Ухвала
від 16.11.2023 по справі 554/3668/22
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 16.11.2023Справа № 554/3668/22 Провадження № 1-кс/554/14277/2023

23

У Х В А Л А

Іменем України

16 листопада 2023 року м. Полтава

Слідчий суддя Октябрського районного суду м. Полтави ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю слідчого ОСОБА_3 ,

захисника ОСОБА_4 ,

підозрюваного ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Полтаві клопотання слідчого відділу розслідування злочинів у сфері службової та господарської діяльності СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором ОСОБА_6 про відсторонення від посади у кримінальному провадженні №42022172010000007 від 12.01.2022 року відносно

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Макарово, Ширяївського району, Одеської області, громадянина України, українця, одруженого, з вищою освітою, не судимого, працюючого на посаді Глобинського міського голови Кременчуцького району Полтавської області, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 ,

підозрюваного у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364 КК України,-

в с т а н о в и в :

До суду надійшло клопотання слідчого, погоджене прокурором про відсторонення від посади, у якому зазначено, що у провадженні СУ ГУНП в Полтавській області знаходяться матеріли досудового розслідування за №42022172010000007 від 12.01.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364 КК України.

Досудовим слідством установлено, що Глобинський міський голова ОСОБА_5 діючи умисно, всупереч встановлених ч. 1 ст. 5 Закону України «Про публічні закупівлі» принципів (максимальна економія, ефективність та пропорційність, запобігання корупційним діям і зловживанням), зловживаючи службовим становищем з метою надання незаконної переваги юридичній особі щодо виконання робіт за завищеною ціною, виділив та розпорядився бюджетними коштами на необґрунтовано велику суму для закупівлі таких робіт, унаслідок чого територіальною громадою в особі Виконавчого комітету Глобинської міської ради Полтавської області безпідставно витрачено бюджетні кошти на суму 657671,70грн на закупівлю робіт за завищеними цінами, що спричинило тяжкі наслідки.

31.10.2023 ОСОБА_5 , повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364 КК України, а саме у зловживанні службовим становищем, тобто умисному, з метою одержання неправомірної вигоди для юридичної особи використанні службовою особою службового становища всупереч інтересам служби, що спричинило тяжкі наслідки державним інтересам, вчинене за попередньою змовою групою осіб.

Ухвалою слідчого судді Октябрського районного суду м.Полтави від 07.11.2023 відносно підозрюваного ОСОБА_5 обрано запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання.

В судовому засіданні слідча підтримала клопотання, просила його задовольнити, посилаючись на те, що підозрюваний підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, пов`язаного з його посадою, а тому ризики незаконного впливу на свідків та знищення, втрати або внесення змін до документів, які є доказом фактів чи обставин, щоі підлягають доведенню під час досудового розслідування, є наявними.

Підозрюваний та його захисник просили у задоволенні клопотання відмовити, посилаючись на те, що стороною обвинувачення не надано доказів наявності ризиків для застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження, як відсторонення від посади. Крім того, підозрюваному обрано запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання та покладено обов`язок, який забороняє останньому спілкуватись зі свідками. У разі відсторонення Глобинського міського голови від посади діяльність громади буде паралізована.

Заслухавши учасників процесу, вивчивши матеріали клопотання, приходжу до такого.

Встановлено, що у провадженні СУ ГУНП в Полтавській області знаходяться матеріли досудового розслідування за №42022172010000007 від 12.01.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364 КК України.

31.10.2023 ОСОБА_5 , повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364 КК України, а саме у зловживанні службовим становищем, тобто умисному, з метою одержання неправомірної вигоди для юридичної особи використанні службовою особою службового становища всупереч інтересам служби, що спричинило тяжкі наслідки державним інтересам, вчинене за попередньою змовою групою осіб.

Ухвалою слідчого судді Октябрського районного суду м.Полтави від 07.11.2023 відносно підозрюваного ОСОБА_5 обрано запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання.

Як слідує з матеріалів кримінального провадження, на даний час ОСОБА_5 перебуває на посаді Глобинського міського голови Кременчуцького району Полтавської області.

За вимогами ч. 5 ст. 65-1 Закону України «Про запобігання корупції» особа, якій повідомлено про підозру у вчиненні нею кримінального правопорушення у сфері службової діяльності, підлягає відстороненню від виконання повноважень на посаді в порядку, визначеному законом.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 154 КПК України відсторонення від посади може бути здійснено щодо особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину.

Відсторонення від посади здійснюється на підставі рішення слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження на строк не більше двох місяців. Строк відсторонення від посади може бути продовжено відповідно до вимогстатті 158цього Кодексу.

Відповідно до ч. 2 ст. 157 КПК України при вирішенні питання про відсторонення від посади слідчий суддя, суд зобов`язаний врахувати правову підставу для відсторонення від посад и, достатність доказів, які вказують на вчинення особою кримінального правопорушення , наслідки відсторонення від посади для інших осіб.

Відповідно дост.12КК України кримінальне правопорушення, у вчиненні якого підозрюється ОСОБА_5 відносяться до тяжкого злочину.

Стороною обвинувачення надано достатньо доказів, які дають підстави слідчому судді дійти висновку про наявність обґрунтованої підозри ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364 КК України, яка підтверджується зібраними у кримінальному провадженні доказами, які долучені до клопотання слідчого, у тому числі і ухвалою слідчого судді, якою до ОСОБА_5 застосовано запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання.

Слідчим суддею встановлено, що ОСОБА_5 підозрюється у вчиненні злочину, у період перебування на посаді Глобинського міського голови Полтавської області, та виконання ним своїх службових обов`язків, тобто перебування його на займаній посаді сприяло вчиненню кримінального правопорушення, у якому він підозрюється.

Вирішуючи клопотання про відсторонення ОСОБА_5 від посади міського голови, слідчий суддя враховує, що досудове розслідування у вказаному кримінальному провадженні триває, наразі органом досудового розслідування проводяться слідчі дії, ще не вилучено весь обсяг необхідних документів та не допитано усіх свідків, які у тому числі, є працівниками міської ради.

У зв`язку із викладеним, з метою запобігання ризику негативного впливу на результати досудового розслідування, а саме для запобігання знищенню, приховуванню чи спотворення речових доказів, які мають значення для кримінального провадження, або впливу на свідків у даному кримінальному провадженні, такий захід кримінального провадження, як відсторонення від посади ОСОБА_5 на теперішній час виправдовує потреби досудового розслідування та ступінь втручання у права і свободи підозрюваного.

Оцінивши доводи сторін, суд вважає, що сторона обвинувачення надала письмові докази на підтвердження обґрунтованості підозри та наявних можливих ризиків. Слідчий суддя не вправі здійснювати оцінку доказів вини чи доказів відсутності вини особи при вирішенні питання про відсторонення від посади.

На переконання слідчого судді, незастосування такого заходу забезпечення кримінального провадження відсторонення від посади може вкрай негативно впливати на хід досудового розслідування.

З огляду на викладені обставини, враховуючи, що під час судового розгляду клопотання слідчим та прокурором було доведено, що без відсторонення підозрюваного від займаної посади наразі неможливо забезпечити швидке, повне та неупереджене досудове розслідування, і такі потреби досудового розслідування виправдовують обмеження гарантованого ст. 43 Конституції України права підозрюваного на працю, клопотання слідчого про відсторонення підозрюваного від займаної посади підлягає задоволенню.

При цьому, слідчий суддя враховує, що відповідно до ч. 2 ст. 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» у разі звільнення з посади сільського, селищного, міського голови у зв`язку з достроковим припиненням його повноважень або його смерті, а також у разі неможливості здійснення ним своїх повноважень повноваження сільського, селищного, міського голови здійснює секретар відповідної сільської, селищної, міської ради, крім випадків дострокового припинення повноважень сільського, селищного, міського голови відповідно доЗакону України«Про військово-цивільні адміністрації» абоЗакону України«Про правовий режим воєнного стану». Секретар сільської, селищної, міської ради тимчасово здійснює зазначені повноваження з моменту дострокового припинення повноважень сільського, селищного, міського голови і до моменту початку повноважень сільського, селищного, міського голови, обраного на позачергових виборах відповідно до закону, або до дня відкриття першої сесії відповідної сільської, селищної, міської ради, обраної на чергових місцевих виборах.

У зв`язку із викладеним, доводи сторони захисту, що у разі застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження, як відсторонення від посади ОСОБА_5 , неможливо здійснення діяльності територіальної громади, є неприйнятними.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 154-157, 219, 309, 532, 534 КПК України,

п о с т а н о в и в:

Клопотання слідчого задовольнити.

Відсторонити підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від посадиГлобинського міськогоголови в межах строку досудового розслідування, тобто до 31 грудня 2023 включно.

Забезпечення виконання ухвали слідчого судді покласти на слідчого у провадженні, якого знаходиться кримінальне провадження.

Ухвала підлягає негайному виконанню.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Полтавського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Повний текст ухвали складено 20 листопада 2023 року.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудОктябрський районний суд м.Полтави
Дата ухвалення рішення16.11.2023
Оприлюднено21.11.2023
Номер документу115011265
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про відсторонення від посади

Судовий реєстр по справі —554/3668/22

Ухвала від 11.12.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

Ухвала від 07.12.2023

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Захожай О. І.

Ухвала від 04.12.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

Ухвала від 04.12.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

Ухвала від 20.11.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

Ухвала від 16.11.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

Ухвала від 20.11.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

Ухвала від 20.11.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

Ухвала від 13.11.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Блажко І. О.

Ухвала від 13.11.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Блажко І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні