Рішення
від 09.11.2023 по справі 352/605/23
ТИСМЕНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 352/605/23

Провадження № 2/352/341/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09 листопада 2023 року м. Івано-Франківськ

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

у складі: головуючогосудді Струтинського Р. Р.

з участю секретаря Гребінника В. М.

розглянувши у підготовчому засіданні за правилами загального позовного провадження у залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Тисменицької міської ради, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , про визнання прав засновника фермерського господарства у порядку спадкування,

у с т а н о в и в :

Позивачка звернулася в суд з позовом до відповідачів про визнання прав засновника фермерського господарства в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_9 . Свої вимоги обґрунтовувала тим, що 29.01.1992 її чоловік ОСОБА_9 зареєстрував фермерське господарство «Драч Михайло Федорович», дата запису в єдиному державному реєстрі юридичних, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань 04.03.2008, номер запису 11161200000000837, код ЄДРПОУ 22175823, місцезнаходження: Івано-Франківська область, Тисменицький район, с. Вільшаниця, вул. Швабівка,96, що підтверджується свідоцтвом про державну реєстрацію серії АОО № 604866 від 04.03.2008. Єдиним засновником та головою фермерського господарства був її чоловік. ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_9 помер. 06.10.2015 вона звернулась до приватного нотаріуса Угорчак Н. М. із заявою про прийняття спадщини після померлого чоловіка як спадкоємець за законом першої черги. Однак, у зв`язку із неможливістю надати установчі документи на фермерське господарство та довідку про розмір частки померлого ОСОБА_9 у фермерському господарстві у відсотковому і грошовому розмірі, нотаріус відмовила у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом.

Позивачка в судове засідання не з`явилася, в поданій суду заяві просила справу розглянути в її відсутності, позов підтримала, просила його задоволити.

Представник Тисменицької міської ради Івано-Франківської області в судове засідання не з`явився, в поданій суду заяві вважає позов не доведеним належними та допустимими доказами, просив справу розглянути за відсутності свого представника.

Позивачка надала відповідь на заперечення представника Тисменицької міської ради, пояснивши, що розмір статутного капіталу не зазначено ні в установчих документах, ні у відомостях, що містяться в державних реєстрах, а тому відсутність свідоцтва на право власності на частку ФГ « ОСОБА_9 » є перешкодою для реєстрації з метою внесення змін до установчих документів, які пов`язані зі зміною засновника на підставі факту смерті фізичної особи, тому позивачка змушена звернутись за захистом своїх прав до суду.

Відповідачі ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 у судове засідання не з`явились, в поданих суду заявах просили справу розглянути в їх відсутності, позов визнали, не заперечували щодо його задоволення.

Дослідивши матеріали справи та зібрані по ній докази суд приходить до переконання, що позов підлягає до задоволення, з наступних підстав.

Установлено, що 29.01.1992 ОСОБА_9 зареєстрував фермерське господарство «Драч Михайло Федорович», що підтверджується копією свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи, дата запису в єдиному державному реєстрі юридичних, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань 04.03.2008, номер запису 11161200000000837, код ЄДРПОУ 22175823, місцезнаходження: Івано-Франківська область, Тисменицький район, с. Вільшаниця, вул. Швабівка,96, та витягом з ЄДР юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (а.с. 7,16-17).

Згідно копії державного акту на право постійного користування землею серії ІФ-13-6-4/045 від 24.03.1994, ОСОБА_9 надано у постійне користування 7,1 га землі на території Вільшаницької сільської ради Тисменицького району, для ведення фермерського господарства (а.с. 26).

Після смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_9 позивачка якспадкоємиця зазаконом першоїчерги,прийняла спадщину відповідно до вимог ст. 1269 ЦК України, оскільки у встановлені строки подала до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини.

Згідно копії листа приватного нотаріуса Угорчак Н. М. від 14.02.2022 позивачка є єдиним спадкоємцем за законом після смерті чоловіка ОСОБА_9 , їх син ОСОБА_2 від спадкування відмовився (а.с.15).

Інші спадкоємці- відповідачі ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , які є членами вказаного фермерського господарства, на спадкове майно не претендують.

У ч. 4 ст. 1 Закону України «Про фермерське господарство» визначено, що фермерське господарство підлягає державній реєстрації як юридична особа або фізична особа - підприємець. Фермерське господарство діє на основі установчого документа (для юридичної особи - статуту, для господарства без статусу юридичної особи - договору (декларації) про створення фермерського господарства). В установчому документі зазначаються найменування господарства, його місцезнаходження, адреса, предмет і мета діяльності, порядок формування майна (складеного капіталу), органи управління, порядок прийняття ними рішень, порядок вступу до господарства та виходу з нього та інші положення, що не суперечать законодавству України.

Статтею 19 Закону України «Про фермерське господарство» встановлено, що до складу майна фермерського господарства (складеного капіталу) можуть входити: будівлі, споруди, облаштування, матеріальні цінності, цінні папери, продукція, вироблена господарством в результаті господарської діяльності, одержані доходи, інше майно, набуте на підставах, що не заборонені законом, право користування землею, водою та іншими природними ресурсами, будівлями, спорудами, обладнанням, а також інші майнові права (в тому числі на інтелектуальну власність), грошові кошти, які передаються членами фермерського господарства до його складеного капіталу.

Відповідно до ч. 1 ст. 23 Закону України «Про фермерське господарство» передбачено, що успадкування фермерського господарства (цілісного майнового комплексу або його частини) здійснюється відповідно до закону.

Частиною 1 ст. 1216 ЦК України встановлено, що спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Згідно ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

В силу ч. 1 ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або її не прийняти. Відповідно до ч. 3 ст. 1268 ЦК України, спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого ст.1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

У п. 63 постанови Великої Палати Верховного Суду від 23.06.2020 року у справі N179/1043/16-ц зазначено, що у випадку смерті засновника (члена) селянського (фермерського) господарства його спадкоємці мають право на спадкування цього господарства (прав засновника, члена).За наявності у фермерського господарства статутного (складеного) капіталу з розподілом часток між його засновником, членами спадкоємці засновника (члена) фермерського господарства спадкують відповідні права засновника (члена), якому належала відповідна частка у статутному (складеному) капіталі.

Із наведеного вбачається, що фермерське господарство «Драч Михайла Федоровича» є об`єктом цивільних прав та предметом цивільного обороту, вказане господарство є приватною власністю спадкодавця та входить до складу спадкового майна, право на яке мають спадкоємці після його смерті.

Частиною 5 статті 1268 ЦК України встановлено, що незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Таким чином, розглянувши справу в межах заявлених позовних вимог, дослідивши всебічно, повно, безпосередньо та об`єктивно наявні у справі докази, оцінивши їх належність, допустимість, достовірність, достатність і взаємний зв`язок у сукупності, з`ясувавши усі обставини справи, суд приходить до висновку, що позовні вимоги є підставними, обґрунтованими та такими, що підлягають до задоволення.

На підставі наведеного, відповідно до Закону України «Про фермерське господарство», ст. 1216,1222, 1268, 1269 ЦК України та керуючись ст. 263-265, 273, 354, 355 ЦПК України, суд,

у х в а л и в :

Позов ОСОБА_1 до Тисменицької міської ради, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , про визнання прав засновника фермерського господарства у порядку спадкування задоволити.

Визнати за ОСОБА_1 права засновника фермерського господарства «Драч Михайла Федоровича», код ЄДРПОУ 22374209, яке зареєстроване Тисменицькою районною державною адміністрацією Івано-Франківської області, номер запису про включення відомостей про юридичну особу до ЄДР 11161200000000837, в порядку спадкування за законом після померлого ОСОБА_9 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення безпосередньо до Івано-Франківського апеляційного суду.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Позивачка: ОСОБА_1 , с. Вільшаниця, Івано-Франківського району Івано-Франківської області, РНОКПП НОМЕР_1 .

Відповідачі: Тисменицька міська рада Івано-Франківської області, вул. Галицька,17, м. Тисмениця Івано-Франківської області, код ЄДРПОУ 04356165;

ОСОБА_2 , с. Вільшаниця, Івано-Франківського району Івано-Франківської області, РНОКПП невідомий;

ОСОБА_3 , с. Вільшаниця, Івано-Франківського району Івано-Франківської області, РНОКПП невідомий;

ОСОБА_4 , АДРЕСА_1 , РНОКПП невідомий;

ОСОБА_5 , с. Вільшаниця, Івано-Франківського району Івано-Франківської області, РНОКПП невідомий;

ОСОБА_6 , с. Вільшаниця, Івано-Франківського району Івано-Франківської області, РНОКПП невідомий;

ОСОБА_7 , с. Вільшаниця, Івано-Франківського району Івано-Франківської області, РНОКПП невідомий;

ОСОБА_8 , с. Вільшаниця, Івано-Франківського району Івано-Франківської області, РНОКПП невідомий.

Повний текст судового рішення складено 15.11.2023.

Суддя Руслан СТРУТИНСЬКИЙ

СудТисменицький районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення09.11.2023
Оприлюднено17.11.2023
Номер документу114942292
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них

Судовий реєстр по справі —352/605/23

Рішення від 09.11.2023

Цивільне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

СТРУТИНСЬКИЙ Р. Р.

Ухвала від 06.06.2023

Цивільне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

СТРУТИНСЬКИЙ Р. Р.

Ухвала від 14.04.2023

Цивільне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

СТРУТИНСЬКИЙ Р. Р.

Ухвала від 27.03.2023

Цивільне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

СТРУТИНСЬКИЙ Р. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні