуальну дію.

Водночас, подання відзиву на апеляційну скаргу є відповідним правом учасника справи, а пропуск установленого строку не звільняє особу на вчинення певних процесуальних дій.

Колегія суддів зазначає, що відповідач скористався своїм правом на подання відзиву на апеляційну скаргу, вчинення таких процесуальних дій не перешкоджає розгляду справи та її вирішенню.

З огляду на викладене, колегія суддів дійшла висновку щодо наявності підстав для поновлення відповідачу встановленого ухвалою Другого апеляційного адміністративного суду 26.10.2023 строку для подання відзиву на апеляційну скаргу строку з метою повного з`ясування обставин справи, забезпечення всебічного розгляду справи та прийняття законного й обґрунтованого рішення по справі.

Враховуючи наведене, колегія суддів вважає за необхідне поновити процесуальний строк на підставі ст. 121 КАС України та прийняти до розгляду відзив на апеляційну скаргу.

Керуючись ст. 121 КАС України, колегія суддів, -

У Х В А Л И В:

Задовольнити заяву Управління патрульної поліції в Харківській області Департаменту патрульної поліції про поновлення строку на подання відзиву.

Поновити Управлінню патрульної поліції в Харківській області Департаменту патрульної поліції встановлений судом строк для подання відзиву та прийняти до розгляду відзив на апеляційну скаргу ОСОБА_1 на ухвалу Дзержинського районного суду м. Харкова від 24.07.2023 року по справі № 638/7909/23.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання та оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя Калиновський В.А.Судді Мінаєва О.М. Кононенко З.О.

Дата ухвалення рішення14.11.2023
Оприлюднено16.11.2023
Номер документу114909179
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи щодо забезпечення громадського порядку та безпеки, національної безпеки та оборони України, зокрема щодо дорожнього руху, транспорту та перевезення пасажирів, з них дорожнього руху

Судовий реєстр по справі —638/7909/23

Постанова від 06.12.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Калиновський В.А.

Постанова від 06.12.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Калиновський В.А.

Ухвала від 14.11.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Калиновський В.А.

Ухвала від 26.10.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Калиновський В.А.

Ухвала від 26.10.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Калиновський В.А.

Ухвала від 10.08.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Калиновський В.А.

Ухвала від 24.07.2023

Адміністративне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Цвірюк Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні