Ухвала
від 15.11.2023 по справі 173/3091/23
ВЕРХНЬОДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №173/3091/23

Провадження №2-о/173/71/2023

У Х В А Л А

іменем України

15 листопада 2023 р. Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

В складі: головуючого судді Петрюк Т.М.

При секретареві Рудовій Л.В.

за участю присяжних: Бондаря І.С., і Бутрович К.С.

Розглянувшиу відкритомусудовому засіданні,за правиламиокремого провадження, вмісті Верхньодніпровськуцивільну справуза заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: комунальний заклад «Верхньодніпровський дитячий будинок - інтренат № 1» Дніпропетровської обласної ради» і Верхньодніпровська міська рада про продовження строку дії рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна ,-

ВСТАНОВИВ:

До суду звернулась заявник ОСОБА_1 , заінтересовані особи: КЗ «Верхньодніпровський дитячий будинок - інтренат № 1» Дніпропетровської обласної ради» Верхньодніпровська міська ради Дніпропетровської області, з заявою про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною.

Заявлені вимогти заявниця обґрунтовує наступним: гр. ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є її сином, який знаходиться у комунальному закладі «Верхньодніпровський дитячий будинок інтернат № 1 «Дніпропетровської обласної ради»

Її син з дитинства має психічне захворювання та перебуває на обліку у лікаря психіатра. Згідно довідки МСЕК № 738248 від 19.02.2018 року її сину встановлена перша група інвалідності в наслідок розумової відсталості.

В наслідок хвороби її син не може навчатись, не може розуміти наслідків своєї поведінки, не може орієнтуватись в простих життєвих ситуаціях. А тому потребує догляду та в становлення над ним опіки.

Рішенням Верхньодніпровського районного суду Дніпропетровської області від 27.02.2019 року її син, ОСОБА_3 був визнаний недієздатним та над ним встановлена опіка і вона була призначена його опікуном. Рішення суду набрало законної сили 09.04.2019 року.

05.10.2021 року строк виконання рішення суду про визнання ОСОБА_2 було продовжено на два роки. Рішення набрало законної сили 11.11.2021 року.

На час подання даної заяви закінчується строк дії ухваленого судом рішення , що й стало підставою звернення до суду.

В судове засідання заявниця не з`явилась подавши заяву про розгляд справи у її відсутність згідно якої заявлені вимоги підтримує та просить призначити по справі судово-психіатричну експертизу.

Представники заінтересованих осіб в судове засідання не з`явилися подавши заяви про розгляд справи у їх відсутність.

Суд, з`ясувавши зміст заявлених вимог та вимог за клопотанням, приходить до наступних висновків.

Відповідно до п.1.2 ч. 1 ст. 103 ЦПК України суд призначає експертизу за сукупністю таких умов:

1) для з`ясування обставин, що мають значення у справі, необхідні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо;

2) сторонами ( стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 105 ЦПК України призначення експертизи судом є обов`язковим за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 298 ЦПК України суд, за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

З матеріалів справи вбачається, що існують достатні дані, які підтверджують наявність психічного розладу у ОСОБА_2 , що підтверджується наданими суду медичними документами. Також ОСОБА_2 ,. за рішенням Верхньодніпровського районного суду Дніпропетровської області від 27.02.2019 року був визнаний недієздатним та строку дії даного рішення суду був продовжений.

Відповідно до ч.8 ст. 300 ЦПК України - Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи

Враховуючи, що для продовження строку дії рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною необхідне підтвердження, що особа, яка визнана недієздатною, внаслідок стійкого психічного розладу здоров`я продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. І дані обставини повинні бути підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи. Тому для вирішення вимог за поданим клопотанням необхідним є з`ясування питання чи продовжує ОСОБА_2 , внаслідок психічного стану не розуміти свої дії та керувати ними. Таким чином існує необхідність у призначенні судово-психіатричної експертизи ОСОБА_2 ,., ІНФОРМАЦІЯ_1 , доручивши її проведення експертам комунального підприємства «Дніпропетровська багатопрофільна клінічна лікарня з надання психіатричної допомоги «Дніпропетровської обласної ради». Так як для вирішення даного питання необхідні знання в іншій галузі ніж право.

Керуючись ст.ст. 103, 105, 298 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ :

По цивільній справі за завою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: комунальний заклад «Верхньодніпровський дитячий будинок - інтернат № 1» Дніпропетровської обласної ради» і Верхньодніпровська міська рада про продовження строку дії рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна призначити амбулаторну судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручити експертам державної установи «Інституту психіатрії судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України», юридична адреса: 49006 вул. Надії Алексєєнко, 84 м. Дніпро , попередньо попередивши експертів про кримінальну відповідальність за ст. 384-385 КК України, поставивши перед експертами наступні питання:

1. Чи продовжує ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , страждати на хронічний, стійкий психічний розлад ?

2. Чи за своїм психічним станом на даний час ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , продовжує не розуміти значення своїх дій та керувати ними?

Зобов`язати комунальний заклад «Верхньодніпровський дитячий будинок - інтренат № 1» Дніпропетровської обласної ради» разом із ОСОБА_2 овочем та заявницею ОСОБА_1 з`явитись до експертної установи для проведення призначеної судово-психіатричної експертизи, надавши медичну документацію на ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Провадження по справі зупинити до одержання висновку експертизи.

Ухвала може бути оскаржена до Дніпровського апеляційного протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасники справи, яким ухвала не була вручена у день її проголошення або складання, мають право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення їм відповідної копії ухвали.

Повний текст ухвали складений 20.11. 2023 року.

Суддя Петрюк Т.М.

Присяжні: Бондарь І.С.

Бутрович К.С.

Направлена до ЄДРСР: 20.11.2023 року

Дата набрання законної сили: 01.12.2023 року

Дата ухвалення рішення15.11.2023
Оприлюднено21.11.2023
Номер документу115004267
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —173/3091/23

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

Ухвала від 15.11.2023

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

Ухвала від 15.11.2023

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

Ухвала від 09.10.2023

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні