Рішення
від 17.08.2010 по справі 15/77-1223
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"17" серпня 2010 р. Справа № 15/77-1223

Господарський суд Терноп ільської області

у складі

Розглянув справу

за позовом Суб'єкта підп риємницької діяльності - фіз ичної особи ОСОБА_1, АДРЕ СА_1, 46000

до Комунального підп риємства теплових мереж "Тер нопільміськтеплокомуненер го", вул. І. Франка, 16, м. Тернопіль , 46000

про дострокове розір вання договору про постачанн я теплової енергії в гарячій воді № 1740 від 01.11.2009р..

За участю представників сторін:

позивача: ОСОБА_1, Н ОМЕР_1 від 23.09.98 р.

відповідача: Начальник юридичного відділу Решету ха Антоніна Віталіївна, до віреність № 429/1 від 20.01.10 р.

Суть справи:

Суб'єкт підприємницької діяльності - фізична особа ОСОБА_1, АДРЕСА_1 звернул ась до господарського суду з позовом до Комунального під приємства теплових мереж "Те рнопільміськтеплокомунене рго" вул. І. Франка, 16, м. Тернопіл ь про дострокове розірвання договору про постачання тепл ової енергії в гарячій воді № 1740 від 01.11.2009р..

Сторони відповідно до ст. 64 Г ПК України повідомлені про м ісце і час розгляду справи.

В розпочатому судовому зас іданні учаснику судового про цесу роз' яснено її права та обов' язки, передбачені ст. с т. 20, 22, 81-1 ГПК України.

За відсутності клопотання сторін технічна фіксація су дового процесу не здійснювал ася.

Позивач у судовому засідан ні підтримав позовні вимоги в повному обсязі.

Представник відповідача в судовому засіданні заперечи в заявлені позовні вимоги в п овному обсязі та просить суд відмовити в задоволенні поз ову, аргументуючи свої запер ечення наступним:

-відносини між суб'єктом гос подарювання, предметом діяль ності якого є надання житлов о-комунальних послуг, і фізич ною та юридичною особою врег ульовані "Правилами надання послуг з централізованого оп алення, постачання холодної та гарячої води і водовідвед ення", затверджені постаново ю Кабінету Міністрів України від 21.07.05р. № 630;

-пунктами 25, 26 Правил передба чено, що «відключення спожив ачів від мереж централізован ого опалення та постачання г арячої води здійснюється у п орядку, що затверджується це нтральним органом виконавчо ї влади з питань житлово-кому нального господарства. Самов ільне відключення від мереж ЦО та постачання ГВ забороня ється». На виконання Правил М іністерство будівництва, арх ітектури та житлово-комуналь ного господарства України на казом № 4 від 22.11.2005 р. затвердило « Порядок відключення окре мих житлових будинків від ме реж централізованого опален ня та постачання гарячої вод и при відмові споживачів від централізованого теплопост ачання»(надалі - Порядок). Даним Порядком врегульо вано відключення від мереж ц ентралізованого теплопоста чання окремих житлових будин ків, а відключення окремих кв артир (приміщень) у житлових б удинках не допускається;

-згідно з умовами зазначено го вище договору КП «Тернопі льміськтеплокомуненерго»з дійснює теплопостачання при міщення за адресою: АДРЕСА_ 2, яке належить ОСОБА_1 на праві власності. Дане приміщ ення знаходиться в житловому будинку, який введений в експ луатацію з комплексом загаль нобудинкового інженерного о бладнання (в т.ч. із централізо ваним опаленням та постачанн ям гарячої води), яке виконане за схемою, що збалансована в ц ілому по будинку. А тому з врах уванням вимог зазначених вищ е нормативних актів приміщен ня за адресою: АДРЕСА_2, не м оже бути відключене від цент ралізованого опалення. Відпо відно, КП «Тернопільміськтеп локомуненрго»не може припин ити надання послуг з теплопо стачання у зазначене приміще ння.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснення пр едставників сторін, судом вс тановлено наступне:

Статтею 1 ГПК України перед бачено, що підприємства, уста нови, організації, інші юриди чні особи мають право зверта тися до господарського суду згідно з встановленою підвід омчістю господарських справ за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоро нюваних законом інтересів.

Відповідно до ст. 2 ГПК Украї ни господарський суд порушує провадження у справі за позо вами, зокрема підприємств і о рганізацій, які звертаються до суду за захистом своїх пра в та охоронюваних законом ін тересів.

За змістом положень вказан их норм, правом на пред' явле ння позову до господарського суду наділені, зокрема юриди чні особи, фізичні особи - пі дприємці, а суд шляхом вчинен ня провадження у справі здій снює захист осіб, права та охо ронювані законом інтереси як их порушені або оспорюються.

Відповідно до ст. 16 Цивільно го кодексу України та п. 2 ст. 20 Г осподарського кодексу Украї ни кожний суб' єкт господарю вання та споживач має право н а захист своїх прав і законни х інтересів.

Суд, на підставі ст. 43 ГПК Укр аїни, давши оцінку поданим ст оронами доказам та наведеним доводам, прийшов до висновку , що позовні вимоги підлягают ь задоволенню, виходячи з нас тупного.

01.11.2009р. між суб' єктом підпри ємницької діяльності ОСОБ А_1 (споживач) та Тернопільс ьким комунальним підприємст вом "Тернопільміськтеплоком уненерго" (енергопостачальна організація) укладено догов ір № 1740 про постачання теплово ї енергії в гарячій воді, за ум овами якого енергопостачаль на організація бере на себе з обов' язання постачати Спож ивачеві теплову енергію в га рячій воді в потрібних йому о бсягах, а Споживач зобов' яз ується оплачуваним теплову е нергію за встановленими тари фами в терміни, передбачені д оговором (п.1 договору).

Термін дії договору № 1740 виз начений сторонами до 01.11.2011р. (п. 10 .1).

Згідно п. 4.1.5 договору Енерго постачальна організація має право обмежувати або повніс тю припиняти постачання тепл ової енергії у випадках та по рядку, визначених Правилами користування тепловою енерг ією, іншими нормативними акт ами України, а також додатком 3 до договору.

П. 10.2 договору сторони визнач или підстави його припинення : - закінчення терміну дії дого вору; взаємної згоди сторін; р ішення арбітражного суду; лі квідація сторін.

Додатком 3 до договору № 1740 ст орони визначили умови припин ення подачі теплової енергії , зокрема енергопостачальна організація припиняє постач ання споживачу теплової енер гії в разі письмового зверне ння споживача про припинення теплопостачання.

У відповідності до ст. 651 ЦК У країни, ст. 188 ГК України зміна а бо розірвання договору в одн осторонньому порядку не допу скається, якщо інше не передб ачено договором або законом.

ОСОБА_3 розірвання господ арських договорів визначени й ст. 188 ГК України, зокрема стор она договору, яка вважає за не обхідне розірвати договір, п овинна надіслати пропозиції про це другій стороні за дого вором.

Сторона договору, яка одерж ала пропозицію про розірванн я договору, у двадцятиденний строк після одержання пропо зиції повідомляє другу сторо ну про результати її розгляд у.

У разі, якщо сторони не дося гли згоди щодо розірвання до говору, заінтересована сторо на має право передати спір на вирішення суду.

У відповідності до п. 39 Прави л користування тепловою енер гією, затверджених Постаново ю Кабінету Міністрів України № 1198 від 03.10.2007р. , споживач має пра во: вибирати теплопостачальн у організацію, а також відмов итися від послуг теплопостач альної організації, про що по переджає письмово теплопост ачальну організацію в строк, передбачений договором.

02 квітня 2010 року позивач звернулася із заявою про роз ірвання договору про постача ння теплової енергії в гаряч ій воді №1740 від 01.11.2009р., і відповід но припинення подачі теплово ї енергії у приміщенні магаз ину по вул. Чернівецькій 58/61, як ий належить мені на праві при ватної власності.

Листами № 819/18 від 13.04.2010р. та № 838/07 в ід 14.04.2010р. КП теплових мереж "Тер нопільміськтеплокомуненер го" та Управління житлово-ком унального господарства та ек ології ВК Тернопільської міс ької ради відмовили в задово ленні заяви, аргументуючи ві дмову відсутністю підстав дл я розірвання договору та при пинення теплопостачання при міщення по вул. Чернівецькій 58/61 у м. Тернополі, посилаючись на те , що вказане приміщення розташоване у житловому буди нку , а тому не може бути відкл ючене від централізованого о палення, з врахуванням вимог «ОСОБА_3 відключення окре мих житлових будинків від ме реж централізованого опален ня та постачання гарячої вод и при відмові споживачів від централізованого теплопост ачання», затверджений наказо м Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комун ального господарства Україн и за №4 від 22.11.2005р., Правилами нада ння послуг з централізовано го опалення, постачання хол одної та гарячої води і водо відведення, затверджені Пос тановою Кабінету міністрів У країни № 603 від 21.07.20005р.

05 травня 2010 року позивач повт орно звернулася із заявою пр о розірвання договору №1740 в ід 01.11.2009р. про постачання тепло вої енергії в гарячій воді.

Підставами для розірвання договору позивач визначає в ідсутність необхідності в оп аленні, оскільки велика кіль кість електричного обладнан ня в приміщенні магазину в су купності з центральним опале нням і неможливістю регулюва ти його температурний режим, створюють високу температур у, що призводить до псування п евних категорій продуктів ха рчування, у зв' язку з чим зав дає збитки. Дані обставини, за твердженням позивача, немож ливо було передбачити до мом енту придбання у власність п риміщення магазину та укладе ння договору про постачання теплової енергії № 1740.

Позивачем на підтвердженн я технічної можливості відкл ючення приміщення магазину в ід централізованого опаленн я надано акт обстеження сист еми централізованого теплоп остачання в продуктовому маг азині "Надія" по вул.. Чернівец ькій, 58/61, власником якого є поз ивач, складений комісією, чле нами якої є спеціалісти спец іалізованих, ліцензованих ор ганізацій ТзОВ "Виробничо-ко мерційна фірма "Спецтехсерві с" та ТзОВ "Корс-Буд-Проект", згі дно якого від'єднання продук тового магазину від централі зованого теплопостачання те хнічно можливе; для уникненн я тепловтрат від трубопровод у центрального теплопостача ння, що проходить транзитом ч ерез приміщення магазину, не обхідно і технічно можливо п ровести теплоізоляційні мір оприємства з використанням т ермоізоляційних труб типу те рмафлекс ФРЗ необхідного діа метру та товщини стінки.

Отже, сторони додатком № 3 до договору № 1740 передбачили мож ливість припинення постачан ня теплової енергії споживач у (що є предметом договору) у в ипадку письмового звернення споживача про припинення те плопостачання.

Дана норма договору коресп ондується з п. 39 Правил корист ування тепловою енергією, за тверджених Постановою Кабін ету Міністрів України № 1198 від 03.10.2007р., згідно яких споживач ма є право відмовитися від посл уг теплопостачальної органі зації, про що попереджає пись мово теплопостачальну орган ізацію в строк, передбачений договором.

Відповідач заперечує позо вні вимоги позивача, поклика ючись при цьому на Правила на дання послуг з централізован ого опалення, постачання хол одної та гарячої води і водов ідведення", затверджені пост ановою Кабінету Міністрів Ук раїни від 21.07.05р. № 630, п.п. 25, 26 яких пе редбачено, що відключення сп оживачів від мереж централіз ованого опалення та постачан ня гарячої води здійснюється у порядку, що затверджується центральним органом виконав чої влади з питань житлово-ко мунального господарства. Сам овільне відключення від мере ж централізованого опалення та постачання гарячої води з абороняється. На виконання П равил Міністерством будівни цтва, архітектури та житлово -комунального господарства У країни наказом № 4 від 22.11.2005 р. зат верджено ОСОБА_3 відключе ння окремих житлових будинкі в від мереж централізованого опалення та постачання гаря чої води при відмові спожива чів від централізованого теп лопостачання, яким врегульов ано відключення від мереж це нтралізованого теплопостач ання окремих житлових будинк ів, а відключення окремих ква ртир (приміщень) у житлових бу динках не допускається.

Суд дані заперечення відпо відача оцінює критично, оскі льки предметом спору у справ і є не самовільне відключенн я, а розірвання договору про п остачання теплової енергії, разом з тим ОСОБА_3, на який зсилається відповідач, регу лює процедуру відключення ок ремих житлових будинків від мереж централізованого опал ення та постачання гарячої в оди при відмові споживачів в ід централізованого теплопо стачання, однак не містить пр ямої заборони відключення ок ремих квартир (приміщень) у жи тлових будинках.

Жодним іншим нормативним а ктом порядок відключення окр емих приміщень у житлових бу динках від мереж централізов аного опалення та постачання гарячої води чи заборона про ведення такого відключення н е визначені.

Більше того, зміни, на які по силається відповідач у свої х запереченнях щодо відключе ння від мереж централізовано го опалення та постачання га рячої води багатоквартирних будинків, внесені до Правил н адання послуг з централізова ного опалення, постачання хо лодної та гарячої води і водо відведення Постановою Кабін ету міністрів України № 1268 від 31.10.2007р., в той час, коли договір м іж сторонами укладено 01.11.2009р., а відтак, станом на час укладен ня угоди відповідач мав можл ивість привести її умови до в имог Правил.

Підставами виникнення цив ільних прав та обов' язків, з гідно ст. 11 ЦК України є догово ри та інші правочини.

У відповідності до ч. 2, 3 ст. 6 Ц К України, сторони мають прав о врегулювати в договорі, яки й передбачений актами цивіль ного законодавства, свої від носини, які не врегульовані ц ими актами. Сторони в договор і можуть відступити від поло жень актів цивільного законо давства і врегулювати свої в ідносини на власний розсуд.

У відповідності до ст. ст. 32, 33 Господарського процесуальн ого кодексу України доказами у справі є будь-які фактичні д ані, на підставі яких господа рський суд у визначеному пор ядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яки х ґрунтуються вимоги і запер ечення сторін, а також інші об ставини, які мають значення д ля правильного вирішення гос подарського спору. Кожна сто рона повинна довести ті обст авини, на які вона посилаєтьс я як на підставу своїх вимог т а заперечень.

Враховуючи викладене, беру чи до уваги, що сторони передб ачили умовами договору № 1740 пр ипинення постачання теплово ї енергії, що є предметом дого вору, з підстави письмового з вернення споживача, дотриман ня позивачем порядку розірва ння господарських договорів , у відповідності до ст. 188 ГК Ук раїни, суд вважає, що позовні в имоги позивача про достроков е розірвання договору № 1740 від 01.11.2009р. є правомірними, обґрунт ованими та такими, що підляга ють до задоволення.

У відповідності до ч. 5 ст. 188 ГК України, якщо судовим рішенн я договір розірвано, він вваж ається розірваним з дня набр ання чинності даним рішенням . У разі розірвання договору з обов' язання сторін припиня ються (ст. 653 ЦК України).

Державне мито та витрати на інформаційно - технічне за безпечення судового процесу покладаються на відповідач а на підставі ст. 49 ГПК України .

З огляду на наведене, керуюч ись ст.ст. 6, 11, 652 ЦК України, ст. 188 Г К України, ст.ст. 43, 49, 82, 84 Господар ського процесуального кодек су України, господарський су д, -

ВИРІШИВ:

1.Позовні вимоги задов ольнити.

2.Достроково розірвати дого вір про постачання теплової енергії в гарячій воді № 1740, укл адений 01.11.2009р. між Суб'єктом під приємницької діяльності - фі зичною особою ОСОБА_1, АД РЕСА_1, та Комунальним підпр иємством теплових мереж "Тер нопільміськтеплокомуненер го", вул. І. Франка, 16, м. Тернопіль .

3.Стягнути з Комунального пі дприємства теплових мереж "Т ернопільміськтеплокомунен ерго", вул. І. Франка, 16, м. Тернопі ль, код 14034534 на користь Суб'єкта підприємницької діяльності - фізичної особи ОСОБА_1, АДРЕСА_1, код НОМЕР_2 - 85 грн . державного мита та 236 грн. вит рат на інформаційно-технічне забезпечення судового проце су.

На рішення господарського суду, яке не набрало законної сили, сторони мають право под ати апеляційну скаргу протяг ом десяти днів з дня прийнятт я (підписання) рішення "14" верес ня 2010 року через місцевий госп одарський суд.

Суддя

СудГосподарський суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення17.08.2010
Оприлюднено06.10.2010
Номер документу11497566
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —15/77-1223

Судовий наказ від 27.09.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Бучинська Г.Б.

Ухвала від 13.08.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Бучинська Г.Б.

Ухвала від 23.07.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Бучинська Г.Б.

Рішення від 17.08.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Бучинська Г.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні