Рішення
від 16.11.2023 по справі 906/1053/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ



майдан Путятинський, 3/65, м. Житомир, 10002, тел. (0412) 48 16 20,

e-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, web: https://zt.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ 03499916

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"16" листопада 2023 р. м. Житомир Справа № 906/1053/23

Господарський суд Житомирської області у складі:

судді Лозинської І. В.,

секретар судового засідання: Воробйова І. Г.

за участю представників сторін:

- від позивача: Величук О.Л., керівник згідно з даними з ЄДР

- від відповідача: не прибув

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Житомирі справу

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Поліськомплектбуд"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Уют Строй"

про стягнення 85579,40 грн

У засіданні суду оголошено вступну та резолютивну частини рішення господарського суду та повідомлено дату складення повного рішення відповідно до ст. 238 ГПК України.

ТОВ "Поліськомплектбуд" звернулося до Господарського суду Житомирської області з позовною заявою до ТОВ "Уют Строй" про стягнення 85579,40 грн, з яких 44280,00 грн основного боргу, 13815,36 грн інфляційних втрат, 27484,04 грн пені, а також судовий збір.

Позовні вимоги обгрунтовані несвоєчасним виконанням відповідачем своїх зобов`язань по оплаті наданих послуг за договором про надання послуг №05/03-21 від 05.03.2021.

Ухвалою від 25.09.2023 господарський суд прийняв позовну заяву до розгляду, відкрив провадження у справі, постановив здійснювати її розгляд за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін; призначив засідання суду для розгляду справи по суті на 24.10.2023 о 10:30 (а. с. 47).

Ухвалою від 24.10.2023 господарський суд відклав розгляд справи по суті на 16.11.2023 о 11:30; витребував у позивача копії рахунків, що виставлялись відповідачу, докази перебування у власності відповідача машин, наданих відповідачу на виконання договору про надання послуг №05/03-21 від 05.03.2021; постановив повідомити відповідача про дату та час засідання телефонограмою (а. с. 50).

Представник позивача в засіданні суду позовні вимоги підтримав повністю; надав для долучення до матеріалів справи рахунки, які надавались відповідачу згідно з договором про надання послуг №23/09-22 від 23.09.2022, а також копії свідоцтв про реєстрацію за позивачем транспортних засобів (а. с. 59 - 72).

Відповідач повноважного представника в засідання суду не направив; правом на надання відзиву на позов не скористався; про дату та час проведення судового засідання повідомлений вчасно та належним чином, про що свідчить телефонограма секретаря судового засідання Воробйової І. Г. від 26.10.2023, (а. с. 51).

За ч. 9 ст.165 ГПК України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Подання заяв по суті справи є правом учасників процесу (ч.4ст.161 ГПК України).

Стаття 6 Конвенції про захист прав людини та основних свобод, ратифікованої Законом від 17.07.1997 гарантує кожній фізичній або юридичній особі право на розгляд судом упродовж розумного строку цивільної, кримінальної, адміністративної або господарської справи, в якій вона є стороною.

Виходячи з того, що участь в судовому засіданні є правом, а не обов`язком сторони, суд вважає можливим розглянути справу за відсутності представника відповідача за наявними матеріалами.

Розглянувши подані документи і матеріали, заслухавши повноважного представника позивача, з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, господарський суд

ВСТАНОВИВ:

1. Фактичні обставини справи та зміст спірних правовідносин.

05.03.2021 між ТОВ "Поліськомплектбуд" (виконавець, позивач) та ТОВ "Уют Строй" (замовник, відповідач) укладено договір про надання послуг №05/03-21 (далі - договір) (а. с. 7), за п. 1.1 якого виконавець надає замовнику для виконання земляних та будівельно-монтажних робіт на будівельних об`єктах замовника будівельні машини, механізми і автотранспорт (далі - техніка), а замовник сплачує вартість наданих послуг в порядку та на умовах визначених цим договору.

За п. 2.1 договору виконавець надає замовнику техніку на підставі його попереднього замовлення, яке направляється не пізніше ніж за добу, що передує дню отримання послуг, у письмовому вигляді (факсом) або усно. У заявці зазначається місце проведення робіт, тип необхідної техніки, дату початку роботи, термін роботи, а також інші умови, які ускладнюють процес експлуатації (в разі їх наявності).

Час фактично наданих послуг фіксується уповноваженими представниками сторін (час початку та час закінчення надання послуги) в змінному рапорті виконавця (п. 2.2 договору).

Відповідно до п. 2.3 договору по закінченню місяця, в якому було надано послуги техніки, сторони складають акт здачі-прийняття робіт (надання послуг) на підставі змінних рапортів виконавця.

Згідно з п. 3.1 договору вартість послуг виконавця за цим договором вказується в рахунках та актах здачі-прийняття робіт (надання послуг).

Оплата вартості послуг проводиться замовником на умовах 100% передплати (п. 3.3 договору).

Відповідно до п. 3.4 договору за попередньою домовленістю щодо часткової передплати послуг, остаточний розрахунок здійснюється протягом п`яти банківських днів з моменту отримання замовником акту здачі-прийняття робіт (надання послуг).

Надання послуг оформляється замовником та виконавцем щомісячно актами здачі-прийняття робіт (надання послуг) (п. 3.6 договору).

За п. 5.2 договору у разі прострочення сплати послуг виконавця більш ніж 20 календарних днів замовник сплачує виконавцю пеню в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України від суми боргу за кожен день прострочення.

Договір набирає чинності з моменту його підписання та діє до 31.12.2021, але в будь-якому випадку до повного виконання сторонами своїх зобов`язань за цим договором. У випадку, якщо одна із сторін не доведе до відома іншу сторону про розірвання даного договору за 5 (п`ять) днів до закінчення, цей договір автоматично пролонгується на один рік (п. 7.1 договору).

Сторонами договору було підписано акти здачі-прийняття робіт (надання послуг) на загальну суму 123720,00 грн (а. с. 9 -16, 31).

ТОВ "Уют Строй" здійснив часткове погашення боргу за договором на суму 79440,00 грн, що підтверджується актом звірки взаємних розрахунків за період 05.10.2021 по 31.03.2023, який підписаний та скріплений печатками сторін (а. с. 9).

Претензією від 24.04.2023, вих. №2/24/04-23, надіслану відповідачу, позивач вимагав сплатити існуючу заборгованість у розмірі 44280,00 грн, однак остання залишена відповідачем без відповіді (а. с. 17-18).

За таких обставин позивач звернувся до Господарського суду Житомирської області з даним позовом.

2. Норми права (нормативно - правові акти), які застосував господарський суд.

Згідно зі ст. 509 ЦК України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

За ст. 173 ГК України господарським визнається зобов`язання, що виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб`єкт (зобов`язана сторона, у тому числі, боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, сплатити гроші тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб`єкт (управнена сторона, у тому числі, кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

Беручи до уваги зміст правовідносин, які склалися між сторонами, та характер взятих ними зобов`язань, суд дійшов висновку про те, що між позивачем та відповідачем виникли правовідносини з договору про надання послуг.

За ч. 1 ст. 901 ЦК України за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Згідно з ч. 1 ст. 902 виконавець повинен надати послугу особисто.

Частиною 1 ст. 903 ЦК України визначено, якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов`язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін) (ч. 1 ст. 530 ЦК України).

Порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання) (ст. 610 ЦК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

За ст. 525 ЦК України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, а за відсутності таких вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться (ст. 526 ЦК України).

Сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості (ст. 627 ЦК України).

Згідно із ч. 1 ст. 628 ЦК України зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Відповідно до ст. 629 ЦК України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

3. Щодо вимоги позивача про стягнення 44280,00 грн основного боргу.

Відповідно до п. 3.6 договору надання послуг оформляється замовником та виконавцем щомісячно актами здачі-прийняття робіт.

Згідно з п. 3.1 договору вартість послуг виконавця за цим договором вказується в рахунках та актах здачі-прийняття робіт (надання послуг).

За п. 3.3 договору оплата вартості послуг проводиться замовником на умовах 100% передплати (п. 3.3 договору).

Сторони також погодили у п. 3.4 договору, що за попередньою домовленістю щодо часткової передплати послуг, остаточний розрахунок здійснюється протягом п`яти банківських днів з моменту отримання замовником акту здачі-прийняття робіт (надання послуг).

Згідно з ч. 1 ст. 530 ЦК України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

На виконання умов договору позивач надав відповідачу техніку, що підтверджується актами здачі-прийняття робіт (надання послуг) на загальну суму 123720,00 грн, які підписані та скріплені печатками сторонами, а саме:

- №ОУ-0000060 від 05.10.2021 на суму 6480,00 грн (з ПДВ);

- №ОУ-0000063 від 06.10.2021 на суму 9720,00 грн (з ПДВ);

- №ОУ-0000064 від 06.10.2021 на суму 6480,00 грн (з ПДВ);

- №ОУ-0000066 від 13.10.2021 на суму 3240,00 грн (з ПДВ);

- №ОУ-0000068 від 18.10.2021 на суму 17160,00 грн (з ПДВ);

- №ОУ-0000071 від 21.10.2021 на суму 23040,00 грн (з ПДВ);

- №ОУ-0000073 від 26.10.2021 на суму 19200,00 грн (з ПДВ);

- №ОУ-0000075 від 29.10.2021 на суму 23040,00 грн (з ПДВ);

- №ОУ-0000078 від 04.11.2021 на суму 15360,00 грн (з ПДВ) (а. с. 9-16, 31).

Як вбачається з акту звірки взаємних розрахунків за період 05.10.2021 по 31.03.2023, що підписаний та скріплений печатками сторін спору, ТОВ "Уют Строй" здійснив часткове погашення заборгованості за договором на суму 79440,00 грн (а. с. 8).

Зауваження чи заперечення зі сторони відповідача щодо наданих послуг матеріали справи не містять.

За таких обставин, позивачем виконано взяті за договором зобов`язання.

Згідно з ч. 1 ст. 74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Станом на дату розгляду справи відповідач зобов`язання згідно з договором щодо своєчасної оплати за надані послуги повністю не виконав.

Враховуючи викладене, позовна вимога про стягнення з ТОВ "Уют Строй" 44280,00 грн основного боргу є обґрунтованою, підтверджується матеріалами справи та підлягає задоволенню.

4. Щодо вимоги позивача про стягнення 27484,04 грн пені.

Позивач заявив до стягнення з відповідача пеню, згідно з детальним розрахунком, наведеним у позовній заяві (а. с. 2-3), за період: 01.01.2022-30.06.2023.

Відповідно до п. 5.2 договору у разі прострочення сплати послуг виконавця більш ніж 20 календарних днів замовник сплачує виконавцю пеню в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України від суми заборгованості за кожен день прострочення.

Згідно із ст. 611 ЦК України у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема, сплата неустойки.

У ч. 1 ст. 546 ЦК України також зазначено, що виконання зобов`язання може забезпечуватися, зокрема, неустойкою.

Відповідно до ст. 547 ЦК України правочин щодо забезпечення виконання зобов`язання вчиняється у письмовій формі. Правочин щодо забезпечення виконання зобов`язання, вчинений із недодержанням письмової форми, є нікчемним.

Згідно з ч. 1 ст. 230 ГК України штрафними санкціями у цьому Кодексі визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов`язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов`язання.

Неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання.

Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання (ч. 1, 3 ст.549 ЦК України).

Разом з тим, за ст. 256 ЦК України позовна давність - це строк, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу.

Цивільне законодавство передбачає два види позовної давності: загальну і спеціальну. Загальна позовна давність встановлюється тривалістю у 3 роки (ст. 257 ЦК України).

Для окремих видів вимог законом встановлено спеціальну позовну давність.

Зокрема, ч. 2 ст. 258 ЦК передбачає, що позовна давність в один рік застосовується до вимог про стягнення неустойки (штрафу, пені).

За загальним правилом, перебіг загальної та спеціальної позовної давності починається з дня, коли особа довідалася або могла довідатися про порушення свого права або про особу, яка його порушила (ч. 1 ст. 261 ЦК України).

Так, за зобов`язаннями з визначеним строком виконання перебіг позовної давності починається зі спливом строку виконання (ч. 5 ст. 261 ЦК України).

Для обчислення позовної давності застосовуються загальні положення про обчислення строків, що містяться у ст. 252 - 255 ЦК України.

При цьому початок перебігу позовної давності пов`язується не стільки зі строком дії (припиненням дії) договору, скільки з певними моментами (фактами), які свідчать про порушення прав особи (ст. 261 ЦК України).

За змістом цієї норми, початок перебігу позовної давності співпадає з моментом виникнення в зацікавленої сторони права на позов, тобто можливості реалізувати своє право в примусовому порядку через суд.

За ч. 6 ст. 232 ГК України нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов`язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов`язання мало бути виконано.

Діючим господарським законодавством не передбачена можливість нарахування пені більше ніж за півроку і цей строк є присікальним.

Таким чином, стягнення неустойки (штрафу, пені) обмежується останніми 12 місяцями перед зверненням кредитора до суду, а починається з дня (місяця), в якому вона нарахована, у межах строку позовної давності за основною вимогою.

Згідно з розрахунком, позивач нарахував 27484,04 грн за період з 01.01.2022 по 30.06.2023, а позовна заява датується 11.07.2023, тому в задоволенні вимоги щодо стягнення пені слід відмовити у зв`язку із заявленням їх до стягнення поза межами строку позовної давності.

5. Щодо вимоги позивача про стягнення 13815,36 грн інфляційних втрат.

Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також 3% річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом (ч. 2 ст. 625 ЦК України).

Виходячи із положень цієї норми, наслідки прострочення боржником грошового зобов`язання у вигляді інфляційного нарахування на суму боргу не є санкцією, а виступає способом захисту майнового права та інтересу, який полягає у відшкодуванні матеріальних втрат кредитора від знецінення грошових коштів внаслідок інфляційних процесів, а тому ці кошти нараховуються незалежно від вини боржника та сплати неустойки за прострочення виконання зобов`язання. Це нарахування не є штрафною санкцією, тому до нього не застосовуються відповідні положення ГК України та ЦК України.

Індекс інфляції - це показник, що характеризує динаміку загального рівня цін на товари та послуги, які купуються населенням для невиробничого споживання, і його найменший період визначення складає місяць.

Розмір боргу з урахуванням індексу інфляції визначається виходячи з суми боргу, що існувала на останній день місяця, в якому платіж мав бути здійснений, помноженої на індекс інфляції, визначений названою Державною службою, за період прострочення, починаючи з місяця, наступного за місяцем, у якому мав бути здійснений платіж, і за будь-який місяць (місяці), у якому (яких) мала місце інфляція.

При цьому, в розрахунок мають включатися й періоди часу, в які індекс інфляції становив менше одиниці (тобто мала місце дефляція).

За своїми ознаками, індекс інфляції є збільшенням суми основного боргу у зв`язку з девальвацією грошової одиниці України.

Позивачем заявлено до стягнення з відповідача інфляційні втрати за період: 01.01.2022-30.06.2023.

Здійснивши розрахунок інфляційних втрат за допомогою правового порталу України "Ліга Закон" - "Калькулятор підрахунку заборгованості та штрафних санкцій", судом встановлено, що розмір інфляційних втрат є більшим, ніж заявлено позивачем до стягнення. Оскільки позивач не скористався правом на збільшення позовних вимог в цій частині, задоволенню підлягають інфляційні втрати в сумі 13815,36 грн.

6. Висновок господарського суду за результатами розгляду позовної заяви.

За ч. 2, 3 ст. 13 ГПК України учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи (ч. 1 ст. 73 ГПК України).

Згідно з ч. 1 ст. 74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Позивачем доведено суду обґрунтованість заявлених позовних вимог належними та допустимими доказами у справі.

Матеріали справи не містять заперечення відповідача проти позовних вимог; доказів сплати заборгованості та мирного врегулювання спору.

З підстав, викладених у мотивувальній частині рішення суду, позовні вимоги підлягають задоволенню частково.

7. Розподіл судових витрат між сторонами.

Відповідно до ч. 1 ст. 123 ГПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Так, відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 129 ГПК України судовий збір покладається у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, - на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Однак, згідно з ч. 9 ст. 129 ГПК України у випадку, якщо спір виник внаслідок неправильних дій сторони, суд має право покласти на таку сторону судові витрати повністю або частково незалежно від результатів вирішення спору.

Беручи до уваги неналежне виконання відповідачем договірних зобов`язань, судовий збір покладається на нього у повному обсязі.

Керуючись ст. 123, 129, 233, 236 - 238, 240, 241, 252 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити частково.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Уют Строй" (10024, м. Житомир, вул. Героїв Крут, буд. 64, кв. 104, код ЄДРПОУ 38191007) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Поліськомплектбуд" (10029, м. Житомир, вул. Степана Бандери, буд. 9, кв. 71, код ЄДРПОУ 31600153):

- 44280,00 грн основного боргу;

- 13815,36 грн інфляційних втрат;

- 2684,00 грн судового збору.

3. У стягненні 27484,04 грн пені відмовити.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення складено: 17.11.23

Суддя Лозинська І.В.

Віддрукувати:

1 - у справу

2 - позивачу на електронну пошту: 31600153@ukr.net

3 - ТОВ "Уют Строй" на ел. пошту: uyut-stroy@ukr.net

Дата ухвалення рішення16.11.2023
Оприлюднено20.11.2023
Номер документу114992093
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —906/1053/23

Рішення від 16.11.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Лозинська І.В.

Ухвала від 24.10.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Лозинська І.В.

Ухвала від 25.09.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Лозинська І.В.

Ухвала від 07.08.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Лозинська І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні