Рішення
від 16.11.2023 по справі 925/1195/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 листопада 2023 року Справа № 925/1195/23

Господарський суд Черкаської області у складі головуючого судді Васяновича А.В.,

секретар судового засідання Ібрагімова Є.Р.,

за участі представників сторін:

від позивача Бернацька О.В. адвокат,

від відповідача Даценко О.А. в.о. директора,

від третьої особи Бернацька О.В. адвокат,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю Газопостачальна

компанія Нафтогаз України, м. Київ

до комунального закладу Золотоніська санаторна школа

Черкаської обласної ради, м. Золотоноша, Черкаської області

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача:

товариства з обмеженою відповідальністю Газопостачальна

компанія Нафтогаз Трейдинг, м. Київ

про стягнення 25 463 грн. 71 коп.,

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду Черкаської області звернулось з позовом товариство з обмеженою відповідальністю Газопостачальна компанія Нафтогаз України до комунального закладу Золотоніська санаторна школа Черкаської обласної ради про стягнення 25 463 грн. 71 коп., а саме: 17 089 грн. 80 коп. основного боргу, 2 069 грн. 51 коп. пені, 5 537 грн. 47 коп. інфляційних втрат та 766 грн. 93 коп. 3% річних, у зв`язку з неналежним виконанням грошового зобов`язання за спожитий природний газ з 01 листопада 2021 року по 10 листопада 2021 року згідно договору постачання.

Ухвалою Господарського суду Черкаської області від 11 вересня 2023 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі. Справу вирішено розглядати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

Ухвалою суду від 12 жовтня 2023 року справу №925/1195/23 вирішено розглядати у порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін. Розгляд справи по суті призначено на 10 год. 00 хв. 16 листопада 2023 року.

Залучено до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - товариство з обмеженою відповідальністю Газопостачальна компанія Нафтогаз Трейдинг.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав та просив суд позов задовольнити повністю.

Представник відповідача в судовому засіданні проти позову заперечував, з підстав викладених у відзиві на позовну заяву та вказував, що борг відсутній, оскільки опалювальний період у 2021 році у закладі освіти розпочався 08 листопада 2021 року після підписання відповідного договору з третьою особою.

Так, 08 листопада 2021 року між комунальним закладом Золотоніська санаторна школа Черкаської обласної ради та товариством з обмеженою відповідальністю Газопостачальна компанія Нафтогаз Трейдинг був укладений договір №22-1070/21-БО-Т постачання природного газу, згідно якого розпочалося постачання природного газу до об`єкту закладу освіти.

За вказаним договором заклад освіти оплатив споживання природного газу за листопад 2021 року в повному обсязі. Претензій від ТОВ Газопостачальна компанія Нафтогаз Трейдинг щодо будь-якої заборгованості не надходило, що підтверджується платіжними документами.

Відповідач не отримував природний газу від позивача, так як у листопаді 2021 року поставка природного газу здійснювалася від іншого постачальника.

Отже, відповідач вважає позов безпідставним.

У своїх письмових поясненнях третя особа зазначала, що відповідно до умов п. 3.2. договору №22-1070/21-БО-Т від 08 листопада 2021 року постачання природного газу за договором здійснюється постачальником виключно за умови включення споживача до Реєстру споживачів постачальника розміщеного на інформаційній платформі Оператора ГТС.

Товариство 09 листопада 2021 року подало запити на інформаційній платформі Оператора ГТС щодо зміни постачальника. Ці запити було підтверджено 09 листопада 2021 року та зареєстровано споживача в Реєстрі споживачів постачальника з датою початку постачання з 11 листопада 2021 року.

Отже, постачання природного газу товариством з обмеженою відповідальністю Газопостачальна компанія Нафтогаз Трейдинг комунальному закладу за договором №22-1070/21-БО-Т від 08 листопада 2021 року у листопаді 2021 року здійснювалося з 11 листопада 2021 року, що підтверджується відомостями з інформаційної платформи Оператора ГТС щодо щодобових остаточних відборів природного газу споживачів з ЕІС- кодом 56ХS000023UPW00Е відповідача по справі.

Із позовної заяви вбачається, що постачальник останньої надії (позивач) здійснював постачання природного газу у спірний період (з 01 по 10 листопада 2021 року).

В судовому засіданні, яке відбулося 16 листопада 2023 року згідно ч. 1 ст. 240 ГПК України було оголошено вступну та резолютивну частини судового рішення зі справи №925/1195/23.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши докази, а також заслухавши пояснення представників сторін, суд вважає, що позовні вимоги слід задовольнити повністю виходячи з наступного:

Звертаючись до суду з даним позовом, позивач в обґрунтування своїх вимог зазначав, що відповідач неналежним чином виконував зобов`язання за Типовим договором постачання природного газу постачальником останньої надії, оскільки своєчасно не оплатив вартість спожитого природного газу у розмірі 17 089 грн. 80 коп. за період з 01 по 10 листопада 2021 року.

Також позивачем заявлено вимогу про стягнення пені в розмірі 2 069 грн. 51 коп., 5 537 грн. 47 коп. інфляційних втрат та 766 грн. 93 коп. 3% річних.

Як вбачається з матеріалів справи, та було встановлено господарським судом під час її розгляду, товариство з обмеженою відповідальністю Газопостачальна компанія Нафтогаз України відповідно до постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі - НКРЕКП) від 04 липня 2017 року №880 здійснює ліцензійне постачання природного газу на території України.

За результатами державного конкурсу та відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 22 липня 2020 року №917-р товариство з обмеженою відповідальністю Газопостачальна компанія Нафтогаз України визначено постачальником останньої надії на ринку природного газу.

Відповідно до п. 26 ч. 1 ст. 1 Закону України Про ринок природного газу, постачальник останньої надії - визначений Кабінетом Міністрів України постачальник, який не має права відмовити в укладенні договору постачання природного газу на обмежений період часу.

26 жовтня 2021 року набула чинності постанова Кабінету Міністрів України від 25 жовтня 2021 року №1102 Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 30 вересня 2015 р. № 809 і від 9 грудня 2020 р. № 1236 (далі - постанова КМУ №1102).

Пунктом 2 постанови КМУ №1102 визначено зобов`язання акціонерного товариства Магістральні газопроводи України, товариства з обмеженою відповідальністю Оператор газотранспортної системи України, операторів газорозподільних систем забезпечити автоматичне включення оператором газотранспортної системи за участю операторів газорозподільних систем до портфеля постачальника останньої надії обсягів природного газу, спожитих з 1 жовтня 2021 р. бюджетними установами (в значенні Бюджетного кодексу України), закладами охорони здоров`я державної власності (казенні підприємства та/або державні установи тощо) та закладами охорони здоров`я комунальної власності (комунальні некомерційні підприємства та/або комунальні установи, та/або спільні комунальні підприємства тощо), постачання природного газу яким не здійснювалося жодним постачальником.

У відповідності до положень пункту 2 глави 5 розділу IV Кодексу ГТС оператори газорозподільних систем, оператор газотранспортної системи (щодо прямих споживачів) протягом трьох діб зобов`язані надати постачальнику останньої надії через інформаційну платформу інформацію щодо споживачів, які були зареєстровані в Реєстрі споживачів постачальника останньої надії, за формою оператора газотранспортної системи, погодженою Регулятором. Інформація скріплюється електронним підписом уповноваженої особи оператора газорозподільної системи/оператора газотранспортної системи (щодо прямих споживачів) та повинна містити: ЕІС-код споживача або ЕІС-код точки комерційного обліку споживача; назву та ЄДРПОУ (для споживачів, що не є побутовими); поштову адресу об`єкта споживача. Зазначена інформація надається через інформаційну платформу, за допомогою відправки повідомлення на поштову скриньку постачальника останньої надії в інформаційній платформі дані скриньки G_MA1L_PLR.

Оператором газотранспортної системи (далі - Оператор ГТС) за участю операторів газорозподільних систем (далі - оператори ГРМ) об`єми природного газу спожитого відповідачем, автоматично включено до портфеля постачальника останньої надії - товариства з обмеженою відповідальністю Газопостачальна компанія Нафтогаз України, і, відповідно, спожитий природний газ віднесено до об`ємів, поставлених позивачем.

Отже, внесення до Реєстру постачальника останньої надії здійснюється автоматично у випадках передбачених Правилами постачання природного газу, затвердженого постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі - НКРЕКП) від 30 вересня 2015 року №2496 (далі - Правила ) та з підстав визначених Кодексом газотранспортної системи, затвердженого постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 30 вересня 2015 року №2493 (далі - Кодекс).

Комунальний заклад Золотоніська санаторна школа Черкаської обласної ради було зареєстровано в Реєстрі споживачів постачальника останньої надії, що підтверджується наступним:

- відомостями з інформаційної платформи Оператора ГТС щодо споживача з ЕІС- кодом 56XS000023UPW00E (надається у вигляді принтскрину з особистого кабінету позивача (ПОН) на Інформаційній платформі Оператора ГТС);

- форма 10 від оператора ГРМ у зоні ліцензійної діяльності якого є відповідач - ЕІС- кодом - 56XS000023UPW00E, підписана КЕП;

- повідомленням про споживачів у зоні ліцензійної діяльності оператора ГРМ, які були у попередній газовій добі зареєстровані в Реєстрі споживачів постачальника останньої надії;

- листом Оператора ГТС від 10 березня 2023 року №ТОВВИХ-23-3201 з інформацією щодо остаточної алокації відборів споживача в Реєстрі споживачів постачальника останньої надії з ЕІС-кодом - 56XS000023UPW00E;

Із форми 10 від оператора ГРС у зоні ліцензійної діяльності якого є відповідач - ЕІС- кодом - 56XS000023UPW00E вбачається, що під ЕІС-кодом - 56XS000023UPW00E значиться комунальний заклад Золотоніська санаторна школа Черкаської обласної ради 19700, Черкаська обл., місто Золотоноша, вул. Паркова, будинок 2, код ЄДРПОУ: 02138932.

Із листа оператора ГТС від 10 березня 2023 року №ТОВВИХ-23-3201 з інформацією щодо остаточної алокації відборів споживача в Реєстрі споживачів постачальника останньої надії з ЕІС-кодом - 56XS000023UPW00E вбачається, що відповідач спожив із ресурсу постачальника останньої надії природний газ у період з 09 по 10 листопада 2021 року - 1 017,25 м3 на суму 17 089,80 грн.

Відповідно до підпункту 19 пункту 1 статті 1 Закону України Про ринок природного газу оператор газотранспортної системи - суб`єкт господарювання, який на підставі ліцензії здійснює діяльність із транспортування природного газу газотранспортною системою на користь третіх осіб (замовників).

24 грудня 2019 року Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, прийнято постанову № 3011 Про видачу ліцензії з транспортування природного газу ТОВ ОПЕРАТОР ГТС УКРАЇНИ, на право провадження господарської діяльності з транспортування природного газу ТОВАРИСТВУ З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ ОПЕРАТОР ГАЗОТРАНСПОРТНОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ (03065, м. Київ, проспект Гузара Любомира, 44; код ЄДРПОУ 42795490) (далі - Оператор ГТС).

Правове регулювання технічних, організаційних, економічних та правових засад функціонування газотранспортної системи України здійснюється Кодексом газотранспортної системи, затвердженим постановою НКРЕКП від 30 вересня 2015 року, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 06 листопада 2015 року за № 1378/27823 (даті - Кодекс ГТС).

Відповідно до положень пункту 5 глави 1 розділу І Кодексу ГТС інформаційна платформа - електронна платформа у вигляді веб-додатка в мережі Інтернет, функціонування та керування якою забезпечується оператором газотранспортної системи, яка використовується для забезпечення надання послуг транспортування природного газу відповідно до вимог цього Кодексу.

Оператор газотранспортної системи виконує функції адміністратора інформаційної платформи (пункт 5 глави 3 розділу IV Кодексу ГТС).

Отже, суб`єкти ринку природного газу (в даному випадку позивач та відповідач, як постачальник та споживач природного газу відповідно), користуються ресурсами інформаційної платформи, адміністратором якої є Оператор ГТС.

Інформаційна платформа має бути доступною всім суб`єктам ринку природного газу та операторам торгових платформ у межах їх прав, визначених цим Кодексом, для забезпечення ними дій, пов`язаних із укладанням угод за короткостроковими стандартизованими продуктами, замовленням, наданням та супроводженням послуг транспортування природного газу, у тому числі для подання номінацій/реномінацій, перевірки величин грошових внесків (фінансової гарантії), а також інших дій, передбачених цим Кодексом.

Для вчинення вищезазначених дій веб-додаток інформаційної платформи має бути доступним у мережі Інтернет цілодобово, сім днів на тиждень (пункт 2 глави 3 розділу IV Кодексу ГТС).

Таким чином, позивач, як суб`єкт ринку природного газу має право доступу до Інформаційної платформи у межах прав на перегляд відображених відомостей.

Відповідно до пункту 1 розділу VI Правил постачання природного газу, затверджених постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) № 2496 від 30 вересня 2015 року (далі - Правила), договір постачання природного газу постачальником останньої надії укладається у випадках, передбачених пунктом 3 розділу VI, з урахуванням вимог статей 205, 633, 634, 641, 642 Цивільного кодексу України шляхом публічної оферти постачальника останньої надії та її акцептування споживачем через факт споживання газу за відсутності іншого постачальника.

Договір постачання природного газу постачальником останньої надії не потребує двостороннього підписання.

Судом враховано, що у відповідача у спірний період не було іншого постачальника, оскільки постачання газу третьою особою розпочалося лише з 11 листопада 2021 року.

Публічна оферта відбулася 30 липня 2020 року шляхом опублікування на офіційному сайті позивача типового договору постачання природного газу постачальником останньої надії.

Договір постачання між постачальником останньої надії і споживачем вважається укладеним з дня, визначеного на інформаційній платформі оператора газотранспортної системи днем початку постачання природного газу споживачу в Реєстрі споживачів постачальника останньої надії відповідно до Кодексу газотранспортної системи.

Акцепт відбувся через встановлення факту споживання природного газу із ресурсу постачальника останньої надії на інформаційній платформі оператора газотранспортної системи.

Типовий договір постачання природного газу постачальником останньої надії (далі - Договір) затверджений постановою НКРЕКП від 30 вересня 2015 року № 2501.

Так, відповідно до підпункту 4.2. розділу IV публічного Типового договору, об`єм (обсяг) постачання природного газу споживачем за розрахунковий період визначається за даними Оператора ГРМ/Оператора ГТС (для прямих споживачів) за підсумками розрахункового періоду, що містяться в інформаційній платформі оператора газотранспортної системи та надані споживачу Оператором ГРМ відповідно до умов договору розподілу природного газу.

Відповідно до пункту 2 глави 7 розділу XII Кодексу газотранспортної системи, затвердженого постановою НКРЕКП № 2493 від 30 вересня 2015 року (далі - Кодекс ГТС) у точках виходу до газорозподільної системи з метою проведення остаточної алокації щодобових відборів/споживання, що не вимірюються щодобово, оператор газорозподільної системи до 08 числа газового місяця (М+1) надає оператору газотранспортної системи інформацію про фактичний місячний відбір/споживання природного газу окремо по кожному споживачу, відбір/споживання якого не вимірюється щодобово. У випадку якщо комерційний вузол обліку обладнаний обчислювачем (коректором) з можливістю встановити за результатами місяця фактичне щодобове споживання природного газу, така інформація додатково надається в розрізі газових днів газового місяця (М).

Таким чином, об`єм (обсяг) спожитого споживачем природного газу передається Оператором ГРМ в інформаційну платформу Оператора ГТС та використовується постачальником для розрахунку вартості спожитого природного газу.

Вартість природного газу визначається шляхом множення об`ємів природного газу, на ціну природного газу, визначену відповідно до встановленого тарифу.

Ціна природного газу, що постачається постачальником останньої надії щоденно розраховується за формулою, наведеною в пункті 24 Порядку проведення конкурсу з визначення постачальника останньої надії, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 вересня 2015 року №809 в редакції постанови Кабінету Міністрів України №1102.

Ціна природного газу (з урахуванням ПДВ) відповідно до умов публічного (укладеного) Типового договору, що постачався позивачем як постачальником останньої надії для споживачів, що є бюджетними установами у період з 1 по 30 листопада 2021 року становить 16,8 грн. за 1 куб. метр з ПДВ.

Відповідно до пункту 4.3. публічного Типового договору, постачальник зобов`язаний надати споживачу рахунок на оплату природного газу за цим договором не пізніше 10 числа календарного місяця, наступного за місяцем постачання природного газу, в обумовлений між постачальником і споживачем спосіб (поштою за замовчуванням, через електронний кабінет споживача тощо - якщо сторонами це окремо обумовлено).

На виконання вказаного пункту позивачем направлялись на адресу відповідача акт, рахунок на оплату поставленого природного газу, коригуючий акт, однак рахунки не були оплачені.

Сума боргу за використаний природний газ у листопаді 2021 року (період поставки з 09 по 10 листопада 2021 року) становить 17 089,80 грн.

Таким чином, укладений між сторонами публічний Типовий договір є підставою для виникнення у його сторін господарських зобов`язань, а саме майново-господарських зобов`язань згідно статей 173, 174, 175 ГК України, статей 11, 202, 509 ЦК України, і згідно статті 629 ЦК України є обов`язковим для виконання сторонами.

Статтею 530 Цивільного кодексу України визначено, що якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.

Якщо строк (термін) виконання боржником обов`язку не встановлений або визначений моментом пред`явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов`язок у семиденний строк від дня пред`явлення вимоги, якщо обов`язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

Порядок здійснення оплати визначений пунктом 4.4. публічного Типового договору, яким передбачено, що споживач зобов`язаний оплатити рахунок, наданий постачальником відповідно до п. 4.3. цього договору, до закінчення календарного місяця, наступного за місяцем постачання природного газу.

Отже, строк оплати спожитого відповідачем газу настав 31 грудня 2021 року.

Доводи відповідача про те, що останній не міг отримувати природний газ від позивача, оскільки у листопаді 2021 року поставка газу відбулася від іншого постачальника судом не приймається до уваги з наступних підстав:

Матеріалами справи підтверджується, що 08 листопада 2021 року між комунальним закладом Золотоніська санаторна школа Черкаської обласної ради та товариством з обмеженою відповідальністю Газопостачальна компанія Нафтогаз Трейдинг було укладено договір №22-1070/21-БО-Т постачання природного газу, згідно умов якого відбувалося постачання природного газу до об`єкту закладу освіти.

Згідно умов п. 3.2. вищевказаного договору постачання природного газу за договором здійснюється постачальником виключно за умови включення споживача до Реєстру споживачів постачальника розміщеного на інформаційній платформі Оператора ГТС.

Товариство з обмеженою відповідальністю Газопостачальна компанія Нафтогаз Трейдинг 09 листопада 2021 року подало запити на інформаційній платформі Оператора ГТС щодо зміни постачальника.

Ці запити було підтверджено 09 листопада 2021 року та зареєстровано споживача в Реєстрі споживачів постачальника з датою початку постачання з 11 листопада 2021 року.

Згідно п. 7 розділу ІV постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг № 2496 від 30 вересня 2015 року Про затвердження Правил постачання природного газу (в реакції станом на 29 жовтня 2021 року) зміна постачальника в інформаційній платформі Оператора ГТС здійснюється в порядку, визначеному главою 5 розділу IV Кодексу газотранспортної системи, та з дотриманням вимог Закону України Про ринок природного газу щодо зміни постачальника протягом періоду, який не перевищує 21 день з моменту ініціювання споживачем (чи за дорученням споживача його постачальником) зміни постачальника.

Отже, постачання природного газу товариством з обмеженою відповідальністю Газопостачальна компанія Нафтогаз Трейдинг комунальному закладу за договором №22-1070/21-БО-Т від 08 листопада 2021 року у листопаді 2021 року розпочалося з 11 листопада 2021 року, що підтверджується відомостями з інформаційної платформи Оператора ГТС щодо щодобових остаточних відборів природного газу споживачів з ЕІС- кодом 56ХS000023UPW00Е відповідача по справі.

Таким чином, саме позивач здійснював постачання природного газу у спірний період.

Відповідно до ст. ст. 525, 526 Цивільного кодексу України зобов`язання повинні виконуватись належним чином і в установлений строк відповідно до умов договору та вимог чинного законодавства. Одностороння відмова від зобов`язання не допускається, якщо інше не передбачено договором або законом.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом України.

Згідно зі ст. 193 Господарського кодексу України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Відповідно до ч. 1 ст. 74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Відповідачем всупереч ч. 1 ст. 74, ст. ст. 76, 77 ГПК України не було доведено факту своєчасного та повного здійснення, на підставі умов Типового договору, розрахунку за спожитий природний газ.

Статтею 610 Цивільного кодексу України передбачено, що порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Відповідно до ч. 1 ст. 612 Цивільного кодексу України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Отже, з відповідача підлягає стягненню 17 089 грн. 80 коп. боргу.

Згідно ч. 2 ст. 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Відповідно до ст. 625 Цивільного кодексу України позивачем заявлено вимогу про стягнення 766 грн. 93 коп. 3% річних та 5 537 грн. 47 коп. інфляційних втрат нарахованих за період з 01 січня 2022 року по 30 червня 2023 року.

Відповідно до ч. 1 ст. 546 та ст. 549 Цивільного кодексу України виконання зобов`язання забезпечується, зокрема, неустойкою, яка визначається як пеня та штраф і є грошовою сумою або іншим майном, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення зобов`язання. Сплата неустойки є правовим наслідком у разі порушення зобов`язання (п. 3 ч. 1 ст. 611 Цивільного кодексу України).

Пунктом 4.5. Типового договору у разі порушення споживачем, що не є побутовим, строків оплати за цим договором він сплачує пеню в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла в період за який сплачується пеня, від суми простроченого платежу за кожен день прострочення платежу.

Позивачем було заявлено також вимогу про стягнення з відповідача 2 069 грн. 51 коп. пені нарахованої за період з 01 січня 2022 року по 30 червня 2022 року.

Здійснивши перевірку правильності нарахування інфляційних, пені та 3% річних за допомогою калькулятора підрахунку заборгованості та штрафних санкцій ЛІГА:ЗАКОН, судом встановлено, що розмір пені, інфляційних та річних нараховано вірно, відповідачем не спростовано, а тому заявлені суми підлягають стягненню з відповідача.

Судові витрати підлягають розподілу між сторонами відповідно до вимог ст. 129 ГПК України.

На підставі викладеного, та керуючись ст. ст. 129, 237, 238, 240 ГПК України, суд

ВИРІШИВ:

1.Позов задовольнити повністю.

2.Стягнути з комунального закладу Золотоніська санаторна школа Черкаської обласної ради, вул. Паркова, 2, м. Золотоноша, Черкаської області, ідентифікаційний код 02138932 на користь товариства з обмеженою відповідальністю Газопостачальна компанія Нафтогаз України, вул. Шолуденка, 1, м. Київ, ідентифікаційний код 40121452 17 089 грн. 80 коп. основного боргу, 2 069 грн. 51 коп. пені, 5 537 грн. 47 коп. інфляційних втрат, 766 грн. 93 коп. 3% річних та 2 684 грн. 00 коп. судового збору.

Видати наказ після набрання рішення суду законної сили.

Рішення суду набирає законної сили в порядку та строк визначені ст. 241 ГПК України.

Рішення суду може бути оскаржено до Північного апеляційного господарського суду в порядку та строки передбачені розділом ІV ГПК України.

Повне рішення складено 16 листопада 2023 року.

Суддя А.В.Васянович

Дата ухвалення рішення16.11.2023
Оприлюднено17.11.2023
Номер документу114954731
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 25 463 грн. 71 коп

Судовий реєстр по справі —925/1195/23

Судовий наказ від 19.12.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

Рішення від 16.11.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

Ухвала від 27.10.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

Ухвала від 12.10.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

Ухвала від 11.09.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні