Ухвала
від 16.11.2023 по справі 343/2811/23
ДОЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер: 343/2811/23

Номер провадження: 1-в/0343/51/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16 листопада 2023 року м.Долина

Долинський районний суд Івано-Франківської області у складі:

судді - ОСОБА_1 ,

з участю: секретаря судового засідання - ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву (подання) представника Комунального некомерційного підприємства "Долинська багатопрофільна лікарня" Долинської міської ради Івано-Франківської області про припинення примусових заходів медичного характеру в амбулаторних умовах відносно ОСОБА_3 , 1990 року народження, жителя с. Шевченкове,

за участю: прокурора - ОСОБА_4 ,

представника КНП "Долинська багатопрофільна лікарня" - лікаря-психіатра - ОСОБА_5 ,

законного представника ОСОБА_3 - ОСОБА_6 ,

захисника ОСОБА_3 - адвоката ОСОБА_7 ,

В С Т А Н О В И В:

із КНП "Долинська багатопрофільна лікарня" Долинської міської ради Івано-Франківської області до Долинського районного суду Івано-Франківської області надійшло подання про припинення примусових заходів медичного характеру в амбулаторних умовах відносно ОСОБА_3 , 1990 року народження, жителя с. Шевченкове.

Представниця КНП «Долинська багатопрофільна лікарня» Долинської міської ради в судовому засіданні подання підтримала, ствердила, що психічний стан хворого покращився, стабілізувався, є контрольваний медикаментозно, а тому просить припинити примусові заходи медичного характеру в амбулаторному порядку за місцем проживання ОСОБА_3 .

Прокурор заяву підтримав, вважаючи її законною та обґрунтованою.

Законний представник та захисник ОСОБА_3 не заперечили проти задоволення заяви (подання) про припинення примусових заходів медичного характеру в амбулаторних умовах.

Особа, стосовно якої вирішується питання про припинення примусових заходів медичного характеру в амбулаторних умовах - ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився, однак учасники судового розгляду, враховуючи його емоційний стан та вимоги КПК України, клопотали про розгляд подання у його відсутності.

Заслухавши учасників провадження, дослідивши матеріали, суд вважає, що заява підлягає до задоволення з таких підстав.

Ухвалою Долинського районного суду Івано-Франківської області від 21.06.2023 ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителю с. Шевченкове Вигодської ТГ Калуського району Івано-Франківської області, продовжено примусові заходи медичного характеру в амбулаторному порядку у лікаря-психіатра КНП "Долинська багатопрофільна лікарня" Долинської міської ради на строк 6 місяців.

Відповідно до ч. 4 ст. 12 Закону України "Про психіатричну допомогу", особа, якій надається амбулаторна психіатрична допомога в примусовому порядку, повинна оглядатися лікарем-психіатром не рідше одного разу на місяць, а комісією лікарів-психіатрів - не рідше одного разу на 6 місяців для вирішення питання про продовження чи припинення надання їй такої допомоги.

Згідно із ч. 7 Закону України "Про психіатричну допомогу", надання особі амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку припиняється за рішенням комісії лікарів-психіатрів у разі видужання особи або такої зміни стану її психічного здоров`я, що не потребує надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку, або за рішенням суду про відмову в продовженні надання особі амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку, або за рішенням суду про задоволення заяви фізичної особи чи її законного представника про припинення надання особі амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку.

Як вбачається з висновку комісії лікарів-психіатрів щодо особи, до якої застосовуються примусові заходи медичного характеру № 491/01-19/18 від 03.11.2023, ОСОБА_3 не потребує продовження примусових заходів медичного характеру в амбулаторному порядку за місцем проживання. Враховуючи проведене лікування, стан хворого контрольований медикаментозно. Періодично працює підсобним робітником на пилорамі. Потребу в лікуванні розуміє. Відмовився від алкоголю (а.с. 2-7). У висновку серед іншого також зазначено, що 10 серпня 2009 року біля 9 год 30 хв ОСОБА_3 , перебуваючи в стані алкогольного сп`яніння, зайшов у приміщення будинку ОСОБА_8 і на грунті неприязних відносин почав наносити удари кулаками та ногами в область обличчя та грудної клітки останнього, внаслідок чого спричинив пошкодження у вигляді закритої травми грудної клітки з множинними двобічними переломами ребер, забоєм легень з розвитком тяжкого травматичного шоку. Від отриманих тяжких тілесних пошкоджень ОСОБА_8 того ж дня помер у приміщенні власного будинку. Згідно з висновком амбулаторної СПЕ Івано-Франківського ОІІНД (акт №276) від 02.09.2009, ОСОБА_3 страждає помірною розумовою відсталістю, на період часу, що відноситься до інкримінованого йому злочину, перебував у стані, при якому не здатний усвідомлювати свої дії та керувати ними, потребує застосування примусових заходів медичного характеру - лікування в психіатричному відділенні із суворим наглядом. Згідно з постановою Долинського районного суду Івано-Франківської області від 20.10.2009, щодо ОСОБА_3 застосовано ПЗМХ в психіатричній лікарні з суворим наглядом. З 21.12.2009 по 03.06.2015 перебував на ПЗМХ в ДЗ "Українська психіатрична лікарня з суворим наглядом". Згідно з рішенням Красногвардійського районного суду м. Дніпропетровська від 28 квітня 2015 року, змінено ПЗМХ з переведенням для подальшого лікування в психіатричній лікарні у відділенні з посиленим наглядом. З 04.06.2015 по 08.05.2019 хворий перебував на лікуванні у Волинській обласній психіатричній лікарні № 2 смт. Олика. Ківерцівський районний суд Волинської області продовжував ПЗМХ постановами від 11.09.2015, 28.07.2016, 03.07.2017, 12.01.2018, 25.05.2018, 22.10.2018. Згідно з постановою Ківерцівського районного суду Волинської області від 12 квітня 2019 року, продовжено примусові заходи медичного характеру в психіатричній лікарні у відділенні із звичайним наглядом. З 08.05.2019 по 11.05.2021 перебував на лікуванні в ОПЛ №2 с. Підмихайлівці Рогатинського району Івано-Франківської області. Згідно з ухвалою Рогатинського районного суду Івано-Франківської області від 12.04.2021, змінено примусовий захід медичного характеру на надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку за місцем проживання. 25 травня 2022 року, 11 листопада 2022 року та 21 червня 2023 року ухвалами Долинського райсуду Івано-Франківської області примусові заходи у вигляді амбулаторного лікування в примусовому порядку за місцем проживання продовжено.

Тобто в силу вимог ст. 12 Закону України "Про психіатричну допомогу", ОСОБА_3 був оглянутий комісією лікарів-психіатрів, яка прийшла до висновку про те, що він не потребує продовження примусових заходів медичного характеру в амбулаторному порядку за місцем проживання. Висновок комісії лікарів-психіатрів є переконливим і належним чином вмотивованим, підстав ставити його під сумнів немає. Крім того лікуючий лікар-психіатр у судовому засіданні підтвердила, що у процесі проведення комплексного лікування психічний стан хворого значно покращився, про повне одуження, враховуючи його діагноз, говорити важко, однак він розуміє необхідність прийняття ліків, завдяки яким його стан контролюється, а тому не потребує лікування в примусовому порядку.

Відповідно до ч. 2 ст. 514 КПК України, зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюється, якщо особа, яка вчинила суспільно небезпечне діяння у стані неосудності, видужала або якщо внаслідок змін у стані її здоров`я відпала потреба в раніше застосовуваних заходах медичного характеру.

Згідно із ч. 1 ст. 95 КК України та ч. 3 ст. 514 КПК України, розгляд питання про продовження, зміну або припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюється судом за заявою представника закладу з надання психіатричної допомоги (лікаря-психіатра), який надає особі психіатричну допомогу. До заяви додається висновок комісії лікарів-психіатрів, що обґрунтовує необхідність продовження, зміни або припинення застосування таких примусових заходів.

Враховуючи викладене, дослідивши матеріали провадження, висновок комісії лікарів-психіатрів, з огляду на те, що на даний час психічний стан хворого ОСОБА_3 значно покращився, його стан контрольований медикаментозно, він періодично працює підсобним працівником на пилорамі, потребу в лікуванні розуміє, відмовився від алкоголю, суд приходить до висновку про наявність правових підстав для припинення застосування щодо нього примусових заходів медичного характеру у виді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку, тому заява (подання) підлягає до задоволення.

На підставі ст. 92-95 КК України, ст. 7, 12 Закону України "Про психіатричну допомогу", керуючись ст. 512, 514 КПК України, суд

П О С ТА Н О В И В:

заяву (подання) представника Комунального некомерційного підприємства "Долинська багатопрофільна лікарня" Долинської міської ради Івано-Франківської області про припинення примусових заходів медичного характеру в амбулаторних умовах відносно ОСОБА_3 , 1990 року народження, жителя с. Шевченкове, задовольнити.

Припинити примусові заходи медичного характеру у виді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку щодо ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя с. Шевченкове Калуського району Івано-Франківської області.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку протягом семи днів з дня її оголошення до Івано-Франківського апеляційного суду через Долинський районний суд Івано-Франківської області.

Суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення16.11.2023
Оприлюднено17.11.2023
Номер документу114951226
СудочинствоКримінальне
Сутьприпинення примусових заходів медичного характеру в амбулаторних умовах відносно ОСОБА_3 , 1990 року народження, жителя с. Шевченкове,

Судовий реєстр по справі —343/2811/23

Ухвала від 16.11.2023

Кримінальне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Монташевич С. М.

Ухвала від 08.11.2023

Кримінальне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Монташевич С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні