Ухвала
від 17.11.2023 по справі 920/1305/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про відмову у відкритті провадження у справі

17.11.2023м. СумиСправа № 920/1305/23

Суддя Господарського суду Сумської області Вдовенко Дар`я Володимирівна, перевіривши матеріали позовної заяви

за позовом Приватного підприємства «Джем-М» (вул. Робітнича, буд. 67, кв. 83, м. Суми)

до відповідача ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 )

про визначення розміру статутного капіталу та визначення власника статутного капіталу,

УСТАНОВИВ:

Приватне підприємство «Джем-М» звернулося до суду з позовною заявою до засновника (учасника) цього підприємства - ОСОБА_1 , в якій просить суд: визначити 100% розмір статутного капіталу Приватного підприємства «Джем-М» в сумі 60100грн; визначити власником 100% статутного капіталу сумою в 60100грн ОСОБА_1 .

За приписами ст. 4 ГПК України право на звернення до господарського суду в установленому цим Кодексом порядку гарантується. Ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи у господарському суді, до юрисдикції якого вона віднесена законом.

Юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Відповідно до ст. 45 Господарського процесуального кодексу України (далі -ГПК України) сторонами в судовому процесі - позивачами і відповідачами - можуть бути особи, зазначені у статті 4 цього Кодексу.

У статті 20 ГПК України закріплено предметну та суб`єктну юрисдикцію господарських судів, тобто сукупність повноважень господарських судів щодо розгляду справ, віднесених до їх компетенції.

Відповідно до пункту 3 частини 1 статті 20 Господарського процесуального кодексу України господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема справи у спорах, що виникають з корпоративних відносин, в тому числі у спорах між учасниками (засновниками, акціонерами, членами) юридичної особи або між юридичною особою та її учасником (засновником, акціонером, членом), у тому числі учасником, який вибув, пов`язані зі створенням, діяльністю, управлінням або припиненням діяльності такої юридичної особи, крім трудових спорів.

Відповідно до ст. 96-1 Цивільного кодексу України права учасників юридичних осіб (корпоративні права) - це сукупність правомочностей, що належать особі як учаснику (засновнику, акціонеру, пайовику) юридичної особи відповідно до закону та статуту товариства.

Корпоративними відносинами є відносини між учасниками (засновниками, акціонерами, пайовиками) юридичних осіб, у тому числі які виникають між ними до державної реєстрації юридичної особи, а також відносини між юридичною особою та її учасниками (засновниками, акціонерами, пайовиками) щодо виникнення, здійснення, зміни і припинення корпоративних прав.

Згідно з позовною заявою з вимогами про визначення розміру статутного капіталу та визначення власника статутного капіталу звертається приватне підприємство, а не його (засновник) учасник, тому спір не є корпоративним в розумінні наведених норм та, відповідно, не підлягає вирішенню в порядку господарського судочинства, враховуючи суб`єктний склад учасників справи та їх процесуальний статус.

Суд вважає, що вимоги про визначення розміру статутного капіталу та визначення власника статутного капіталу юридичної особи за позовом юридичної особи до її учасника не підлягають розгляду як в порядку господарського, так і в порядку цивільного судочинства, оскільки з огляду на правову позицію Великої Палати Верховного Суду у постанові № 923/876/16 від 22.10.2019, на яку вказує позивач у позовній заяві, правову позицію Великої Палати Верховного Суду у постанові від 15.09.2020 у справі №5017/1221/2012, такі вимоги є способом захисту учасників товариства (підпункт «д» пункту 3 частини п`ятої статті 17 цього Закону).

У цій категорії спорів господарське товариство, а також учасники товариства, які внаслідок задоволення позову можуть бути позбавлені своїх часток у статутному капіталі або їх частин є відповідачами.

За викладених обставин, в силу вимог пункту 1 частини 1 статті 175 ГПК України суд відмовляє у відкритті провадження у справі, оскільки позовна заява не підлягає розгляду за правилами господарського судочинства.

Керуючись ст. 4, 45, 175, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1.Відмовити у відкритті провадження у справі № 920/1305/23.

2.Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена в порядку та строки, передбачені статтями 255-257 Господарського процесуального кодексу України. Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом десяти днів з дня складення повного судового рішення до Північного апеляційного господарського суду.

Ухвала підписана суддею 17.11.2023.

СуддяД. В. Вдовенко

Дата ухвалення рішення17.11.2023
Оприлюднено20.11.2023
Номер документу114993781
СудочинствоГосподарське
Сутьвизначення розміру статутного капіталу та визначення власника статутного капіталу

Судовий реєстр по справі —920/1305/23

Ухвала від 26.04.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Ходаківська І.П.

Ухвала від 09.04.2024

Господарське

Господарський суд Сумської області

Резніченко Олена Юріївна

Ухвала від 26.03.2024

Господарське

Господарський суд Сумської області

Резніченко Олена Юріївна

Ухвала від 25.03.2024

Господарське

Господарський суд Сумської області

Вдовенко Дар'я Володимирівна

Постанова від 18.01.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Ткаченко Б.О.

Ухвала від 06.12.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Ткаченко Б.О.

Ухвала від 27.11.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Ткаченко Б.О.

Ухвала від 17.11.2023

Господарське

Господарський суд Сумської області

Вдовенко Дар'я Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні