Рішення
від 15.11.2023 по справі 333/8939/23
КОМУНАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЗАПОРІЖЖЯ

Справа № 333/8939/23

Провадження № 2/333/4040/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 листопада 2023 року м. Запоріжжя

Комунарський районний суд м. Запоріжжя у складі:

головуючого судді Холода Р.С.,

за участю секретаря судового засідання Марченко В.С.,

представника позивача Ріскаля О.В.,

відповідача ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі Комунарського районного суду м. Запоріжжя, в порядку спрощеного позовного провадження, позовну заяву Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «МАШИНОБУДІВЕЛЬНИК 7» (юридична адреса: 69059, м. Запоріжжя, вул. Магара, буд. 4А, код ЄДРПОУ: 20518118) до ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 ) про стягнення заборгованості за послуги з управління будинком та прибудинковою територією, -

ВСТАНОВИВ:

10.10.2023 року ОСББ «МАШИНОБУДІВЕЛЬНИК 7» звернулось до Комунарського районного суду м. Запоріжжя з позовом до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за послуги з управління будинком та прибудинковою територією.

Обґрунтовуючи заявлені вимоги, позивач зазначив, що у вересні 2016 року відповідно до Статуту, затвердженого установчими зборами ОСББ «МАШИНОБУДІВЕЛЬНИК 7» за адресою: 69059, м. Запоріжжя, вул. Магара, буд. 4А, було створено ОСББ «МАШИНОБУДІВЕЛЬНИК 7» та проведено державну реєстрацію юридичної особи (26.09.2016 року), про що свідчить витяг з ЄДРПОУ. Основним видом діяльності ОСББ є: комплексне обслуговування об`єктів (81.10). З 01.09.2022 року керівником ОСББ було обрано ОСОБА_2 .

За період з 01.01.2020 року по 31.08.2023 року включно ОСББ «МАШИНОБУДІВЕЛЬНИК 7» нараховувало відповідачу, як власнику квартири, внески з управління будинком, та виставляло відповідні рахунки, які за останній період становлять суму в розмірі 10065,83 грн.

ОСББ «МАШИНОБУДІВЕЛЬНИК 7» належним чином виконало статутні зобов`язання надаючи житлово-комунальні послуги своїм споживачам, за які нараховуються відповідні внески з управління багатоквартирним будинком, незалежно від відсутності договорів про надання житлово-комунальних послуг з мешканцями будинку.

В свою чергу, відповідач ОСОБА_1 , будучи власником вищевказаної квартири, свої зобов`язання по сплаті внесків на управління багатоквартирним будинком належним чином не виконав, внаслідок чого у нього станом на 31.08.2023 року наявна заборгованість у розмірі 10065,83 грн.

Ухвалою суду від 12.10.2023 року провадження у справі відкрито, розгляд справи вирішено проводити за правилами спрощеного позовного провадження.

В судовому засіданні представник позивача ОСОБА_2 підтримав заявлені позовні вимоги з підстав, викладених у позові, просив їх задовольнити.

Відповідач ОСОБА_1 в судовомузасіданні повністю визнав позовні вимоги позивача, зазначивши, що дійсно має вказану у позові заборгованість, так як у нього важке матеріальне становище.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи та наявні в ній письмові докази, суд дійшов до висновку про задоволення позовних вимог ОСББ «МАШИНОБУДІВЕЛЬНИК 7», виходячи з такого.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирних будинків», об`єднання співвласників багатоквартирного будинку (далі - об`єднання) - юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна.

Статтею 4 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирних будинків» визначено, що об`єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами (ч. 1). Об`єднання створюється як непідприємницьке товариство для здійснення функцій, визначених законом. Порядок надходження і використання коштів об`єднання визначається цим Законом та іншими законами України (ч. 2). Основна діяльність об`єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обгрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання (ч. 4).

Згідно з ч. 6 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирних будинків», об`єднання може бути створено лише власниками квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку (багатоквартирних будинках). Установчі збори об`єднання у новозбудованих багатоквартирних будинках можуть бути проведені після державної реєстрації права власності на більше половини квартир та нежитлових приміщень у такому будинку.

Судом встановлено, що 05.09.2016 року установчими зборами ОСББ «МАШИНОБУДІВЕЛЬНИК 7», яке знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 , затверджено статут об`єднання співвласників багатоквартирного будинку.

Відповідно до ст. 10 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирних будинків», органами управління об`єднання є загальні збори співвласників, правління, ревізійна комісія об`єднання (ч. 1). Рішення загальних зборів, прийняте відповідно до статуту, є обов`язковим для всіх співвласників (ч. 5). Рішення загальних зборів може бути оскаржене в судовому порядку (ч. 8).

Статтею 15 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирних будинків» визначено, що співвласник зобов`язаний, зокрема: виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень; забезпечувати збереження приміщень, брати участь у проведенні їх реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення; своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

Згідно з ч. 1 ст. 17 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирних будинків», для забезпечення виконання власниками приміщень своїх обов`язків об`єднання має право, зокрема, вимагати від співвласників своєчасної та у повному обсязі сплати всіх встановлених цим Законом та статутом об`єднання внесків і платежів, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів.

Відповідно до ст. 22 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирних будинків», для фінансування самозабезпечення об`єднання співвласники сплачують відповідні внески і платежі в розмірах, установлених загальними зборами об`єднання. За згодою правління окремі співвласники можуть у рахунок сплати таких внесків і платежів виконувати окремі роботи (ч. 6). З метою надання населенню, що проживає в багатоквартирних будинках, в яких створено об`єднання, пільг та субсидій для відшкодування витрат на управління багатоквартирним будинком внески і платежі визначаються у розмірах, затверджених загальними зборами об`єднання, але не більше встановленого згідно із законодавством граничного розміру відповідних витрат (ч. 7).

Як вбачається з матеріалів справи, 25.06.2019 року рішенням загальних зборів, оформлених протоколом №2, було затверджено плановий кошторис ОСББ «МАШИНОБУДІВЕЛЬНИК 7» з 01.07.2019 року. На підставі кошторису визначили та затвердили внески на витрати на управління багатоквартирним будинком з 01.07.2019 року у розмірі 4,34 гривень за метр квадратний. Внески за розрахунковий період (місяць) сплачуються не пізніше 20 числа місяця, наступного за розрахунковим.

Протоколом №3 від 25.04.2021 року тариф на оплату послуг за утримання будинку для власників житлових та нежитлових приміщень змінився та став обраховуватись у розмірі 6 гривень метр квадратний на місяць, який продовжує діяти по дату звернення з позовом до суду.

Відповідно до ч. 1 ст. 11 ЦК України, цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки.

Пунктом 1 ч. 2 ст. 11 ЦК України визначено, що підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

З матеріалів справи вбачається, що ОСББ «МАШИНОБУДІВЕЛЬНИК 7», в період з січня 2020 року по серпень 2023 року надано послуги по управлінню будинком та прибудинковою територією за адресою: АДРЕСА_3 , вартість яких становить 10065,83 грн.

Відповідно до ст.ст. 67, 68 ЖК Української РСР, наймачі (власники) квартир зобов`язані щомісяця своєчасно вносити плату за комунальні послуги.

Згідно з матеріалами справи, відповідач ОСОБА_1 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_3 , що підтверджується відомостями департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради щодо реєстрації місця проживання фізичної особи.

Відповідно до ст. ст. 525, 526 ЦК України, зобов`язання повинні виконуватись належним чином відповідно до вимог закону, умов договору. Одностороння відмова від виконання зобов`язання не допускається крім випадків, передбачених законом.

Частиною 1 ст. 530 ЦК України визначено, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Під час розгляду справи по суті судом встановлено, що відповідач ОСОБА_1 зобов`язання з оплати наданих послуг по управлінню будинком та прибудинковою територією в період з січня 2020 року по серпень 2023 року належним чином не виконав, претензії щодо якості наданих послуг до ОСББ «МАШИНОБУДІВЕЛЬНИК 7» не пред`явив, у зв`язку з чим, за останнім утворилась заборгованість в сумі 10 065,83 грн.

Факт наявності заборгованості в розмірі 10 065,83 грн.підтверджується матеріалами цієї справи, доказів протилежного матеріали цієї справи не містять та зазначена обставина визнана ОСОБА_1 в судовому засіданні.

Оскільки відповідач будь-яких претензій щодо надання послуг позивачу не пред`явив, суд дійшов висновку, що вимоги позивача про стягнення з ОСОБА_1 боргу за послуги з управління будинком та прибудинковою територією розмірі 10 065,83 грн. є документально підтвердженими, нормативно обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Згідно з ч. 1 ст. 142 ЦПК України, у разі визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Як встановлено судом, за звернення з позовом до суду позивачем сплачено судовий збір у розмірі 2 684 грн., що підтверджується платіжною інструкцією від 04.10.2023 року №501.

У зв`язку з визнанням ОСОБА_1 позовних вимог ОСББ «МАШИНОБУДІВЕЛЬНИК 7» до початку розгляду справи по суті, суд дійшов до висновку про стягнення з відповідача на користь позивача 50% судового збору у розмірі 1 342 грн. та повернення ОСББ «МАШИНОБУДІВЕЛЬНИК 7» з державного бюджету 50 відсотків судового збору у розмірі 1342 грн.

Керуючись ст.ст. 141,223,258,259,265,268,274,279, 280-282,284 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Позов Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «МАШИНОБУДІВЕЛЬНИК 7» (юридична адреса: 69059, м. Запоріжжя, вул. Магара, буд. 4А, код ЄДРПОУ: 20518118) до ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 ) про стягнення заборгованості за послуги з управління будинком та прибудинковою територією задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 ) на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «МАШИНОБУДІВЕЛЬНИК 7» (юридична адреса: 69059, м. Запоріжжя, вул. Магара, буд. 4А, код ЄДРПОУ: 20518118) 10 065 (десять тисяч шістдесят п`ять) грн. 83 коп. заборгованості за послуги з управління будинком та прибудинковою територією, та 1 342 (тисячу триста сорок дві) грн. 00 коп. судового збору.

Зобов`язати Управління Державної казначейської служби України у Комунарському районі м. Запоріжжя Запорізької області (м. Запоріжжя, вул. Чумаченко, буд. 32) повернути Об`єднанню співвласників багатоквартирного будинку «МАШИНОБУДІВЕЛЬНИК 7» (юридична адреса: 69059, м. Запоріжжя, вул. Магара, буд. 4А, код ЄДРПОУ: 20518118, п/р № НОМЕР_2 в АТ «Ощадбанк» м. Запоріжжя), сплачений на р/р №UA588999980113161206000008511 ГУК у Зап. обл./м. Зап. Комунар., ЄДРПОУ 37941997, судовий збір, що становить 1 342 (тисячу триста сорок дві) грн. 00 коп., за платіжною інструкцією від 04.10.2023 року №501.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Запорізького апеляційного суду. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому відповідного рішення суду.

Повний текст рішення складено 15.11.2023 року.

Суддя Комунарського районного суду

м. Запоріжжя Р.С. Холод

СудКомунарський районний суд м.Запоріжжя
Дата ухвалення рішення15.11.2023
Оприлюднено21.11.2023
Номер документу115006188
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —333/8939/23

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Холод Р. С.

Рішення від 15.11.2023

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Холод Р. С.

Ухвала від 12.10.2023

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Холод Р. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні