Ухвала
від 15.11.2023 по справі 372/1781/23
ОБУХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 372/1781/23

Провадження 1-кс-1409/23

ухвала

Іменем України

15 листопада 2023 року Слідчий суддя Обухівського районного суду Київської області ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

розглянувши у залі судових засідань Обухівського районного суду Київської області клопотання слідчого СВ Обухівського РУП ГУНП в Київській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів,

В С Т А Н О В И В:

Слідчий СВ Обухівського РУП ГУНП в Київській області ОСОБА_3 за погодженням із прокурором Обухівської окружної прокуратури ОСОБА_4 звернувся до суду із клопотанням про тимчасовий доступ до речей та документів у кримінальному провадженні № 12023111230001003 від 19.04.2023 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 271 КК України.

На обґрунтування клопотання слідчий зазначив, що 19.04.2023 до чергової частини Обухівського РУП з КНП ОМР « ІНФОРМАЦІЯ_1 », надійшло повідомлення, про те, що до закладу охорони здоров`я доставлено і госпіталізовано травмовану громадянку ОСОБА_5 , 1980 р.н., яка отримала травму на виробництві, на території ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », що розташований по АДРЕСА_1 ,попередньо внаслідок наїзду навантажувача під керуванням ОСОБА_6 .

Також, безпосередньо після події було повідомлення на спец лінію «103» про подію, і здійснено виклик швидкої медичної допомоги на місце події, на виклик прибули працівники комунального некомерційного підприємства Київської обласної ради « ІНФОРМАЦІЯ_3 »(скорочена назва КНП КОР " ІНФОРМАЦІЯ_4 "), юридична адреса: АДРЕСА_2 , (код ЄРДПОУ НОМЕР_1 ), які по приїзду здійснювали огляд ОСОБА_7 ІНФОРМАЦІЯ_5 , та доставили останню до КНП ОМР « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Крім цього досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_5 проходила лікування в ДУ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), який розташований за адресою: АДРЕСА_3 .

З метою встановлення обставин, що мають значення для кримінального провадження необхідно отримати тимчасовий доступ до: медичної карти стаціонарного хворого, рентгенівських, КТ, МРТ знімків або в електронному виді на носію інформації ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , які зберігаються в ДУ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), який розташований за адресою: АДРЕСА_3 .

В інший спосіб, інакше як отримати тимчасовий доступ до документів, а саме: медичної карти стаціонарного хворого, рентгенівських, КТ, МРТ знімків або в електронному виді на носію інформації ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , які зберігаються в ДУ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), який розташований за адресою: АДРЕСА_3 . та їх вилучення (здійснення їх виїмки), неможливо.

На підставі викладено, з метою забезпечення провадження досудового слідства, та встановлення об`єктивної істини, необхідний тимчасовий доступ до речей і документів, а саме: медичної карти стаціонарного хворого, рентгенівських, КТ, МРТ знімків або в електронному виді на носію інформації ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , які зберігаються в ДУ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), який розташований за адресою: АДРЕСА_3 , з можливим її вилученням.

Слідчий СВ Обухівського РУП ГУНП в Київській області ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився, просив розглядати клопотання без участі дізнавача та прокурора, вимоги клопотання підтримав в повному обсязі, просив не здійснювати фіксацію процесуальної дії за допомогою технічних засобів, в тому числі не здійснювати аудіо запис та відео запис за допомогою технічних засобів.

Розгляд клопотання відповідно до ч. 2 ст. 163 КПК України проводився за відсутності особи, у володінні якої знаходяться річ і документи, оскільки слідчим було доведено наявність достатніх підстав вважати, що дана річ має значення для швидкого, повного та неупередженого розслідування, а також наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення інформації.

Згідно норми ч. 4 ст. 107 КПК України, у разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Перевіривши та дослідивши матеріли клопотання приходжу до наступного.

Слідчим відділом Обухівського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Київській області розслідується кримінальне провадження внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12023111230001003 від 19 квітня 2023 року за ознаками кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 2 ст. 271 КК України та розпочато розслідування за фактом порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспортного засобу особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження.

Процесуальне керівництво у вказаному кримінальному провадженні здійснюється групою прокурорів Обухівської окружної прокуратури Київської області.

Зважаючи на викладене у досудового слідства виникла необхідність звернутись з клопотанням для отримання тимчасового доступу до речей і документів, а саме надати можливість вилучити оригінали зазначених документів (здійснити їх виїмку), медичної карти стаціонарного хворого, рентгенівських, КТ, МРТ знімків або в електронному виді на носію інформації ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , які зберігаються в ДУ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), який розташований за адресою: АДРЕСА_3 .

Згідно п. 5 ч. 2 ст. 131 КПК України, заходом забезпечення кримінального провадження є тимчасовий доступ до речей і документів.

Відповідно до ч. 5 ст. 132 КПК України, під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді або суду докази обставин, на які вони посилаються.

Статтею 159 КПК України передбачено, що тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Згідно ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронюваному законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Вивчивши матеріали клопотання, вважаю клопотання таким, що не підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Слідчим суддею встановлено, що 19.04.2023 до чергової частини Обухівського РУП з КНП ОМР « ІНФОРМАЦІЯ_1 », надійшло повідомлення, про те, що до закладу охорони здоров`я доставлено і госпіталізовано травмовану громадянку ОСОБА_5 , 1980 р.н., яка отримала травму на виробництві, на території ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », що розташований по АДРЕСА_1 ,попередньо внаслідок наїзду навантажувача під керуванням ОСОБА_6 .

Також, безпосередньо після події було повідомлення на спец лінію «103» про подію, і здійснено виклик швидкої медичної допомоги на місце події, на виклик прибули працівники комунального некомерційного підприємства Київської обласної ради « ІНФОРМАЦІЯ_3 »(скорочена назва КНП КОР " ІНФОРМАЦІЯ_4 "), юридична адреса: АДРЕСА_2 , (код ЄРДПОУ НОМЕР_1 ), які по приїзду здійснювали огляд ОСОБА_7 ІНФОРМАЦІЯ_5 , та доставили останню до КНП ОМР « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Крім цього досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_5 проходила лікування в ДУ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), який розташований за адресою: АДРЕСА_3 .

На підставі даного повідомлення розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12023111230001003 відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 19.04.2023 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 271 КК України.

Вивчивши матеріали клопотання, вважаю клопотання таким, що не підлягає задоволенню, оскільки слідчому судді не додано достатніх доказів в обґрунтування доводів клопотання, недоведено достатністьданих пронеобхідність надання тимчасового доступу до речей і документів, не наведено достатніх підстав для необхідності надання дозволу на тимчасовий доступ до речей та документів, які знаходяться у володінні ДУ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), який розташований за адресою: АДРЕСА_3 , на підставі ухвали слідчого судді, до клопотання не додано доказів, які б свідчили про наявність перешкод у отриманні перелічених документів у інший спосіб. Не наведено достатньо підстав для застосування повноважень слідчого судді.

Крім того, слід також звернути увагу на відсутність дати клопотання, що є однією із ідентифікуючих ознак офіційного документа.

Також відтиск печатки виконано неякісно, внаслідок чого зображення відтиску відтворено лише частково, значна частина тексту відсутня.

Кількість фактично доданих аркушів у додатках не співпадає із кількістю зазначених у клопотанні аркушів (на один аркуш менше), що дає підстави вважати, що додатки подані суду не у повному обсязі.

Таким чином, у судовому засіданні не встановлено усіх передбачених ст. 132, ч.ч.5-7 ст. 163 КПК України, підстав для задоволення внесеного клопотання.

Оскільки недоліки клопотання унеможливлюють висновок про наявність передбачених ст. 160 КПК України підстав для надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів, а також вжиття заходів забезпечення кримінального провадження, вважаю відповідні підстави недоведеними.

Таким чином, в задоволенні клопотання слід відмовити.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 131, 132, 160, 162, 163-166, 309, 369-372, 532 КПК України, слідчий суддя,

У Х В А Л И В:

В задоволенні клопотання слідчого СВ Обухівського РУП ГУНП в Київській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів у кримінальному провадженні № 12023111230001003 від 19.04.2023 року, відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту оголошення, оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення15.11.2023
Оприлюднено20.11.2023
Номер документу114958403
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей та документів

Судовий реєстр по справі —372/1781/23

Ухвала від 18.01.2024

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Зінченко О. М.

Ухвала від 24.11.2023

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Кравченко М. В.

Ухвала від 15.11.2023

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Кравченко М. В.

Ухвала від 09.08.2023

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Фрич Тетяна Вікторівна

Ухвала від 22.06.2023

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Зінченко О. М.

Ухвала від 22.06.2023

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Зінченко О. М.

Ухвала від 24.04.2023

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Зінченко О. М.

Ухвала від 24.04.2023

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Зінченко О. М.

Ухвала від 20.04.2023

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Зінченко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні