Ухвала
від 17.11.2023 по справі 607/18397/22
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17.11.2023 Справа №607/18397/22

Провадження №2др/607/90/23

м. Тернопіль

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області в складі:

головуючого судді Кунець Н.Р.,

з участю секретаря судового засідання Ковбасюк М.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області заяву представника третьої особи ОСОБА_1 адвоката Молень Ростислава Богдановича про ухвалення додаткового рішення у цивільній справі за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , Відділу державного архітектурно-будівельного контролю Тернопільської міської ради, треті особи: ТОВ «Обласне виробниче об`єднання сільського комунального господарства Тернопільської області», ОСОБА_1 про визнання майнових прав на об`єкт будівництва,-

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 16.10.2023 у справі № 607/18397/22, заяву позивача ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , Відділу державного архітектурно-будівельного контролю Тернопільської міської ради, треті особи: ТОВ «Обласне виробниче об`єднання сільського комунального господарства Тернопільської області», ОСОБА_1 про визнання майнових прав на об`єкт будівництва, залишено без розгляду.

08.09.2023 судом зареєстровано заяву представника третьої особи ОСОБА_1 адвоката Моленя Р.Б. про ухвалення додаткового рішення про відшкодування судових витрат, в якому останній просить ухвалити додаткове рішення про стягнення понесених судових витрат на правову допомогу третій особі на стороні відповідача, яким стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 8000 грн судових витрат. В обґрунтування заяви вказує, що рішення суду про залишення позову без розгляду у справі № 607/18397/22 прийнято внаслідок подання позивачем заяви про залишення позовної заяви без розгляду. Зазначені дії сторони позивача, а саме: умисне подання позивачем завідомо безпідставного позову, систематичну неявку позивача та представника позивача у судове засідання, подання позивачем заяви про залишення позову без розгляду ОСОБА_1 вважає необґрунтованими та такими, що є достатньою підставою для покладення на позивача судових витрат у порядку передбаченому ст. 141, 142 ЦПК України.

В судове засідання позивач ОСОБА_2 та її представник адвокат Лисак В.Б. не з`явились, про час та місце розгляду справи повідомлялись у встановленому законом порядку. Про причини неявки суду не повідомили, заяв про відкладення розгляду справи не подавали.

У судове засідання відповідач ОСОБА_3 та її представник адвокат Тришак О.Г. не з`явились, про час та місце розгляду справи повідомлялись у встановленому законом порядку. Про причини неявки суду не повідомили, заяв про відкладення розгляду справи не подавали.

Представник відповідача Відділу державного архітектурно-будівельного контролю Тернопільської міської ради в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлявся у встановленому законом порядку. Про причини неявки суду не повідомив, заяв про відкладення розгляду справи не подавав.

Представник третьої особи ОСОБА_1 адвокат Молень Р.Б. в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлявся у встановленому законом порядку. Про причини неявки суду не повідомив, заяв про відкладення розгляду справи не подавав.

Представник третьої особи ТОВ «Обласне виробниче об`єднання сільського комунального господарства Тернопільської області» в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлявся у встановленому законом порядку. Про причини неявки суду не повідомив, заяв про відкладення розгляду справи не подавав.

Дослідивши заяву та наявні в матеріалах справи докази, суд приходить до наступного висновку:

У статті 142 ЦПК України встановлені спеціальні правила, які стосуються окремих випадків розподілу судових витрат, зокрема у зв`язку із залишенням позову без розгляду.

За змістомчастин п`ятої,шостої статті142ЦПК Україниу разізакриття провадженняу справіабо залишенняпозову безрозгляду відповідачмає правозаявити вимогипро компенсаціюздійснених нимвитрат,пов`язаних зрозглядом справи,внаслідок необґрунтованихдій позивача. У випадках, встановлених частинами третьою - п`ятою цієї статті, суд може вирішити питання про розподіл судових витрат протягом п`ятнадцяти днів з дня постановлення ухвали про закриття провадження у справі або залишення позову без розгляду, рішення про задоволення позову у зв`язку з його визнанням, за умови дотримання відповідною стороною вимог частини дев`ятої статті 141 цього Кодексу.

Сукупний аналіз норм процесуального кодексу, якими врегульовано питання розподілу судових витрат, статей 135-142 ЦПК України дає підстави для висновку, що у разі залишення позову без розгляду суд зобов`язаний виходити з положень частини п`ятої статті 142 ЦПК України.

Отже, у разі залишення позову без розгляду лише відповідач має право заявити вимоги про компенсацію здійснених ним витрат, пов`язаних з розглядом справи, внаслідок необґрунтованих дій позивача.

Частиною п`ятою статті 142 ЦПК України встановлено, що у разі закриття провадження у справі або залишення позову без розгляду відповідач має право заявити вимоги про компенсацію здійснених ним витрат, пов`язаних з розглядом справи, внаслідок необґрунтованих дій позивача.

Подібні висновки викладені у постанові ОП ВС КГС у справі №910/7169/18 від 17.03.2023

Таким чином, вимоги представника третьої особи про стягнення витрат на професійну правничу допомогу, пов`язану з розглядом даної справи у розмірі 8 000 грн є необґрунтованими, оскільки приписами процесуального законодавства передбачено лише право відповідача заявляти вимоги про компенсацію здійснених ним витрат, пов`язаних з розглядом справи у разі залишення позову без розгляду.

На підставі викладеного та керуючись статтями 142, 260, 354,355 ЦПК України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні заяви представника третьої особи ОСОБА_1 адвоката Молень Ростислава Богдановича про ухвалення додаткового рішення у цивільній справі за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , Відділу державного архітектурно-будівельного контролю Тернопільської міської ради, треті особи: ТОВ «Обласне виробниче об`єднання сільського комунального господарства Тернопільської області», ОСОБА_1 про визнання майнових прав на об`єкт будівництва, відмовити.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку на її апеляційне оскарження.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення шляхом подання апеляційної скарги до Тернопільського апеляційного суду.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Ухвала суду складена та підписана 17.11.2023.

Головуючий суддяН. Р. Кунець

Дата ухвалення рішення17.11.2023
Оприлюднено20.11.2023
Номер документу114997818
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання майнових прав на об`єкт будівництва

Судовий реєстр по справі —607/18397/22

Ухвала від 17.11.2023

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Кунець Н. Р.

Ухвала від 30.10.2023

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Кунець Н. Р.

Ухвала від 16.10.2023

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Кунець Н. Р.

Ухвала від 17.01.2023

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Кунець Н. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні