Рішення
від 20.09.2023 по справі 752/13206/23
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №752/13206/23

Провадження № 2/752/5778/23

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

20.09.2023 року Голосіївський районний суд м.Києва в складі:

головуючого судді - Колдіної О.О.

за участю секретаря - Ящука Д.О.,

розглянувши у спрощеному провадженні цивільну справу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Деміївка-Б» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по сплаті внесків на утримання будинку та прибудинкової території,

в с т а н о в и в:

позивач звернувся до Голосіївського районного суду міста Києва з позовом до відповідача ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по сплаті внесків за витрати на утримання будинку та прибудинкової території та судових витрат у справі.

Свої вимоги обґрунтовує тим, що ОСОБА_1 є власником квартири АДРЕСА_1 .

16.06.2016 співвласниками багатоквартирного будинку АДРЕСА_2 створено та зареєстровано ОСББ «Деміївка - Б». Утримання будинку по АДРЕСА_2 , в якому знаходиться квартира відповідача, є предметом самостійної діяльності Об`єднання, яке здійснює його через власні органи управління (Загальні збори, Правління Об`єднання тощо) за рахунок відповідних внесків всіх співвласників ОСББ «Деміївка - Б».

Для забезпечення утримання та експлуатації багатоквартирного будинку та прибудинкової території Об`єднання відповідно до положень чинного законодавства та власного Статуту щорічно визначає та встановлює порядок і розмір внесення співвласниками будинку внесків і платежів на таке утримання.

Діючи в межах закону та Статуту загальними зборами ОСББ «Деміївка - Б», оформленими протокольним рішенням від 08.10.2020 затверджено розмір обов`язкових платежів - щомісячний внесок у розмірі 8,24 грн за 1 кв.м. житлового приміщення (квартири).

В результаті систематичної несплати відповідачем за період з січня 2021 року по травень 2023 року щомісячних внесків на утримання будинку і прибудинкової території, сформувалась заборгованість відповідача перед об`єднанням, яка становить 12315,14 грн.

Ухвалою Голосіївського районного суд у м. Києва від 03.07.2023 року відкрито провадження у справі. Розгляд справи призначено в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

Сторони повідомлялись належним чином про розгляд справи в порядку спрощеного провадження. Своїм правом на подачу відзиву на позовну заяву відповідач не скористалась. Заперечень проти розгляду справи у спрощеному провадженні від відповідача не надходило.

На підставі положень статей 274-279 ЦПК України та з урахуванням відсутністю заперечень відповідача, справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

Дослідивши матеріали справи, проаналізувавши надані докази, суд приходить до наступного.

Судом встановлено, що ОСББ «Деміївська - Б» 16.06.2016 створено співвласниками багатоквартирного будинку по АДРЕСА_2 , відповідно до Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку».

Утримання будинку по АДРЕСА_2 , в якому знаходиться квартира відповідача, є предметом самостійної діяльності Об`єднання, яке здійснює його через власні органи управління (Загальні збори, Правління Об`єднання тощо) за рахунок відповідних внесків всіх співвласників ОСББ «Деміївка - Б».

ОСОБА_1 є власником квартири АДРЕСА_1 , що підтверджується Інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно. Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомо мого майна щодо об`єкта нерухомого майна.

Частиною четвертою статті 319 ЦК України встановлено, що власність зобов`язує.

Відповідно до положень статті 322 ЦК України власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Правові та організаційні засади створення, функціонування, реорганізації та ліквідації об`єднань власників жилих та нежилих приміщень багатоквартирного будинку, захисту їхніх прав та виконання обов`язків щодо спільного утримання багатоквартирного будинку визначено Законом України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку».

Об`єднання діє відповідно до Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», чинного законодавства України та Статуту.

При зверненні до суду, позивачем вказано на те, що відповідач неналежним чином виконує свій обов`язок щодо сплати відповідних внесків ОСББ. На оплату щомісячного внеску на утримання та обслуговування будинку та прибудинкової території за період з січня 2021 по травень 2023 року позивачем було надано відповідачу відповідні рахунки, які частково оплачено відповідачем на суму 9 417,26 грн. У зв`язку із чим виникла заборгованість з оплати внесків за період з січня 2021 по травень 2023 року, яка станом на 20.05.2023 становить 12 315,14 грн, що підтверджується актом звірки по особистому рахунку № НОМЕР_1 від 20.05.2023, наданим позивачем.

Відповідно до положень ст. 4 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» метою створення об`єднання є забезпечення і захист прав співвласників, дотримання ними своїх обов`язків, належне утримання та використання спільного майна будинку, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством і статутом.

Завданням та предметом ОСББ «Деміївка-Б» є, в тому числі, забезпечення належного утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території.

Для самостійного забезпечення (самозабезпечення) утримання та експлантації багатоквартирного будинку (та прибудинкової території) відповідно до положень ч. 1,9 ст. 22 Закону «співвласники сплачують відповідні внески і платежі».

Відповідно до положень ст. 16 Закону Об`єднання має право встановлювати порядок сплати, перелік та розмір внесків платежів співвласників.

Згідно ч. ч. 2, 5, 15 ст. 10 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» положеннями щодо визначення порядку сплати, переліку та розмірів внесків і платежів співвласників має вищий орган управління Об`єднання загальні збори, а рішення загальних зборів є обов`язковим для всіх співвласників Об`єднання.

Положеннями ст. 15 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» передбачено, що споживач зобов`язаний, у тому числі: виконувати обов`язки, передбачені статутом Об`єднання, виконувати рішення статутних органів Об`єднання, не порушувати інтересів інших співвласників Об`єднання, дотримуватися вимог правил утримання житлового будинку і прибудинкової території.

Сплата встановлених загальними зборами об`єднання внесків і платежів у розмірах і в строки, що встановлені загальними зборами об`єднання, є обов`язковою для всіх співвласників.

Загальними зборами ОСББ «Деміївка - Б», оформленими протокольним рішенням від 08.10.2020 затверджено розмір обов`язкових платежів - щомісячний внесок у розмірі 8,24 грн за 1 кв. м. житлового приміщення (квартири).

Відповідно до ст. 16 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» об`єднання співвласників має право здійснювати контроль за своєчасною сплатою внесків і платежів.

Згідно зі ст. 17 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» для забезпечення виконання власниками приміщень своїх обов`язків об`єднання має право вимагати від співвласників своєчасної та у повному обсязі сплати всіх встановлених цим Законом та статутом об`єднання внесків і платежів, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів, звертатися до суду в разі відмови співвласника відшкодувати заподіяні збитки, своєчасно та у повному обсязі сплатити всі встановлені цим Законом та статутом об`єднання внесків і платежів, у тому числі відрахування до резервного та ремонтного фондів.

Відповідно до ч. 1 ст. 509 ЦК України зобов`язання - це правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Таке визначення розкриває сутність зобов`язання як правового зв`язку між двома суб`єктами (сторонами), відповідно до якого на одну сторону покладено обов`язок вчинити певну дію (певні дії) чи утриматись від її (їх) здійснення; іншій стороні зобов`язання надано право, що кореспондує обов`язку першої. Обов`язками боржника та правами кредитора вичерпується зміст зобов`язання (ст. 510 ЦК України).

Згідно ст. 525 ЦК України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно з нормою ст. 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

З огляду на викладене, правовідносини, які склалися між сторонами, є грошовим зобов`язанням, а тому на них поширюється право кредитора вимагати сплату грошей за неналежне невиконання грошового зобов`язання.

Як вказував позивач, відповідач був і є зобов`язаний виконувати свій встановлений законом цивільний обов`язок сплачувати внески на утримання будинку та прибудинкової території в розмірі, встановленому Загальними зборами Об`єднання.

Факт наявності заборгованості відповідача перед об`єднанням по сплаті внесків на утримання будинку та прибудинкової території підтверджується наданим позивачем актом звірки по особистому рахунку №1007 від 20.05.2023, рахунками, які не сплачені відповідачем, згідно яких заборгованості відповідача перед позивачем станом на 20.05.2023 складає 12 315,14 грн.

Відповідно до наведених вимог чинного законодавства особа, яка є власником квартири, і водночас співвласником будинку, в якому створено об`єднання співвласників багатоквартирного будинку зобов`язана брати участь у витратах на управління, утримання та збереження будинку, а об`єднання наділено правом у разі нездійснення цією особою таких дій звернутися до суду з позовом про стягнення нарахованих платежів по цим витратам.

Згідно положень ст. 12 ЦПК України, учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 1 ст. 76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

У відповідності до положень ч. 1, 6 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Доказування не може ґрунтуватись на припущеннях.

З огляду на зазначене, оцінюючи належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності суд приходить до висновку, що заявлені позовні вимоги ґрунтуються на вимогах закону, тому позов підлягає задоволенню у повному обсязі.

Щодо вимоги відшкодування витрати на правову допомогу суд зазначає наступне.

Відповідно до ч. 2 ст.137 ЦПК України за результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката, несуть підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами.

Розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Склад та розмір витрат, пов`язаних з оплатою правової допомоги, входить до предмета доказування у справі. На підтвердження цих обставин суду повинні бути надані договір про надання правової допомоги (договір доручення, договір про надання юридичних послуг та ін..), документи, що свідчать про оплату гонорару та інших витрат, пов`язаних із наданням правової допомоги, оформлені у встановленому законом порядку (квитанція до прибуткового касового ордера, платіжне доручення з відміткою банку або інший банківський документ, касові чеки, посвідчення про відрядження). Зазначені витрати мають бути документально підтверджені та доведені. Відсутність документального підтвердження витрат на правову допомогу, а також розрахунку таких витрат є підставою для відмови у задоволенні вимог про відшкодування таких витрат.

Оскільки позивачем додано до позовної заяви договір про надання правової допомоги №б/н від 23.05.2023, ордер на надання правничої правової допомоги від 23.06.2023 серії ВІ №1151614, свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю серії ПТ №3899, додаток №1 до договору про надання правової допомоги від 23.05.2023, платіжну інструкцію №514 від 25.05.2023 на суму 1 500,00 грн, що підтверджує понесення позивачем витрат на правничу допомогу у заявленому розмірі, суд приходить до висновку про задоволення вимог в частині відшкодування витрат на правову допомогу у розмірі 1 500,00 грн.

Питання щодо розподілу судових витрат суд вирішує у відповідності до вимог ст. 141 ЦПК України. За таких обставин, суд приходить до висновку, що з відповідача на користь позивача підлягає стягненню судовий збір у розмірі 2 684,00 грн.

Керуючись ст. 12, 13, 76, 77, 78, 81, 259, 261, 265, 273 274-279, 354 ЦПК України, суд

в и р і ш и в:

позов Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Деміївка-Б» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по сплаті внесків на утримання будинку та прибудинкової території задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 (РНОКПП не вказано, адреса: АДРЕСА_3 ) на користь об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Деміївка -Б» (код ЄДРПОУ 42635838, адреса: м. Київ, проспект Голосіївський, 30-Б) заборгованість по сплаті внесків на утримання будинку та прибудинкової території у розмірі 12 315 грн 14 коп, судовий збір у розмірі 2 684 грн 00 коп., витрати на професійну правничу допомогу у розмірі 1 500 грн 00 коп.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду

Суддя

СудГолосіївський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення20.09.2023
Оприлюднено20.11.2023
Номер документу115002048
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із житлових відносин, з них про стягнення плати за користування житлом

Судовий реєстр по справі —752/13206/23

Рішення від 20.09.2023

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Ухвала від 03.07.2023

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні