Постанова
від 16.09.2010 по справі 2а-4696/10/2570
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2а-4696/10/2570

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИ Й АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16 вересня 2010 р. м. Чернігів

Чернігівський окружний ад міністративний суд в складі:

головуючого судді Сорочко Є.О.,

при секретарі Сердюк Д.О.,

з участю представника пози вача Арещенко М.П.,

представника відповідача Багрової В.В.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в приміщен ні суду справу за адміністра тивним позовом прокурора Сем енівського району Чернігівс ької області в інтересах дер жави в особі державної подат кової інспекції у Семенівськ ому районі Чернігівської обл асті до Державного підприємс тва «Чернігівторф» про стягн ення заборгованості, -

В С Т А Н О В И В:

Прокурор Семенівського ра йону Чернігівської області з вернувся до суду в інтересах держави в особі державної по даткової інспекції у Семенів скому районі Чернігівської о бласті (далі - ДПІ у Семенівс ькому районі) з адміністрати вним позовом до Державного п ідприємства «Чернігівторф» (далі - ДП «Чернігівторф») пр о стягнення за рахунок актив ів податкового боргу з подат ку з доходів фізичних осіб в р озмірі 48726,05 грн. відповідно до п ідпункту 8.1.2 пункту 8.1. статті 8 З акону України «Про податок з доходів фізичних осіб» пода ток з доходів фізичних осіб п ідлягає сплаті (перерахуванн ю) до бюджету під час виплати о податковуваного доходу єдин им платіжним документом. Згі дно п. 4 ч. 1 ст. 14 Закону України « Про систему оподаткування» п одаток на доходи фізичних ос іб належить до загальнодержа вних податків і зборів (обов'я зкових платежів). Платники по датків, відповідно до п. 3 ч. 1 ст . 9 Закону України «Про систему оподаткування», зобов'язані сплачувати належні суми под атків і зборів (обов'язкових п латежів) у встановлені закон ами терміни. В порушення вказ аної норми Закону ДП «Черніг івторф» при виплаті заробітн ої плати не повністю сплачен о податок на доходи фізичних осіб.

Представник прокуратури в судове засідання не з' явив ся, про дату, час та місце судо вого розгляду повідомлений н алежним чином, причини неявк и суду не повідомив.

В судовому засіданні предс тавник позивача позов підтри мала та просила його задовол ьнити в повному обсязі, посил аючись на обставини, викладе ні в позовній заяві.

Представник відповідача в судовому засіданні позов ви знала та пояснила, що вказана заборгованість з податку з д оходів фізичних осіб дійсно існує, однак вона виникла в зв ' язку зі скрутним матеріаль ним становищем підприємства .

Розглянувши подані сторон ами документи і матеріали, за слухавши пояснення сторін, в себічно і повно з' ясувавши всі фактичні обставини, на як их ґрунтується позов, об' єк тивно оцінивши докази, які ма ють юридичне значення для ро згляду справи і вирішення сп ору по суті, суд вважає, що поз ов підлягає задоволенню з на ступних підстав.

ДП «Чернігівторф» (ідентиф ікаційний код 02968220) зареєстров ано розпорядженням № 214-р вико навчого комітету Чернігівсь кої міської ради 29.05.1997 року та в зято на податковий облік до Д ПІ у м. Чернігові 19.08.1997 року, що пі дтверджується копією свідоц тва про державну реєстрацію юридичної особи та довідкою ДПІ у м. Чернігові про взяття н а облік платника податків.

Філія «Ірванцівський торф завод» державного підприємс тва «Чернігівторф» (ідентифі каційний код 26467190) є структурни м підрозділом ДП «Чернігівто рф» без права юридичної особ и, взято на податковий облік д о ДПІ у Семенівському районі 12.08.2003 року за № 16, що підтверджує ться копією положення філії «Ірванцівський торфзавод» д ержавного підприємства «Чер нігівторф» та даними про реє страцію платника податків.

Відповідно до ч. 3 ст. 95 Цивіль ного кодексу України філії т а представництва не є юридич ними особами. Вони наділяють ся майном юриичної особи, що ї ї створила, і діють на підстав і затвердженого нею положенн я. Відповідно до ч. 2 ст. 80 Цивіль ного Кодексу України саме юр идична особа наділяється цив ільною правоздатністю і дієз датністю і може бути позивач ем та відповідачем у суді.

Таким чином відповідачем у даній справі за зобов'язання структурного підрозділу філ ії «Ірванцівський торфзавод » державного підприємства «Ч ернігівторф» виступає ДП «Че рнігівторф».

Відповідно до підпункту 8.1.2 п ункту 8.1. статті 8 Закону Україн и «Про податок з доходів фізи чних осіб» податок з доходів фізичних осіб підлягає спла ті (перерахуванню) до бюджету під час виплати оподатковув аного доходу єдиним платіжни м документом.

Згідно п. 4 ч. 1 ст. 14 Закону Укра їни «Про систему оподаткуван ня» податок на доходи фізичн их осіб належить до загально державних податків і зборів (обов'язкових платежів).

Платники податків, відпові дно до п. 3 ч. 1 ст. 9 Закону України «Про систему оподаткування» , зобов'язані сплачувати нале жні суми податків і зборів (об ов'язкових платежів) у встано влені законами терміни.

Проведеною ДПІ у Семенівсь кому районі 17.06.2010 року звіркою н аявності не перерахованих до бюджету сум податку з доході в фізичних осіб (прибутковог о податку із заробітної плат и та інших виплат громадянам ) встановлено, що відповідаче м в порушення Закону України «Про податок з доходів фізич них осіб» та Декрету Кабінет у Міністрів України «Про при бутковий податок з громадян» залишок не перерахованого д о бюджету податку з доходів ф ізичних осіб становить 48726,05 гр н.

Підпунктом 3.2.1 п. 3.2 ст. 3 Закону України «Про порядок погашен ня зобов'язань платників под атків перед бюджетами та дер жавними цільовими фондами» в изначено, що у будь-яких випад ках, коли платник податків зг ідно з законами з питань опод аткування уповноважений утр имувати податок, яким оподат ковуються інші особи, у тому ч ислі податки на доходи фізич них осіб, а також будь - які інш і податки, що утримуються з дж ерела виплати, сума таких под атків вважається бюджетним ф ондом, який належить державі .

Зобов'язання по сплаті відп овідачем прибуткового подат ку з громадян не є податковим боргом в розумінні Закону Ук раїни «Про порядок погашення зобов'язань платників подат ків перед бюджетами та держа вними цільовими фондами», ос кільки платником податків зо бов'язання самостійно шляхом подання до органів державно ї податкової служби податков ої декларації не узгоджуєтьс я, його не визначає контролюю чий орган. А тому стосовно сум и заборгованості, яка є предм етом даного спору, не застосо вуються положення вищевказа ного Закону, що регламентуют ь порядок досудового погашен ня податкового боргу шляхом надсилання боржнику податко вих вимог, передачі його акти вів в податкову заставу та по слідуючий їх продаж в порядк у ст. 10 Закону.

Враховуючи вищевикладене та з урахуванням визнання по зову відповідачем, позовні в имоги прокурора Семенівсько го району Чернігівської обла сті в інтересах держави в осо бі державної податкової інсп екції у Семенівському районі Чернігівської області до Де ржавного підприємства «Черн ігівторф» є законними та обґ рунтованими, і тому підлягаю ть задоволенню, а заборгован ість стягненню з відповідача .

Керуючись ст.ст. 122, 158 - 163, 167, Кодек су адміністративного судочи нства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов прокурора Семенівського рай ону Чернігівської області в інтересах держави в особі де ржавної податкової інспекці ї у Семенівському районі Чер нігівської області до Держав ного підприємства "Чернігівт орф" - задовольнити в повному о бсязі.

Стягнути з Державного підп риємства "Чернігівторф" (іден тифікаційний код 30849605) заборго ваність з податку з доходів ф ізичних осіб в розмірі 48726 (соро к вісім тисяч сімсот двадцят ь шість) 05 коп. на користь держа ви в особі державної податко вої інспекції у Семенівськом у районі Чернігівської облас ті на р\р 33218800700455 ГУДК в Чернігівс ькій області м. Семенівка, МФО 853592, код платежу 11010100.

Постанова набирає законн ої сили після закінчення стр оку на подання апеляційної с карги, якщо вона не була подан а у встановлений строк. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасова но, набирає законної сили піс ля закінчення апеляційного р озгляду справи.

Постанова може бути оскар жена до Київського апеляційн ого адміністративного суду п ротягом десяти днів з дня її п роголошення, а в разі застосу вання судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а тако ж прийняття постанови у пись мовому провадженні апеляцій на скарга подається протягом десяти днів з дня отримання к опії постанови, за правилами , встановленими ст. ст. 185-187 КАС У країни, шляхом подання через суд першої інстанції апеляц ійної скарги.

Дата виготовлення та підп исання постанови в повному о бсязі - 21 вересня 2010 р.

Суддя: Сорочко Є.О.

СудЧернігівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення16.09.2010
Оприлюднено06.10.2010
Номер документу11499319
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-4696/10/2570

Постанова від 16.09.2010

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Сорочко Є.О.

Ухвала від 09.09.2010

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Сорочко Є.О.

Постанова від 16.09.2010

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Сорочко Є.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні