Ухвала
від 10.11.2023 по справі 135/350/23
ЛАДИЖИНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 135/350/23

Провадження № 2/135/370/23

УХВАЛА

10.11.2023 м. Ладижин

Суддя Ладижинського міського суду Вінницької області Корнієнко О.М., розглянувши заяву представника позивача адвоката Бодачевського Р.В. у цивільній справі за позовною заявою Комунального підприємства "Ладжитлосервіс" до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за послуги з утримання будинку та прибудинкової території,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Ладижинського міського суду Вінницької області перебуває цивільна справа за позовною заявою Комунальногопідприємства "Ладжитлосервіс" до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за послуги з утримання будинку та прибудинкової території.

06.11.2023 до суду надійшла заява від представника позивача КП "Ладжитлосервіс" адвоката Бодачевського Р.В. про розгляд справи без його участі.

Оглянувши вказану заяву суд виходить з такого.

29 червня 2023 року Верховна Рада України прийняла Закон України № 3200-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами» (тут і далі - ЄСІТС, Закон № 3200-IX). Цей Закон набрав чинності 21 липня 2023 року та введений в дію 18 жовтня 2023 року.

Пунктом 3 частини першої статті 43ЦПК України передбачені такі права та обов`язки учасників справи: подавати заяви та клопотання, надавати пояснення суду, наводити свої доводи, міркування щодо питань, які виникають під час судового розгляду, і заперечення проти заяв, клопотань, доводів і міркувань інших осіб.

Відповідно до частин п`ятої, шостоїстатті 43 ЦПК Українидокументи (в тому числі процесуальні документи, письмові та електронні докази тощо) можуть подаватися до суду, а процесуальні дії вчинятися учасниками справи в електронній формі з використанням ЄСІТС, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом.

Процесуальні документи в електронній формі мають подаватися учасниками справи до суду з використанням ЄСІТС в порядку, визначеному Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Згідно з частинами п`ятою, шостоюстатті 14ЦПК України (тут і далі - в редакції, яка введена в дію 18 жовтня 2023 року відповідно доЗакону України № 3200-IX) суд направляє судові рішення, судові повістки, судові повістки-повідомлення та інші процесуальні документи учасникам судового процесу до їхніх електронних кабінетів, вчиняє інші процесуальні дії в електронній формі із застосуванням ЄСІТС або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, в порядку, визначеному цим Кодексом, Положенням про ЄСІТС та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в ЄСІТС або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в ЄСІТС або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

Процесуальні наслідки, передбачені цим Кодексом у разі звернення до суду з документом особи, яка відповідно до цієї частини зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються судом також у випадках, якщо інтереси такої особи у справі представляє адвокат.

Реєстрація в ЄСІТС не позбавляє особу права на подання документів до суду в паперовій формі, проте, саме в електронній формі особа, яка зареєструвала електронний кабінет в ЄСІТС може подавати процесуальні, інші документи, вчиняти інші процесуальні дії виключно за допомогою ЄСІТС, з використанням власного електронного підпису, якщо інше не передбаченоЦПК України.

Загальні вимоги до форми та змісту письмової заяви, клопотання, заперечення з процесуальних питань та наслідки недотримання таких вимог визначені устатті 183 ЦПК України.

Відповідно до п. 1 ч. 1 статті 183ЦПК України будь-яка письмова заява, клопотання, заперечення повинні містити повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) особи, яка подає заяву чи клопотання або заперечення проти них, її місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

Згідно з ч. 2 статті 183 ЦПК Україниписьмові заява, клопотання чи заперечення підписуються заявником чи його представником.

Частиною четвертою статті 183 ЦПК Українипередбачено, що суд, встановивши, що письмову заяву (клопотання, заперечення) подано без додержання вимог частини першої або другої цієї статті, повертає її заявнику без розгляду. Суд повертає заяву (клопотання, заперечення) її заявнику без розгляду також у разі, якщо вона подана особою, яка відповідно до частини шостої статті 14 цього Кодексу зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його.

Отже, зазначені положення законодавства передбачають можливість здійснення процесуального представництва юридичної особи адвокатом, зокрема, шляхом подання документів до суду через електронні кабінети в ЄСІТС або в паперовій формі.

Заяву до суду подано в паперовій формі. Однак, подана заява не відповідає всім вимогам, передбаченим ст. 183 ЦПК України.

Так, заява представника не містить зазначення повного імені (прізвище, ім`я та по батькові) особи, яка подала заяву. Також не зазначено місце проживання чи перебування представника, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

Крім того, заява не містить зазначення повного найменування юридичної особи, яка є стороною у справі та в інтересах якої подано заяву. Також не зазначено місцезнаходження такої юридичної особи, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету

У зв`язку з невідповідністю поданої заяви всім вимогам ч. 1 ст. 183 ЦПК України та подачею заяви в інтересах юридичної особи, яка зобов?язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, заяву необхідно повернути без розгляду.

Схожі висновки викладені в ухвалі Верховного Суду від 23.102023 року у справі № 910/2847/22, в ухвалі від 25.2023 року у справі № 192/1879/20, в ухвалі від 26.10.2023 у справі № 640/33154/20.

Повернення заяви без розгляду не перешкоджає повторному зверненню із відповідною заявою до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для її повернення.

Керуючись статтями183,260 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Заяву представника КП "Ладжитлосервіс" адвоката Бодачевського Р.В. від 06 листопада 2023 року про розгляд справи без його участі - повернути без розгляду.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя

Дата ухвалення рішення10.11.2023
Оприлюднено17.11.2023
Номер документу114943010
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за послуги з утримання будинку та прибудинкової території

Судовий реєстр по справі —135/350/23

Рішення від 20.12.2023

Цивільне

Ладижинський міський суд Вінницької області

Корнієнко О. М.

Ухвала від 10.11.2023

Цивільне

Ладижинський міський суд Вінницької області

Корнієнко О. М.

Постанова від 19.09.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Міхасішин І. В.

Ухвала від 04.09.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Міхасішин І. В.

Ухвала від 21.08.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Міхасішин І. В.

Ухвала від 19.07.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Міхасішин І. В.

Ухвала від 08.06.2023

Цивільне

Ладижинський міський суд Вінницької області

Корнієнко О. М.

Ухвала від 03.04.2023

Цивільне

Ладижинський міський суд Вінницької області

Корнієнко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні