Рішення
від 15.11.2023 по справі 146/961/23
ЯМПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Д О Д А Т К О В Е Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"15" листопада 2023 р.

Справа146/961/23

Провадження2-др/153/6/23

Ямпільський районний суд Вінницької області

у складі головуючого судді Дзерина М.М.

за участю секретаря судового засідання Поліш Н.А.

розглянувши увідкритому судовомузасіданні узалі судовихзасідань уприміщенні Ямпільськогорайонного судуВінницької областіу містіЯмпіль Вінницькоїобласті клопотанняпредставника позивача ОСОБА_1 адвокатаМишковської ТетяниМиколаївни про постановлення додаткового рішення по справі за позовом ОСОБА_1 до ПП "ФАТІМА-АГРО", про визнання незаконним та скасування наказу про звільнення, поновлення на роботі, стягнення невиплаченої заробітної плати за час вимушеного прогулу,

В С Т А Н О В И В :

30жовтня 2023року Ямпільськимрайонним судомВінницької областіпозовні вимоги ОСОБА_1 до ПП "ФАТІМА-АГРО", про визнання незаконним та скасування наказу про звільнення, поновлення на роботі, стягнення невиплаченої заробітної плати за час вимушеного прогулу, задоволено в повному обсязі. Представником позивача подано до суду заяву про ухвалення додаткового рішення, де вона просить стягнути з відповідача на користь позивача витрати на правничу допомогу в розмірі 20 000 гривень. Свої вимоги мотивував тим, що 27 жовтня 2022 року позивачем укладено Договір про надання правової допомоги з адвокатом Мишковською Т.М. Оплата правової допомоги підтверджується квитанцією від 27 жовтня 2023 року. З урахуванням вищевикладеного, просить суд ухвалити додаткове рішення, яким вирішити питання про судові витрати позивача під час розгляду справи №146/961/23 у розмірі 20 000 грн.

Позивач ОСОБА_1 та її представник адвоката Мишковська Т.М. в судове засідання не з`явились. Представник позивача надала суду заяву про розгляд клопотання у їх відсутність.

Представник відповідача ПП "ФАТІМА-АГРО" адвокат Барвінський О.П. в судове засідання не з`явився, надав суду заяву про розгляд клопотання представника позивача про постановлення додаткового рішення у їх відсутність. При винесенні додаткового рішення покладаються на розсуд суду.

Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, не перешкоджає розгляду заяви (ч.4 ст.270 ЦПК України).

Суд, дослідивши матеріали справи, приходить до наступного.

Відповідно до п.3 ч.1 ст.270 ЦПК України, суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо судом не вирішено питання про судові витрати.

Порядок розподілу судових витрат по справі визначений ст.141 ЦПК України, відповідно до якого та з врахуванням положень ст.265 ЦПК України, яка визначає зміст рішення суду, за загальним правилом, судові витрати розподіляються під час ухвалення рішення суду, за умови надання стороною до ухвалення такого рішення доказів понесення відповідних витрат.

Виключення з цього правила міститься в ч.8 ст.141 ЦПК України, відповідно до якої розмір витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву. У разі неподання відповідних доказів протягом встановленого строку така заява залишається без розгляду.

Аналогічно, відповідно до п.5 ч.7 ст.265 ЦПК України саме в резолютивній частині рішення вказується про призначення судового засідання для вирішення питання про судові витрати, дату, час і місце його проведення; строк для подання стороною, за клопотанням якої таке судове засідання проводиться, доказів щодо розміру понесених нею судових витрат, але виключно за умови визначеної ч.8 ст.141ЦПК України (завчасного до закінчення судових дебатів подання заяви про розподіл судових витрат).

Суд враховує, що вимога частини восьмої статті 141 ЦПК України щодо строку та порядку подання доказів про розмір судових витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, має застосовуватися і до справ, що розглядаються в спрощеному провадженні, де судові дебати відсутні. Така практика запроваджена у Касаційному адміністративному суді у складі Верховного Суду, зокрема у постанові від 16 квітня 2019 року у справі № 817/1889/17.

Відповідно до ч.1 ст.246 ЦПК України якщо сторона з поважних причин не може подати докази, що підтверджують розмір понесенних нею судових витрат до закінчення судових дебатів у справі, суд за заявою такою сторони, поданою до закінчення судових дебатів у справі може вирішити питання про судові витрати після ухвалення рішення по суті позовних вимог.

При цьому,ст.141 ЦПК України не передбачає можливості поновлення строку для подання заяви про розподіл судових витрат, оскільки визначає такий строк подією, яка неминуче має настати (закінчення судових дебатів).

З матеріалівсправи вбачається,що рішеннямЯмпільського районногосуду Вінницькоїобласті позовнівимоги ОСОБА_1 до ПП "ФАТІМА-АГРО", про визнання незаконним та скасування наказу про звільнення, поновлення на роботі, стягнення невиплаченої заробітної плати за час вимушеного прогулу. Оскільки представник позивача в судовому засіданні спрощеного позовного провадження повідомив суд про намір у 5-денний строк після ухвалення рішення судом подати заяву щодо розподілу судових витрат у справі, зокрема витрат на правничу допомогу, тому питання розміру витрат на правову допомогу пов`язану з розглядом справи при винесенні рішення не вирішувалося.

Визначаючи розмір понесених витрат суд виходить з наступного.

Згідно Договору про надання правничої допомоги №27 жовтня 2022 року встановлено, що між адвокатом Мишковською Тетяною Миколаївною та ОСОБА_1 було укладено договір про надання правничої допомоги. Клієнт доручає, а Адвокат приймає на себе зобов`язання на представництво та захист інтересів в порядку та на умовах визначених цим договором в усіх судових установах. Згідно додатку №1 до Договору про надання правничої допомоги від 27 жовтня 2022 року встановлено, що сторонами погоджено розмір гонорару, що становить 20 000 грн. та кошти для сплати судового збору (а.с.191-194).

З опису виконаних робіт за Договором про надання правничої допомоги від 27 жовтня 2022 року встановлено, що адвокат Мишковська Т.М. виконала наступні роботи за Договором про надання правничої допомоги від 27 жовтня 2022 року: надання консультації, підготовка та подання позовної заяви, підготовка та подача клопотання про витребування доказів, підготовка та подання відповіді на відзив, участь в судових засіданнях, підготовка та подання письмових пояснень (а.с.190).

З копії квитанції до прибуткового касового від 27 жовтня 2022 року встановлено, що ОСОБА_1 сплатила адвокату Мишковській Т.М., згідно договору про наданняправничої допомогивід 27жовтня 2022року гонорар в розмірі 20 000 грн. (а.с.190).

Згідно ч.3 ст.141 ЦПК України при вирішенні питання про розподіл судових витрат суд враховує: чи пов`язані ці витрати з розглядом справи; чи є розмір таких витрат обґрунтованим та пропорційним до предмета спору з урахуванням ціни позову, значення справи для сторін, в тому числі чи міг результат її вирішення вплинути на репутацію сторони або чи викликала справа публічний інтерес; поведінку сторони під час розгляду справи, що призвела до затягування розгляду справи, зокрема, подання стороною явно необґрунтованих заяв і клопотань, безпідставне твердження або заперечення стороною певних обставин, які мають значення для справи, безпідставне завищення позивачем позовних вимог тощо; дії сторони щодо досудового вирішення спору та щодо врегулювання спору мирним шляхом під час розгляду справи, стадію розгляду справи, на якій такі дії вчинялися.

Відповідно до ст.137 ЦПК України витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави. За результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат: 1) розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; 2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат. Для визначення розміру витрат на правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги. Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи. У разі недотримання вимог частини четвертої цієї статті суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на правничу допомогу, які підлягають розподілу між сторонами. Обов`язок доведення не співмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

Відповідно до ст.59 Конституції України кожен має право на професійну правничу допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав.

Відповідно до абз.5 п.3.1 та п.3.2 Рішення Конституційного Суду України від 30 вересня 2009 року (Справа N 1-23/2009) конституційне право кожного на правову допомогу за своєю суттю є гарантією реалізації, захисту та охорони інших прав і свобод людини і громадянина, і в цьому полягає його соціальна значимість. Серед функцій такого права у суспільстві слід окремо виділити превентивну, яка не тільки сприяє правомірному здійсненню особою своїх прав і свобод, а й, насамперед, спрямована на попередження можливих порушень чи незаконних обмежень прав і свобод людини і громадянина з боку органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб. Правова допомога є багатоаспектною, різною за змістом, обсягом та формами і може включати консультації, роз`яснення, складення позовів і звернень, довідок, заяв, скарг, здійснення представництва, зокрема в судах та інших державних органах, захист від обвинувачення тощо. Вибір форми та суб`єкта надання такої допомоги залежить від волі особи, яка бажає її отримати.

Відповідно до ст.30 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» гонорар є формою винагороди адвоката за здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту. Порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються в договорі про надання правової допомоги. При встановленні розміру гонорару враховуються складність справи, кваліфікація і досвід адвоката, фінансовий стан клієнта та інші істотні обставини. Гонорар має бути розумним та враховувати витрачений адвокатом час.

Відповідно до позиції Верховного Суду, викладеній у постанові від 01.08.2019 у справі №915/237/18, суд зобов`язаний оцінити рівень адвокатських витрат, що мають бути присуджені з урахуванням того, чи були такі витрати понесені фактично та чи була їх сума обґрунтованою. Суд не зобов`язаний присуджувати стороні, на користь якої відбулося рішення, всі його витрати на адвоката, якщо, керуючись принципами справедливості та верховенством права, встановить, що розмір гонорару, визначений стороною та його адвокатом, є завищеним щодо іншої сторони спору, зважаючи на складність справи, витрачений адвокатом час, та неспіврозмірним у порівнянні з ринковими цінами адвокатських послуг. При визначенні суми відшкодування суд має виходити з критерію реальності адвокатських витрат (встановлення їхньої дійсності та необхідності), а також критерію розумності їхнього розміру, виходячи з конкретних обставин справи та фінансового стану обох сторін. Ті самі критерії застосовує Європейський суд з прав людини, присуджуючи судові витрати на підставі статті 41 Конвенції. Зокрема заявник має право на компенсацію судових та інших витрат, лише якщо буде доведено, що такі витрати були фактичними і неминучими, а їхній розмір - обґрунтованим (рішення у справі «East/West Alliance Limited» проти України, заява № 19336/04, п. 269). У рішенні Європейського суду з прав людини у справі «Лавентс проти Латвії» від 28.11.2002 зазначено, що відшкодовуються лише витрати, які мають розумний розмір.

Оскільки позивачем документально підтверджено понесення витрат на оплату правничої допомоги, а тому суд вважає за необхідне стягнути з відповідача на користь позивача понесені ним витрати на правничу допомогу у даній справі.

Разом зтим,враховуючи категоріюта складністьсправи,яка буларозглянута впорядку спрощеногопозовного провадження;обсяг наданихадвокатських послуг:надання консультації, підготовка та подання позовної заяви, підготовка та подача клопотання про витребування доказів, подання письмових пояснень, при цьому відповідь на відзив подано іншим представником позивача адвокатом Калачик Наталією Михайлівною, яка діяла на підставі ордеру серії АВ №1091623, а також враховуючи витрачений адвокатом час (адвокат двічі була присутня в судових засіданнях), принципи співмірності та розумності судових витрат, критерій реальності адвокатських витрат, а також критерій розумності їхнього розміру, виходячи з конкретних обставин справи, суд вважає за необхідне зменшити їх розмір та стягнути з відповідача на користь позивача витрати на правничу допомогу у сумі 8 000 гривень. Оскільки зазначене питання судом не вирішено, його слід вирішити, ухваливши відповідне додаткове рішення.

Керуючись ст.ст.3-13, 141, 258, 259, 263-265, 268, 270 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Клопотання представникапозивача ОСОБА_1 адвоката МишковськоїТетяни Миколаївни пропостановлення додатковогорішення посправі запозовом ОСОБА_1 до ПП"ФАТІМА-АГРО",про визнаннянезаконним таскасування наказупро звільнення,поновлення нароботі,стягнення невиплаченоїзаробітної платиза часвимушеного прогулу- задовольнити частково.

Стягнути зПП "ФАТІМА-АГРО",код ЄДРПОУ35143825,місцезнаходження вул.Шевченка,31с.ЛипівкаТульчинського районуВінницької областіна користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,зареєстрованої по АДРЕСА_1 ,реєстраційний номероблікової карткиплатника податків НОМЕР_1 -8000 (вісім тисяч) гривень судових витрат на професійну правничу допомогу.

В іншій частині клопотання про постановлення додаткового рішення відмовити.

Додаткове рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. Додаткове рішення може бути оскаржене до Вінницького апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрована по АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 .

Відповідач: ПП "ФАТІМА-АГРО", код ЄДРПОУ 35143825, місцезнаходження вул.Шевченка, 31 с.Липівка Тульчинського району Вінницької області.

Суддя: М.М.Дзерин

Дата ухвалення рішення15.11.2023
Оприлюднено16.11.2023
Номер документу114919422
СудочинствоЦивільне
Сутьзвільнення, поновлення на роботі, стягнення невиплаченої заробітної плати за час вимушеного прогулу

Судовий реєстр по справі —146/961/23

Постанова від 16.01.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Стадник І. М.

Постанова від 16.01.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Стадник І. М.

Ухвала від 28.12.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Стадник І. М.

Ухвала від 18.12.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Стадник І. М.

Рішення від 15.11.2023

Цивільне

Ямпільський районний суд Вінницької області

Дзерин М. М.

Рішення від 30.10.2023

Цивільне

Ямпільський районний суд Вінницької області

Дзерин М. М.

Ухвала від 11.10.2023

Цивільне

Ямпільський районний суд Вінницької області

Дзерин М. М.

Ухвала від 29.09.2023

Цивільне

Ямпільський районний суд Вінницької області

Дзерин М. М.

Ухвала від 06.09.2023

Цивільне

Ямпільський районний суд Вінницької області

Дзерин М. М.

Ухвала від 04.09.2023

Цивільне

Ямпільський районний суд Вінницької області

Дзерин М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні