Постанова
від 17.11.2023 по справі 910/9385/23
ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116 (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"17" листопада 2023 р. Справа№ 910/9385/23

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Шапрана В.В.

суддів: Буравльова С.І.

Андрієнка В.В.

без повідомлення учасників справи

розглянувши матеріали апеляційної скарги Акціонерного товариства "Українська залізниця" в особі філії "Центр з ремонту та експлуатації колійних машин" АТ "Укрзалізниця" на рішення Господарського суду міста Києва від 04.09.2023

у справі №910/9385/23 (суддя - Зеленіна Н.І.)

за позовом Акціонерного товариства "Оператор газорозподільної системи "Полтавагаз"

до Акціонерного товариства "Українська залізниця"

про стягнення заборгованості.

ВСТАНОВИВ:

Акціонерне товариство "Оператор газорозподільної системи "Полтавагаз" звернулося з позовом до Акціонерного товариства "Українська залізниця" про стягнення заборгованості за договором розподілу природного газу №2100Р від 30.12.2016, яка складається з 132944,61 грн суми основного боргу, 31323,94 грн пені, 1879,44 грн 3% річних та 4256,91 грн інфляційних втрат.

Позовні вимоги обґрунтовано неналежним виконанням відповідачем зобов`язань за типовим договором розподілу природного газу №2100 Р від 30.12.2016 в частині здійснення повної та своєчасної оплати за отримані з жовтня по грудень 2022 року послуги з розподілу природного газу.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 19.06.2023 відкрито провадження у справі №910/9385/23 та ухвалено здійснювати її розгляд за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

Рішенням Господарського суду міста Києва від 04.09.2023 у справі №910/9385/23 позов Акціонерного товариства "Оператор газорозподільної системи "Полтавагаз" задоволено повністю.

Не погоджуючись із вказаним рішенням, Акціонерне товариство "Українська залізниця" в особі філії "Центр з ремонту та експлуатації колійних машин" АТ "Укрзалізниця" звернулося до Північного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, згідно якої просить скасувати оскаржуване рішення та ухвалити нове, яким в задоволенні позовних вимог відмовити.

Апеляційна скарга відповідача мотивована тим, що місцевим господарським судом під час ухвалення оскаржуваного рішення неповно з`ясовано обставини справи та неправильно застосовано норми матеріального права.

Доводи апеляційної скарги зводяться до наступного:

- судом першої інстанції не надано оцінку тому факту, що Виробничим структурним підрозділом "Полтавський центр механізації колійних робіт" філії "Центр з ремонту та експлуатації колійних машин" АТ "Укрзалізниця" була подана заява про зменшення величини замовної річної потужності та перерахування місячної вартості послуг на 2023 рік та на вересень, жовтень, листопад та грудень 2022 року;

- судом не було враховано форс-мажорні обставини, які вплинули на можливість відповідача здійснювати оплату, що виключає можливість застосування штрафних санкцій.

Відповідно до витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями Північного апеляційного господарського суду від 25.09.2023 апеляційну скаргу у справі №910/9385/23 передано на розгляд колегії суддів у складі: Шапран В.В. (головуючий суддя (суддя-доповідач)), Буравльов С.І., Андрієнко В.В.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 28.09.2023 відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою Акціонерного товариства "Українська залізниця" в особі філії "Центр з ремонту та експлуатації колійних машин" АТ "Укрзалізниця" на рішення Господарського суду міста Києва від 04.09.2023 у справі №910/9385/23, вирішено здійснювати її розгляд за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (без проведення судового засідання), а також встановлено позивачу строк на подання відзиву на апеляційну скаргу.

10.10.2023 до суду від Акціонерного товариства "Оператор газорозподільної системи "Полтавагаз" надійшов відзив на апеляційну скаргу, згідно якого позивач заперечує проти доводів скарги відповідача, просить залишити її без задоволення, а оскаржуване рішення суду - без змін.

Зокрема, позивач зауважує, що відповідач не подавав Акціонерному товариству "Оператор газорозподільної системи "Полтавагаз" до 20 жовтня 2021 року, що передував розрахунковому, уточнену заявку на величину річної замовленої потужності сумарно по всіх його об`єктах з розбивкою по кожному об`єкту в газорозподільній зоні відповідного Оператора ГРМ на розрахунковий календарний рік (на 2022 рік), тому дана норма Кодексу ГРМ не може бути застосована у взаємовідносинах між сторонами. Водночас договірні відносини між сторонами не розірвані, тому нарахування за договором проводяться у відповідності до вимог законодавства.

Також позивач заперечує проти доводів відповідача щодо настання форс-мажорних обставин, оскільки відповідач у встановлені договором строки не повідомив позивача про їх настання та не надав документів, що засвідчують настання вказаних обставин.

За змістом ч. 3 ст. 270 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) розгляд справ у суді апеляційної інстанції здійснюється у судовому засіданні з повідомленням учасників справи, крім випадків, передбачених частиною десятою цієї статті та частиною другою статті 271 цього Кодексу.

Частиною 10 статті 270 ГПК України унормовано, що апеляційні скарги на рішення господарського суду у справах з ціною позову менше ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, крім тих, які не підлягають розгляду в порядку спрощеного позовного провадження, розглядаються судом апеляційної інстанції без повідомлення учасників справи.

Відповідно до ч. 5 ст. 12 ГПК України для цілей цього Кодексу малозначними справами є справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Оскільки сторони письмово висловили свою правову позицію з даного спору, клопотань про розгляд апеляційної скарги з повідомленням (викликом) учасників справи не заявлялось, а необхідності призначення справи до розгляду у відкритому засіданні судом не встановлено, ця постанова Північного апеляційного господарського суду прийнята за результатами дослідження наявних в матеріалах справи документів в порядку письмового провадження без повідомлення учасників справи.

Відповідно до ст. 269, ч. 1 ст. 270 ГПК України суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними у ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги. У суді апеляційної інстанції справи переглядаються за правилами розгляду справ у порядку спрощеного позовного провадження з урахуванням особливостей, передбачених при перегляді справ в порядку апеляційного провадження.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши представлені докази в їх сукупності, перевіривши правильність застосування місцевим господарським судом норм матеріального та процесуального права, з огляду на викладені скаржником доводи та вимоги апеляційної скарги, Північний апеляційний господарський суд дійшов висновку, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Як слідує з матеріалів справи та вірно встановлено місцевим господарським судом, Акціонерне товариство «Оператор газорозподільної системи «Полтавагаз» є оператором газорозподільної системи (оператор ГРМ), здійснює діяльність з розподілу природного газу на підставі Кодексу газорозподільних систем (далі - Кодекс ГРМ), отриманої ліцензії та чинного законодавства України.

Згідно з п. п. 1, 2 гл. 1 р. VI Кодексу ГРМ, суб`єкти ринку природного газу (у тому числі споживачі), які в установленому законодавством порядку підключені до газорозподільних систем, мають право на отримання/передачу природного газу зазначеними газорозподільними системами за умови дотримання ними вимог цього Кодексу та укладення договору розподілу природного газу. Доступ споживачів до ГРМ для споживання природного газу надається за умови та на підставі укладеного між споживачем та оператором ГРМ (до ГРМ якого підключений об`єкт споживача) договору розподілу природного газу, що укладається за формою типового договору розподілу природного газу, затвердженого постановою НКРЕКП від 30 вересня 2015 року №2498 (договір розподілу природного газу), в порядку, визначеному цим розділом.

Пунктами 3, 4, 5 гл. 3 р. VІ Кодексу ГРМ передбачено, що договір розподілу природного газу є публічним та укладається з урахуванням ст. ст. 633, 634, 641 642 ЦК України за формою Типового договору розподілу природного газу.

Договір розподілу природного газу між оператором ГРМ та споживачем укладається шляхом підписання заяви-приєднання споживача до умов договору розподілу природного газу, що відповідає типовому договору розподілу природного газу, розміщеному на офіційному веб-сайті Регулятора та оператора ГРМ та/або в друкованих виданнях, що публікуються на території його ліцензованої діяльності з розподілу газу, і не потребує двостороннього підписання сторонами письмової форми договору.

Відповідно до п. 1.3 типового договору розподілу природного газу фактом приєднання споживача до умов цього договору (акцептування договору) є вчинення споживачем будь-яких дій, які засвідчують його бажання укласти договір, зокрема, надання підписаної споживачем заяви-приєднання за формою, наведеною у додатку 2 (для споживачів, що не є побутовими) до цього договору та/або сплата рахунка оператора ГРМ, та/або документально підтверджене споживання природного газу.

01.02.2016 між Публічним акціонерним товариством по газопостачанню та газифікації "Полтавагаз" (оператор ГРМ) та Публічним акціонерним товариством "Українська залізниця" (споживач) було укладено договір №2100Р розподілу природного газу, шляхом підписання споживачем заяви-приєднання до умов договору розподілу природного газу (для споживача, що не є побутовим).

У вказаній заяві зазначено, що споживач ознайомився з умовами Типового договору розподілу природного газу, затвердженого постановою НКРЕКП від 30.09.2015 №2498 на офіційному сайті НКРЕКП, сайті оператора ГРМ в мережі Інтернет та в друкованому виданні, що публікується в межах території ліцензованої діяльності, приєднавшись до умов договору.

Згідно з персоніфікованими даними заяви-приєднання №2100Р від 01.02.2016 до умов договору розподілу природного газу (для споживача, що не є побутовим), споживачеві за Типовим договором - Виробничому структурному підрозділу Полтавський центр механізації колійних робіт" філії "Центр з ремонту та експлуатації колійних машин" АТ "Укрзалізниця", як суб`єкту ринку природного газу, присвоєно персональний ЕІС-код №56XO000143FCM00E. Адреса об`єкта постачання (розподілу) природного газу: 38761, Полтавська обл., Полтавський р-н, с. Копили, вул. Горького, буд 70 Д.

Іншими умовами договору визначено наступне:

- Оператор ГРМ зобов`язується надати споживачу послугу з розподілу природного газу, а споживач зобов`язується прийняти зазначену послугу та сплатити її вартість у розмірі, строки та порядку, визначені цим договором (п. 2.1);

- обов`язковою умовою надання споживачу послуги з розподілу природного газу є наявність у споживача об`єкта, підключеного в установленому порядку до газорозподільної системи Оператора ГРМ (п. 2.2);

- споживач має право здійснювати відбір/споживання природного газу з розподільної системи за умови включення його до Реєстру споживачів будь - якого постачальника у періоді фактичного відбору/споживання природного газу, що в установленому Кодексом газотранспортної системи порядку підтверджується оператором газотранспортної системи до початку такого періоду (п. 3.1);

- оплата вартості послуги Оператора ГРМ з розподілу природного газу здійснюється споживачем за тарифом, встановленим Регулятором для Оператора ГРМ, що сплачується як плата за річну замовлену потужність, з урахуванням вимог Кодексу газорозподільних систем (п. 6.1);

- величина річної замовленої потужності об`єкта (об`єктів) споживача на розрахунковий календарний рік визначається відповідно до Кодексу ГРМ (п. 6.3).

- розрахунковим періодом за цим договором є календарний місяць (п. 6.4);

- оплата вартості послуги з розподілу природного газу за цим договором здійснюється споживачем, який не є побутовим, на умовах попередньої оплати до початку розрахункового періоду на підставі рахунка Оператора ГРМ. Якщо згідно із законодавством споживач має сплачувати Оператору ГРМ за послуги з розподілу природного газу зі свого поточного рахунку із спеціальним режимом використання, оплата послуг розподілу природного газу здійснюється з поточного рахунку із спеціальним режимом використання споживача на поточний рахунок Оператора ГРМ кожного банківського дня згідно з алгоритмом розподілу коштів, встановленим Регулятором, та зараховується як плата за послуги розподілу природного газу в тому місяці, в якому надійшли кошти. Остаточний розрахунок за надані у звітному місяці послуги проводиться споживачем до десятого числа місяця, наступного за звітним, відповідно до акту наданих послуг та з урахуванням раніше перерахованих коштів (п. 6.6);

- надання Оператором ГРМ послуги з розподілу природного газу споживачу, що не є побутовим, має підтверджуватися підписаним між сторонами актом наданих послуг, що оформлюється відповідно до вимог Кодексу ГРМ (п.6.8);

- цей договір укладається на невизначений строк (п. 12.1);

- якщо в установленому порядку регулятором будуть внесені зміни до редакції Типового договору розподілу природного газу, оператор ГРМ зобов`язується розмістити повідомлення про такі зміни на сайті та в офіційних друкованих виданнях, що публікуються на території його ліцензованої діяльності, не менше ніж за десять днів до набрання змінами чинності, крім випадків для яких цим договором встановлений інших термін та/або порядок повідомлення про внесення змін. У разі незгоди споживача зі змінами він має право розірвати цей договір шляхом надсилання письмового повідомлення оператору ГРМ протягом десяти календарних днів з дня, коли він дізнався чи міг дізнатися про внесені до цього договору зміни. Нерозірвання цього договору у вказаний строк та продовження споживання природного газу свідчить про згоду споживача з внесеними до цього договору змінами (п. 12.2).

За повідомленням позивача, розмір річної заявленої потужності Філії "Центр з ремонту та експлуатації колійних машин" АТ "Укрзалізниця" складав 251789,00 м.куб.

Так, згідно актів надання послуг №ОУВІ-041901 від 31.10.2022, №ОУВІ-048416 від 30.11.2022, №ОУВІ-051146 від 31.12.2022 розмір річної замовленої потужності на 2022 рік становив 251789,00 м.куб., величина потужності, що розрахована для місячної плати у 2022 році складала 20982,42 м.куб.

Згідно з постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг №2794 від 22.12.2021 встановлено тариф на послуги розподілу природного газу для Акціонерного товариства "Полтавагаз" з 01.02.2022 у розмірі 2,112 грн за 1 куб.м. на місяць (з урахуванням ПДВ).

Таким чином, щомісячна вартість послуги розподілу природного газу для відповідача у 2022 році становила 44314,87 грн.

Позивач зазначає, що відповідач не виконав свої зобов`язання за договором в частині оплати місячної вартості величини річної замовленої потужності, зокрема, у період з жовтня по грудень 2022 року не сплачував вказану плату, що стало підставою для звернення позивача до суду з даним позовом про стягнення з відповідача 132944,61 грн основного боргу, 1879,44 грн - 3% річних, 31323,94 грн - пені, 4256,91 грн - інфляційних втрат.

Відповідач, в свою чергу, заперечував проти позову вказуючи на те, що з 01.04.2022 було припинено розподіл природного газу на об`єкт структурного підрозділу про що складено відповідний акт, а відтак у відповідача відсутній обов`язок здійснювати оплату вказаних послуг.

Також відповідач стверджував, що послуги з розподілу природного газу йому не надавались, оскільки акти наданих послуг не підписані зі сторони відповідача. Поряд з цим товариство зауважило, що Виробничий структурний підрозділ у встановлені законодавством строки звернувся до позивача із заявою про зменшення величини замовленої річної потужності та перерахування місячної вартості послуг на 2023 рік та на вересень - грудень 2022 року.

За результатами розгляду спору місцевий господарський суд задовольнив позовні вимоги в повному обсязі зазначивши при цьому, що заборгованість відповідача з оплати вартості наданих позивачем послуг з розподілу природного газу підтверджена документально та не спростована відповідачем. Суд визнав існування у відповідача невиконаного обов`язку з оплати вартості послуг з розподілу природного газу, з огляду на те, що договір розподілу природного газу є чинним, а споживачем ні заява про остаточне припинення користування природним газом, ні уточнені заявки на величину річної замовленої потужності не подавались.

Північний апеляційний господарський суд погоджується із цими висновками суду першої інстанції з огляду на наступне.

Так, спірним є питання щодо наявності чи відсутності підстав для визначення відповідачу до сплати місячної вартості величини річної замовленої потужності за жовтень-грудень 2022 року за договором розподілу природного газу (для споживача, що не є побутовим) №2100Р від 01.02.2016, який є типовим, з врахуванням внесених до нього змін постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг №2080 від 07.10.2019.

Правовідносини, які виникли між споживачем та газорозподільною організацією врегульовано Законом України «Про ринок природного газу», Кодексом газорозподільних систем (затвердженим постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг №2494 від 30.09.2015, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України за №1379/27824 06.11.2015), постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг №2498 від 30.09.2015 «Про затвердження Типового договору розподілу природного газу».

Як передбачено ст. 1 Закону України «Про ринок природного газу» суб`єктами ринку природного газу є: оператор газотранспортної системи, оператор газорозподільної системи, оператор газосховища, оператор установки LNG, замовник, оптовий продавець, оптовий покупець, постачальник, споживач.

Відповідно до п. 4 гл. 1 р. І Кодексу ГРМ - договір розподілу природного газу - правочин, укладений між оператором газорозподільної системи та споживачем (у тому числі побутовим споживачем) відповідно до вимог цього Кодексу, згідно з яким забезпечується фізична доставка природного газу, належного споживачу, та/або цілодобовий доступ об`єкта споживача до газорозподільної системи;

Згідно з п. 3 гл. 3 р. І Кодексу ГРМ для забезпечення цілодобового доступу до газорозподільної системи та можливості розподілу (переміщення) належного споживачу (суміжному суб`єкту ринку природного газу) природного газу ГРМ обов`язковою умовою є наявність фізичного підключення об`єкта споживача (суміжного суб`єкта ринку природного газу) до ГРМ.

Споживачі, у тому числі побутові, та суміжні суб`єкти ринку природного газу, які фізично підключені до ГРМ, забезпечуються цілодобовим доступом до ГРМ та можливістю розподілу (переміщення) природного газу ГРМ у порядку, визначеному в розділі VI цього Кодексу.

Взаємовідносини, пов`язані з розподілом природного газу споживачам, у тому числі побутовим споживачам, підключеним до/через ГРМ, включаючи забезпечення Оператором ГРМ цілодобового їх доступу до ГРМ для споживання (розподілу) належного їм (їх постачальникам) природного газу, регулюються договором розподілу природного газу, укладеним між Оператором ГРМ та споживачем відповідно до вимог гл. 3 р. VI цього Кодексу (п. 5 гл. 3 р. І Кодексу ГРМ).

На підставі укладеного договору розподілу природного газу Оператор ГРМ:

- присвоює споживачу (точці комерційного обліку), у тому числі побутовому споживачу, персональний EIC-код суб`єкта ринку природного газу та передає його Оператору ГТС для ідентифікації споживача в інформаційній платформі Оператора ГТС, у тому числі для цілей закріплення споживача в Реєстрі споживачів відповідного постачальника та здійснення оперативних заходів при запровадженні процедури зміни його постачальника;

- надає послугу споживачу із забезпечення цілодобового доступу до ГРМ в межах приєднаної потужності його об`єкта для можливості споживання ним відповідних об`ємів природного газу, виділених постачальником природного газу;

- забезпечує формування та передачу даних прогнозів відборів/споживання природного газу та обсягів фактичного споживання природного газу споживачем Оператору ГТС у порядку, визначеному Кодексом ГТС та цим Кодексом (п. 6 гл. 3 р. І Кодексу ГРМ).

Згідно з п. 2 гл. 1 р. VI Кодексу ГРМ суб`єкти ринку природного газу (у тому числі споживачі), які в установленому законодавством порядку підключені до газорозподільних систем, мають право на отримання/передачу природного газу зазначеними газорозподільними системами за умови дотримання ними вимог цього Кодексу та укладення договору розподілу природного газу.

Відповідно до п. 1 гл. 3 р. VI Кодексу ГРМ договір розподілу природного газу має бути укладений Оператором ГРМ з усіма споживачами, у тому числі побутовими споживачами, об`єкти яких в установленому порядку підключені до/через ГРМ, що на законних підставах перебуває у власності чи користуванні Оператора ГРМ.

Споживачі, у тому числі побутові споживачі, для здійснення ними санкціонованого відбору природного газу з ГРМ та можливості забезпечення постачання їм природного газу їх постачальниками зобов`язані укласти договір розподілу природного газу з Оператором ГРМ, до газорозподільної системи якого в установленому законодавством порядку підключений їх об`єкт.

Здійснення відбору (споживання) природного газу споживачем за відсутності укладеного договору розподілу природного газу не допускається.

Згідно з п. 8 гл. 6 р.у VI Кодексу ГРМ припинення або обмеження розподілу (споживання) природного газу не звільняє споживача від зобов`язання оплати вартості послуг за договором розподілу природного газу, крім випадку розірвання цього договору. У разі розірвання договору розподілу природного газу Оператор ГРМ коригує дані технічної потужності та вільної потужності для забезпечення нових приєднань (резерву потужності) на відповідній ГРП згідно з вимогами розділу VII цього Кодексу.

Як було зазначено, 01.02.2016 Виробничий структурний підрозділ Полтавський центр механізації колійних робіт" філії "Центр з ремонту та експлуатації колійних машин" АТ "Укрзалізниця" підписав заяву-приєднання до умов типового договору розподілу природного газу (для споживача, що не є побутовим) та типовий договір розподілу природного газу №2100Р на об`єкт за адресою: 38761, Полтавська обл., Полтавський р-н, с. Копили, вул. Горького, буд 70 Д.

Умовами договору передбачено, що Оператор ГРМ зобов`язується надати споживачу послугу з розподілу природного газу, а споживач - прийняти зазначену послугу та оплатити її за тарифом, встановленим регулятором для Оператора ГРМ (п. п. 2.1, 6.1 договору). В разі внесення Регулятором змін до редакції Типового договору розподілу природного газу, Оператор ГРМ розміщує повідомлення про такі зміни на відповідних ресурсах, а споживач, у разі незгоди з відповідними змінами, має право розірвати цей договір. Нерозірвання договору свідчить про згоду споживача з внесеними до договору змінами.

Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг постановою №2080 від 07.10.2019 внесено зміни до Кодексу газорозподільних систем, затвердженого постановою НКРЕКП №2494 від 30.09.2015 та Типового договору розподілу природного газу, затвердженого постановою НКРЕКП №2498 від 30.09.2015, відповідно до яких з 01.01.2020 запроваджено новий порядок розрахунків за послугу з розподілу природного газу, зокрема, змінено принцип визначення величини потужності для споживачів природного газу та здійснено перехід від приєднаної потужності до замовленої, яка розраховується відповідно до вимог Кодексу ГРМ виходячи із об`ємів споживання об`єктів споживачів за попередній газовий рік.

Так, відповідно до положень п. п. 1, 2 гл. 6 р. VI Кодексу ГРМ в редакції постанови №2080 від 07.10.2019 розрахунки споживача за послугу розподілу природного газу, що надається Оператором ГРМ за договором розподілу природного газу, здійснюються, виходячи з величини річної замовленої потужності об`єкта (об`єктів) споживача та оплачуються споживачем рівномірними частками протягом календарного року.

Місячна вартість послуги розподілу природного газу визначається як добуток 1/12 річної замовленої потужності об`єкта (об`єктів) споживача на тариф, встановлений Регулятором для відповідного Оператора ГРМ із розрахунку місячної вартості одного кубічного метра замовленої потужності.

До встановлення тарифів на послуги розподілу природного газу, виходячи із річної замовленої потужності об`єкта (об`єктів) споживача відповідно до цього Кодексу, оплата послуг здійснюється за тарифами, встановленими Регулятором для Оператора ГРМ, за фізичний обсяг розподілу природного газу.

Річна замовлена потужність об`єкта (об`єктів) споживача на розрахунковий календарний рік визначається Оператором ГРМ виходячи з фактичного обсягу споживання природного газу цим об`єктом за газовий рік, що передував розрахунковому календарному року, який визначається відповідно до вимог цього Кодексу.

Оператор ГРМ зобов`язаний до 12 жовтня щорічно за підсумками газового року проінформувати споживача про фактичний обсяг споживання природного газу об`єктом (об`єктами) споживача за попередній газовий рік, величину планованої місячної плати за послуги розподілу із зазначенням її складових (визначається Оператором ГРМ відповідно до абзацу першого цього пункту). Така інформація може бути надана споживачеві шляхом розміщення її в особистих кабінетах споживача (за наявності), актах приймання-передачі природного газу (для споживачів, що не є побутовими), платіжних документах тощо.

Споживач, що не є побутовим, має право не пізніше ніж до 20 жовтня календарного року, що передує розрахунковому (крім замовлення потужності на 2020 рік, яке здійснюється до 01 листопада), подати Оператору ГРМ уточнену заявку на величину річної замовленої потужності сумарно по всіх його об`єктах у газорозподільній зоні відповідного Оператора ГРМ на розрахунковий календарний рік. У такому разі, якщо фактичний обсяг використання потужності (протягом календарного року) буде перевищувати замовлену споживачем річну потужність, величина перевищення має бути сплачена споживачем за двократною вартістю тарифу на розподіл природного газу на користь Оператора ГРМ відповідно до договору розподілу природного газу.

Фактичний обсяг використання потужності визначається виходячи із фактичного обсягу споживання природного газу наростаючим підсумком протягом відповідного календарного року.

У випадку якщо річна замовлена потужність об`єкта (об`єктів) споживача на розрахунковий календарний рік визначається Оператором ГРМ виходячи з фактичного обсягу споживання природного газу цим об`єктом за газовий рік, що передував розрахунковому календарному року, нарахування Оператором ГРМ вартості перевищення замовленої потужності не здійснюється.

З огляду на викладені норми, слід зазначити, що на період до кінця 2022 року Оператор ГРМ визначає річну замовлену потужність об`єкта споживача виходячи з фактичного обсягу споживання природного газу цим об`єктом за період з 01 жовтня 2021 року по 30 вересня 2022 року.

Як свідчать матеріали справи та правильно встановив місцевий господарський суд, за увесь час дії договору позивач належним чином виконував прийняті на себе зобов`язання, надаючи послуги розподілу природного газу відповідачу.

Поряд з цим позивачем розраховано розмір плати за замовлену потужність для об`єкту відповідача у період з жовтня по грудень 2022 року на місяць у розмірі 44314,87 грн, виходячи з того, що витрати газу відповідачем за період жовтень 2021 року - вересень 2022 року склали 251789,00 куб.м.

Так, фактичний обсяг споживання природного газу об`єктом відповідача за газовий рік (з жовтня 2021 року по вересень 2022 року) склав 251789,00 м.куб., що підтверджується актами надання послуг з розподілу природного газу за вказані періоди. При цьому, як вже було зазначено, розмір місячної замовленої потужності по об`єкту споживача відповідно до п. 1 гл. 6 р. VI Кодексу ГРС становить 20982,42 м.куб. (251789 м.куб./12 місяців).

Згідно з постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 22.12.2021 №2764 на період з 01.02.2022 для Акціонерного товариства «Полтавагаз» установлений тариф на послуги з розподілу природного газу у розмірі 2,112 грн за 1 куб.м на місяць (з урахуванням ПДВ) (251789куб.м /12 міс, х 2,112 грн).

Отже, з урахуванням наведеного, вартість послуги розподілу природного газу на об`єкт Акціонерного товариства "Українська залізниця" в особі філії "Центр з ремонту та експлуатації колійних машин" АТ "Укрзалізниця" за період з жовтня по грудень 2022 року становила 132944,61 грн (20982,42*2,112 грн*3).

Як вбачається із матеріалів справи, позивачем було складено і підписано в односторонньому порядку та направлено відповідачу акти надання послуг: №0УВІ-041901 від 31.10.2022 на суму 44314,87 грн (направлено відповідачу 22.11.2022), №0УВІ-048416 від 30.11.2022 на суму 44314,87 грн (направлено відповідачу 22.11.2022) та №0УВІ-051146 від 31.12.2022 на суму 44314,87 грн (направлено відповідачу 27.12.2022). Проте відповідач зазначені акти позивачеві не повернув, а також не направив на адресу позивача мотивовану відмову від їх підписання.

Надсилання позивачем на адресу відповідача актів наданих послуг слід вважати доведеним, оскільки відповідачем не надано жодних доказів, які б переважали над доказами, які надані на підтвердження даного факту позивачем (поштові квитанції, описи вкладення в цінний лист, рекомендовані повідомлення).

Заперечуючи проти позовних вимог відповідач вказував, що послуги з розподілу природного газу не отримував, оскільки акти надання послуг не підписані зі сторони відповідача. Однак колегія суддів вважає хибними наведені твердження відповідача, оскільки відповідно до п. 10 гл. 6 р. VI Кодексу ГРС споживач протягом двох днів з дня одержання акта наданих послуг зобов`язаний повернути оператору ГРМ один примірник оригіналу акта, підписаний уповноваженим представником споживача, або надати в письмовій формі мотивовану відмову від підписання акта наданих послуг. У випадку відмови від підписання акта наданих послуг розбіжності підлягають урегулюванню в порядку, встановленому законодавством.

За наведеного, беручи до уваги, що відповідач не повернув позивачеві акти надання послуг, як і не надав вмотивовану відмову від їх підписання, зазначені акти вважаються дійсними та такими, що підтверджують надання послуг з розподілу природного газу.

Що ж стосується доводів апеляційної скарги про безпідставність нарахувань місячної вартості послуг в об`ємі 20982,42 грн за період з жовтня по грудень 2022 року, у зв`язку з поданням відповідачем 09.09.2022 заяви про зменшення величини замовленої річної потужності, колегія суддів зазначає наступне.

Відповідно до п. 3 гл. 6 р. VI Кодексу ГРМ у разі здійснення споживачем, що не є побутовим, замовлення річної потужності відповідно до абзацу десятого пункту 2 або абзацу другого пункту 5 цієї глави споживач, що не є побутовим, має право одноразово з 10 липня по 15 вересня розрахункового календарного року подати Оператору ГРМ заявку на уточнення (збільшення/зменшення) величини замовленої річної потужності сумарно по всіх його об`єктах у газорозподільній зоні відповідного Оператора ГРМ на поточний календарний рік. У такому випадку Оператор ГРМ здійснює перерахунок місячної вартості послуги розподілу природного газу відповідно до пункту 1 цієї глави за весь календарний рік.

Водночас абз. 10 п. 2 гл. 6 розділу VI Кодексу ГРМ унормовано, що споживач, що не є побутовим, має право не пізніше ніж до 20 жовтня календарного року, що передує розрахунковому (крім замовлення потужності на 2020 рік, яке здійснюється до 01 листопада), подати Оператору ГРМ уточнену заявку на величину річної замовленої потужності сумарно по всіх його об`єктах з розбивкою по кожному об`єкту в газорозподільній зоні відповідного Оператора ГРМ на розрахунковий календарний рік. У такому разі, якщо фактичний обсяг використання потужності (протягом календарного року) буде перевищувати замовлену споживачем річну потужність сумарно по всіх його об`єктах, величина перевищення має бути сплачена споживачем за півторакратною вартістю тарифу на розподіл природного газу на користь Оператора ГРМ відповідно до договору розподілу природного газу.

Тобто, споживач, що не є побутовим, який має намір змінити величину річної замовленої потужності споживання природного газу повинен подати Оператору ГРМ відповідну заяву не пізніше ніж до 20 жовтня календарного року, що передує розрахунковому. А відтак, в даному випадку, з метою зміни величини річної замовленої потужності, відповідач мав подати позивачу відповідну заяву до 20.10.2021, проте із заявою про зменшення величини замовленої річної потужності відповідач звернувся до позивача 09.09.2022. Поряд з цим колегія суддів зауважує, що подана відповідачем 09.09.2022 заява є підставою для зміни величини річної замовленої потужності на 2023-2024 розрахунковий рік.

Таким чином, враховуючи, що у визначений законом строк до 20 жовтня 2021 року відповідач не замовляв величину річної потужності на 2022 рік, а нарахування проводилися за замовчуванням, п. 3 гл. 6 р. VI Кодексу ГРМ не може бути застосований у взаємовідносинах між сторонами.

Окрім того суд приймає до уваги, що спірні відносини сторін засновані на обов`язковому для виконання господарському договорі, відтак за відсутності врегулювання сторонами цього питання та внесення змін до договору суд, за відсутності відповідної позовної вимоги, відповідно до принципу невтручання органів державної влади у господарські відносини (ст. 6 ГК України), визначає зміст зобов`язань сторін, керуючись чинними умовами договору.

В той же час, колегія суддів апеляційної інстанції вважає помилковими твердження скаржника про відсутність у останнього обов`язку з оплати послуги за розподіл природного газу (у зв`язку з припиненням розподілу природного газу з 01.04.2022 через закінчення опалювального сезону), з огляду на те, що послуга з розподілу не складається лише з фактичного переміщення природного газу розподільчою системою трубопроводів. До послуги з розподілу також входить цілодобове надання фактичного доступу замовленої потужності об`єктів споживача до газорозподільної системи, що буквально означає - наявність технічної можливості у будь-який час необхідний споживачу скористатись можливістю розпочати газоспоживання.

Тобто, оператор ГРМ, знаючи, що об`єкт відповідача підключено до газорозподільної системи підтримує належний тиск у системі з урахування замовленої потужності приєднаних об`єктів споживача. Дані послуги є монопольними роботами Акціонерного товариства «Полтавагаз», як оператора ГРМ у зоні ліцензованої діяльності - території Полтавської області.

Слід зазначити, що між приєднаною та замовленою потужністю об`єктів споживача є певна різниця, через що є різниця в підходах до розрахунку вартості послуг: - приєднаною потужністю є стала величина, тобто така, яка не потребує коригування і розраховувалась споживачу один раз на весь час отримання послуг; - замовлена потужність - це змінна величина, яка розраховується на календарний рік відповідно до попередніх обсягів споживання (і може змінюватись через шість місяців за заявою споживача). Таким чином оператор ГРМ для сталого функціонування, постійно налаштовує потужність газорозподільних мереж під приєднані до мережі об`єкти споживача.

Відповідно до п. 8 гл. 6 р. VI Кодексу ГРМ, припинення або обмеження розподілу (споживання) природного газу не звільняє споживача від зобов`язання оплати вартості послуг за договором розподілу природного газу, крім випадку розірвання цього договору. У разі розірвання договору розподілу природного газу оператор ГРМ коригує дані технічної потужності та вільної потужності для забезпечення нових приєднань (резерву потужності) на відповідній ГРП згідно з вимогами розділу VI цього Кодексу.

За наведеного доводи відповідача щодо неотримання послуг, у зв`язку з відсутністю фактичного споживання природного газу є необґрунтованими та безпідставними, адже в даному випадку об`єкт вважається приєднаним навіть якщо газоспоживаюче обладнання опломбоване на газопроводі - вводі, оскільки для початку фактичного споживання природного газу, окрім зняття пломби немає перешкод.

Згідно п. 1 р. II Кодексу ГРМ газорозподільна система (ГРМ) є технологічним комплексом, що складається з організаційно і технологічно пов`язаних між собою об`єктів, призначених для розподілу природного газу від газорозподільних станцій безпосередньо споживачам.

Не можна розглядати поняття «розподілу газу» лише як доставку газу безпосередньо споживачу. Оскільки, розподіл природного газу це цілий комплекс дій (заходів) оператора ГРМ, пов`язаних з підтриманням системи ГРМ в надійному та безпечному стані, що підтверджується складовими структури тарифу на послуги з розподілу природного газу, до розрахунку якого, згідно Методики визначення та розрахунку тарифу на послуги розподілу природного газу (постанова НКРЕКП №236 від 25.02.2016 із змінами).

Таким чином, послуга з розподілу природного газу не обмежується обов`язками оператора ГРМ (Акціонерного товариства «Полтавагаз») щодо фізичної доставки обсягів природного газу до об`єктів споживача та формування кількісних показників обсягів спожитого (розподіленого) природного газу, а включає в себе в цілому процес забезпечення цілодобового доступу до ГРМ в межах приєднаної потужності об`єкта споживача для можливості споживання ним відповідних об`ємів природного газу, виділених постачальником природного газу безпосередньо споживачу, і в розумінні цілого комплексу дій (заходів) оператора ГРМ, пов`язаних із забезпеченням безаварійності та належного стану ГРМ.

Аналогічні правові висновки наведено в постанові Верховного Суду від 18.02.2021 у справі №922/1703/20.

Посилання скаржника на форс-мажорні обставини, як на підставу звільнення від виконання зобов`язань за договором, приймаються судом критично, оскільки розділом Х Типового договору не передбачено звільнення від виконання зобов`язань, а передбачено звільнення від відповідальності за часткове або повне невиконання зобов`язань, а також передбачено відкладення виконання зобов`язань на строк дії форс-мажорних обставин за умови повідомлення іншої сторони про їх виникнення протягом 14 днів.

З матеріалів справи не вбачається, що відповідач направляв на адресу позивача у визначений договором строк повідомлень про настання форс-мажорних обставин з відповідними документами.

У вказаній частині суд враховує правову позицію Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного господарського суду у постанові від 31.08.2022 у справі №910/15264/21 в якій зазначено, що неповідомлення або несвоєчасне повідомлення про форс-мажорні обставини позбавляє сторону, яка порушила цей обов`язок, права посилатися на ці обставини як на підставу звільнення від відповідальності, якщо це передбачено договором (втрата стороною права посилання на форс-мажор).

При цьому лист Торгово-промислової палати №2024/02.0-7.1 від 28.02.2022 на який покликається відповідач, не є сертифікатом у розумінні положень Закону України «Про торгово-промислові палати України», та не є документом, який був виданий за зверненням відповідного суб`єкта, для якого настали певні форс-мажорні обставини.

Також суд зауважує, що невиконання зобов`язань через вплив форс-мажорних обставин звільняє виключно від відповідальності за порушення зобов`язань та жодним чином не звільняє від виконання самого зобов`язання. Та більше, не звільняє від необхідності, за вимогою кредитора, сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також 3% річних від простроченої суми, оскільки таке зобов`язання є акцесорним, додатковим до основного, залежить від основного зобов`язання і поділяє його долю. Відповідна правова позиція викладена в постанові Великої Палати Верховного Суду від 04.04.2020 у справі №910/4590/19.

З урахуванням викладеного, зважаючи на фізичне підключення об`єкта споживача до газорозподільної мережі у спірному періоді, наявність укладеного між сторонами договору розподілу природного газу, який не припинено, а також враховуючи те, що споживачем ні заява про остаточне припинення користування природним газом, ні уточнені заявки на величину річної замовленої потужності не подавались, місцевий господарський суд дійшов вірного висновку про наявність достатніх правових підстав для задоволення позову в частині стягнення з відповідача основного боргу за послуги розподілу природного газу у розмірі 132944,61 грн.

Щодо вимоги позивача стосовно стягнення з підприємства відповідача пені у розмірі 31323,94 грн, 3% річних у розмірі 1879,44 грн та інфляційні втрати у розмірі 4256,91 грн, слід зауважити наступне

Згідно п. 8.2 договору у разі порушення споживачем, що не є побутовим, строків оплати за цим договором він сплачує пеню у розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла в період, за який сплачується пеня, від суми простроченого платежу за кожен день прострочення платежу.

Частиною 1 статті 216 ГК України встановлено, що учасники господарських відносин несуть господарсько-правову відповідальність за правопорушення у сфері господарювання шляхом застосування до правопорушників господарських санкцій на підставах і в порядку, передбачених цим Кодексом, іншими законами та договором.

Відповідно до ч. 1 ст. 230 ГК України штрафними санкціями у цьому Кодексі визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов`язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов`язання.

Відповідно до ст. 546 ЦК України, виконання зобов`язання може забезпечуватися неустойкою, порукою, гарантією, заставою, притриманням, завдатком. Правочин щодо забезпечення виконання зобов`язання вчиняється у письмовій формі (ст. 547 ЦК України).

Неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання. Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов`язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання (ст. 549 ЦК України). Предметом неустойки може бути грошова сума, рухоме і нерухоме майно. Якщо предметом неустойки є грошова сума, її розмір встановлюється договором або актом цивільного законодавства (ст. 551 ЦК України).

Відповідно до ст. 625 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Здійснивши арифметичну перевірку розрахунків позивача, з урахуванням умов спірного договору та дат виникнення прострочення, суд апеляційної інстанції встановив їх вірність та обґрунтованість, з огляду на що погоджується з місцевим господарським судом про наявність підстав для задоволення позову і в цій частині.

Поряд з цим, колегія суддів зауважує, що відповідач не надав ані контррозрахунку проти заявлених до стягнення з нього сум пені, інфляційних втрат та 3% річних, ані будь-яких заперечень щодо невірності їх нарахування тощо.

Таким чином, аргументи апеляційної скарги відповідача не спростовують правомірності висновків місцевого господарського суду щодо встановлених обставин справи.

Статтею 13 ГПК України встановлено, що судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим кодексом.

Відповідно до ст. 74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог та заперечень.

Згідно зі ст. ст. 76, 77 ГПК України належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Статтею 276 ГПК України встановлено, що суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а судове рішення без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

З огляду на вказані обставини, ґрунтуючись на матеріалах справи, Північний апеляційний господарський суд вважає, що рішення Господарського суду міста Києва від 04.09.2023 у справі №910/9385/23 прийнято з повним та усебічним дослідженням обставин, які мають значення для справи, а також з дотриманням норм матеріального і процесуального права, у зв`язку з чим апеляційна скарга Акціонерного товариства "Українська залізниця" в особі філії "Центр з ремонту та експлуатації колійних машин" АТ "Укрзалізниця" не підлягає задоволенню.

У зв`язку з відмовою у задоволенні апеляційної скарги та відповідно до ст. 129 ГПК України витрати по сплаті судового збору за її подання покладаються на скаржника.

Згідно з ч. 5 ст. 12 ГПК України малозначними справами є справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Як передбачено ч. 3 ст. 287 ГПК України, не підлягають касаційному оскарженню судові рішення у малозначних справах, крім випадків, передбачених п. 2 ч. 3 даної статті.

Вказана справа є малозначною, а тому прийнята постанова не підлягає касаційному оскарженню.

Керуючись ст. ст. 267 - 285 Господарського процесуального кодексу України, Північний апеляційний господарський суд -

ПОСТАНОВИВ:

1. Апеляційну скаргу Акціонерного товариства "Українська залізниця" в особі філії "Центр з ремонту та експлуатації колійних машин" АТ "Укрзалізниця" залишити без задоволення.

2. Рішення Господарського суду міста Києва від 04.09.2023 у справі №910/9385/23 залишити без змін.

3. Витрати по сплаті судового збору за подання апеляційної скарги покласти на Акціонерне товариство "Українська залізниця" в особі філії "Центр з ремонту та експлуатації колійних машин" АТ "Укрзалізниця".

4. Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її прийняття та не підлягає касаційному оскарженню, крім випадків, передбачених п. 2 ч. 3 ст. 287 ГПК України.

Головуючий суддя В.В. Шапран

Судді С.І. Буравльов

В.В. Андрієнко

Дата ухвалення рішення17.11.2023
Оприлюднено20.11.2023
Номер документу114991730
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/9385/23

Постанова від 17.11.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Шапран В.В.

Ухвала від 28.09.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Шапран В.В.

Рішення від 04.09.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Зеленіна Н.І.

Ухвала від 31.07.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Зеленіна Н.І.

Ухвала від 19.06.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Зеленіна Н.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні