Постанова
від 21.09.2010 по справі 2а-3342/09/2370
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

№ 2а-3342/09/2370

21.09.2010 р. м. Ч еркаси

09 год. 55 хв.

Черкаський окружний адм іністративний суд в складі:

головуючого - судді Гаращ енка В.В.,

при секретарі - Бондар Т.П.,

за участю:

представника позивача: Ш евченко А.Л. - за довіреніс тю;

представника відповідача: не з' явився;

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в м. Черкас и адміністративну справу за позовом державної інспекції з контролю за цінами в Черкас ькій області до товариства з обмеженою відповідальністю «Вальтер-Трейд»про стягненн я економічних санкцій,

ВСТАНОВИВ:

Державна інспекція з кон тролю за цінами у Черкаській області звернулася до суду з позовом до товариства з обме женою відповідальністю «Вал ьтер-Трейд»про стягнення еко номічних санкцій в сумі 7 450 981 гр н. 68 коп.

Позов мотивований тим, що ві дповідачем порушено вимоги п останов Кабінету Міністрів У країни «Про затвердження пор ядку декларування оптово-від пускних цін на продовольчі т овари»від 17.10.2007 року № 1222, «Зміни , що вносяться до Порядку декл арування зміни оптово-відпус кних цін на продовольчі това ри»від 06.08.2008 року № 709, розпор ядження Черкаської ОДА від 09.0 1.2008 року № 3 «Про рентабельніст ь виробництва борошна та хлі ба, та декларування зміни цін на основні продовольчі това ри»зі змінами від 11.07.2008 року № 206, в результаті чого необґрунт овано одержано суму виручки, що склала 2483660 грн. 56 коп.

В судовому засіданні предс тавник позивача позов підтри мала в повному обсязі та прос ила його задовольнити, посил аючись на обставини, викладе ні у позовній заяві та додани х документах.

Відповідач в судове засіда ння не з' явився, письмове за перечення на позов не надав, с вого представника не направи в, проте представник надав су ду заяву про перенести слуха ння справи в зв' язку з тим, що останній прийматиме участь в іншому судовому засіданні, при цьому доказу наведеного суду не надав, а заяву здав че рез канцелярію суду 20.09.2010 року т им самим підтвердив про нале жне повідомлення про дату, ча с та місце розгляду справи. З о гляду на викладене суд зазна чає, що перебування представ ника в іншому судовому засід ання не може розглядатися, як поважна причина, носить озна ки неповаги до суду, крім того для надання правового захис ту в Україні діє адвокатура, а також правова допомога може надаватися й іншими фахівця ми в галузі права.

Ухвалою Черкаського окруж ного адміністративного суду від 07 липня 2009 року справу №2а-3342/ 09/2370 за позовом державної інспе кції з контролю за цінами в Че ркаській області до ТОВ «Вал ьтер-Трейд»про стягнення еко номічних санкцій зупинено до прийняття рішення у справі № 2а-3050/09/2370 за позовом ТОВ «Вальтер -Трейд»до державної інспекці ї з контролю за цінами в Черка ській області про скасування рішення про застосування ек ономічних санкцій.

Ухвалою Київського апеляц ійного адміністративного су ду від 08 липня 2010 року апеляцій ну скаргу товариства з обмеж еною відповідальністю «ВАЛЬ ТЕР-ТРЕЙД»залишено без задов олення, а постанову Черкаськ ого окружного адміністратив ного суду в справі №2а-3050/09/2370 - залишено без змін, тим самим остання набрала за конної сили.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, розглянув ши подані документи і матері али, оцінивши належність, доп устимість, достовірність кож ного доказу окремо, а також до статність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності, суд п риходить до наступного.

ТОВ «Вальтер-Трейд»зареєс троване як юридична особа 31.03.20 05 року, про що державним реєст ратором виконавчого комітет у Черкаської міської ради зр облено запис в Єдиному держа вному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб підприємці в за №10261020000002053, ідентифікаційний код 33456906.

Державна інспекція з контр олю за цінами у Черкаській об ласті є державним органом із спеціальним статусом, метою діяльності якого є регулюва ння та сприяння ефективному веденню економічної діяльно сті, що у розумінні положень с татті 3 Кодексу адміністрати вного судочинства України ві дповідає ознакам суб'єкта вл адних повноважень.

Законодавство України про ціноутворення складається з Закону України "Про ціни і цін оутворення" від 03.12.1990 року № 507-ХІ І (далі - «Закон № 507-ХІІ») та ін ших актів законодавства Укра їни, що видаються відповідно до цього Закону.

Стаття 4 Закону № 507-ХІІ визна чає повноваження Кабінету Мі ністрів України в галузі цін оутворення, зокрема визначає повноваження органів держав ного управління в галузі вст ановлення і застосування цін (тарифів), а також по контролю за цінами (тарифами).

Частиною 1 статті 8 Закону № 50 7-ХІІ визначено, що державне ре гулювання цін і тарифів здій снюється шляхом встановленн я державних фіксованих цін (т арифів), граничних рівнів цін (тарифів) або граничних відхи лень від державних фіксовани х цін і тарифів.

Відповідно до ст. 13 Закону № 5 07-XII та Положення про Державну і нспекцію з контролю за цінам и, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України в ід 13.12.2000 року № 1819, на позив ача покладені контрольно-наг лядові функції з питань доде ржання центральними та місце вими органами виконавчої вла ди, підприємствами, установа ми та організаціями вимог що до формування, встановлення та застосування цін і тарифі в.

У зв' язку з чим позивачу на дано право проводити перевір ки документів, пов'язаних з фо рмуванням, встановленням і з астосуванням цін і тарифів, н а підприємствах, в установах та організаціях незалежно в ід форм власності, а також оде ржувати необхідні довідки, п риймати рішення про застосув ання передбачених чинним зак онодавством економічних сан кцій за порушення порядку вс тановлення і застосування ці н.

На підставі викладеного по садовцями позивача проведен а перевірка дотримання держа вної дисципліни цін ТОВ «Вал ьтер-Трейд», за наслідками як ої складений акт від 08.05.2009 року №1173, в якому зазначено, що відпо відач за період з квітня 2008 рок у по березень 2009 року підвищув ав ціни на свинину І категорі ї та яловичу ІІ категорії біл ьш ніж на 1% протягом місяця бе з декларування зміни їх розм іру. Сума виручки, необґрунто вано одержаної в результаті порушення порядку декларува ння, склала 2 483 660 грн. 56 коп.

Відповідно до ч. 1 ст. 14 Закону України Закон №507-ХІІ вся необ ґрунтовано одержана підприє мством, організацією сума ви ручки в результаті порушення державної дисципліни цін пі длягає вилученню в доход від повідного бюджету залежно ві д підпорядкованості підприє мства, організації. Крім того , в стягується штраф в подвійн ому розмірі необґрунтовано о держаної суми виручки.

Пунктом 1.4 Інструкції про по рядок застосування економіч них та фінансових (штрафних) с анкцій органами державного к онтролю за цінами, затвердже ної наказом Міністерства еко номіки та з питань європейсь кої інтеграції України, Міні стерства фінансів України ві д 3 грудня 2001 року № 298/519, визначен о, що підставою для застосува ння економічних санкцій за п орушення державної дисциплі ни цін є одержання суб'єктами господарювання необґрунтов аної виручки в результаті по рушення ними чинного в періо ді, що перевіряється, порядку встановлення та застосуванн я цін і тарифів, які регулюють ся уповноваженими органами в ідповідно до вимог законодав ства.

На підставі зазначеного ак ту перевірки і вищезгаданої статті Закону №507-ХІІ Державно ю інспекцією з контролю за ці нами в Черкаській області пр ийнято рішення від 14.05.2009 р. № 68 «П ро застосування економічних санкцій за порушення в части ні додержання державної дисц ипліни цін». Згідно вказаног о рішення з відповідача підл ягає вилученню в доход держб юджету 2 483 660 грн. 56 коп. необґрунт овано одержаної виручки та с тягненню 4 967 321 грн. 12 коп. штрафу.

Постановою Кабінету Мініс трів України від 25.12.96 року № 1548 «П ро встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тар ифів)»визначені Повноваженн я центральних органів викона вчої влади, Ради міністрів Ав тономної Республіки Крим, об ласних, Київської та Севасто польської міських державних адміністрацій, виконавчих о рганів міських рад щодо регу лювання цін і тарифів на окре мі види продукції, товарів і п ослуг.

Згідно положень абзацу 38 пу нкту 12 Додатку до вказаної Пос танови, до повноважень Ради м іністрів Автономної Республ іки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій від несено регулювання оптово-ві дпускних цін на борошно пшен ичне вищого, першого і другог о сорту, борошно житнє обдирн е, яловичину, свинину, м'ясо пт иці, ковбасні вироби варені, м олоко, сир, сметану, масло верш кове, яйця курячі, цукор, олію соняшникову шляхом декларув ання їх зміни.

Оцінюючи обґрунтованість доводів позивача суд бере до уваги, що розпорядження голо ви Черкаської обласної держа вної адміністрації від 09.01.2007 ро ку № 3 «Про рентабельність вир обництва борошна і хліба та д екларування зміни цін на осн овні продовольчі товари», оп убліковане 31.01.2008 року, тим самим позивачем цілком обґрунтова но для порівняння взято ціни , які діяли на момент набрання чинності названим розпорядж енням.

Крім того, позивачем застос овано економічні санкції не за реалізацію продукції за ц інами, вище максимально допу стимих, а за підвищення цін на продукцію більш ніж на 1 % прот ягом місяця без декларування зміни їх розміру.

Рішення Державної інспекц ії з контролю за цінами в Черк аській області від 14.05.2009 року № 68 відповідачем не виконано, ек ономічні санкції не сплачені .

На підставі викладеного, су д приходить до висновку про з адоволення даного позову пов ністю.

Керуючись ст.ст. 17, 86, 159, 1 62, 163, 254 КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з товариства з обм еженою відповідальністю «Ва льтер-Трейд»(18002, м. Черкас и, вул. Шевченка, 205, ідентифікац ійний код 33456906) у дохід бюджету ч ерез державну інспекцію з ко нтролю за цінами в Черкаські й області (18000, м. Черкаси, вул. См ілянська, 131, код ЄДРПОУ 22791597) екон омічні санкції в сумі 7 450 981 (сім мільйонів чотириста п' ятде сят тисяч дев' ятсот вісімде сят одна) грн. 68 коп.

Постанова набирає законно ї сили в порядку статті 254 Коде ксу адміністративного судоч инства України.

Постанова може бути оскарж ена за правилами, встановлен ими ст. 186 Кодексу адміністрат ивного судочинства України.

Суддя В.В. Гаращен ко

СудЧеркаський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення21.09.2010
Оприлюднено06.10.2010
Номер документу11499218
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-3342/09/2370

Постанова від 21.09.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.В. Гаращенко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні