Ухвала
від 13.11.2023 по справі 498/1731/23
ВЕЛИКОМИХАЙЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №498/1731/23

Провадження по справі №2/498/335/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про відкриття провадження у справі

13 листопада 2023 року смт. Велика Михайлівка

Суддя Великомихайлівського районного суду Одеської області Чернецька Н.С., розглянувши матеріали за позовною заявою

ОСОБА_1 зареєстрованої та проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 ,

до

ОСОБА_2 , громадянина Російської Федерації ( паспорт громадянина Російської Федерації виданий ТП № 93 відділу УФМС Росії по Санкт-Петербургу та Ленінградській області у всеволожському районі, 21.12.2010 року ( останнє відоме місце проживання: АДРЕСА_1 ),

Третя особа: Великоплосківська сільська рада Роздільнянського району Одеської області розташована за адресою:вул. Центральна буд. 121 с.Великоплоске Роздільнянського району Одеської області,

про позбавлення батьківських прав,

встановила:

08 листопада 2023 року позивач ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до ОСОБА_2 , третя особа: Великоплосківська сільська рада Роздільнянського району Одеської області про позбавлення батьківських прав.

Відповідно до ч. 1 ст. 27 Цивільного процесуального кодексу України (далі ЦПК України), позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачене законом.

Разом з тим, статтею 497 ЦПК України визначено, що підсудність судам України цивільних справ з іноземним елементом визначається цим Кодексом, законом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Згідно з частиною третьої статті 32 Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах від 22 січня 1993 року, яка ратифікована Верховною Радою України 10 листопада 1994 року згідно Закону України № 240/94-ВР, в редакції Протоколу до неї від 29 березня 1997 року, ратифікованого Верховною Радою України 03 березня 1998 року згідно Закону України № 140/98-ВР, у справах про правовідносини між батьками та дітьми є компетентним суд Договірної Сторони, законодавство якої підлягає вживанню у відповідності з пунктами 1 та 2 цієї статті. Так, частиною першою цієї статті визначено, що права і обов`язки батьків та дітей, в тому числі зобов`язання батьків по утриманню дітей, визначаються законодавством Договірної Сторони, на території якої вони мають постійне спільне місце проживання, а за відсутністю постійного спільного після проживання батьків та дітей їх взаємні права та обов`язки визначаються законодавством Договірної Сторони, громадянином якої є дитина.

Частиною другою статті 3 ЦПК України передбачено, що якщо міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, передбачені інші правила, ніж встановлені цим Кодексом, застосовуються правила міжнародного договору України.

Оскільки спір щодо позбавлення батьківських прав є справою про правовідносини між батьками та дітьми, підсудність якої підлягає визначенню відповідно до статті 32 вищезазначеної Конвенції.

В матеріалах справи наявна копія свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 виданого 28 серпня 2013 року відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби по Великомихайлівському району Великомихайлівського міжрайонного управління юстиції в Одеській області, з якого вбачається, що ОСОБА_3 народилась ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Бендери Республіки Молдова, про що 28 серпня 2013 року було зроблено відповідний актовий запис за № 287. Батьками дитини є: батько " ОСОБА_2 ", мати « ОСОБА_4 ".

В матеріалах справи наявна копія свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 виданого 28 серпня 2013 року відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби по Великомихайлівському району Великомихайлівського міжрайонного управління юстиції в Одеській області, з якого вбачається, що ОСОБА_5 народилась ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Бендери Республіки Молдова, про що 28 серпня 2013 року було зроблено відповідний актовий запис за № 286. Батьками дитини є: батько " ОСОБА_2 ", мати « ОСОБА_4 ".

Також в матеріалах справи наявна копія свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_2 виданого Великомихайлівським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Роздльнянському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції ( м. Одеса), з якого вбачається, що 19 травня 2023 року між ОСОБА_6 та ОСОБА_4 було укладено шлюб, актовий запис № 49. Після реєстрації шлюбу дружині присвоєно прізвище « ОСОБА_7 ».

З довідки виданої ОСОБА_1 Великоплосківською сільською радою Роздільнянського району Одеської області № 582/09-10 від 21.08.2023 року, , з якої зокрема, вбачається, що разом з нею за адресою: АДРЕСА_1 проживають: ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Таким чином, враховуючи постійне місце проживання дитини та матері в Україні та українське громадянство дітей, дана справа підлягає розгляду Великомихайлівським районним судом Одеської області, як судом за місцем проживання дітей та матері.

Позовна заява, яка відповідає вимогам ст.ст. 175, 177 ЦПК України, відсутні підстави для залишення позовної заяви без руху, її повернення чи відмови у відкритті провадження, тому підлягає прийняттю до розгляду.

Справа підлягає розгляду в порядку загального позовного провадження.

Відповідно до ч.1 ст.189 ЦПК України, у справі необхідно розпочати підготовче провадження та призначити підготовче судове засідання.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст.19, 175, 177, 187, 189, 190 ЦПК України, суддя, -

ухвалила:

Прийняти до розгляду позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: Великоплосківська сільська рада Роздільнянського району Одеської області про позбавлення батьківських прав та відкрити провадження у справі.

Розгляд справи проводити в порядку загального позовного провадження.

Призначити підготовчесудовезасіданняна 11:30 годину 07 грудня 2023 року в приміщенні Великомихайлівського районного суду Одеської області (вул. Пушкіна, 2-Б смт. Велика Михайлівка Одеська область).

Відповідача у справі ОСОБА_2 викликати до суду через оголошення на офіційному веб-порталі судової влади України.

Встановити відповідачу п`ятнадцятиденний строк для подання відзиву на позов і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджуються заперечення проти позову. Відзив повинен відповідати вимогам ст. 178 ЦПК України.

Відповідно до ч. 4 ст. 178 ЦПК України, копія відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана (надана) одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду. Згідно ч. 7 ст. 178 ЦПК України, відзив подається іншим учасникам справи в строк, що дає можливість отримати ними відзив не пізніше першого підготовчого засідання у справі.

Згідно ч. 2 ст. 191 ЦПК України, у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причини суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Відповідно до ч. 1 ст. 193 ЦПК України, відповідач має право пред`явити зустрічний позов у строк для подання відзиву.

В підготовче судове засідання викликати учасників справи.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет - https://vmk.od.court.gov.ua/sud1508/gromadyanam/csz/.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до апеляційного суду Одеської області лише щодо недотримання правил підсудності, в іншій частині ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Н.С.Чернецька

Дата ухвалення рішення13.11.2023
Оприлюднено20.11.2023
Номер документу114976307
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —498/1731/23

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Великомихайлівський районний суд Одеської області

Чернецька Н. С.

Рішення від 11.04.2024

Цивільне

Великомихайлівський районний суд Одеської області

Чернецька Н. С.

Ухвала від 07.12.2023

Цивільне

Великомихайлівський районний суд Одеської області

Чернецька Н. С.

Ухвала від 13.11.2023

Цивільне

Великомихайлівський районний суд Одеської області

Чернецька Н. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні