Ухвала
від 15.11.2023 по справі 290/1562/23
РОМАНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

290/1562/23

У Х В А Л А

смт. Романів 15 листопада 2023 року

Романівський районний суд Житомирської області в складі судді Ковальчука М.В., вирішуючи питання про прийняття до розгляду позовної заяви ОСОБА_1 ,-

В С Т А Н О В И В :

У листопаді 2023 року адвокат Крижанівський О.А. звернувся до суду в інтересах ОСОБА_1 з позовом до ОСОБА_2 , в якому просить достроково розірвати договір оренди земельної ділянки площею 2,0 га з кадастровим номером 1821486900:09:000:0306, що був укладений 01 липня 2021 року між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , та стягнути з останнього на користь позивача 4500,00 грн заборгованості з орендної плати.

На обгрунтування позову зазначено, що ОСОБА_1 уклала з ОСОБА_2 договір оренди вищевказаної земельної ділянки строком на 10 років. Однак відповідач орендну плату орендодавцю систематично не сплачує, що свідчить про невиконання ним умов укладеного правочину.

Окрім цього, посилаючись на неможливість самостійного отримання доказів, адвокат Крижанівський О.А., який діє в інтересах ОСОБА_1 , заявив клопотання про витребування від ОСОБА_2 оспорюваного договору оренди земельної ділянки.

Позовна заява щодо форми і змісту відповідає вимогам Цивільного процесуального законодавства та позивачем виконані вимоги закону щодо надання копій позовної заяви та копій документів, що додаються до неї. Підстав для повернення заяви, залишення її без руху, відмови у відкритті провадження не вбачається.

Відповідно до пункту 2 частини 6 статті 19, частини 3 статті 274 Цивільного процесуального кодексу України (далі ЦПК України) даний спір є малозначним, а тому згідно статті 274 ЦПК України справа підлягає розгляду за правилами спрощеного позовного провадження.

Статтею 84ЦПК Українипередбачено правоучасника справи,у разінеможливості самостійнонадати докази,подати клопотанняпро витребуваннядоказів судом,в якомуповинно бутизазначено: якийдоказ витребовується; обставини,які можепідтвердити цейдоказ,або аргументи,які вінможе спростувати; підстави,з якихвипливає,що цейдоказ маєвідповідна особа; вжиті особою, яка подає клопотання, заходи для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу.

Частиною 6 статті 177 ЦПК України визначено, що до заяви про визнання акта чи договору недійсним додається також копія (або оригінал) оспорюваного акта чи договору або засвідчений витяг з нього, а у разі відсутності акта чи договору у позивача - клопотання про його витребовування.

Враховуючи, що клопотання адвоката Крижанівського О.А. відповідає вимогам статей 84 та 177 ЦПК України, суд приходить до переконання про необхідність його задоволення.

Керуючись статтями 64, 84, 177, 187, 274-279 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Відкрити провадження у справі за позовом ОСОБА_1 (адреса місця проживання: АДРЕСА_1 ) до ОСОБА_2 (адреса місця проживання: АДРЕСА_2 ) про дострокове розірвання договору оренди землі та стягнення заборгованості з орендної плати.

Розглядати справу у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами.

Запропонувати:

- відповідачу, протягом 15 днів із дня вручення даної ухвали, подати відзив, в якому, з дотриманням вимог статті 178 ЦПК України, викласти свої заперечення проти позову;

- позивачу, протягом 7 днів з дня отримання відзиву, подати відповідь на відзив, в якому, з дотриманням вимог частин 3-5 статті 178 ЦПК України, викласти свої пояснення, міркування і аргументи щодо наведених відповідачем у відзиві заперечень і мотиви їх визнання або відхилення;

- відповідачу, протягом 7 днів з дня отримання відповіді на відзив, подати заперечення, в якому, з дотриманням вимог частин 3-5 статті 178 ЦПК України, викласти свої пояснення, міркування і аргументи щодо наведених позивачем у відповіді на відзив пояснень, міркувань і аргументів і мотиви їх визнання або відхилення.

Клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін відповідач має подати в строк для подання відзиву, а позивач - не пізніше п`яти днів з дня отримання відзиву.

Клопотання представника позивача ОСОБА_3 про витребування доказів задовольнити.

Витребувати від ОСОБА_2 (адресамісця проживання: АДРЕСА_2 ) договір оренди земельної ділянки площею 2,0 га з кадастровим номером 1821486900:09:000:0306, укладений 01 липня 2021 року між ОСОБА_2 та ОСОБА_1 .

Встановити строк для подачі до суду доказів - до 15 грудня 2023 року.

Копію ухвали про відкриття провадження у справі одночасно з копією позовної заяви та копіями доданих до неї документів направити учасникам справи.

Інформацію щодо даної справи в мережі інтернет можна отримати на офіційному веб-порталі судової влади України за посиланням: http://ro.zt.court.gov.ua/sud0621/

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя М.В. Ковальчук

Відповідно до частин 7-9 статті 84 ЦПК України особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом. Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

СудРоманівський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення15.11.2023
Оприлюднено20.11.2023
Номер документу114972776
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: що виникають з договорів оренди

Судовий реєстр по справі —290/1562/23

Ухвала від 24.07.2024

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Трояновська Г. С.

Ухвала від 24.07.2024

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Трояновська Г. С.

Ухвала від 17.06.2024

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Трояновська Г. С.

Рішення від 30.04.2024

Цивільне

Романівський районний суд Житомирської області

Ковальчук М. В.

Ухвала від 15.11.2023

Цивільне

Романівський районний суд Житомирської області

Ковальчук М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні