Ухвала
від 15.11.2023 по справі 210/3023/23
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КРИВОГО РОГУ

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

іменем України

Справа № 210/3023/23

Провадження № 1-кс/210/2737/23

15 листопада 2023 року

Слідчий суддя Дзержинського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області ОСОБА_1 , розглянувши клопотання старшого слідчого відділу РОВС та ЗУ ОГ і ЗО СУ ГУНП в Дніпропетровській області капітана поліції ОСОБА_2 , погоджене прокурором відділу Дніпропетровської обласної прокуратури ОСОБА_3 , винесене в рамках кримінального провадження №12021041710000811 від 13.12.2021 року, за ознаками складу кримінальних правопорушень, передбачених ст.185 ч.ч.2, 3 КК України, про тимчасовий доступ до речей та документів, -

В С Т А Н О В И В:

15.11.2023 року до суду надійшло клопотання старшого слідчого відділу РОВС та ЗУ ОГ і ЗО СУ ГУНП в Дніпропетровській області капітана поліції ОСОБА_2 , погоджене прокурором відділу Дніпропетровської обласної прокуратури ОСОБА_3 , винесене в рамках кримінального провадження №12021041710000811 від 13.12.2021 року, за ознаками складу кримінальних правопорушень, передбачених ст.185 ч.ч.2, 3 КК України, про тимчасовий доступ до речей та документів.

Своє клопотання слідчий обґрунтовує тим, що у провадженні СВ ВП №2 Криворізького РУП ГУНП в Дніпропетровській області перебувають матеріали досудового розслідування кримінального провадження, внесеного до ЄРДР за №12021041710000811 від 13.12.2021 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ст.185 ч.ч.2, 3 КК України.

Постановою заступника начальника ГУНП в Дніпропетровській області - начальника слідчого управління, для здійснення досудового розслідування кримінального провадження №12021041710000811 від 13.12.2021 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ст.185 ч.ч.2, 3 КК України створено групу слідчих до складу якої включено слідчих СУ ГУНП в Дніпропетровській області.

Нагляд за додержанням законів під час досудового розслідування у кримінальному провадженні здійснюється прокурорами Дніпропетровської обласної та Криворізької південної окружної прокуратури.

В ході досудового слідства встановлено, що 13.12.2021 року до чергової частини ВП №2 Криворізького РУП ГУ НП в Дніпропетровській області надійшла письмова заява від арбітражного керуючого ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », про притягнення до кримінальної відповідальності невстановленних осіб, які заволоділи майном підприємства.

Постановою Господарського суду м. Києва від 21.05.2015 року у справі №910/2548/15-г, Приватне акціонерне товариство « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ), визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру.

В межах справи про банкрутство №910/2548/15-г ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ліквідатору ОСОБА_4 та в подальшому ОСОБА_5 стало відомо, що посадовими особами підприємства в попередні роки були вчинені дії з привласнення, розтрати та заволодінням майна ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », серед іншого і комплексом будівель, який розташований за адресою: АДРЕСА_2 , шляхом проведення відкритих торгів на товарній біржі, без зарахування грошових коштів на рахунок банкрута ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

В той же час, відповідно до вироку Саксаганського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області від 04.10.2017 року, яким визнано винним ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст.388 ч.1 КК України, а саме за умисні дії з описаним та арештованим майном державним виконавцем, що призвели до його втрати.

Оригінали виконавчого провадження №3615835 від 08.11.2012 року відносно боржника ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », відповідно до вищевказаного вироку були повернуті до ІНФОРМАЦІЯ_3 , правонаступником якого є ІНФОРМАЦІЯ_4 , код ЄДРПОУ НОМЕР_2 .

В матеріалах зазначеного виконавчого провадження можуть міститися відомості щодо відчуження майна боржника ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », в тому числі і комплексу будівель, який розташований за адресою: АДРЕСА_2 , що можуть бути використані як доказ факту чи обставин, які встановлюються під час досудового розслідування.

Таким чином на теперішній час, в контексті виконання завдань кримінального провадження, щодо швидкого та повного досудового розслідування, з метою збирання доказів по кримінальному провадженні, у слідства виникла необхідність у проведенні тимчасового доступу до документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_4 , яке розташоване за адресою: АДРЕСА_3 , а саме до оригіналів виконавчого провадження №3615835 від 08.11.2012 року відносно боржника ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Вказані документи,перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_4 , яке розташоване за адресою: АДРЕСА_3 .

Вищевказані документи доступ до яких необхідно отримати слідству, можуть бути використані в якості доказів, які будуть підтверджувати факт розтрати та заволодіння чужим майном за попередньою змовою групою осіб, а також можуть бути використані як об`єкти дослідження, під час проведення відповідних експертиз, проведення яких може бути об`єктивно необхідним для встановлення істини під час досудового розслідування.

Беручи до уваги вищевикладене та враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що документи, що перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_4 , яке розташоване за адресою: АДРЕСА_3 , мають суттєве значення для встановлення обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, слідчий просить клопотання задовольнити.

Слідчий при розгляді справи присутнім не був, надав заяву про розгляд справи за його відсутності, клопотання підтримав.

Клопотання розглядається в порядку ст.163 ч.2 КПК України.

Положення ст.91 КПК України зобов`язує орган досудового розслідування у кримінальному провадженні встановити час, місце, спосіб та інші обставини вчинення злочину, а також вид і розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням.

У відповідності до ст.84 ч.1 КПК України доказами в кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані у передбаченому цим Кодексом порядку, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню.

Повно, всебічно та об`єктивно дослідивши матеріали клопотання та додані до нього додатки, слідчий суддя приходить до висновку, що заявлене клопотання є таким, що підлягає задоволенню з урахуванням наступного.

Тимчасовий доступ до речей і документів є одним із заходів забезпечення кримінального провадження, який застосовується з метою дієвості цього провадження (ст.131 КПК України).

Відповідно до положень ст.159 ч.1 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі документи, можливості ознайомлення з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ст.159 ч.2 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документі здійснюється на підставі ухвали слідчого судді.

Положеннями ст.160 ч.2 КПК України передбачено, що у клопотанні зазначаються: 1) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з яким подається клопотання; 2) правова кваліфікація кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 3) речі і документи, тимчасовий доступ до яких планується отримати; 4) підстави вважати, що речі і документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 5) значення речей і документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні; 6) можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю; 7) обґрунтування необхідності вилучення речей і документів, якщо відповідне питання порушується стороною кримінального провадження.

Відповідно до ст.163 ч.2 КПК України, якщо сторона кримінально провадження, яка звернулась з клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, клопотання може бути розглянуто слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

Згідно ст.163 ч.5 КПК України, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної юридичної особи.

Згідно зі ст.163 ч.6 КПК України, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Згідно зі ст.163 ч.7 КПК України, слідчий суддя в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Враховуючи те, що документи, до яких просить надати тимчасовий доступ слідчий, знаходяться у володінні посадових осіб ІНФОРМАЦІЯ_4 , яке розташоване за адресою: АДРЕСА_3 , відповідно до ст.162 ч.1 КПК України, становлять охоронювану законом таємницю, вважаю, що слідчий, згідно ст.163 ч.6 КПК України, довів можливість використання як доказів вказаних документів, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів.

Слідчий суддя, дослідивши витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12021041710000811 від 13.12.2021 року, за ознаками складу кримінальних правопорушень, передбачених ст.185 ч.ч.2, 3 КК України, надані докази, вважає клопотання таким, що підлягає задоволенню, оскільки слідчим доведено наявність достатніх підстав вважати, що вказані у клопотанні документи знаходиться у володінні посадових осіб ІНФОРМАЦІЯ_4 , яке розташоване за адресою: АДРЕСА_3 , та відносяться до охоронюваної законом таємниці, самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Також мотиви клопотання підтверджуються наданими до клопотання копіями матеріалів кримінального провадження.

Відповідно до ст.164 ч.1 п.7 КПК України, в ухвалі слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів має бути зазначено строк дії ухвали, який не може перевищувати двох місяців з дня постановлення ухвали, за виключенням ухвал, постановлених на виконання вимог частини другої статті 562 цього Кодексу.

Враховуючи викладене, з метою досягнення дієвості кримінального провадження, керуючись ст.ст.107, 110, 159-164, 165, 166, 309, 369-372 та 395 КПК України, слідчий суддя, -

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання старшого слідчого відділу РОВС та ЗУ ОГ і ЗО СУ ГУНП в Дніпропетровській області капітана поліції ОСОБА_2 , погоджене прокурором відділу Дніпропетровської обласної прокуратури ОСОБА_3 , винесене в рамках кримінального провадження №12021041710000811 від 13.12.2021 року, за ознаками складу кримінальних правопорушень, передбачених ст.185 ч.ч.2, 3 КК України, про тимчасовий доступ до речей та документів, - задовольнити.

Надати тимчасовий доступ старшому слідчому відділу СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_2 , до оригіналів документів з можливістю їх вилучення, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_4 , яке розташоване за адресою: АДРЕСА_3 , а саме до оригіналів виконавчого провадження №3615835 від 08.11.2012 року відносно боржника ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Строк дії даної ували, - до 13 січня 2024 року включно.

Невиконання даної ухвали з боку осіб, яким надано розпорядження, зазначене в увалі, тягне за собою наслідки, передбачені ст.166 КПК України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудДзержинський районний суд м.Кривого Рогу
Дата ухвалення рішення15.11.2023
Оприлюднено29.04.2024
Номер документу114941774
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —210/3023/23

Ухвала від 27.02.2024

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Вікторович Н. Ю.

Ухвала від 27.02.2024

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Вікторович Н. Ю.

Ухвала від 08.12.2023

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Вікторович Н. Ю.

Ухвала від 24.11.2023

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Вікторович Н. Ю.

Ухвала від 24.11.2023

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Вікторович Н. Ю.

Ухвала від 24.11.2023

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Вікторович Н. Ю.

Ухвала від 15.11.2023

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Вікторович Н. Ю.

Ухвала від 05.09.2023

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Вікторович Н. Ю.

Ухвала від 05.09.2023

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Вікторович Н. Ю.

Ухвала від 05.09.2023

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Вікторович Н. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні