Ухвала
від 10.11.2023 по справі 706/660/23
ХРИСТИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 706/660/23

8/706/5/23

У Х В А Л А

про задоволення заяви про перегляд судового наказу за нововиявленими обставинами

10 листопада 2023 року Христинівський районний суд Черкаської області

в складі:

головуючого - судді Олійника М.Ф.,

за участі секретаря судового засідання Рибчинецької Я.А.,

представника заявника (боржника) ОСОБА_1 , стягувачки ОСОБА_2 , представника стягувачки ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Христинівці Черкаської області заяву ОСОБА_4 , представник заявника ОСОБА_1 , про перегляд за нововиявленими обставинами судового наказу Христинівського районного суду Черкаської області від 12.06.2023 року у справі № 706/660/23 про стягнення з ОСОБА_4 на користь ОСОБА_2 аліментів на дітей,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_4 через свого представника ОСОБА_1 , заінтересована особа: Христинівський відділ державної виконавчої служби в Уманському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального Міністерства юстиції (м. Київ), звернувся до суду із заявою про перегляд за нововиявленими обставинами судового наказу Христинівського районного суду від 12.06.2023 у справі № 706/660/23 про стягнення з ОСОБА_4 на користь ОСОБА_2 аліментів на дітей.

Заявник (божник) просив поновити йому процесуальний строк для подачі заяви про перегляд судового рішення за нововиявленим обставинами, скасувати судовий наказ, виданий Христинівським районним судом 12.06.2023 у справі №706/660/23 про стягнення з нього на користь ОСОБА_2 аліментів на дітей: ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , у розмірі 1/3 частини заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину щомісячно, починаючи з 08.06.2023 і до досягнення старшою дитиною повноліття, а також стягнути судові витрати.

В обґрунтування заяви заявник покликався на такі обставини.

12.06.2023 Христинівським районним судом був виданий судовий наказ про стягнення з нього на користь ОСОБА_2 , яка проживає по АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , аліментів на дітей: ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , у розмірі 1/3 частини заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину щомісячно, починаючи з 08.06.2023 і до досягнення старшою дитиною повноліття. Якщо після досягнення повноліття старшою дитиною ніхто з батьків не звернувся до суду з позовом про визначення розміру аліментів на іншу дитину, аліменти стягуються за вирахуванням тієї рівної частки, що припадала на дитину, яка досягла повноліття. Про вказані обставини йому стало відомо з листа Христинівського районного суду, який ним було отримано 21.06.2023. При подачі заяви про видачу судового наказу ОСОБА_2 додала довідку виконавчого комітету Орадівської сільської ради від 26.05.2023 № 220, яка підтверджує, що вона виховує та утримує двох неповнолітніх дітей, однак ОСОБА_2 перебуває у лавах ЗСУ за мобілізацією та проходить відповідну службу, а тому фактично не може виховувати дітей, оскільки постійно перебуває поза межами с. Орадівки та дислокується у військовій частині без права її покидати, лише у виключних випадках з дозволу командира. Вказані факти перевірити неможливо. Перевірити їх можливо лише при забезпеченні змагальності сторін під час розгляду справи у порядку загального позовного провадження або спрощеного позовного провадження з викликом сторін. Отримати дані документи є неможливим, оскільки вони охороняються чинним законодавством про захист персональних даних.

Його колишня дружина всіляко налаштовує дітей проти нього, не даючи змогу вільно спілкуватися, забороняє зустрічатися, спілкуватися та брати участь у вихованні дітей. Будинок, в якому проживають ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_2 , в частці належить заявнику. Будинок ще у 2014 подарований по 1/2 частці кожному на підставі договору дарування від 26.11.2014, посвідченого приватним нотаріусом Бевзюком В.П., в реєстрі за № 1889. Подавши заяву про видачу судового наказу, заявниця ОСОБА_2 також приховала той факт, що у свідоцтві ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , батько - ОСОБА_4 записаний зі слів матері згідно з ст. 135 СК України, та протягом тривалого часу ОСОБА_2 отримувала допомогу в органах соціального захисту як одинока матір. Вказана обставина є підставою для перегляду судового наказу за нововиявленими обставинами та його подальшого скасування. У підтвердження даного факту додається відповідь на адвокатський запит від 23.06.2023 № 487/23.13-04.3 Уманського відділу державної реєстрації актів цивільного стану в Уманському районі, де зазначено, що на отримання витягу із ДРАЦС відносно ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , має право батько, усиновлювачі, опікуни, піклувальники, та при цьому ОСОБА_4 не відноситься до переліку тих осіб, хто має право на витяг. Наразі такі факти підтвердити неможливо, оскільки вони містять конфіденційну інформацію. Сама по собі відповідь ДРАЦС підтверджує той факт, що заявник не відноситься до тієї категорії осіб, які мають право на витяг, а тому він юридично не є батьком ОСОБА_6 . Крім того, заявник здійснює участь в утриманні своїх дітей, він офіційно працевлаштований, отримує дохід. До заяви та обґрунтування в самій заяві не наведено доказів, що батько ухиляється від таких обов`язків. Таким чином, заявник не є батьком дитини, на утримання якої з нього стягнуто аліменти на підставі судового наказу, ОСОБА_2 фактично не проживає разом із дітьми, оскільки перебуває в лазах ЗСУ, дана обставина є нововиявленою, існувала на час розгляду справи, входить до предмета доказування у справі та впливає на висновки суду про права та обов`язки учасників справи.

Заявник (боржник) ОСОБА_4 у судове засідання не з`явився, проте його інтереси представляв адвокат Кравченко Р.М.

За таких обставин суд вважає за можливе провести судове засідання за відсутності заявника (боржника) ОСОБА_4 .

Представник заявника (боржника) ОСОБА_1 у судовому засіданні підтримав вимоги заяви.

Стягувачка ОСОБА_2 у судовому засіданні просила відмовити у задоволенні заяви. Пояснила, що заявник (боржник) ОСОБА_4 є батьком дитини, на час народження дитини вона та ОСОБА_4 були у розлученні, вона отримувала допомогу як мати одиначка. Фактично діти перебувають на її утриманні, на даний час вона проходить службу в ЗСУ, діти проживають в с. Орадівці з її батьком.

Представник стягувачки ОСОБА_3 у судовому засіданні також просив відмовити у задоволенні заяви.

Представник заінтересованої особи - Христинівського відділу державної виконавчої служби в Уманському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального Міністерства юстиції (м. Київ) у судове засідання не з`явився, хоча належним чином був повідомлений про дату, час та місце судового засідання.

За таких обставин суд вважає за можливе провести судове засідання за відсутності представника заінтересованої особи.

Суд, заслухавши пояснення представника заявника(боржника), стягувачки та її представника, дослідивши матеріали за заявою, вважає, що заява підлягає задоволенню з таких підстав.

Судом встановлено, що 12.06.2023 Христинівським районним судом був виданий судовий наказ про стягнення із заявника ОСОБА_4 на користь ОСОБА_2 аліментів на дітей: ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , у розмірі 1/3 частини заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину щомісячно, починаючи з 08.06.2023 і до досягнення старшою дитиною повноліття. Якщо після досягнення повноліття старшою дитиною ніхто з батьків не звернувся до суду з позовом про визначення розміру аліментів на іншу дитину, аліменти стягуються за вирахуванням тієї рівної частки, що припадала на дитину, яка досягла повноліття.

Строк для подання заяви про перегляд судового наказу за нововиявленими обставинами підлягає поновленню з таких підстав.

Судовий наказ був виданий судом 12.06.2023.

За змістом ч. 1 ст. 424 ЦПК України заяву про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами може бути подано протягом тридцяти днів з дня, коли особа дізналась або могла дізнатись про існування обставин, що стали підставою для перегляду судового рішення.

Про обставину видачі судового наказу заявнику (боржнику) ОСОБА_4 стало відомо з листа Христинівського районного суду, який ним був отриманий 21.06.2023.

24.06.2023 ОСОБА_4 через свого представника звернувся до суду із заявою про скасування судового наказу.

Ухвалою суду від 31.07.2023 заяву про скасування судового наказу було залишено без розгляду. При цьому роз`яснено заявнику право на звернення до суду із заявою про перегляд судового наказу за нововиявленими обставинами.

Відповідно до ч. 1 ст. 127 ЦПК України суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

Суд вважає причини пропуску строку для подання заяви про перегляд судового наказу за нововиявленими обставинами поважними, а тому вказаний строк підлягає поновленню.

Відповідно до ч. 8 ст. 170 ЦПК України разі видачі судового наказу відповідно до пунктів 4 і 5 частини першої статті 161 цього Кодексу, зокрема, заявлено вимогу про стягнення аліментів у розмірі на одну дитину - однієї чверті, на двох дітей - однієї третини, на трьох і більше дітей - половини заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину, якщо ця вимога не пов`язана із встановленням чи оспорюванням батьківства (материнства) та необхідністю залучення інших заінтересованих осіб, судовий наказ може бути переглянуто за нововиявленими обставинами у порядку, встановленому главою 3 розділу V цього Кодексу.

Частиною 1 ст. 423 ЦПК України передбачено, що рішення, постанова або ухвала суду, якими закінчено розгляд справи, що набрали законної сили, можуть бути переглянуті за нововиявленими обставинами.

Судом встановлено, що в актовому записі про народження ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , відомості про батька - ОСОБА_4 записані відповідно до ч. 1 ст. 135 СК України. Вказана обставина підтверджена витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до ч. 1 ст. 135 СК України № 00041458429 від 19.09.2023.

Крім того, у судовому засіданні стягувачка ОСОБА_2 не заперечувала того факту, що на даний час вона проходить службу в ЗСУ, діти проживають в с. Орадівці з її батьком.

Зазначені обставини суд розцінює як нововиявлені в розумінні положень ст. 423 ЦПК України, оскільки під час розгляду заяви про видачу судового наказу, враховуючі особливий порядок розгляду таких заяв, вказані обставини не були і не могли бути предметом дослідження, їм не надавалась оцінка, тоді як вони впливають на висновки суду під час винесення судового наказу.

Вказані обставини не були відомі при розгляді заяви про видачу судового наказу, оскільки судовий наказ виносився суддею одноособово, без виклику стягувача і боржника, що відповідає приписам ЦПК України, а тому наявні підстави для скасування судового наказу.

Керуючись ст. 127 ч. 1 , 170 ч. 8 , 423 ч. 1, 424 ч. 1 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ :

Задовольнити заяву ОСОБА_4 , представник заявника ОСОБА_1 , про перегляд за нововиявленими обставинами судового наказу Христинівського районного суду Черкаської області від 12.06.2023 року у справі № 706/660/23 про стягнення з ОСОБА_4 на користь ОСОБА_2 аліментів на дітей.

Поновити ОСОБА_4 строк для подання заяви про перегляд судового наказу за нововиявленими обставинами.

Скасувати судовий наказ Христинівського районного суду Черкаської області від 12.06.2023 року у справі № 706/660/23 про стягнення з ОСОБА_4 на користь ОСОБА_2 аліментів на дітей.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку безпосередньо до Черкаського апеляційного суду шляхом подачі протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного тексту ухвали апеляційної скарги.

Повний текст ухвали складений 15.11.2023 року.

Суддя:М. Ф. Олійник

Дата ухвалення рішення10.11.2023
Оприлюднено17.11.2023
Номер документу114931198
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення з ОСОБА_4 на користь ОСОБА_2 аліментів на дітей

Судовий реєстр по справі —706/660/23

Ухвала від 10.11.2023

Цивільне

Христинівський районний суд Черкаської області

Олійник М. Ф.

Ухвала від 10.11.2023

Цивільне

Христинівський районний суд Черкаської області

Олійник М. Ф.

Ухвала від 18.08.2023

Цивільне

Христинівський районний суд Черкаської області

Олійник М. Ф.

Ухвала від 31.07.2023

Цивільне

Христинівський районний суд Черкаської області

Олійник М. Ф.

Судовий наказ від 12.06.2023

Цивільне

Христинівський районний суд Черкаської області

Олійник М. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні