Рішення
від 09.11.2023 по справі 204/14646/23
КРАСНОГВАРДІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 204/14646/23

Провадження № 2-о/204/304/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 листопада 2023 року м. Дніпро

Красногвардійський районний суд м. Дніпропетровська у складі:

головуючого - судді: Черкез Д.Л.,

за участю секретаря судового засідання Романюк М.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м. Дніпрі цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Вугледарське міське управління соціального захисту населення про скасування рішення суду про визнання фізичної особи безвісно відсутньою,-

В С Т А Н О В И В:

30 жовтня 2023 року заявник ОСОБА_1 звернувся до суду з заявою, в якій просив скасувати рішення Вугледарського міського суду Донецької області від 25 жовтня 2015 року, ухвалене у справі № 223/525/15-ц за заявою ОСОБА_2 про визнання безвісно відсутнім ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця села Євгенівка Волноваського району Донецької області. В обґрунтування заяви зазначив, що заявник є уродженцем села Євгенівка Великоновосілківського району Донецької області. Проживав у місті Вугледар Донецької області. В 2015 році виїхав за кордон до Республіки Португалія і до теперішнього часу проживає в цій країні. У 2018 році ОСОБА_1 отримав пакет документів про утримання з нього аліментів за рішенням Вугледарського міського суду Донецької області від 10 червня 2013 року. Через деякий час ОСОБА_1 дізнався, що в Україні є рішення Вугледарського міського суду Донецької області від 25 жовтня 2015 року у справі № 223/525/15-ц про визнання його безвісно відсутнім. Крім того, також нарахований борг за несплату аліментів за вищевказаним рішенням суду більше 200000,00 грн., який ОСОБА_1 вважає не законним та таким, що має бути скасованим, оскільки весь час сплачує аліменти в Португалії. Також виконавче провадження мало б закінчитися у зв`язку з оголошенням фізичної особи безвісно відсутньою, але виконавець продовжує і до теперішнього часу нараховувати заборгованість. ОСОБА_1 не може реалізувати свої права у виконавчому провадженні, оскільки юридично він вважається зниклим, а тому необхідним є скасування рішення Вугледарського міського суду Донецької області від 25 жовтня 2015 року. У зв`язку з викладеним, заявник звернувся до суду з даною заявою.

08 листопада 2023 року від заінтересованої особи ОСОБА_2 до суду надійшли письмові пояснення, в яких зазначено, що вона не заперечує проти задоволення заяви ОСОБА_1 про скасування рішення суду про визнання фізичної особи безвісно відсутньою з огляду на наступне. 22 жовтня 2015 року рішенням Вугледареького міського суду Донецької області ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнано безвісно відсутнім з 01 жовтня 2013 року. Підставою для звернення із вказаною заявою стали наступні обставини. У 2012 році їх спільній дитині ОСОБА_3 було встановлено діагноз «Поліноз» (алергія на сорні трави), таке захворювання потребує постійного лікування, а за рекомендаціями лікарів оздоровлення у сприятливих кліматичних умовах за межами України. 29 липня 2013 року після розірвання шлюбу та припинення шлюбних відносин син почав мешкати разом з нею, тому з метою оздоровлення їй необхідно було отримати дозвіл батька ОСОБА_1 на виїзд дитини за кордон. Оскільки у неї не було змоги зв`язатись з батьком дитини на отримання такого дозволу та наявністю заборгованості зі сплати аліментів, вона вимушена була звернутись до суду з заявою про визнання ОСОБА_1 безвісно відсутнім. Лише у 2016 році вона дізналась про можливе перебування ОСОБА_1 у Португалії, але чітких конкретних даних про місце його перебування їй не було відомо. 13 травня 2017 року Міністерство юстиції України повідомило її про встановлення місця проживання ОСОБА_1 та направлення йому листа і очікування відповіді по справі про стягнення аліментів.

У судове засідання представник заявника ОСОБА_4 не з`явилась, надала суду заяву, у якій просила проводити розгляд справи без її участі, заявлені вимоги підтримує та просить їх задовольнити.

Заінтересована особа ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилась, у наданих до суду письмових поясненнях просила проводити розгляд справи без її участі, проти задоволення заяви про скасування рішення суду про визнання фізичної особи безвісно відсутньою не заперечує.

Представник заінтересованої особи - Вугледарського міського управління соціального захисту населення в судове засідання не з`явився, про день, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, причини неявки суду не повідомив.

У зв`язку з неявкою осіб, які приймають участь у справі, суд розглядає справу у відповідності до ч. 2ст. 247 ЦПК України, без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Дослідивши матеріали справи та оцінивши наявні докази у їх сукупності, судом встановлені наступні фактичні обставин справи та відповідні їм правовідносини.

У частині 1 статті 43 ЦК України закріплено, що фізична особа може бути визнана судом безвісно відсутньою, якщо протягом одного року в місці її постійного проживання немає відомостей про місце її перебування.

Судом встановлено, що рішенням Вугледарського міського суду Донецької області від 22 жовтня 2015 року по справі № 223/525/15-ц (а.с. 12) було задоволено заяву ОСОБА_2 , заінтересована особа: Вугледарське міське управління праці та соціального захисту населенняпровизнання ОСОБА_1 безвісно відсутнім. Визнано ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця села Євгенівка, Великоновосілківського району, Донецької області, паспорт громадянина України НОМЕР_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_2 безвісно відсутнім з 01 жовтня 2013 року. Вказане рішення набрало законної сили 02 листопада 2015 року.

Відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядаєв порядкуокремого провадження,зокрема,справи про визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою.

Разом з цим, як вбачається зі свідоцтва, посвідченого 19 серпня 2021 року Консульським агентом Консульства України в Порту Луценко А.О., зареєстрованого в реєстрі за № 570/4-653, ОСОБА_1 є живим і проживає за адресою: АДРЕСА_1 . ОСОБА_1 з`явився до згаданого Консульського агента Консульства України в Порту особисто 19 серпня 2021 року, о 10.00 годині (а.с. 5).

Така ж інформація міститься і у свідоцтві, посвідченому 26 жовтня 2022 року Консулом України Консульства України в Порту ОСОБА_5 , зареєстрованому в реєстрі за № 570/4-968 (а.с. 5 (зворотній бік)).

Звертаючись 30 жовтня 2023 року до суду з даною заявою про скасування рішення суду про визнання фізичної особи безвісно відсутньою ОСОБА_1 наполягав на тому, що у 2015 році він виїхав за кордон до Республіки Португалія, де проживає і на теперішній час.

Відповідно до статті 45 ЦК України, якщо фізична особа, яка була визнана безвісно відсутньою, з`явилася або якщо одержано відомості про місце її перебування, суд за місцем її перебування або суд, що постановив рішення про визнання цієї особи безвісно відсутньою, за заявою цієї особи або іншої заінтересованої особи скасовує рішення про визнання фізичної особи безвісно відсутньою.

Згідно з ч. 1 ст. 309 ЦПК України у разі одержання заяви про появу фізичної особи, яку було визнано безвісно відсутньою або оголошено померлою, або відомостей про місцеперебування цієї особи суд за місцеперебуванням особи або суд, який ухвалив рішення про визнання особи безвісно відсутньою або оголосив її померлою, призначає справу до слухання за участю цієї особи, заявника та інших заінтересованих осіб і скасовує своє рішення про визнання фізичної особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою. Заяву може бути подано особою, яку було визнано безвісно відсутньою або оголошено померлою, або іншою заінтересованою особою.

За таких обставин, проаналізувавши всебічно, повно, безпосередньо та об`єктивно всі наявні у справі докази, враховуючи появу ОСОБА_1 , якого було визнано безвісно відсутнім у 2015 році, беручи до уваги інтереси заявника, суд приходить до висновку про наявність законних підстав для задоволення заяви ОСОБА_1 та скасування рішення Вугледарського міського суду Донецької області від 22 жовтня 2015 року по справі № 223/525/15-ц про визнання ОСОБА_1 безвісно відсутнім.

На підставі ст.ст. 43, 45 Цивільного Кодексу України, та керуючись ст. ст. 19, 76-81, 263-265, 293, 309 ЦПК України, -

В И Р І Ш И В :

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Вугледарське міське управління соціального захисту населення про скасування рішення суду про визнання фізичної особи безвісно відсутньою задовольнити.

Рішення Вугледарського міського суду Донецької області від 22 жовтня 2015 року по справі № 223/525/15-ц, яким ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця села Євгенівка Великоновосілківського району Донецької області, паспорт громадянина України НОМЕР_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_2 , визнано безвісно відсутнім з 01 жовтня 2013 року скасувати.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

На рішення може бути подана апеляційна скарга безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя Д.Л. Черкез

Дата ухвалення рішення09.11.2023
Оприлюднено17.11.2023
Номер документу114941993
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи безвісно відсутньою

Судовий реєстр по справі —204/14646/23

Рішення від 09.11.2023

Цивільне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Черкез Д. Л.

Ухвала від 31.10.2023

Цивільне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Черкез Д. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні