Рішення
від 08.11.2023 по справі 635/3135/23
ХАРКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 635/3135/23

Провадження по справі № 2/635/916/2023

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08 листопада 2023 року сел. Покотилівка Харківського району Харківської області

Харківський районний суд Харківської області у складі:

головуючої судді Березовської І.В.,

секретар судового засідання Смалюк О.А.,

учасники справи:

позивач ОСОБА_1 ,

відповідачі ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження в залі суду в сел. Покотилівка Харківського району Харківської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,-

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , яким просить визначити йому додатковий строк для подання ним заяви про прийняття спадщини після смерті сестри ОСОБА_4 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , терміном на два місяці з дня набрання рішенням законної сили.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його сестра ОСОБА_4 . Також, ІНФОРМАЦІЯ_1 померли її чоловік ОСОБА_5 , дочка ОСОБА_6 та син ОСОБА_7 . Спадкоємцями першої черги після смерті сестри ОСОБА_4 залишились тільки її батьки відповідачі по справі ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , які відмовились від прийняття спадщини на його користь. В свою чергу позивач у встановлений законом строк не звернувся до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини, оскільки не мав можливості отримати свідоцтво про смерть сестри. Його сестра померла разом з чоловіком та дітьми від влучання в будинок російської ракети в м. Ізюм. Підтвердити юридично факт смерті сестри позивачу вдалося тільки після звільнення в середині вересня 2022 року м. Ізюм, в результаті ексгумації її тіла та отримання відповідних медичних довідок. Свідоцтво про смерть сестри позивач отримав лише в березні 2023 року. Таким чином у встановлений законом строк він не міг подати заяву про прийняття спадщини після смерті сестри у зв`язку з відсутністю доказів її смерті.

Ухвалою Харківського районного суду Харківської області від 06 липня 2023 року провадження по справі відкрито в порядку загального позовного провадження, справа призначена до розгляду в підготовчому засіданні.

Ухвалою Харківського районного суду Харківської області від 01 серпня 2023 року клопотання позивача ОСОБА_1 про витребування доказів задоволено. Витребувано з Харківської районної державної нотаріальної контори Харківської області (м. Харків, вул. Є. Котляра, буд. 4) відомості про те, чи звертався хто-небудь із заявами про прийняття спадщини або відмови від прийняття спадщини після смерті ОСОБА_4 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , що проживала на час смерті в АДРЕСА_1 , чи складався від її імені заповіт, чи була відкрита спадкова справа, чи видавалися свідоцтва про право на спадщину

25 вересня 2023 року на виконання ухвали Харківського районного суду Харківської області від 01 серпня 2023 року завідувачем Харківської районної державної нотаріальної контори Харківської області Богуновою Н. надано відомості за спадковою справою.

Ухвалою Харківського районного суду Харківської області від 06 жовтня 2023 року підготовче провадження у справі закрито, призначено справу до судового розгляду.

Позивач ОСОБА_1 та його представник адвокат Міщенко Н.І. в судове засідання не з`явилися, представник позивача надала до суду заяву про розгляд справи за її відсутності та за відсутності позивача.

Відповідачі ОСОБА_2 та ОСОБА_3 в судове засідання не з`явилися, надали до суду заяву про розгляд справи за їх відсутності.

Суд, дослідивши надані сторонами докази у їх сукупності, встановив наступні обставини та відповідні їм правовідносини, що виникли між сторонами.

ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_4 (свідоцтво про смерть серія НОМЕР_1 , видане 04 березня 2023 року Салтівським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Харкові Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції).

Разом з ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 померли її діти ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (свідоцтво про народження серія НОМЕР_2 , видане 29 серпня 2012 року Київським відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Харківського міського управління юстиції, свідоцтво про смерть серія НОМЕР_3 , видане Салтівським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Харкові Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції), ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (свідоцтво про народження серія НОМЕР_4 , видане 07 липня 2018 року Відділом державної реєстрації актів цивільного стану по Слобідському та Основ`янському районах у місті Харкові Головного територіального управління юстиції у Харківській області, свідоцтво про смерть серія НОМЕР_5 , видане 04 березня 2023 року Салтівським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Харкові Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції) та її чоловік ОСОБА_5 (свідоцтво про шлюб серія НОМЕР_6 , видане Московським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Харківського міського управління юстиції; свідоцтво про смерть серія НОМЕР_7 , видане 04 березня 2023 року Салтівським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Харкові Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції).

Зі змісту довідки Циркунівської сільської військової адміністрації Харківського району Харківської області №01-27/132 від 26 квітня 2023 року вбачається, що ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , на день смерті була зареєстрована в житловому будинку АДРЕСА_2 . Разом з нею на день її смерті були зареєстровані ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Після смерті ОСОБА_4 відкрилася спадщина, до складу якої входить житловий будинок з надвірними будівлями, який розташований за адресою: АДРЕСА_3 ; земельна ділянка № НОМЕР_8 розміром 3,9651 га з кадастровим номером 6325185000:01:004:0184, з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Циркунівської сільської ради Харківського району Харківської області, житловий будинок з надвірними будівлями, який розташований за адресою: АДРЕСА_4 .

Спадкоємцями першої черги після смерті ОСОБА_4 є її батьки ОСОБА_2 та ОСОБА_3 .

Позивач є братом померлої ОСОБА_4 ,що підтверджується свідоцтвом про народження серія НОМЕР_9 , виданим 04 червня 1981 року Циркунівською сільською радою Харківського району Харківської області, свідоцтвом про шлюб серія НОМЕР_6 , виданим Московським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Харківського міського управління юстиції; свідоцтвом про народження серія НОМЕР_10 , виданим 13 липня 1978 року народження Циркунівскою сільською радою Харківського району Харківської області, та відповідно спадкоємцем другої черги.

Судом встановлено, що 21 квітня 2023 року позивач звернувся до державного нотаріуса Харківської районної державної нотаріальної контори Харківської області Богунової Н.В. із заявою про прийняття спадщини після смерті сестри ОСОБА_4 .

Постановою державного нотаріуса Харківської районної державної нотаріальної контори Харківської області Богунової Н.В. від 21 квітня 2023 року ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом, після померлої ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , з підстав пропуску позивачем строку для прийняття спадщини, відсутності відомостей щодо прийняття ним спадщини.

Зі змісту інформації Харківської районної державної нотаріальної контори Харківської області № 2040/01.16 від 12 вересня 2023 року вбачається, що після смерті ОСОБА_4 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , заведена спадкова справа №116/2023, в якій зберігається заява гр. ОСОБА_1 про прийняття спадщини, заяви ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про неприйняття спадщини, інші спадкоємці із заявами про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_4 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , до нотаріальної контори не зверталися, свідоцтво про право на спадщину після смерті ОСОБА_4 не видавалось.

Згідно статті 1216ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

За загальними положеннями про спадкування право на спадщину виникає в день відкриття спадщини, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (статті 1220, 1222, 1270 ЦК України).

Відповідно до статті 1217ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Частинами 1,3 статті 1268ЦК України визначено, що спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

За змістом частини 1 статті 1269ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (частина 1статті 1270 ЦК України).

За змістом частини 1 та 3 статті 1272ЦК України якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Право на спадщину виникає з моменту її відкриття, і закон зобов`язує спадкоємця, який постійно не проживав зі спадкодавцем, у шестимісячний строк подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини. У випадку, якщо спадкоємець пропустив шестимісячний строк для подання заяви про прийняття спадщини з поважних причин, закон гарантує йому право на звернення до суду з позовом про визначення додаткового строку на подання такої заяви.

Вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Отже, правила частини третьої статті 1272ЦК України про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; 2) ці обставини визнані судом поважними.

У зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України, Закону України "Про правовий режим воєнного стану", Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 введено воєнний стан з 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб, який в подальшому неодноразово продовжувався.

Відповідно до статті 64 Конституції України, статей 12-1 і 20 Закону України Про правовий режим воєнного стану, статей 7 і 34 Закону України Про нотаріат, Указу Президента України від 24 лютого 2022 р. № 64 Про введення воєнного стану в Україні Кабінет Міністрів України 28 лютого 2022 року Кабінетом Міністрів України була прийнята Постанова № 164 «Про деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану».

Так, п. 3 постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 року №164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» (в редакції від 06 березня 2022 року) передбачено, що перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану.

Відповідно до змін внесених 28 квітня 2022 року до постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 року №164 «Про деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття продовжено зупиненим на час дії воєнного стану.

29 червня 2022 року внесено нові зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 року №164 «Про деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану», згідно з якими з 29 червня 2022 року діють нові зміни щодо строків оформлення спадщини під час воєнного стану. Так, п. 3 постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 року №164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» (в редакції від 29 червня 2022 року) передбачено, що перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, але не більше ніж на 4 (чотири) місяці.

Судом встановлено, що шестимісячний строк подання позивачем заяви про прийняття спадщини після смерті сестри сплинув 03 вересня 2022 року, та відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 року №164 «Про деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» був зупинений, але не більше ніж на 4 (чотири) місяці, тому слід вважати, що строк звернення з заявою про прийняття спадщини сплинув 03 січня 2023 року. Позивач звернувся до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини лише 21 квітня 2023 року. Отже, судом встановлено, що позивачем був пропущений встановлений законом строк для звернення до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини після смерті сестри ОСОБА_4 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

При цьому суд погоджується з доводами позивача про те, що такий строк ним був пропущений з поважних причин. Так, сестра позивача ОСОБА_4 померла у м.Ізюм, що перебувало під окупацією від початку квітня до 10 вересня 2022 року. Лікарське свідоцтво про смерть ОСОБА_4 №10-12/3334/3337-ДМ/22 видане відділом судово-медичної експертизи трупів Комунального закладу охорони здоров`я Харківське обласне бюро судово-медичної експертизи 28 лютого 2023 року. Реєстрація актового запису про смерть ОСОБА_4 органом державної реєстрації актів цивільного стану відбулася тільки 04 березня 2023 року. Свідоцтво про смерть ОСОБА_4 серії НОМЕР_1 видане органом державної реєстрації актів цивільного стану 04 березня 2023 року. Вказані обставини об`єктивно вплинули на можливість позивача звернутися до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини у встановлені законом строки. Наявність зазначених позивачем обставин свідчать про те, що у нього були поважні причини, пов`язані з істотними труднощами на вчинення дій щодо вчасного звернення до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини.

Крім того, суд також враховує ту обставину, що пропущений ОСОБА_1 строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті сестри ОСОБА_4 є незначним.

Суд також враховує те, що відомостей щодо звернення до нотаріуса інших спадкоємців після смерті ОСОБА_4 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , із заявами про прийняття спадщини матеріали справи не містять. Батьки померлої ОСОБА_4 , які є спадкоємцями першої черги та подали заяви нотаріусу про відмову від прийняття спадщини, жодних заперечень з приводу позовних вимог під час судового розгляду не надали.

З урахуванням викладеного, виходячи з аналізу встановлених судом обставин справи та норм права, що регулюють спірні правовідносини, суд дійшов висновку, що ОСОБА_1 наведено причини, які пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для нього щодо подачі заяви про прийняття спадщини, а тому наявні підстави для встановлення йому додаткового строку для прийняття спадщини після смерті сестри ОСОБА_4 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

На підставі викладеного і керуючись ст.ст. 3, 4, 12, 81, 247, 263-265 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про визначення додаткового строку для прийняття спадщини задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини, яка відкрилася після смерті сестри ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , два місяці з дня набрання рішенням законної сили.

Рішення може бути оскаржене протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення або з дня складення повного судового рішення у разі оголошення вступної та резолютивної частини рішення або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через Харківський районний суд Харківської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_11 , зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання (перебування): АДРЕСА_5 .

Відповідач ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_12 , зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання (перебування): АДРЕСА_3 .

Відповідач ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_13 , зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання (перебування): АДРЕСА_3 .

Повний текст рішення складено та підписано 17 листопада 2023 року.

Суддя І.В. Березовська

СудХарківський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення08.11.2023
Оприлюднено20.11.2023
Номер документу114987120
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —635/3135/23

Рішення від 08.11.2023

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Березовська І. В.

Рішення від 08.11.2023

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Березовська І. В.

Ухвала від 06.10.2023

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Березовська І. В.

Ухвала від 01.08.2023

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Березовська І. В.

Ухвала від 06.07.2023

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Березовська І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні