Ухвала
від 20.11.2023 по справі 554/6712/23
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 20.11.2023Справа № 554/6712/23 Провадження № 1-кс/554/14296/2023

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 листопада 2023 року м. Полтава

Октябрський районний суд м. Полтави в складі: слідчого судді ОСОБА_1 за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого спеціальної поліції відділу СУ ГУНП в Полтавській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором Полтавської Спеціалізованої екологічної прокуратури Полтавської обласної прокуратури ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадження №12023170540000233 від 09.07.2023 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 242, ч. 1 ст. 239, ч. 2 ст. 364 КК України ,-

В С Т А Н О В И В :

Слідчийзвернувся досуду ізклопотанням протимчасовий доступдо речейі документівпосилаючись нате,що У провадженні СУ ГУНП в Полтавській області перебувають матеріали кримінальне провадження, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12023170540000233 від 09.07.2023 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 242, ч. 1 ст. 239, ч. 2 ст. 364 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 09.07.2023 об 11.00 року до ЧЧ ВНП №2 надійшло усне повідомлення від чергового Цивільного захисту Полтавської ОДА Перев?язко про те, що за інформацією чергового ДСНС місцеві мешканці виявили забруднення води річки Псел: берегова лінія вздовж с. Гуньки та с. Запсілля. Відчувається різкий неприємний запах, по лінію берегу значна кількість мертвої риби.

Крім цього, місцеві жителі с. Запсілля Омельницької ОТГ, 09.07.2023 року виявили факт можливого забруднення відходами тваринництва прилеглу територію та річку Псел поблизу сіл Ковалі, Запсілля, Гуньки Омельницької ОТГ Кременчуцького району, що можливо є шкідливими для життя, здоров`я людей або довкілля, внаслідок порушення спеціальних правил, якщо це створило небезпеку для життя, здоров`я людей чи довкілля. Вказане порушення екологічного законодавства, могло спричинити забруднення або псування прилеглих земель.

09.07.2023 року під час огляду місця події встановлено, що по руслу р. Псел від с. Гуньки до с. Омельник Кременчуцького району наявне помутніння води, стійкий запах, схожий на запах фекальних мас, а також мор природних біоресурсів, а саме риби різних видів та раків. В ході проведення оглядів, спільно з працівниками ІНФОРМАЦІЯ_1 було здійснено забори проб води з русла р. Псел, а також з каналу, який проходить з с. Демидівка в напрямку р. Псел.

09.07.2023 року під час здійснення огляду місця події, що неподалік від с. Ковалі на земельній ділянці сільськогосподарського призначення наявна купа речовини, схожої на фекальні маси відходи тваринного виробництва, які вивезені на поле для подальшого внесення в ґрунт в якості добрив. Від вказаної ділянки в напрямку р. Псел простягається яр на дні якого виявлено невеликі рови, утворені внаслідок стікання дощової води.

Вказані ділянки місцевості, на яких відбулося забруднення перебувають на території Омельницької сільської територіальної громади, Кременчуцького району, Полтавської області, що за адресою: АДРЕСА_1 .

В ході досудового розслідування кримінального провадження встановлено що до вчинення вказаного кримінального правопорушення можуть бути причетні службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ПП « ОСОБА_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (ЄРДПОУ НОМЕР_5 ), у зв`язку з чим виникла необхідність в отриманні актів перевірок діяльності вказаних товариств за період часу з 01.01.2018 року по 01.11.2023 рік.

В подальшому з метою отримання актів перевірки діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ПП « ОСОБА_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (ЄРДПОУ НОМЕР_5 ) до ІНФОРМАЦІЯ_6 надано запит в порядку ст. 91-93 КПК України.

За результатами розгляду вказаного запиту надійшов лист з ІНФОРМАЦІЯ_6 , яким визначено, що лист про надання копій документів, які стосуються перевірки дотримання природоохоронного законодавства, зазначених підприємств суб`єктів господарювання, ІНФОРМАЦІЯ_6 (далі - Інспекція) розглянуто. Частиною другою статті 19 Конституції України визначено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов?язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Частиною 10 статті 7 Закону України "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності" передбачено, що усі розпорядчі документи, що приймаються під час здійснення кожного окремого заходу державного нагляду (контролю), формуються в єдину справу в порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності.

Порядком формування єдиної справи розпорядчих документів, що приймаються органом державного нагляду (контролю) під час здійснення заходу державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності, затвердженим наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 03.07.2017 № 961 (далі - Порядок), передбачено, що до єдиної справи долучаються оригінали або засвідчені в установленому порядку копії документів. Накази (рішення, розпорядження) органу державного нагляду (контролю), що видані для здійснення планового або позапланового заходу державного нагляду (контролю), до єдиної справи долучаються у засвідчених в установленому порядку копіях.

До єдиної справи долучаються документи щодо відбору зразків продукції, про виконання суб`єктом господарювання в установлені строки припису, розпорядження, рішення органу державного нагляду (контролю) за результатами проведення планових та позапланових заходів державного нагляду (контролю), а також документи стосовно позовів до адміністративного суду щодо відповідного заходу державного нагляду (контролю).

Згідно вимог Порядку витребування документів з єдиної справи здійснюється на підставі судового рішення.

У зв`язку з цим, в ході досудового розслідування виникла необхідність у виявлені та вилученні оригіналів або належним чином завірених копій документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_6 (ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), що за адресою: АДРЕСА_2 , за період часу з 01.01.2018 року по 01.11.2023 рік, а саме:

-Акти перевірки діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 );

-Акти перевірки діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 );

-Акти перевірки діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_3 );

-Акти перевірок діяльності ПП « ОСОБА_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_4 );

-Акти перевірок діяльності ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " (ЄРДПОУ НОМЕР_5 ).

Беручи до уваги вищевикладене, тяжкість злочину і неможливість отримати відомості в інший спосіб, та враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказана інформація має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, пошуку осіб, причетних до вчинення кримінального правопорушення, необхідно отримати тимчасовий доступ до оригіналів документів з можливістю вилучення належним чином завірених копій документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_6 (ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), що за адресою: АДРЕСА_2 , документи зазначені в клопотанні об`єкти.

У судове засідання слідчий не з`явився, про дату, місце та час розгляду клопотання повідомлений належним чином, до суду подав заяву про розгляд клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів за його відсутності, клопотання підтримує в повному обсязі, просить задовольнити.

Згідно норми ч. 4ст. 107 КПК Українифіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Відповідно до ч.1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч.1 ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Слідчий суддя, дослідивши Витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань, та інші письмові докази, вважає клопотання таким, що підлягає задоволенню. Сторона обвинувачення довела наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи, самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; відомості, які містяться у вказаних документах, можуть бути використані як докази в кримінальному провадженні. Іншими способами неможливо довести обставини, які передбачається довести за допомогою зазначених документів.

Керуючись ст. ст. 159-166 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

Клопотання слідчого - задовольнити.

Надати слідчим групи слідчих в складі: начальника відділу СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_6 ; заступника начальника відділу СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_7 ; старшого слідчого відділу СУ ГУНП в Полтавські області ОСОБА_8 ; старшого слідчого в особливо важливих справах відділу СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_9 ; слідчого відділу СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_10 ; слідчого спеціальної поліції відділу СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_3 ; слідчого відділу СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_11 ; старшого слідчого відділу СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_12 ; старшого слідчого відділу СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_13 ; старшого слідчого відділу СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_14 ; старшого слідчого в особливо важливих справах СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_15 ; старшого слідчого СВ Кременчуцького РУП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_16 ; слідчого СВ Кременчуцького РУП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_17 ; заступника начальника СВ відділення поліції №2 Кременчуцького РУП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_18 ; старшого слідчого СВ відділення поліції №2 Кременчуцького РУП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_19 ; слідчого СВ відділення поліції №2 Кременчуцького РУП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_20 , тимчасовий доступ до оригіналів документів з можливістю вилучення оригіналів або належним чином завірених копій документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_6 (ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), що за адресою: АДРЕСА_2 , за період часу з 01.01.2018 року по 01.11.2023 рік а саме:

-Акти перевірки діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 );

-Акти перевірки діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 );

-Акти перевірки діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_3 );

-Акти перевірок діяльності ПП « ОСОБА_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_4 );

-Акти перевірок діяльності ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " (ЄРДПОУ НОМЕР_5 ).

Зобов`язати уповноважену особу ІНФОРМАЦІЯ_6 надати зазначені оригінали та/або належним чином копії документів.

Строк дії ухвали не може перевищувати одного місяця з дня постановлення ухвали.

Роз`яснити, що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннямиКПК Україниз метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвала підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення20.11.2023
Оприлюднено29.04.2024
Номер документу115011248
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —554/6712/23

Ухвала від 30.05.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Черняєва Т. М.

Ухвала від 12.04.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Черняєва Т. М.

Ухвала від 12.04.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Черняєва Т. М.

Ухвала від 29.11.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Черняєва Т. М.

Ухвала від 20.11.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Черняєва Т. М.

Ухвала від 17.11.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Черняєва Т. М.

Ухвала від 17.11.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Черняєва Т. М.

Ухвала від 17.11.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Черняєва Т. М.

Ухвала від 17.11.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Черняєва Т. М.

Ухвала від 16.11.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Черняєва Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні