Постанова
від 15.09.2010 по справі 2а-3757/10/2570
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2а-3757/10/2570

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИ Й АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 вересня 2010 р. м. Чернігів

Чернігівський окружний ад міністративний суд в складі:

головуючого судді Сорочко Є.О.,

при секретарі Сердюк Д.О.,

з участю представника пози вача Ананка Ю.М.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в приміщен ні суду справу за адміністра тивним позовом Державної под аткової інспекції у м. Черніг ові до товариства з обмежено ю відповідальністю «Сіверін вест-Буд» про стягнення пода ткового боргу, -

В С Т А Н О В И В:

Державна податкова інспек ція у м. Чернігові (далі - ДПІ у м. Чернігові) звернулась до суду з адміністративним позо вом до товариства з обмежено ю відповідальністю «Сіверін вест-Буд» (далі - ТОВ «Сівері нвест-Буд») про стягнення за р ахунок активів податкового б оргу з орендної плати за земе льні ділянки державної і ком унальної власності в розмірі 9811,54 грн. Свої вимоги обґрунтов ує тим, що відповідно до подан их ТОВ «Сіверінвест-Буд» дек ларацій з орендної плати за з емельні ділянки державної і комунальної власності за 2009 т а 2010 роки відповідачем визнач ено щомісячні нарахування пл ати за землю, які сплачує не в повному обсязі. Згідно п.п. 5.1 с т. 5 Закону України «Про порядо к погашення зобов' язань пла тників податків перед бюджет ами та державними цільовими фондами» податкове зобов'яза ння, самостійно визначене пл атником податків у податкові й декларації, вважається узг одженим з дня подання такої п одаткової декларації. Відпов ідно п.п. 5.4.1 п. 5.4 ст. 5 Закону Украї ни «Про порядок погашення зо бов'язань платників податків перед бюджетами та державни ми цільовими фондами» узгодж ена сума податкового зобов'я зання, не сплачена платником податків у визначені законо м строки, визнається сумою по даткового боргу.

Представник позивача в суд овому засіданні позов підтри мав та просив його задовольн ити в повному обсязі, посилаю чись на обставини, викладені в позовній заяві та крім того пояснив, що

Представник відповідача в судове засідання не з' явив ся, про дату, час та місце розг ляду справи повідомлений нал ежним чином, причини неявки с уду не повідомив.

Згідно наданих пояснень в с удовому засіданні 07.09.2010 року пр едставник відповідача позов не визнав, в його задоволенні просив відмовити в повному о бсязі, оскільки постановою К иївського апеляційного госп одарського суду від 16.06.2010 року в изнано недійсним п. 7 договору оренди земельної ділянки № 352 7 від 09.02.2009 року після слів: що ста новить, в частині зазначення : 29503,27 грн. (195645 грн. за 1 кв.м.) на рік, а тому розмір орендної плати з а землю у 2009 році повинен бути з меншений.

Розглянувши подані сторон ами документи і матеріали, за слухавши пояснення представ ника позивача, всебічно і пов но з' ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуєть ся позов, об' єктивно оцінив ши докази, які мають юридичне значення для розгляду справ и і вирішення спору по суті, су д вважає, що позов підлягає за доволенню з наступних підста в.

ТОВ «Сіверінвест-Буд» (іден тифікаційний код 34924942) зареєст роване виконавчим комітетом Чернігівської міської ради 15.03.2007 та взятий на податковий об лік в ДПІ у м. Чернігові 16.03.2007 за № 8993, що підтверджується копією довідки з Єдиного державног о реєстру юридичних осіб та ф ізичних осіб - підприємців та довідкою податкової інспекц ії про взяття на облік платни ка податків.

Відповідно до ст. 4, п. 2.3. ст. 9 За кону України «Про систему оп одаткування», суб' єкти підп риємницької діяльності зобо в' язані подавати до державн их податкових органів та інш их державних органів відпові дно до законів декларації, бу хгалтерську звітність та інш і документи і відомості, пов' язані з обчисленням і сплато ю податків і зборів (обов' яз кових платежів), сплачувати н алежні суми податків і зборі в (обов' язкових платежів) у в становлені законами терміни . Згідно ст. 11, вищевказаного За кону, відповідальність за пр авильність обчислення, своєч асність сплати податків і зб орів та додержання законів п ро оподаткування несуть плат ники податків відповідно до законів України.

Стаття 14 Закону України «Пр о плату за землю» передбачає , що платники земельного пода тку, а також орендної плати за земельні ділянки державної або комунальної власності (к рім громадян) самостійно обч ислюють суму земельного пода тку та орендної плати щороку за станом на 1 січня і до 1 лютог о поточного року подають від повідному органу державної п одаткової служби за місцезна ходженням земельної ділянки податкову декларацію на пот очний рік за формою, встановл еною центральним податковим органом, з розбивкою річної с уми рівними частками за міся цями. Подання такої декларац ії звільняє від обов'язку под ання щомісячних декларацій. Відповідно до статті 17 Закону України «Про плату за землю» податкове зобов'язання по зе мельному податку, а також по о рендній платі за землі держа вної та комунальної власност і, визначене у податковій дек ларації на поточний рік, спла чується рівними частками вла сниками та землекористувача ми земельних ділянок за місц езнаходженням земельної діл янки за базовий податковий (з вітний) період, який дорівнює календарному місяцю, щоміся чно протягом 30 календарних дн ів, наступних за останнім кал ендарним днем звітного (пода ткового) місяця.

Відповідно поданих до ДПІ у м. Чернігові декларації з оре ндної плати за земельні діля нки державної і комунальної власності № 38780 на 2009 рік, уточню ючої декларації № 207489 на 2009 рік т а декларації 4629 на 2010 рік відпов ідачем задекларовано щоміся чні нарахування плати за зем лю.

Згідно п.п. 5.1 ст. 5 Закону Украї ни «Про порядок погашення зо бов' язань платників податк ів перед бюджетами та держав ними цільовими фондами» пода ткове зобов'язання, самостій но визначене платником подат ків у податковій декларації, вважається узгодженим з дня подання такої податкової де кларації.

Підпунктом 5.3.1. пункту 5.3 статт і 5 Закону України «Про порядо к погашення зобов' язань пла тників податків перед бюджет ами та державними цільовими фондами» встановлено, що пла тник податків зобов'язаний с амостійно сплатити суму пода ткового зобов'язання, зазнач ену у поданій ним податковій декларації, протягом десяти календарних днів, наступних за останнім днем відповідно го граничного строку, передб аченого підпунктом 4.1.4 пункту 4.1 статті 4 цього Закону для под ання податкової декларації.

Відповідач, всупереч вищев казаним вимогам Закону, не в п овному обсязі сплачує податк ове зобов?язання, в зв?язку з ч им має подаковий борг за осно вним платежем в розмірі 9661,85 гр н. та підстав ст. 16 Закону Укра їни «Про порядок погашення з обов' язань платників подат ків перед бюджетами та держа вними цільовими фондами» за несвоєчасну сплату податков ого зобов' язання відповіда чу нараховано пеню в розмірі 149,96 грн.

Відповідно п. п. 6.2.1. п. 6.1. ст. 6 Зак ону України «Про порядок пог ашення зобов' язань платник ів податків перед бюджетами та державними цільовими фонд ами» у разі коли платник пода тків не сплачує узгоджену су му податкового зобов'язання в установлені строки, податк овий орган надсилає такому п латнику податків податкові в имоги.

ДПІ у м. Чернігові відповіда чу направлені перша податков а вимога № 1/1752 від 05.11.2009 року, яка п овернута відправнику з відмі ткою «за закінченням терміну зберігання», а тому розміщен а на дошці податкових оголош ень та друга податкова вимог а № 2/41 від 12.01.2010, яка отримана пред ставником відповідача.

У відповідності до пп.6.2.4 п.6.2 с т.6 Закону України «Про порядо к погашення зобов' язань пла тників податків перед бюджет ами та державними цільовими фондами» податкова вимога вв ажається надісланою (вручено ю) юридичній особі, якщо її пер едано посадовій особі такої юридичної особи під розписки або надіслано листом з повід омленням про вручення. У разі коли податковий орган або по шта не може вручити платнику податків податкове повідомл ення або податкові вимоги у з в'язку з незнаходженням поса дових осіб, їх відмовою прийн яти податкове повідомлення а бо податкову вимогу, незнахо дженням фактичного місця роз ташування (місцезнаходження ) платника податків, податков ий орган розміщує податкове повідомлення або податкові в имоги на дошці податкових ог олошень, встановленій на віл ьному для огляду місці біля в ходу до приміщення податково го органу. При цьому день розм іщення такої податкової вимо ги вважається днем її вручен ня.

Як вбачається з матеріалів справи, податкові вимоги від повідачем в межах подальшої процедури апеляційного оска рження чи в судовому порядку не оскаржені, але борг не спла чено.

У відповідності до п.1.3 ст.1 За кону України «Про порядок по гашення зобов' язань платни ків податків перед бюджетами та державними цільовими фон дами», податковий борг (недої мка) - це податкове зобов'язанн я (з урахуванням штрафних сан кцій за їх наявності), самості йно узгоджене платником пода тків або узгоджене в адмініс тративному чи судовому поряд ку, але не сплачене у встановл ений строк.

Заступником начальника ДП І у м. Чернігові прийнято ріше ння № 130 від 15.03.2010 про стягнення к оштів та продаж інших активі в платника податків в рахуно к погашення його податкового боргу.

Відповідності до пп. 3.1.1 п. 3.1 ст . 3 Закону України «Про порядок погашення зобов' язань плат ників податків перед бюджета ми та державними цільовими ф ондами» активи платника пода тків можуть бути примусово с тягнені в рахунок погашення його податкового боргу виклю чно за рішенням суду.

Враховуючи вищевикладене, позовні вимоги Державної по даткової інспекції у м. Черні гові до товариства з обмежен ою відповідальністю «Сівері нвест-Буд» підлягають задово ленню, оскільки є законними т а обґрунтованими, а заборгов аність зі сплати податкового боргу, стягненню за рахунок а ктивів відповідача.

Керуючись ст.ст. 122, 158 - 163, 167, Кодек су адміністративного судочи нства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Державної податкової інспек ції у м. Чернігові до товарист ва з обмеженою відповідальні стю "Сіверінвест-Буд" - задовол ьнити в повному обсязі.

Стягнути за рахунок активі в з товариства з обмеженою ві дповідальністю "Сіверінвест -Буд" (ідентифікаційний код 349249 42) податковий борг з орендної плати за земельні ділянки де ржавної і комунальної власно сті в розмірі 9811 (дев'ять тисяч вісімсот одинадцять) грн. 54 ко п. на р\р 33217812700002, код 13050200. Одержувач : Місцевий бюджет, код 22825965. Банк : ГУДКУ в Чернігівській облас ті, МФО 853592.

Постанова набирає законн ої сили після закінчення стр оку на подання апеляційної с карги, якщо вона не була подан а у встановлений строк. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасова но, набирає законної сили піс ля закінчення апеляційного р озгляду справи.

Постанова може бути оскар жена до Київського апеляційн ого адміністративного суду п ротягом десяти днів з дня її п роголошення, а в разі застосу вання судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а тако ж прийняття постанови у пись мовому провадженні апеляцій на скарга подається протягом десяти днів з дня отримання к опії постанови, за правилами , встановленими ст. ст. 185-187 КАС У країни, шляхом подання через суд першої інстанції апеляц ійної скарги.

Дата виготовлення та підп исання постанови в повному о бсязі - 20 вересня 2010 р.

Суддя: Сорочко Є.О.

СудЧернігівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення15.09.2010
Оприлюднено06.10.2010
Номер документу11499322
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-3757/10/2570

Ухвала від 15.07.2010

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Сорочко Є.О.

Постанова від 15.09.2010

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Сорочко Є.О.

Постанова від 15.09.2010

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Сорочко Є.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні