Ухвала
від 02.11.2023 по справі 463/950/23
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 463/950/23 Головуючий у 1 інстанції: Гирич С.В.

Провадження № 22-ц/811/2518/23 Доповідач в 2-й інстанції: Савуляк Р. В.

У Х В А Л А

СУДОВОГО ЗАСІДАННЯ

02 листопада 2023 року колегія суддів судової палати з розгляду цивільних справ Львівського апеляційного суду в складі:

головуючого судді: Савуляка Р.В.,

суддів: Мікуш Ю.Р., Приколоти Т.І.,

секретаря: Салати Я.І.

зучастю представника ОСОБА_1 ОСОБА_2 ,розглянувши увідкритому судовомузасіданні вм.Львові цивільнусправу заапеляційною скаргою представника ОСОБА_1 ОСОБА_2 на протокольну ухвалу Личаківського районного суду м. Львова від 01 серпня 2023 рокуу справі за позовомЛьвівської міської радидоПриватного підприємства «Темпора», Приватного підприємства «КГК», ОСОБА_3 про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою,-

ВСТАНОВИЛА:

протокольною ухвалою Личаківського районного суду м. Львова від 01 серпня 2023 року у справі за позовомЛьвівської міської радидоПриватного підприємства «Темпора», Приватного підприємства «КГК», ОСОБА_3 про усуненняперешкод укористуванні земельноюділянкою - відмовлено в прийнятті та повернено ОСОБА_1 позовну заяву третьої особи.

Ухвалу суду оскаржив представник ОСОБА_1 ОСОБА_2 .

В апеляційній скарзі покликається на те, що жодна норма процесуального закону не передбачає необхідності «попереднього» залучення з будь-чиєї ініціативи третьої особи із самостійними вимогами стосовно предмета спору до участі у справі, а вже «потім» пред`явлення позову. Поняття «залучення» третіх осіб до участі у справі стосується виключно третіх осіб без самостійних вимог щодо предмета спору (ст.53 ЦПК України).

Вказує, що єдиним способом «залучення» третіх осіб із самостійними вимогами на предмет спору до участі у справі власне і є подання ними позову до однієї або декількох сторін як це і зробив ОСОБА_1 .

Стверджує, що вирішуючи питання прийняття до розгляду позову третьої особи з самостійними вимогами на предмет спору, суд повинен виходити виключно зі змісту позовних вимог і не може надавати жодної оцінки таким вимогам на предмет їх обґрунтованості та підставності. Адже такі висновки суд може зробити лише за наслідками розгляду позову по суті.

Вважає, що матеріальним об`єктом (тобто предметом спору) в обох позовах є одне й те ж нерухоме майно - нежитлове приміщення та земельна ділянка, на якій воно розташоване. Якщо у третьої особи виникло право щодо такого нерухомого майна, після чого у суді виник спір, за наслідками якого вирішується доля такого нерухомого майна і третя особа не залучена до такого спору, то є цілком обгрунутованим можливість вступу такої особи у спір з метою доведення свого права на майно і, відповідно, відсутність таких прав у первинних сторін спору.

Також зазначає, що відповідно до правової позиції Верховного Суду, сформульованої у постанові від 23 вересня 2020 року у справі №756/12128/15-ц, ухвала, яка не є окремим письмовим документом та занесена до протоколу судового засідання, може бути оскаржена окремо від рішення суду для реалізації однієї з основних засад судочинства - забезпечення апеляційного оскарження судового рішення.

Просить ухвалу Личаківського районного суду м. Львова від 01 серпня 2023 року, постановлену без виходу до нарадчої кімнати із занесенням до протоколу судового засідання скасувати та направити справу для продовження розгляду до суду першої інстанції.

Заслухавши суддю доповідача,поясненняпредставника ОСОБА_1 ОСОБА_2 , перевіривши матеріали справи, колегія суддів дійшла висновку про необхідність зняття вказаної цивільної справи з апеляційного розгляду та повернення справи до суду першої інстанції для належного оформлення.

Відповідно до ч. 3 ст. 365 ЦПК України, якщо під час вивчення матеріалів справи суд виявить нерозглянуті зауваження на правильність і повноту фіксування судового процесу технічними засобами, нерозглянуті письмові зауваження щодо повноти чи неправильності протоколу судового засідання, невирішене питання про ухвалення додаткового рішення, суд постановляє ухвалу із зазначенням строку, протягом якого суд першої інстанції має усунути недоліки.

Відповідно до п. 9 Постанови Пленуму Верховного суду України від 24.10.2008 р. № 12 «Про судову практику розгляду цивільних справ в апеляційному порядку» при вирішенні питання про повернення до суду першої інстанції справи, яка надійшла разом з апеляційною скаргою, для усунення недоліків у її оформленні апеляційні суди повинні враховувати, що перелік недоліків у оформленні справи, про які йдеться в частині четвертій статті 297 ЦПК ( в редакції 2004 року, аналогічна норма міститься в частині третій статті 365 ЦПК України) як про підставу для повернення справи до суду першої інстанції з метою їх усунення, не є вичерпним.

Судом встановлено, що в матеріалах цивільної справи № 463/950/23 за позовом Львівської міської ради до Приватного підприємства «Темпора», Приватного підприємства «КГК», ОСОБА_3 про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою відсутня позовна заява ОСОБА_1 , обґрунтованість повернення якої є предметом перегляду в суді апеляційної інстанції.

За вказаних обставин, суд апеляційної інстанції позбавлений можливості перевірити законність протокольної ухвали Личаківського районного суду м. Львова від 01 серпня 2023 року про відмову в прийнятті та поверненя ОСОБА_1 позовну заяву третьої особи за відсутності самої позовної заяви, яку оскаржуваною ухвалою було повернуто.

Враховуючи вищенаведене, колегія суддів дійшла висновку про необхідність повернення справи за позовом Львівської міської ради до Приватного підприємства «Темпора», Приватного підприємства «КГК», ОСОБА_3 про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою до Личаківського районного суду м. Львова для належного оформлення матеріалів справи.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 269, ч. 3 ст. 365 ЦПК України, колегія суддів,-

УХВАЛИЛА:

Справу за позовом Львівської міської ради до Приватного підприємства «Темпора», Приватного підприємства «КГК», ОСОБА_3 про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою повернути до Личаківського районного суду м. Львова для дооформлення матеріалів справи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її постановлення та оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали складено 13 листопада 2023 року.

Головуючий: Савуляк Р.В.

Судді: Мікуш Ю.Р.

Приколота Т.І.

СудЛьвівський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення02.11.2023
Оприлюднено16.11.2023
Номер документу114916064
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: щодо усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою

Судовий реєстр по справі —463/950/23

Постанова від 22.02.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Савуляк Р. В.

Постанова від 22.02.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Савуляк Р. В.

Ухвала від 28.12.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Савуляк Р. В.

Ухвала від 02.11.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Савуляк Р. В.

Ухвала від 02.11.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Савуляк Р. В.

Ухвала від 03.10.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Савуляк Р. В.

Ухвала від 02.10.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Савуляк Р. В.

Ухвала від 05.09.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Савуляк Р. В.

Ухвала від 01.08.2023

Цивільне

Личаківський районний суд м.Львова

Гирич С. В.

Постанова від 11.07.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Ніткевич А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні