Ухвала
від 17.11.2023 по справі 711/8376/23
ПРИДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Придніпровський районний суд м.Черкаси

Справа № 711/8376/23

Номер провадження 1-кс/711/2346/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 листопада 2023 року м.Черкаси

Слідчий суддя Придніпровського районного суду м. Черкаси ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду клопотання старшого слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу Черкаської обласної прокуратури ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю у кримінальному провадженні відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12023250000000250 від 27.06.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.364 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 , звернувся до слідчого судді із клопотанням, в якому просить надати дозвіл на тимчасовий доступ до документів, які знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ) ЄДРПОУ НОМЕР_1 юридична адреса АДРЕСА_1 .

Своє клопотання мотивує тим, що до СУ ГУНП в Черкаській області із сектору захисту інтересів суспільства і держави ГУНП в Черкаській області надійшли матеріали перевірки щодо можливих протиправних дій посадових осіб ІНФОРМАЦІЯ_3 . Із матеріалів перевірки вбачається, що постановою управління ІНФОРМАЦІЯ_3 №25 від 19.03.2021 затверджено статут ДП « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ІНФОРМАЦІЯ_3 (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) в новій редакції та затверджено статутний капітал в сумі 2 млн. 728 тис. 606 грн.

20.09.2021 відповідно до передавального акту по ІНФОРМАЦІЯ_5 від 20.09.2021 Дочірнє підприємство « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ІНФОРМАЦІЯ_3 прийняло від ІНФОРМАЦІЯ_6 , який розташований за адресою: АДРЕСА_2 , передавальна вартість без ПДВ 2 млн. 749 тис. 688,33 грн.

12 жовтня 2021 року винесено постанову №139 правління ІНФОРМАЦІЯ_3 «Про припинення у вигляді реорганізації шляхом перетворення ДП « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ІНФОРМАЦІЯ_3 в ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ІНФОРМАЦІЯ_3 ».

Відповідно до передавального акту від 20.12.2021 ДП ІНФОРМАЦІЯ_4 » ІНФОРМАЦІЯ_3 передано до ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ІНФОРМАЦІЯ_3 » активи балансовою вартістю 12 млн. 871 тис. 475,60 грн., в тому числі:

- приміщення санаторію, підсобних та господарських будівель загальною площею 13 656 кв.м.;

- земельну ділянку площею 14,08 га (територія санаторію) в адмінмежах ІНФОРМАЦІЯ_7 , державний акт постійного користування від 29.09.1999 року, цільове призначення - для будівництва та обслуговування будівель закладів охорони здоров?я та соціальної допомоги;

- земельну ділянку площею 1,28 га за адресою АДРЕСА_3 , , державний акт постійного користування від 28.12.1999 року цільове призначення - для будівництва та обслуговування об`єктів рекреаційного призначення

18 січня 2022 року заступник голови правління ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_5 підписав акт приймання-передачі корпоративних прав ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ІНФОРМАЦІЯ_3 » на користь гр. ОСОБА_6 , в обсязі 51% статутного капіталу товариства, що становить 6 млн. 207 тис. 302,82 грн. та ОСОБА_7 , в обсязі 49% статутного капіталу товариства, що становить 5 млн. 963 тис. 879 грн.

Частки корпоративних прав передані вказаним фізичним особам згідно з умовами договорів купівлі-продажу корпоративних прав у статутному фонді ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » від 18.01.2022.

Таким чином, службові особи ІНФОРМАЦІЯ_3 , зловживаючи службовим становищем, діяли умисно в інтересах третіх осіб, будучи достовірно проінформовані про заборону відчуження майна здійснили ряд реєстраційних дій з метою подальшого продажу частки в статутному фонді товариства, внаслідок чого відбулось фактичне відчуження цілісного майнового комплексу Санаторію « ІНФОРМАЦІЯ_4 », який входив до системи споживчої кооперації України.

Відповідно до статутів різних редакцій ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ІНФОРМАЦІЯ_3 », Дочірнє підприємство Санаторій « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ІНФОРМАЦІЯ_3 , ІНФОРМАЦІЯ_9 товариств визначено, що в своїй діяльності підприємства керуються в тому числі рішеннями з`їздів, зборів Ради Укоопспілки, нормативними актами ІНФОРМАЦІЯ_10 .

Відповідно до постанови Центральної спілка споживчих товариств України VI зборів Ради Укоопспілки XVII скликання від 03.04. 2003, із змінами і доповненнями, внесеними VII зборами Ради Укоопспілки XVII скликання від 22.03.2004, визначено спеціальний термін - «громадське майно», де визначено, що громадське майно (основні засоби) споживчої кооперації України є власністю споживчих товариств, райспоживспілок, облспоживспілок, Кримспоживспілки і Укоопспілки; володіння, користування і розпорядження основними засобами здійснюють вищі органи управління споживчих товариств і споживспілок або уповноважені ними органи згідно із законодавством України, нормативними актами ІНФОРМАЦІЯ_11 та статутами споживчих товариств і споживспілок.

В примірному статуті споживчого товариства, затвердженого постановою XVIII (позачергового) з`їзду споживчої кооперації України від 19.12.2000, зі змінами і доповненнями, внесеними постановами Ради ІНФОРМАЦІЯ_10 від 25.01.2006, від 24.01.2007, від 21.11.2007 , від 12.11.2008, від 03.12.2009, від 10.11.2010, зазначено, що: споживчому товариству належить на праві власності як юридичній особі майно, яке необхідне для здійснення статутних завдань; споживче товариство володіє, користується і розпоряджається належним йому майном та реалізує права власника через свої органи управління: загальні збори (збори уповноважених) членів споживчого товариства, правління у відповідності з їх компетенцією, визначеною цим статутом, законодавством України та нормативними актами ІНФОРМАЦІЯ_11 .

Положенням про громадське майно (основні засоби) споживчої кооперації України, яке є нормативним актом Укоопспілки, обов`язковим для виконання споживчими товариствами, встановлено, що всі основні засоби споживчої кооперації України поділяються на неподільне і подільне громадське майно.

Відповідно до змісту Положення про громадське майно (основні засоби) споживчої кооперації України, об`єкти основних засобів (будівлі, споруди), які зараховані до неподільного громадського майна споживчої кооперації, не можуть бути продані, безоплатно передані, внесені до статутного капіталу інших підприємств, передані в заставу, фінансовий лізинг, крім організацій і підприємств системи ІНФОРМАЦІЯ_11 .

Відповідно до Положення про громадське майно (основні засоби) споживчої кооперації України неподільне громадське майно це сукупність необоротних активів (основних засобів) споживчого товариства, споживспілки, які розподілу не підлягають і слугують як сьогоднішнім членам споживчих товариств, так і майбутнім поколінням. У разі ліквідації споживчого товариства, споживспілки неподільне громадське майно передається за рішенням ліквідаційної комісії споживспілці, до складу якої входить споживче товариство, споживспілка.

Відповідно до Примірного статуту споживчого товариства визначено, що майно споживчого товариства складається із неподільної і подільної частин: а) неподільне (громадське) майно споживчого товариства визначається розміром не меншим, ніж 25 відсотків загальної вартості основних засобів і становить його неподільний фонд. Конкретний розмір неподільного (громадського) майна та перелік об`єктів (основних засобів), що зараховуються до нього, затверджують загальні збори членів споживчого товариства за попереднім погодженням з правлінням спілки, до складу якої воно входить.

Майно споживчого товариства, що не має статусу об`єкта неподільного громадського майна споживчого товариства, є подільним громадським майном і являє собою сукупність необоротних активів (основних засобів) споживчого товариства, споживспілки, які в установленому законодавством України та нормативними актами ІНФОРМАЦІЯ_11 порядку можуть бути переведені в оборотні активи, шляхом їх продажу, а також внесені до статутних капіталів інших підприємств і організацій, передані в заставу, надані в оренду тощо.

Таким чином, для з`ясування питання можливості продажу майна споживчого товариства нотаріус повинен витребувати для ознайомлення Перелік об`єктів неподільного громадського майна, затверджений рішенням загальних зборів відповідного споживчого товариства. У разі ж коли наданий споживчим товариством Перелік не містить майна, що продаватиметься, або його виключено з Переліку на підставі відповідного рішення загальних зборів членів споживчого товариства, то його відчуження стає потенційно можливим, але лише якщо: споживче товариство більше не може використовувати таке майно за призначенням; у споживче товариство відсутні фінансові ресурси для добудови, перепрофілювання, модернізації та реконструкції майна та/або якщо проведення цих заходів не принесе економічної вигоди; власник майна змінив стратегію стосовно його використання (п. 5.2 розділу 5 Положення про громадське майно (основні засоби) споживчої кооперації України, затвердженого постановою VI зборів Ради Укоопспілки XVII скликання від 03.04.2003, із змінами і доповненнями, внесеними VII зборами ІНФОРМАЦІЯ_11 скликання від 22.03.2004).

Перевірка наявності або відсутності вищевказаних умов покладається на правління відповідних споживспілок, яким підпорядковується споживче товаривто, майно якого відчужується, а саме: Правління Кримспоживспілки, облспоживспілки стосовно майна споживчих товариств, райспоживспілок, включаючи майно, яке обліковується на балансі їх підприємств, якщо вартість майна за стартовою ціною продажу менше двохсот тисяч гривень; Правління Укоопспілки стосовно майна споживчих товариств, райспоживспілок, включаючи майно, яке обліковується на балансі їх підприємств, якщо вартість майна за стартовою ціною продажу двісті тисяч гривень і більше; Правління Укоопспілки стосовно майна Кримспоживспілки, облспоживспілки, інших членів Укоопспілки, включаючи майно, яке обліковується на балансі їх підприємств, незалежно від вартості за стартовою ціною продажу.

Нотаріусу продавець повинен лише надати попередню згоду (постанову) однієї із вказаних споживспілок на подальший продаж споживчим товариством належного йому майна. Попередня згода (постанова) споживспілки на продаж підприємства (цілісного (єдиного) майнового комплексу) чинна протягом дев`яти місяців від дати прийняття цього рішення (п. 5.3.2 вказаного Положення). ІІІ.

процедури відчуження чітко визначена Положенням про громадське майно (основні засоби) споживчої кооперації України, затвердженим постановою VI зборів Ради Укоопспілки XVII скликання від 03.04.2003, із змінами і доповненнями, внесеними VII зборами Ради Укоопспілки XVII скликання від 22.03.2004.

Отже, споживче товариство, загальні збори учасників якого прийняли рішення про продаж об`єкта подільного громадського майна (основного засобу), використання якого в подальшій діяльності споживчого товариства є непотрібним і недоцільним, повинно звернутися до відповідної споживспілки, членом якої вона є, ієрархічний рівень якої залежить від стартової ціни продажу основного засобу, і отримати попередню згоду такої споживспілки на подальший продаж вказаного майна.

Разом з клопотанням щодо надання попередньої згоди (постанови) на продаж додаються документи, перелік яких встановлено для кожного виду майна окремо п. 5.4 вказаного Положення. У клопотанні зазначаються цілі, на які будуть спрямовані кошти від продажу.У разі виробничої необхідності правління споживспілки для розгляду питання про надання попередньої згоди (постанови) на продаж має право вимагати подання будь-яких документів та проводити будь-які перевірки їх достовірності.

У разі надання згоди майно ІНФОРМАЦІЯ_8 підлягає продажу з аукціону будь-яким юридичним чи фізичним особам.

Продаж майна з аукціону здійснюється в порядку, встановленому Положенням про порядок продажу на аукціонах основних засобів підприємств і організацій споживчої кооперації України, затвердженим постановою ІІ зборів Ради Укоопспілки XVII скликання із змінами і доповненнями, внесеними IV зборами Ради Укоопспілки XVII скликання від 19.04.2001; VII зборами ІНФОРМАЦІЯ_11 скликання від 22.03.2004; ІІІ зборами Ради ІНФОРМАЦІЯ_11 скликання від 25.01.2006; IV зборами Ради Укоопспілки ХІХ скликання від 24.01.2007; постановою Правління ІНФОРМАЦІЯ_11 від 27.11.2007 № 384.

Продажу з аукціону підлягають: будівлі (крім об`єктів нерухомості і квартир житлового фонду), споруди, їх структурні компоненти та передавальні пристрої, силові машини та устаткування, обладнання процесу виробництва та їх частини, лабораторне обладнання, вимірювальні та регулюючі прилади, цистерни та резервуари, транспортні засоби, об`єкти незавершеного будівництва, юридичні особи та/або частина корпоративного права споживчого товариства, споживспілки на частку в статутному фонді (капіталі) підприємства.

Інше майно за рішенням власника продається з аукціону або без проведення аукціону.

Стартова ціна аукціонного майна встановлюється комісією власника майна, яку призначає вищий орган управління споживчого товариства, споживспілки або уповноважений ним орган.

Комісію очолює голова правління споживчого товариства, споживспілки або інша уповноважена особа, заступник голови комісії головний бухгалтер споживчого товариства, споживспілки. До складу комісії включаються: інженер-будівельник, інженер-механік, бухгалтер, економіст, інші фахівці, а також представник профспілкового комітету (за згодою). Результати роботи комісії оформляються протоколом, який затверджується органом, що призначив комісію. Стартова ціна аукціонного майна встановлюється не нижче його оціночної вартості, визначеної суб`єктом оціночної діяльності суб`єктом господарювання, збільшеної на суму витрат з оцінки майна, комісійної винагороди організатору аукціону в сумі планових витрат на підготовку і проведення аукціону та податку на додану вартість або єдиного податку, якщо їх сплата передбачена законодавством України. Стартова ціна аукціонного майна, яка визначена комісією СТ, споживспілки коригується власником аукціонного майна на індекс інфляції, оприлюднений ІНФОРМАЦІЯ_12 .

У разі, якщо ціна аукціонного майна встановлена комісією нижче балансової (залишкової) вартості, то затвердження ціни і передача майна для продажу організатору аукціону проводиться після отримання попередньої згоди (постанови) правління споживспілки згідно з порядком, визначеним пунктом 5.3 Положення про громадське майно (основні засоби) споживчої кооперації України. Після цього споживче товаритсво, споживспілка, їх підприємство (об`єднання) укладає з організатором аукціону договір (угоду), яким доручає реалізацію аукціонних основних засобів організатору аукціону за визначену комісійну винагороду.

На підставі вказаної угоди, одержавши документи, необхідні для проведення аукціону, організатор аукціону визначає дату і час проведення аукціону. Термін підготовки до аукціону не повинен перевищувати двох місяців з дати приймання основних засобів організатором аукціону. Організатор аукціону не пізніше як за 20 днів до дня проведення аукціону публічно оголошує про продаж аукціонних основних засобів через рекламні повідомлення в засобах масової інформації: на місцевому телебаченні, радіо, обов`язково в місцевій, що друкується на території адміністративно-територіального району, де розташований об`єкт продажу, пресі. Оголошення у пресі розміщуються у виданнях, які мають найбільший тираж, не менше трьох разів за час рекламної кампанії. Оголошення також розміщуються на об`єктах нерухомості, які виставлені на продаж. В оголошенні зазначається: перелік аукціонних основних засобів, які виставляються на аукціон для продажу; їх коротка характеристика, стартові ціни лотів; крок аукціону по кожному лоту, кінцевий термін реєстрації для участі в аукціоні; дата, час і місце ознайомлення з аукціонними основними засобами та проведення аукціону; адреса, номери телефонів, час роботи аукціонної комісії, поточний рахунок організатора аукціону тощо. Аукціонною комісією за три робочих дні до початку аукціону розглядається питання готовності до проведення аукціону, засідання аукціонної комісії оформляється протоколом, копія якого надається власнику аукціонних основних засобів.

Порядок проведення аукціону визначено розділом 3 Положення про порядок продажу на аукціонах основних засобів підприємств і організацій споживчої кооперації України.

Кошти від реалізації майна після сплати податків, якщо їх сплата передбачена законодавством України, спрямовуються на придбання нових, реконструкцію діючих, модернізацію, добудову, дообладнання, ремонт об`єктів основних засобів, довгострокові фінансові інвестиції, придбання товарів, сировини, матеріалів та забезпечення виконання статутних завдань споживчим товариством, споживспілкою.

З метою отримання відповідної інформації та копій документації на адресу ІНФОРМАЦІЯ_3 направлено запит вих. №10957/24/34/-2023 від 25.09.2023 та на який отримано відповідь б/н від 11.10.2023 з відмовою в надані інформації та копій документів. На адресу ІНФОРМАЦІЯ_1 направлено запит вих. №10718/24/34-2023 від 15.09.2023 та на який отримано відповідь вихідний №51/14 від 06.10.2023 з відмовою в наданні повної інформації та копій документів та надано лише копію постанови третіх зборів ІНФОРМАЦІЯ_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ) другого скликання від 31.03.2016 року, без надання копій нормативних актів ІНФОРМАЦІЯ_2 вказаних в зазначеній постанові.

В вільному доступі наявні нормативні документи, які регулюють в сфері відчуження майна підприємств споживчої кооперації, а саме:

-Постанови центральної спілки споживчих товариств України №106 від 30.04.2013 «Про методичні рекомендації та зміни і доповнення до нормативних актів ІНФОРМАЦІЯ_11 », а також надати інформацію чи чинна вказана Постанова в період часу з 01.01.2021 по 30.04.2022, а також документи, на підставі яких втратила чинність Постанова центральної спілки споживчих товариств України №106 від 30.04.2013;

-Положення про порядок продажу на аукціонах основних засобів підприємств і організацій споживчої кооперації України, затверджено Постановою Правління ІНФОРМАЦІЯ_11 №384 від 27.11.2007, а також надати інформацію чи чинна вказана Постанова в період часу з 01.01.2021 по 30.04.2022, а також документи, на підставі яких втратила чинність Положення про порядок продажу на аукціонах основних засобів підприємств і організацій споживчої кооперації України, затверджено Постановою Правління ІНФОРМАЦІЯ_11 №384 від 27.11.2007;

-Положення про громадянське майно (основні засоби) споживчої кооперації України , затверджено Постановою шостих зборів Ради Укоопспілки сімнадцятого скликання від 03.04.2003, а також надати інформацію чи чинне вказане Положення в період часу з 01.01.2021 по 30.04.2022, а також документи, на підставі яких втратило чинність Положення про громадянське майно (основні засоби) споживчої кооперації України , затверджено Постановою шостих зборів Ради Укоопспілки сімнадцятого скликання від 03.04.2003;

-Рішення ІНФОРМАЦІЯ_13 позачергового з`їзду споживчої кооперації України, постанови третіх Зборів ІНФОРМАЦІЯ_2 від 31.03.2016, а також надати інформацію чи чинне вказане Положення в період часу з 01.01.2021 по 30.04.2022, а також документи, на підставі яких втратило чинність Рішення ІНФОРМАЦІЯ_13 позачергового з`їзду споживчої кооперації України, постанови третіх Зборів ІНФОРМАЦІЯ_2 від 31.03.2016;

-Примірний статут обласної (республіканської) спілки споживчих товариств, затвердженні Постановою ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Про те із змісту вказаних документів неможливо визначити їх чинність в період, що має значення для матеріалів кримінального провадження.

На теперішній час, з метою повного, всебічного розслідування кримінального провадження, а також належного документального підтвердження виявлених порушень, виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до документів, з можливістю їх вилучення в паперовому та завіреному належним чином вигляді, які знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ) ЄДРПОУ НОМЕР_1 юридична адреса АДРЕСА_1 , а саме:

-Постанови центральної спілки споживчих товариств України №106 від 30.04.2013 «Про методичні рекомендації та зміни і доповнення до нормативних актів ІНФОРМАЦІЯ_11 », а також надати інформацію чи чинна вказана Постанова в період часу з 01.01.2021 по 30.04.2022, а також документи, на підставі яких втратила чинність Постанова центральної спілки споживчих товариств України №106 від 30.04.2013;

-Положення про порядок продажу на аукціонах основних засобів підприємств і організацій споживчої кооперації України, затверджено Постановою Правління ІНФОРМАЦІЯ_11 №384 від 27.11.2007, а також надати інформацію чи чинна вказана Постанова в період часу з 01.01.2021 по 30.04.2022, а також документи, на підставі яких втратила чинність Положення про порядок продажу на аукціонах основних засобів підприємств і організацій споживчої кооперації України, затверджено Постановою Правління ІНФОРМАЦІЯ_11 №384 від 27.11.2007;

-Положення про громадянське майно (основні засоби) споживчої кооперації України , затверджено Постановою шостих зборів Ради Укоопспілки сімнадцятого скликання від 03.04.2003, а також надати інформацію чи чинне вказане Положення в період часу з 01.01.2021 по 30.04.2022, а також документи, на підставі яких втратило чинність Положення про громадянське майно (основні засоби) споживчої кооперації України , затверджено Постановою шостих зборів Ради Укоопспілки сімнадцятого скликання від 03.04.2003;

-Рішення ІНФОРМАЦІЯ_13 позачергового з`їзду споживчої кооперації України, постанови третіх Зборів Ради Укркоопспілки від 31.03.2016, а також надати інформацію чи чинне вказане Положення в період часу з 01.01.2021 по 30.04.2022, а також документи, на підставі яких втратило чинність Рішення ІНФОРМАЦІЯ_13 позачергового з`їзду споживчої кооперації України, постанови третіх Зборів Ради Укркоопспілки від 31.03.2016;

-Постанови зборів ІНФОРМАЦІЯ_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ), якими затверджено нормативні акти Укркоопспілки, повні тексти затверджених нормативних актів Укркоопспілки, які чинні в період 01.01.2021 по 01.09.2023, якими врегульовано питання надану статут майна стратегічного, громадського, неподільного майна, іншого особливого статусу майна, а також його подальшої передачі, відчуження, оцінки, визначення особливої процедури продажу(проведення аукціону тощо);

-Положення про правовий режим майна споживчої кооперації України затверджене постановою третіх зборів ІНФОРМАЦІЯ_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ) чинне в період 01.01.2021 по 01.09.2023;

-Положення про неподільне громадянське майно чинне в період 01.01.2021 по 01.09.2023;

-Примірний статут обласної (республіканської) спілки споживчих товариств, затвердженні в установленому порядку ІНФОРМАЦІЯ_10 або іншими нормативними документами, в усіх редакціях чинних в період з 01.01.2021 по 01.09.2023, а також надати документи, на підставі яких втратили чинність нормативні документи, якими затверджено Примірний статут обласної (республіканської) спілки споживчих товариств;

-Постанови ІНФОРМАЦІЯ_10 , прийняті в період 01.01.2021 по 01.09.2023 з усіма додатками та повним текстом в усіх редакціях, якими врегульовано надання статусу майна стратегічного, неподільного громадянського майна, порядок відчуження майна суб`єктами споживчої кооперації;

-Інші нормативні акти Укркоопспілки чинні в період 01.01.2021 по 01.09.2023 в усіх редакціях, якими врегульовано порядок відчуження майна суб`єктами споживчої кооперації;

-Листування (вихідна та вхідна кореспонденція) з усіма додатками з ІНФОРМАЦІЯ_3 з приводу отримання дозволів, погоджень інших документів з приводу визначення/погодження вартості, права передачі, відчуження нерухомого майна, корпоративних прав ДП « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ІНФОРМАЦІЯ_3 (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) в період 01.01.2021 по 01.09.2023;

-Документи щодо створення та роботи комісій, з`їздів (протоколи, рішення, акти, порівняльні таблиці, додатки до них, тощо) ІНФОРМАЦІЯ_2 , в тому числі із залученням представників окремих спілок споживчих товариств областей, а також документи щодо розгляду протоколів засідання комісій ІНФОРМАЦІЯ_2 (проведення голосування, внесення правок, тощо), які стосуються вказаних вище документів, в тому числі з приводу отримання дозволів, погоджень інших документів з приводу визначення/погодження вартості, права передачі, відчуження нерухомого майна, корпоративних прав ДП « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ІНФОРМАЦІЯ_3 (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) в період 01.01.2021 по 01.09.2023;

-Документи щодо обрання/призначення членом правління ІНФОРМАЦІЯ_11 ОСОБА_8 ;

-Документи про затвердження переліку об`єктів неподільного громадянського майна, в якому включено та виключено з такого переліку майно Дочірнього підприємства санаторій « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ІНФОРМАЦІЯ_3 ЄДРПОУ НОМЕР_2 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » ЄДРПОУ НОМЕР_2 ;

-Документи щодо включення та виключення із переліку стратегічного майна, що Дочірнього підприємства санаторій « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ІНФОРМАЦІЯ_3 ЄДРПОУ НОМЕР_2 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » ЄДРПОУ НОМЕР_2 , в тому числі попереднє погодження з правління ІНФОРМАЦІЯ_11 ;

-Клопотання, листи з додатками від ІНФОРМАЦІЯ_3 щодо надання попередньої згоди (постанови) на продаж майна/корпоративних прав Дочірнього підприємства санаторій « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ІНФОРМАЦІЯ_3 ЄДРПОУ НОМЕР_2 / ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ІНФОРМАЦІЯ_3 » ЄДРПОУ НОМЕР_2 .

Вище перелічені документи містять комерційну таємниць та персональні дані осіб, а тому відповідно до ст. 162 КПК України, відносяться до охоронюваної законом таємниці, що виключає можливість її отримання в порядку ст.93 КПК України.

Відповідно до ч. 2 ст. 163 КПК України, об`єктивно вбачається необхідність розглянути зазначене клопотання без виклику представників ІНФОРМАЦІЯ_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ) ЄДРПОУ НОМЕР_1 , так як існує реальна загроза зміни або знищення зазначених документів службовими особами Управління.

Відповідно до ч.2 ст.163 КПК України, слідчий просить розглянути зазначене клопотання без виклику представників ІНФОРМАЦІЯ_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ) ЄДРПОУ НОМЕР_1 , так як існує реальна загроза зміни або знищення зазначених документів службовими особами Управління.

В судове засідання слідчий не з`явився, подав заяву про розгляд клопотання без його участі та без фіксації судового процесу технічними засобами, підтримав клопотання та просив суд його задовольнити.

Представник ІНФОРМАЦІЯ_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ) в судове засідання не викликався відповідно до ч.2 ст.163 КПК України.

Положеннями ч.4 ст.107 КПК України визначено, що у разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

За вказаних обставин, слідчий суддя вважає за можливе розгляд клопотання проводити у відсутність учасників справи та без фіксування судового процесу за допомогою технічних засобів.

Вивчивши клопотання та надані слідчим матеріали з кримінального провадження №12023250000000250, слідчий суддя приходить до висновку про наявність правових підстав для задоволення клопотання слідчого.

За змістом ст.131 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів є заходами забезпечення кримінального провадження і застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Згідно з вимогами ст.132 КПК України, застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, дізнавач, прокурор не доведе, що:

1) існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження;

2) потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, дізнавача, прокурора;

3) може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, дізнавач, прокурор звертається із клопотанням.

Відповідно до положень ст.159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Згідно з нормами ч.5, ч.6 ст.163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Відповідно до положень п.4 та п.8 ч.1 ст.162 КПК України, до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в документах, належить: конфіденційна інформація, в тому числі така, що містить комерційну таємницю; персональні дані особи, що знаходяться у її особистому володінні або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних.

Частиною 7 статті 163 КПК України визначено, що слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей, документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей та документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Положеннями статті 91 КПК України визначено, що у кримінальному провадженні підлягають доказуванню, зокрема: 1) подія кримінального правопорушення (час, місце, спосіб та інші обставини вчинення кримінального правопорушення); 3) вид і розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, а також розмір процесуальних витрат; 6) обставини, які підтверджують, що гроші, цінності та інше майно, які підлягають спеціальній конфіскації, одержані внаслідок вчинення кримінального правопорушення та/або є доходами від такого майна, або є предметом кримінального правопорушення.

Доказування полягає у збиранні, перевірці та оцінці доказів з метою встановлення обставин, що мають значення для кримінального провадження.

Згідно з вимогами ч.1 ст.92 КПК України, обов`язок доказування обставин, передбачених статтею 91 цього Кодексу, за винятком випадків, передбачених частиною другою цієї статті, покладається на слідчого, прокурора та, в установлених цим Кодексом випадках - на потерпілого.

Сторона обвинувачення здійснює збирання доказів, відповідно до ч.2 ст.93 КПК України, шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до положень ст.84 КПК України, доказами в кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані у передбаченому цим Кодексом порядку, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню.

Процесуальними джерелами доказів є показання, речові докази, документи, висновки експертів.

Норми ст.98 КПК України передбачають, що речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення

Документи є речовими доказами, якщо вони містять ознаки, зазначені в частині першій цієї статті.

У відповідності до положень ст.99 КПК України, документом є спеціально створений з метою збереження інформації матеріальний об`єкт, який містить зафіксовані за допомогою письмових знаків, звуку, зображення тощо відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження.

Сторона кримінального провадження, потерпілий, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, зобов`язані надати суду оригінал документа. Оригіналом документа є сам документ, а оригіналом електронного документа - його відображення, якому надається таке ж значення, як документу.

Згідно з ч.2 ст.100 КПК України, речовий доказ або документ, наданий на підставі судового рішення, зберігається у сторони кримінального провадження, якій він наданий.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчим суддею встановлено, що слідчими СУ ГУНП в Черкаській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженню №12023250000000250 від 27.06.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.364 КК України, що підтверджується витягом з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Аналіз доданих до клопотання документів, дають достатньо підстав вважати, що відбулися події, які підпадають під ознаки кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.364 КК України.

Враховуючи вищевикладені обставини, на думку слідчого судді, інформація, що знаходиться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ), до якоїслідчий проситьнадати тимчасовийдоступ,має суттєвезначення длявстановлення обставинподії вчиненнякримінального правопорушення, може бути використана у якості доказів, може підтвердити або спростувати обставини, що є предметом досудового розслідування та на підставі цих відомостей можливо встановлення особу/осіб, причетних до вчинення вказаного кримінального правопорушення.

Враховуючи те,що натеперішній часвищевказану інформаціюнеможливо отриматиіншим способом,слідчий суддявважає,що вданому випадкупотреби досудовогорозслідування виправдовуютьтакий ступіньвтручання,про якийідеться вклопотанні,а томуклопотання слідчого,про тимчасовийдоступ доречей тадокументів,які перебуваютьу володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ) ЄДРПОУ НОМЕР_1 юридична адреса АДРЕСА_1 , підлягає до задоволення.

Керуючись ст.ст.159, 163-164, 166 КПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання старшого слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу Черкаської обласної прокуратури ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю у кримінальному провадженні відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12023250000000250 від 27.06.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.364 КК України, про тимчасовий доступ до речей і документів задовольнити.

Надати тимчасовий доступ старшому слідчому відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУ Національної поліції в Черкаській області підполковнику поліції ОСОБА_3 , слідчому відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУ Національної поліції в Черкаській області підполковнику поліції ОСОБА_9 , старшому слідчому в ОВС відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУ Національної поліції в Черкаській області майору поліції ОСОБА_10 , старшому слідчому відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУ Національної поліції в Черкаській області капітану поліції ОСОБА_11 , старшому слідчому відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУ Національної поліції в Черкаській області капітану поліції ОСОБА_12 , слідчому відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУ Національної поліції в Черкаській області майору поліції ОСОБА_13 , слідчому відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУ Національної поліції в Черкаській області лейтенанту поліції ОСОБА_14 ,

до документів, з можливістю вилучення їх копій в паперовому та завіреному належним чином вигляді, які знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ) ЄДРПОУ НОМЕР_1 юридична адреса АДРЕСА_1 , а саме:

-Постанови центральної спілки споживчих товариств України №106 від 30.04.2013 «Про методичні рекомендації та зміни і доповнення до нормативних актів ІНФОРМАЦІЯ_11 », а також надати інформацію чи чинна вказана Постанова в період часу з 01.01.2021 по 30.04.2022, а також документи, на підставі яких втратила чинність Постанова центральної спілки споживчих товариств України №106 від 30.04.2013;

-Положення про порядок продажу на аукціонах основних засобів підприємств і організацій споживчої кооперації України, затверджено Постановою Правління ІНФОРМАЦІЯ_11 №384 від 27.11.2007, а також надати інформацію чи чинна вказана Постанова в період часу з 01.01.2021 по 30.04.2022, а також документи, на підставі яких втратила чинність Положення про порядок продажу на аукціонах основних засобів підприємств і організацій споживчої кооперації України, затверджено Постановою Правління ІНФОРМАЦІЯ_11 №384 від 27.11.2007;

-Положення про громадянське майно (основні засоби) споживчої кооперації України , затверджено Постановою шостих зборів Ради Укоопспілки сімнадцятого скликання від 03.04.2003, а також надати інформацію чи чинне вказане Положення в період часу з 01.01.2021 по 30.04.2022, а також документи, на підставі яких втратило чинність Положення про громадянське майно (основні засоби) споживчої кооперації України , затверджено Постановою шостих зборів Ради Укоопспілки сімнадцятого скликання від 03.04.2003;

-Рішення ІНФОРМАЦІЯ_13 позачергового з`їзду споживчої кооперації України, постанови третіх Зборів Ради Укркоопспілки від 31.03.2016, а також надати інформацію чи чинне вказане Положення в період часу з 01.01.2021 по 30.04.2022, а також документи, на підставі яких втратило чинність Рішення ІНФОРМАЦІЯ_13 позачергового з`їзду споживчої кооперації України, постанови третіх Зборів Ради Укркоопспілки від 31.03.2016;

-Постанови зборів ІНФОРМАЦІЯ_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ), якими затверджено нормативні акти Укркоопспілки, повні тексти затверджених нормативних актів Укркоопспілки, які чинні в період 01.01.2021 по 01.09.2023, якими врегульовано питання надану статут майна стратегічного, громадського, неподільного майна, іншого особливого статусу майна, а також його подальшої передачі, відчуження, оцінки, визначення особливої процедури продажу(проведення аукціону тощо);

-Положення про правовий режим майна споживчої кооперації України затверджене постановою третіх зборів ІНФОРМАЦІЯ_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ) чинне в період 01.01.2021 по 01.09.2023;

-Положення про неподільне громадянське майно чинне в період 01.01.2021 по 01.09.2023;

-Примірний статут обласної (республіканської) спілки споживчих товариств, затвердженні в установленому порядку ІНФОРМАЦІЯ_10 або іншими нормативними документами, в усіх редакціях чинних в період з 01.01.2021 по 01.09.2023, а також надати документи, на підставі яких втратили чинність нормативні документи, якими затверджено Примірний статут обласної (республіканської) спілки споживчих товариств;

-Постанови ІНФОРМАЦІЯ_10 , прийняті в період 01.01.2021 по 01.09.2023 з усіма додатками та повним текстом в усіх редакціях, якими врегульовано надання статусу майна стратегічного, неподільного громадянського майна, порядок відчуження майна суб`єктами споживчої кооперації;

-Інші нормативні акти Укркоопспілки чинні в період 01.01.2021 по 01.09.2023 в усіх редакціях, якими врегульовано порядок відчуження майна суб`єктами споживчої кооперації;

-Листування (вихідна та вхідна кореспонденція) з усіма додатками з ІНФОРМАЦІЯ_3 з приводу отримання дозволів, погоджень інших документів з приводу визначення/погодження вартості, права передачі, відчуження нерухомого майна, корпоративних прав ДП « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ІНФОРМАЦІЯ_3 (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) в період 01.01.2021 по 01.09.2023;

-Документи щодо створення та роботи комісій, з`їздів (протоколи, рішення, акти, порівняльні таблиці, додатки до них, тощо) ІНФОРМАЦІЯ_2 , в тому числі із залученням представників окремих спілок споживчих товариств областей, а також документи щодо розгляду протоколів засідання комісій ІНФОРМАЦІЯ_2 (проведення голосування, внесення правок, тощо), які стосуються вказаних вище документів, в тому числі з приводу отримання дозволів, погоджень інших документів з приводу визначення/погодження вартості, права передачі, відчуження нерухомого майна, корпоративних прав ДП « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ІНФОРМАЦІЯ_3 (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) в період 01.01.2021 по 01.09.2023;

-Документи щодо обрання/призначення членом правління ІНФОРМАЦІЯ_11 ОСОБА_8 ;

-Документи про затвердження переліку об`єктів неподільного громадянського майна, в якому включено та виключено з такого переліку майно Дочірнього підприємства санаторій « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ІНФОРМАЦІЯ_3 ЄДРПОУ НОМЕР_2 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » ЄДРПОУ НОМЕР_2 ;

-Документи щодо включення та виключення із переліку стратегічного майна, що Дочірнього підприємства санаторій « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ІНФОРМАЦІЯ_3 ЄДРПОУ НОМЕР_2 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » ЄДРПОУ НОМЕР_2 , в тому числі попереднє погодження з правління ІНФОРМАЦІЯ_11 ;

-Клопотання, листи з додатками від ІНФОРМАЦІЯ_3 щодо надання попередньої згоди (постанови) на продаж майна/корпоративних прав Дочірнього підприємства санаторій « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ІНФОРМАЦІЯ_3 ЄДРПОУ НОМЕР_2 / ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » ЄДРПОУ НОМЕР_2 .

Строк дії цієї ухвали становить один місяць з дня її винесення.

Дві копії ухвали вручити учасникам кримінального провадження.

Ухвала оскарженнюне підлягаєі запереченняпроти неїможуть бутиподані підчас підготовчогопровадження всуді.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення17.11.2023
Оприлюднено29.04.2024
Номер документу114997587
СудочинствоКримінальне
Сутьяке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12023250000000250 від 27.06.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.364 КК України

Судовий реєстр по справі —711/8376/23

Ухвала від 17.11.2023

Кримінальне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Піковський В. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні