Рішення
від 15.11.2023 по справі 341/2197/23
ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер 341/2197/23

Номер провадження 2/341/519/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 листопада 2023 року місто Галич

Галицький районний суд Івано-Франківської області в складі:

головуючого-судді Гаполяка Т.В.,

секретаря судового засідання Матейко О.С.,

представника позивача адвоката Халуса М.М.

розглянувши цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання батьківства,-

в с т а н о в и в :

1.Стислий виклад позиції позивача, відповідача.

ОСОБА_1 звернувся в суд з позовом до ОСОБА_2 , та просить:

- визнати його батьком неповнолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ;

- внести зміни в актовий запис №16 від 13 липня 2015 року про народження, а саме включити відомості про батька дитини, та записати, що батьком дитини є він ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

В обґрунтування позовних вимог покликається на те, що з 2014 року проживав однією сім`єю без реєстрації шлюбу з ОСОБА_2 у с.Колодіїв, Івано-Франківського району. За час спільного проживання ІНФОРМАЦІЯ_1 у них народився син ОСОБА_3 . Зважаючи, на те, що не перебували у зареєстрованому шлюбі на момент народження дитини, у свідоцтві про її народження відомості про батька вказано « ОСОБА_4 ». Через непорозуміння спільне проживання припинено, відповідачка виїхала за межі України, сина залишила йому на виховання та його матері. Зазначає, з дитиною він проводить весь вільний час, вихідні та святкові дні.

Посилаючись на дані обставини та стверджуючи, що біологічним батьком неповнолітньої дитини ОСОБА_3 , є він, просив суд задовольнити його позовні вимоги в повному обсязі.

В судовому засіданні представник позивача - адвокат Халус М.М. просив задоволити позов повністю, з підстав викладених у такому.

Позивач та відповідачка, повідомлені належним чином про дату, час і місце судового розгляду справи, у судове засідання не прибули.

2.Фактичні обставини, встановлені судом, та зміст спірних правовідносин, з посиланням на докази, на підставі яких встановлені відповідні обставини.

Згідно свідоцтва, виданого 13 липня 2015 року Виконавчим комітетом Нижньовисоцької сільської ради Турківського району Львівської області про народження ОСОБА_3 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 , актовий запис №16 від 13 липня 2015 року, його батьками зазначено ОСОБА_4 та ОСОБА_2 (а.с.10).

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 проживає разом ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 за адресою: АДРЕСА_1 , що стверджується актом обстеження житлово-побутових умов, довідкою Дорогівського старостинського округу (а.с.13-14).

Згідно звіту про встановлення батьківства ДНК, ймовірність батьківства ОСОБА_1 щодо дитини ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 дорівнює 99,9999% (а.с.11).

3. Норми права, які застосував суд, та мотиви їх застосування

Положеннями частини першої статті 223 ЦПК України передбачено, що неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи у разі неявки в судове засідання учасника справи (його представника) без поважних причин або без повідомлення причин неявки ( пункт 1 частини третьої статті 223 ЦПК України).

Таким чином, суд вважає за можливе здійснити розгляд справи за участі представника позивача, у відсутності позивача та відповідачка, оскільки такі повідомлені належним чином про судове засідання, заяв чи клопотань про відкладення судового засідання не подавали.

Відповідно до статті 128 Сімейного кодексу України за відсутності заяви, право на подання якої встановлено статтею 126 цього Кодексу, батьківство щодо дитини може бути визнане за рішенням суду. Підставою для визнання батьківства є будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи, зібрані відповідно до Цивільного процесуального кодексу України. Позов про визнання батьківства може бути пред`явлений матір`ю, опікуном, піклувальником дитини, особою, яка утримує та виховує дитину, а також самою дитиною, яка досягла повноліття. Позов про визнання батьківства може бути пред`явлений особою, яка вважає себе батьком дитини. Позов про визнання батьківства приймається судом, якщо запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до частини першої статті 135 цього Кодексу.

Згідно частини 1 статті 135 СК України при народженні дитини у матері, яка не перебуває у шлюбі, у випадках, коли немає спільної заяви батьків, заяви батька або рішення суду, запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень провадиться за прізвищем та громадянством матері, а ім`я та по батькові батька дитини записуються за її вказівкою.

Рішення щодо визнання батьківства (материнства) має ґрунтуватися на всебічно перевірених судом даних, що підтверджують або спростовують заявлені вимоги чи заперечення проти них, а його резолютивна частина - містити всі відомості, необхідні для реєстрації батьківства (материнства) в органах РАЦС (прізвище, ім`я та по-батькові матері й батька, число, місяць і рік їх народження, громадянство, а також номер актового запису про народження дитини, коли та яким органом його вчинено) - п.9 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 15.05.2006 р. №3 «Про застосування судами окремих норм Сімейного Кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів».

Статтею 134 СК України передбачено, що на підставі рішення суду орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни до актового запису про народження, складеного органами державної реєстрації актів цивільного стану України та видає нове свідоцтво про народження.

Відповідно до підпункту 20 пункту 1 Розділу ІІІ Правил реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 18 жовтня 2000 року №52/2 з відповідними змінами, при вирішенні судом спорів про визнання батьківства, материнства, оспорювання батьківства чи материнства, встановлення фактів батьківства та материнства зміни до актових записів про народження вносяться відповідно до законодавства, яке регулює порядок внесення змін до актових записів цивільного стану.

Відповідно до пункту 2.13.1 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, які затверджено наказом Міністерства юстиції України 12.01.2011 96/5 та зареєстровано в Міністерстві юстиції України 14 січня 2011 р. за N 55/18793, рішення суду про визнання батьківства (материнства), усиновлення (удочеріння), про скасування раніше винесеного рішення суду про визнання батьківства, виключення відомостей про батька (матір) дитини з актового запису про народження, скасування або визнання усиновлення (удочеріння) недійсним, про визнання шлюбу недійсним, установлення неправильності в актовому записі цивільного стану та інші, у яких зазначено про внесення конкретних змін в актові записи цивільного стану, є підставою для внесення відповідних змін до актового запису.

Таким чином, посилаючись на викладене, суд приходить до висновку про задоволення позовних вимог про визнання батьківства.

На підставі викладеного та керуючись статтею135 СК України, статтями12,13,81, 259, 264, 265, 273, 354 ЦПК України, суд, -

у х в а л и в :

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання батьківства задовольнити.

Визнати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , батьком ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , матір`ю якого є ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Рішення суду скерувати в Галицький відділ державної реєстрації актів цивільного стану в Івано-Франківському районі Івано-Франківської області для внесення змін в актовий запис №16 від 13 липня 2015 року про народження ОСОБА_3 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 , зазначивши батьком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішення може бути оскаржене до Івано-Франківського апеляційного суду через суд першої інстанції шляхом подачі в 30-ти денний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги, з подачею її копії.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне найменування (ім`я) сторін справи та їх місце проживання (місцезнаходження):

позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце проживання якого за адресою: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_1 ;

представник позивача: адвокат Халус Михайло Михайлович, поштова адреса: АДРЕСА_2 ;

відповідачка: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , зареєстроване місце проживання якої за адресою: АДРЕСА_1 .

СуддяТарас ГАПОЛЯК

СудГалицький районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення15.11.2023
Оприлюднено20.11.2023
Номер документу114923314
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про встановлення батьківства або материнства

Судовий реєстр по справі —341/2197/23

Рішення від 15.11.2023

Цивільне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

ГАПОЛЯК Т. В.

Ухвала від 02.11.2023

Цивільне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

ГАПОЛЯК Т. В.

Ухвала від 09.10.2023

Цивільне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

ГАПОЛЯК Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні