Ухвала
від 17.11.2023 по справі 522/12368/19
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

17.11.2023

Справа № 522/12368/19

Провадження № 1-кп/522/1483/23

УХВАЛА

17 листопада 2023 року Приморський районний суд м. Одеси у складі:

головуючого судді ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

за участю прокурора ОСОБА_3

захисників ОСОБА_4 , ОСОБА_5

розглянувши у відкритому судовому засіданні кримінальне провадження відносно ОСОБА_6 , обвинуваченого у скоєні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 368 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

В провадженіПриморського районногосуду м.Одеси знаходитьсякримінальне провадження відносно ОСОБА_6 , обвинуваченого у скоєні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 368 КК України.

Під час судового розгляду вказаного кримінального провадження захисники обвинуваченого - адвокати ОСОБА_4 та ОСОБА_5 заявили клопотання про надання стороні захисту в особі адвоката ОСОБА_5 та адвоката ОСОБА_4 тимчасового доступу до речей та документів, що містять охоронювану законом таємницю, а саме до матеріалів досудового розслідування у кримінальному проваджені №12019160390000069 від 23.01.2019 і речових доказів, що знаходяться у володінні Роздільнянського районного відділу поліції Головного управління національної поліції в Одеській області, код ЄДРПОУ 41411592, розташованого за адресою: Україна, 67400, Одеська область, роздільнянський район, місто Роздільна, вулиця Ярослава Мудрого, будинок 5, з можливістю зняття копії на паперовому та електронному носії за допомогою технічних засобів.

Обвинувачений ОСОБА_6 в судовому засіданні підтримав клопотання захисників.

Прокурор заперечував проти задоволення клопотання.

Заслухавши думку учасників кримінального провадження, дослідивши наявні в розпорядженні суду матеріали, суд дійшов висновку, що клопотання підлягає задоволенню з огляду на наступне.

Згідно ст. 22 КПК України кримінальне провадження здійснюється на основі змагальності, що передбачає самостійне обстоювання стороною обвинувачення і стороною захисту їхніх правових позицій, прав, свобод і законних інтересів засобами, передбаченими цим Кодексом; сторони кримінального провадження мають рівні права на збирання та подання до суду речей, документів, інших доказів, клопотань, скарг, а також на реалізацію інших процесуальних прав, передбачених цим Кодексом; суд, зберігаючи об`єктивність та неупередженість, створює необхідні умови для реалізації сторонами їхніх процесуальних прав та виконання процесуальних обов`язків.

У відповідності до ч.1 ст. 26 КПК України сторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та у спосіб, передбачених цим Кодексом.

За п.2 ч.4 ст.42 КПК України сторона захисту, якою, в тому числі, є обвинувачений, також має право збирати і подавати суду докази.

Захисник зобов`язаний використовувати засоби захисту, передбачені цим Кодексом та іншими законами України, з метою забезпечення дотримання прав, свобод і законних інтересів обвинуваченого та з`ясування обставин, які спростовують обвинувачення, пом`якшують чи виключають кримінальну відповідальність обвинуваченого (ч.1 ст.47 КПК України).

Ст. 93 КПК України передбачено, що збирання доказів здійснюється сторонами кримінального провадження у порядку, передбаченому цим Кодексом; сторона захисту здійснює збирання доказів шляхом витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, службових та фізичних осіб речей, копій документів, відомостей, а також шляхом здійснення інших дій, які здатні забезпечити подання суду належних і допустимих доказів.

Відповідно до ст. 333 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються під час судового провадження згідно з положеннями розділу II цього Кодексу з урахуванням особливостей, встановлених цим розділом.

Під час розгляду клопотання про надання тимчасового доступу до речей і документів суд також враховує причини, через які доступ не був здійснений під час досудового розслідування.

Згідно положень ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії; тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних системах або їх частинах, мобільних терміналах зв`язку; тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Стороною кримінального провадження з боку захисту відповідно до п. 19 ч.1 ст. 3 КПК України є підозрюваний, обвинувачений (підсудний), засуджений, виправданий, їхні захисники.

Як зазначено в ч.1 ст. 160 КПК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися, зокрема, до суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у ст. 161 цього Кодексу.

Клопотання про надання тимчасового доступу до документів подане повноважною особою, у визначений законом спосіб, тобто є прийнятним для розгляду судом на стадії судового розгляду.

Відповідно до ч.5 ст. 163 КПК України, суд постановляє ухвалу про надання доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

За таких обставин, виходячи із закріпленого в ч. 1 ст. 20 КПК України права обвинуваченого збирати і подавати докази, з обов`язку суду, відповідно до ч.6 ст.22 КПК України, зберігаючи об`єктивність та неупередженість, створювати необхідні умови для реалізації сторонами їхніх процесуальних прав та виконання процесуальних обов`язків, суд дійшов висновку про доцільність задоволення вказаного клопотання.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 132, 159, 163-164, 333, 350 КПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Клопотання захисників обвинуваченого - адвокатів ОСОБА_4 та ОСОБА_5 про надання тимчасового доступу до речей та документів - задовольнити.

Надати стороні захисту в особі адвоката ОСОБА_5 та адвоката ОСОБА_4 тимчасового доступу до речей та документів, що містять охоронювану законом таємницю, а саме до матеріалів досудового розслідування у кримінальному проваджені №12019160390000069 від 23.01.2019 і речових доказів, що знаходяться у володінні Роздільнянського районного відділу поліції Головного управління національної поліції в Одеській області, код ЄДРПОУ 41411592, розташованого за адресою: Україна, 67400, Одеська область, роздільнянський район, місто Роздільна, вулиця Ярослава Мудрого, будинок 5, з можливістю зняття копії на паперовому та електронному носії за допомогою технічних засобів.

Строк дії ухвали один місяць з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення17.11.2023
Оприлюднено20.11.2023
Номер документу114991595
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —522/12368/19

Ухвала від 17.11.2023

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Кічмаренко С. М.

Ухвала від 17.11.2023

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Кічмаренко С. М.

Ухвала від 17.11.2023

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Кічмаренко С. М.

Ухвала від 16.10.2023

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Кічмаренко С. М.

Ухвала від 16.10.2023

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Кічмаренко С. М.

Ухвала від 16.10.2023

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Кічмаренко С. М.

Ухвала від 23.07.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Кічмаренко С. М.

Ухвала від 18.07.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Кічмаренко С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні