Ухвала
від 16.11.2023 по справі 133/2867/23
КОЗЯТИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер 133/2867/23

Номер провадження 2/133/1105/23

У Х В А Л А

про відкладення підготовчого провадження

16.11.23 м. Козятин

Козятинський міськрайонний суд Вінницької області

В складі:

Головуючого судді Щерби Н.Л.

за участю секретаря Драмарецького Є.В.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Селянського (фермерського) господарства "Шар", третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача: ОСОБА_2 , про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою та скасування рішення державного реєстратора про державну реєстрацію права оренди земельної ділянки,-

ВСТАНОВИВ:

18 вересня 2023 року представник позивача ОСОБА_1 - адвокат Виростко А.В. звернувся досуду ізпозовною заявоюдо Селянського (фермерського) господарства "Шар", третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача ОСОБА_2 , про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою та скасування рішення державного реєстратора про державну реєстрацію права оренди земельної ділянки, у якій просить суд скасувати рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер 47804547 від 16 липня 2019 року (номер запису про інше речове право: 32416180), прийняте державним реєстратором Козятинської районної державної адміністрації Вінницької області Уперчук Анастасією Володимирівною, про реєстрацію права оренди земельної ділянки на земельну ділянку з кадастровим номером земельної ділянки 0521481000:03:001:0020, площею: 2,5229 га, що розташована: Вінницька область, Хмільницький район, Вовчинецька сільська рада, а також усунути перешкоди у користуванні та розпорядженні належної ОСОБА_1 3/4 частки земельної ділянки за кадастровим номером 0521481000:03:001:0020, площею 2, 5229 га, що розташована за адресою: Вінницька область, Хмільницький район, Вовчинецька сільська рада та зобов`язати Селянське (фермерське) господарство "Шар" повернути ОСОБА_1 3/4 частки земельну ділянку за кадастровим номером 0521481000:03:001:0020, площею 2,5229 га, що розташована за адресою: Вінницька область, Хмільницький район, Вовчинецька сільська рада.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 18 вересня 2023 року вказану справу було передано для розгляду судді Щербі Н.Л.

Ухвалою суду від 22 вересня 2023 року в даній справі було відкрито провадження, розгляд справи вирішено здійснювати в порядку загального позовного провадження, призначено підготовче засідання.

Позивач ОСОБА_1 та її представник - адвокат Виростко А.В.в підготовче засідання не з`явилися, проте від представника позивача на адресу суду надійшла заява про розгляд справи без їхньої участі, просив задовольнити клопотання про витребування доказів, що міститься у прохальній частині позовної заяви.

Представник відповідача Селянського (фермерського) господарства "Шар" - адвокат СєчкоВ.Л. в підготовче засідання не з`явився, надав на адресу суду заяву, відповідно до якої просить розглядати справу без участі представника відповідача, провести підготовче судове засідання та призначити справу до розгляду, позовні вимоги не визнає.

Третя особа ОСОБА_2 в підготовче засідання не з`явилася, надіслала на адресу суду заяву, в якій просить суд розгляд справи проводити без її участі, позовні вимоги визнає та просить задовольнити.

Враховуючи, що сторони не прибули в підготовче засідання, суд, вважає за можливе, здійснювати судовий розгляд без здійснення фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу, відповідно до вимог ч.2 ст.247 ЦПК України.

Суд, дослідивши матеріали цивільної справи та клопотання заявлене представником позивача у прохальній частині позовної заяви про витребування у Селянського (фермерського) господарства "Шар" оригіналу договору оренди землі від 01 червня 2010 року, додаткової угоди №114 від 25 червня 2019 року до договору оренди землі від 01 червня 2010 року, акту прийому-передачі земельної ділянки до договору оренди землі від 01 червня 2010 року, виходячи з предмету спору, змісту позовної заяви, долучених до неї матеріалів, враховуючи докази, які підлягають дослідженню, приходить до наступних висновків.

Відповідно до ч. 1 ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно положень ч. 3 ст. 13 ЦПК України учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд. Таке право мають також особи, в інтересах яких заявлено вимоги, за винятком тих осіб, які не мають процесуальної дієздатності.

Пунктом 4 ч. 2 ст. 43 ЦПК України передбачено, що учасники справи зобов`язані подавати усі наявні у них докази в порядку та строки, встановлені законом або судом, не приховувати докази.

Відповідно ст. 80 ЦПК України, достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування. Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

В частині 1 ст. 81 ЦПК України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно ч. 5 ст. 81 ЦПК України, докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

В частині 1 ст. 83 ЦПК Укрїни зазначено, що сторони та інші учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду.

Частиною 6 ст. 95 ЦПК України передбачено, що у випадку подання копії письмового доказу, суд за клопотанням учасника справи або з власної ініціативи може витребувати у відповідної особи оригінал письмового доказу.

Згідно положень ч. 2 ст. 13 ЦПК України, збирання доказів у цивільних справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Суд має право збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи лише у випадках, коли це необхідно для захисту малолітніх чи неповнолітніх осіб або осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена, а також в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 1 ст. 87 ЦПК України, суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів, а також інших випадків, передбачених цим Кодексом.

Враховуючи вищевикладене, беручи до уваги встановлені судом обставини а також, те, що у сторін по справі відсутня можливість самостійно надати суду доказ, з метою, справедливого, неупередженого та своєчасного розгляду і вирішення справи з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, ухвалення законного та обгрунтованого рішення, суд вважає за необхідне витребувати у Селянського (фермерського) господарства "Шар" оригінал договору оренди землі від 01 червня 2010 року, додаткову угоду №114 від 25 червня 2019 року до договору оренди землі від 01 червня 2010 року, акт прийому-передачі земельної ділянки до договору оренди землі від 01 червня 2010 року.

Також суд приходить до висновку, що у зв`язку з необхідністю витребування нових доказів, питання, визначені частиною другою статті 197 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні, а тому відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 198 ЦПК України, підготовче засідання по даній справі слід відкласти з метою належної підготовки справи для розгляду по суті.

Керуючись ст. ст. 13, 43, 48, 49, 51, 80, 81, 83, 84, 178, 197, 198 ч. 2 ст. 247, 259-261 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Клопотання представника позивача ОСОБА_1 -адвоката ВиросткаА.В.про витребування доказів задовольнити.

Витребувати у Селянського (фермерського) господарства "Шар" оригінал договору оренди землі від 01 червня 2010 року, додаткову угоду №114 від 25 червня 2019 року до договору оренди землі від 01 червня 2010 року, акт прийому-передачі земельної ділянки до договору оренди землі від 01 червня 2010 року.

Підготовче засідання в цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Селянського (фермерського) господарства "Шар", третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача: ОСОБА_2 , про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою та скасування рішення державного реєстратора про державну реєстрацію права оренди земельної ділянки відкласти до 11 години 00 хвилин 13 грудня 2023 року.

Витребувані документи надати до Козятинського міськрайонного суду Вінницької області до початку наступного підготовчого судового засідання - 13 грудня 2023 року.

Копію ухвали суду направити відповідачу Селянському (фермерському) господарству "Шар", для виконання.

Роз`яснити, що особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин, протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

У разі неподання письмових, речових чи електронних доказів, що витребувані судом, без поважних причин або без повідомлення причин їх неподання суд може постановити ухвалу про тимчасове вилучення цих доказів державним виконавцем для дослідження судом.

Про дату, час та місце наступного підготовчого засідання повідомити учасників справи.

Роз`яснити, що отримати інформацію щодо справи, що розглядається можна на веб-сторінці Козятинського міськрайонного суду Вінницької області на веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за посиланням: https://court.gov.ua/fair/sud0219.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя:

СудКозятинський міськрайонний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення16.11.2023
Оприлюднено20.11.2023
Номер документу114987427
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: щодо усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою

Судовий реєстр по справі —133/2867/23

Рішення від 07.03.2024

Цивільне

Козятинський міськрайонний суд Вінницької області

Щерба Н. Л.

Ухвала від 13.12.2023

Цивільне

Козятинський міськрайонний суд Вінницької області

Щерба Н. Л.

Ухвала від 16.11.2023

Цивільне

Козятинський міськрайонний суд Вінницької області

Щерба Н. Л.

Ухвала від 22.09.2023

Цивільне

Козятинський міськрайонний суд Вінницької області

Щерба Н. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні