Постанова
від 04.10.2010 по справі 2а-2617/10/0470
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

   

  04.10.10                                                                                                                                                                                                                                                                   < копія > 

                                   

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

                              

21 червня 2010 р.  

Справа № 2а-2617/10/0470

          Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді

Рищенко А. Ю. < Текст > 

при секретарі

Орлові О. В.

за участю:

< найм. Пр. > 

< ПІБ Пр. > 

розглянувши у відкритому судовому засіданні у місті Дніпропетровську адміністративну справу за адміністративним позовом Прокурора Саксаганського району м. Кривого Рогу в інтересах держави в особі Центральної міжрайонної державної податкової інспекції у м. Кривому Розі до Приватного підприємства "Будтранзіт Компані" про стягнення податкового боргу, -

ВСТАНОВИВ:

22 лютого 2010 року Прокурор Саксаганського району м. Кривого Рогу в інтересах держави в особі Центральної міжрайонної державної податкової інспекції у м. Кривому Розі звернувся до  Дніпропетровського окружного адміністративного суду з позовом до приватного підприємства «Будтранзіт Компані» про стягнення податкового боргу.     

В обґрунтування позову позивач зазначив, що за відповідачем обліковується податковий борг по податку на додану вартість на загальну суму 2087 грн. 89 коп., який утворився в результаті несвоєчасної сплати узгодженої суми податкового зобов'язання та неподанні до податкового органу податкових декларацій, що зафіксовано в Актах перевірок. На підставі актів перевірок винесено податкові повідомлення-рішення. Сума боргу не сплачується відповідачем добровільно, а тому підлягає примусовому стягненню.

Прокурор позов підтримав в повному обсязі.

Позивач у судове засідання не з’явився, але надав клопотання про розгляд справи без його участі.

Відповідач до суду не з'явився. Судом було направлено на адресу відповідача копію ухвали про відкриття провадження у справі, судову повістку, а також копію позовної заяви та доданих до неї документів, проте  конверт повернувся до суду з відміткою поштового відділення, яка свідчить, що відповідач не знаходиться за вказаною адресою.  Згідно з витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, яка надана позивачем в якості доказу по справі, юридична адреса відповідача не змінена. З урахуванням викладеного суд доходить висновку про належне повідомлення відповідача про дату судового розгляду справи.

Дослідивши чинне законодавство, матеріали справи та доводи прокурора суд доходить висновку, що позов підлягає задоволенню в повному обсязі.

Судом встановлено, матеріалами справи підтверджено, що приватне підприємство «Будтранзіт Компані» є платником податків, зборів (обов'язкових платежів) і перебуває на податковому обліку в Центральній міжрайонній державній податковій інспекції у м. Кривому Розі.

Станом на дату розгляду справи відповідач по справі має борг у розмірі 2087 грн. 89 коп., який виник внаслідок порушення вимог Законів України «Про систему оподаткування».

Згідно зі ст. 9 Закону України «Про систему оподаткування» платники податків і зборів (обов'язкових платежів) зобов'язані сплачувати належні суми податків і зборів (обов'язкових платежів) у встановлені законами терміни, у зв'язку з чим повинні подавати до державних податкових органів та інших державних органів відповідно до законів декларації, бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, пов'язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (обов'язкових платежів).

Відповідно до ст.14 Закону України «Про систему оподаткування» до переліку загальнодержавних податків і зборів віднесено податок на додану вартість.

У зв'язку з несплатою самостійно нарахованих податкових зобов'язань, визначених на підставі наданої до Центральної МДПІ у м. Кривому Розі податкової декларації, у Відповідача виникла заборгованість  зі сплати податку на додану вартість за травень 2009 року у розмірі 1720 грн.

Згідно з підп. 5.3.1 п. 5.3 ст. 5 Закону України «Про погашення зобов’язань платників податків перед бюджетом та державними цільовими фондами» платник податків зобов’язаний самостійно сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену у поданій ним податковій декларації,  протягом десяти календарних днів, наступних за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого підп. 4.1.4 п. 4.1 ст. 4 цього Закону для подання податкової декларації.

В силу статті 5 Закону України «Про погашення зобов’язань платників податків перед бюджетом та державними цільовими фондами» податкове зобов’язання, самостійно визначене платником податків у поданій податковій декларації, вважається узгодженим з дня подання такої податкової декларації та платник податків зобов’язаний самостійно сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену у поданій ним податковій декларації.

Крім цього 28.09.2009 року та 02.12.2009 року співробітниками Центральної МДПІ у м. Кривому Розі проведено невиїзні документальні перевірки ПП «Будтранзіт Компані», за результатами якої встановлено порушення  підп. 4.1.4 пункту 4.1. ст. 4 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами», яким встановлено, що податкові декларації подаються за базовий період (податковий) період, що дорівнює календарному місяцю (у тому числі при сплаті місячних авансових внесків), протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця та п. 9.8 ст. 9 Закону України «Про податок на додану вартість», а саме: відповідач не подав до Центральної МДПІ  податкові декларації з податку на додану вартість з листопада 2008 року по грудень 2008 року, з січня по вересень 2009 року та не повернув свідоцтво платника ПДВ.

Згідно з підп. «г» п. 9.8 ст. 9 Закону України «Про податок на додану вартість» реєстрація діє до дати її анулювання, яка відбувається, якщо особа, зареєстрована як платник податку, не надає податковому органу декларації з цього податку протягом дванадцяти послідовних місяців або подає таку декларацію (податковий розрахунок), яка (який) свідчить про відсутність оподатковуваних поставок такого періоду.

Анулювання реєстрації на підставах, визначених у підпункті «г» цього пінку, здійснюється за ініціативою відповідного податкового органу або такої особи.

Платник податку зобов’язаний повернути податковому органу реєстраційне свідоцтво: якщо анулювання реєстрації здійснюється за ініціативою платника податку – разом із наданням заяви про таке анулювання; якщо анулювання реєстрації здійснюється за ініціативою податкового органу – протягом двадцяти календарних днів від дня прийняття рішення про анулювання. У цьому випадку затримка у повернення такого свідоцтва прирівнюється до затримки у наданні податкової звітності з цього податку Відповідач не повернув реєстраційне свідоцтво платника ПДВ.

Вказані порушення були зафіксовані посадовими особами Центральної МДПІ у м. Кривому Розі в Актах № 2806/351/1640/35230996 від 28.09.2009 року та № 4318/516/1640/35230996 від 02.12.2009 року.

Відповідно до підп.17.1.1 п.17.1 ст.17 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» платник податків, що не подає податкову декларацію у строки, визначені законодавством, сплачує штраф у розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за кожне таке неподання або її затримку.

Так на підставі вищезазначених актів перевірок Центральною МДПІ у м. Кривому Розі були винесені податкові повідомлення-рішення про сплату штрафних санкцій № 0002421502/0 від 08.10.2009 року  на суму 1700 грн. та № 0003981502/0 від 03.12.2009 року на суму 340 грн. В результаті часткової сплати або зменшення податного зобов’язання на суму 1672 грн. 11 коп., залишок несплаченої суми податкового боргу по податку на додану вартість становить 2087 грн. 89 коп.

Зазначені рішення були направлені на адресу відповідача, проте  конверт повернувся на адресу ДПІ з відміткою поштового відділення у зв’язку із закінченням терміну зберігання. Відповідно до підп. 6.2.4 п. 6.2 ст. 6  Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» у разі, коли податковий орган або пошта не може вручити платнику податків податкові вимоги у зв’язку з незнаходженням посадових осіб, їх відмовою прийняти податкову вимогу, незнаходженням фактичного місця розташування (місцезнаходження) платника податків, податковий орган розміщує податкові вимоги на дошці оголошень. При цьому день розміщення такої податкової вимоги вважається днем вручення.

Вищезазначені рішення відповідачем не були оскаржені в адміністративному чи судовому порядку, у зв’язку з чим суд доходить висновку, що дана сума є узгодженим зобов’язанням платника податків. Проте на момент вирішення спору в суді даний борг не погашений відповідачем добровільно.

За нормами пп.5.4.1 п.5.4 ст.5 Закону України «Про порядок погашення зобов‘язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» узгоджена сума податкового зобов‘язання, не сплачена платником податків у строки, визначені цією статтею, визнається сумою податкового боргу платника податків.

Відповідно до ст. 67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Згідно з вимогами ст.6 Закону України «Про порядок погашення зобов‘язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» Центральною МДПІ у м. Кривому Розі на адресу відповідача були направлені перша і друга податкові вимоги, але податковий борг відповідачем сплачений не був.

Відповідно до підп.3.1.1 п.3.1 ст. З вищевказаного Закону активи платника податків можуть бути примусово стягнені в рахунок погашення його податкового боргу виключно за рішенням суду.

Приймаючи до уваги викладене та враховуючи, що на час розгляду справи сума заборгованості Відповідачем не сплачена в добровільному порядку, відповідних доказів сплати заборгованості відповідачем під час судового розгляду справи не надано, суд дійшов висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими, а позов таким, що підлягає задоволенню.

 Керуючись  ст.ст. 122, 162  Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Прокурора Саксаганського району м. Кривого Рогу в інтересах держави в особі Центральної міжрайонної державної податкової інспекції у м. Кривому Розі до приватного підприємства «Будтранзіт Компані» про стягнення податкового боргу задовольнити повністю.

Стягнути з приватного підприємства «Будтранзіт Компані» (код ЄДРПОУ 35230996) до бюджету суму податкового боргу у розмірі 2087 (дві тисячі вісімдесят сім) грн. 89 коп. (код платежу 3014010100, р/р 31110029700024, одержувач УДКУ у Дніпропетровській області, код 24230992, МФО 805012).  

Постанова набирає законної сили після закінчення строків подання заяви про апеляційне оскарження та апеляційної скарги, якщо вони були подані у встановлені строки. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі в десятиденний строк з дня проголошення постанови заяви про апеляційне оскарження і подання після цього протягом двадцяти днів апеляційної скарги, з подачею її копій відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі.

< Повний текст постанови складений > < Текст > 

Суддя                      < (підпис) > 

< Список >

< Список >

< Список >

А. Ю. Рищенко

Врони О. В.

< ПІБ Судді >

< ПІБ Судді >

                                                                         

Дата ухвалення рішення04.10.2010
Оприлюднено06.10.2010
Номер документу11498960
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-2617/10/0470

Ухвала від 24.02.2010

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Рищенко Андрій Юрійович

Постанова від 04.10.2010

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Рищенко Андрій Юрійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні